اتریوم (Ethereum) در حال حاضر دومین ارز دیجیتال برتر از نظر ارزش کل بازار است. اتریوم پتانسیلهای بسیار بلاقوه ای دارد که بیشتر آنها را مدیون بلاکچین است. اتریوم (اتر) در سال ۲۰۲۰ بازدهی بیشتر از هر ارز دیجیتال دیگری از خود نشان داد و همین موضوع آن را برای خرید اتریوم در سال ۲۰۲۱ بسیار جذاب کرده است. بسیاری از ترس کلاهبرداری بودن روی خوشی به اتریوم نشان نمیدهند. اما آیا اتریوم کلاهبرداری است؟ اصلا در ایرانی قانونی است یا خیر؟ در این مقاله با معنی و مفهوم اتریوم و بلاکچین آن، قیمت و آینده آن بیشتر آشنا خواهید شد.
فصل اول؛ اتریوم
در فصل اول به معنی و مفهوم اتریوم خواهیم پرداخت.
اتریوم چیست؟
اتریوم (Ethereum) یک پلتفرم غیرمتمرکز است که هر کسی را قادر میسازد تا اپلیکیشنهای غیرمتمرکز (dApps) را ساخته و نصب کند. اتریوم پلتفرمی متنباز است و هر کسی میتواند کدها، بهروزرسانیها و جزئیات آن را در مخزن گیت هاب بررسی کند.
هر کسی که میخواهد اتر (ETH) استخراج کند، میتواند به راحتی به شبکه اتریوم بپیوندد. علاوه بر این تمام معاملات انجام شده در بلاک چین را میتوان به راحتی در مرورگر بلاک اتریوم یافت.
بلاک چین اتریوم از الگوریتم اجماع اثبات کار (Proof-of-Work) استفاده میکند و ماینرها باید اتر را در شبکه استخراج کنند. شبکه اتریوم نیز مانند بیت کوین ماینرهایی دارد که محیطی امن را در شبکه ایجاد میکنند، معاملات را پردازش کرده و بلاکهای جدید را پیدا میکنند. در مقابل این کارهایی که برای شبکه اتریوم انجام میدهند، پاداش خود را در قالب سکههای اتر دریافت میکنند.
در پایان سال ۲۰۱۸، خالق پلتفرم اتریوم ویتالیک بوترین (Vitalik Buterin)، نسخه اتریوم ۲ (Ethereum 2.0) را منتشر کرد. این پلتفرم غیرمتمرکز بهروز شده، توان عملیاتی بهتری از خود نشان میدهد و مقیاسپذیری بیشتری دارد.
بوترین به منظور اضافه کردن این ویژگیهای جدید و ایجاد تغییر اساسی در سرعت و توان عملیاتی این پلتفرم، لازم بود الگوریتم اجماع اثبات کار را به اثبات سهام (Proof-of-Stake) تغییر دهد.
با این حال، برنامهها و نقشههای بزرگی برای اتریوم ۲ طراحی شدهاند چرا که تغییر چنین شبکه بزرگی مانند اتریوم به الگوریتم جدید نیاز به زمان و تلاش زیاد خواهد داشت.
از دسامبر ۲۰۲۰، همه شرایط برای اجرای مرحله جدید اتریوم یا همان اتریوم ۲.۰ فراهم شده است و بوترین اعلام کرد که آمادهسازی این مرحله تاکنون به طور موفقیتآمیز انجام شده است.
همچنین صرافیهای برجسته بازار رمز ارز مانند بایننس (Binance) و کوین بیس (Coinbase) به زودی توکن اتریوم ۲.۰ را به پلتفرم خود اضافه خواهند کرد.
چه چیزی اتریوم را از سایر رمز ارزها متمایز کرده است؟
اتریوم ویژگیها و قابلیتهای بینظیری دارد و یکی از اولین پلتفرمهایی است که امکان ساخت و نصب اپلیکیشنهای غیرمتمرکز را فراهم میکند. این اپلیکشنها توسط هیچ شخص یا اشخاصی اداره نمیشود و کاربران معاملات خود را مستقیماً با یکدیگر انجام میدهند.
طبق سند وایت پیپر (white paper) اتریوم، سه نوع برنامه غیرمتمرکز وجود دارد:
- برنامههایی که سرمایه را مدیریت میکنند. کاربر با استفاده از گرههای شبکه دادههای توزیعشده را ساده کرده و پس از تنظیم قرارداد اتر را به طور مستقیم با کاربری دیگر مبادله میکند.
- برنامههایی که با پرداخت هزینه کار میکنند. این مبلغ شامل هزینه اطلاعات خارج از بلاک چین نیز میشود.
- سایر برنامهها. به طور مثال سیستمهای دولتی که برای رأیگیری استفاده میشوند نیز در این دسته قرار دارند.
علاوه بر این، میتوانید توکنهای خود را بر اساس پلتفرم اتریوم ایجاد کنید که به آنها توکن ERC-20 گفته میشود. مشخصات فنی این توکنها در سال ۲۰۱۵ منتشر شد و توکنهایی که این مشخصات را داشته باشند به عنوان توکن ERC-20 شناخته میشوند.
اتر چیست؟
اتر (Ether) همان رمز ارز بلاک چین اتریوم است و به عنوان قسمتی اساسی از شبکه اتریوم، نقش حیاتی را در این پلتفرم ایفا میکند.
این رمز ارز چند نقش اساسی در اتریوم دارد. یکی اینکه اتر واحد پول رایج اتریوم است و دیگری اینکه اتر به کل شبکه اتریوم سوخت میدهد. به این صورت که ماینرهای شبکه پاداش و حقوق خود را به عنوان اتر دریافت میکنند تا تراکنشها انجام شوند و در نتیجه بلاکهای جدید به بلاک چین اضافه میشوند و عملکرد شبکه بدون نقص ادامه پیدا میکند.
به هر حال با استفاده از این پلتفرم رمز ارز اتر و همچنین بیش از ۱۷۰ رمز ارز دیگر را میتواند تنها در عرض چند دقیقه به کیف شما منتقل شوند. صرافیهایی مانند صرافی چنجلی (Changelly) دسترسی سریع و آسان را به دنیای رمز ارز برای همه فراهم میکند. به گونهای که حتی یک بچه پنج ساله نیز میتواند به راحتی با استفاده از کارت اعتباری، رمز ارز خریداری کند.

خالق اتریوم کیست؟
هر کسی که در بازار رمز ارز فعالیت دارد به احتمال خیلی زیاد این دو شخص را به خوبی میشناسد. یکی ساتوشی ناکاموتو (Satoshi Nakamoto) خالق بیت کوین و دیگری ویتالیک بوترین بنیانگذار پلتفرم اتریوم.
در سال ۲۰۱۳، یک برنامهنویس جوان و یکی از بنیانگذاران مجله «بیت کوین ویتالیک بوترین»، سند وایت پیپر را منتشر کرد که در آن وی پلتفرمی را توصیف کرده بود که به کاربران امکان ساخت اپلیکیشنهای مبتنی بر بلاک چین را میداد.
بوترین نیز وایت پیپر اتریوم را برای دوستان خود ارسال کرد و اشخاص زیادی با او تماس گرفتند تا در مورد مفهوم و پتانسیل این فناوری بیشتر بدانند.
در پایان سال ۲۰۱۳ چندین سرمایهگذار برجسته در پروژه اتریوم نقش داشتند از جمله ویتالیک بوترین، میهای آلیسی (Mihai Alisie)، آنتونی دی لوریو (Anthony Di Iorio)، امیر چتریت (Amir Chetrit) و چارلز هاسکینسون (Charles Hoskinson) همگی بنیانگذاران و سرمایهگذاران پلتفرم اتریوم بودند؛ البته در اوایل سال ۲۰۱۴ سه بنیانگذار برجسته دیگر نیز به پروژه اتریوم پیوستند.
پلتفرم اتریوم از کجا شروع شد؟
پس از ساخت بیت کوین، توسعهدهندگان در زمینه رمز ارز تلاش زیادی کردند تا امکانات بلاک چین بیت کوین را برای مواردی غیر از معاملات همتا به همتا و امور مالی گسترش دهند.
یکی از این توسعهدهندگان ویتالیک بوترین بود. وی و دیگر توسعهدهندگان روی امکان استفاده از یک بلاک چین با انعطافپذیری بیشتر متمرکز بودند تا اپلیکیشنهایی را ایجاد و اجرا کنند که در نهایت از غیرمتمرکز بودن بلاک چین به طریق جدید سود و درآمد کسب کند.
پس از تلاشهای فراوان برای یافتن راهحل، ویتالیک از طریق پروتکل مسترکوین (Mastercoin)، سند وایت پیپر را تهیه کرد که در آن ایدهای را پیشنهاد داده بود که در نهایت منجر به ساخت بلاک چین اتریوم شد.
در جولای ۲۰۱۴، پلتفرم اتریوم به فروش گستردهای رسید که در آن بیش از ۵۰ میلیون اتر به مردم فروخته شد. یک سال بعد در تاریخ ۳۰ ژوئیه ۲۰۱۵، جنسیس بلاک (genesis block) یا اولین بلاک اتریوم استخراج شد و به این ترتیب مسیر اتریوم به سمت غیرمتمرکز شدن به طور جدی آغاز شد.
فصل دوم؛ تاریخچه اتریوم
در فصل دوم قصد داریم به ارائه پیشینه مختصری از ارز دیجیتال اتریوم بپردازیم.
مطمئناً توضیحاتی را که پیشتر در مورد نحوه به وجود آمدن اتریوم و توسعهدهندگان آن ارائه دادیم را به خاطر دارید و نیازی به تکرار دوباره آنها وجود ندارد.
در ژوئیه ۲۰۱۴، توسعهدهندگان اتریوم تصمیم گرفتند به مدت ۴۲ روز امکان مبادله اتریوم با بیت کوین را به منظور جمعآوری سرمایه برای توسعه بیشتر اتریوم را ایجاد کنند.
در نتیجه، حدود ۶۰ میلیون اتر فروخته شد و حدود ۳۲۰۰۰ بیت کوین نیز جمعآوری شد. پس از آن، توسعه پلتفرم اتریوم به طور جدی و در مقیاس بزرگتر پس از یک دوره آمادهسازی یک ساله آغاز شد.
نسخه فرانتیر (Frontier) اتریوم
سرانجام در تاریخ ۳۰ ژوئیه ۲۰۱۵، پلتفرم اتریوم در سراسر جهان منتشر شد. در مرحله فرانتیر، توسعهدهندگان اتریوم را با مشخصات و ویژگیهای خاصی منتشر کردند تا در صورت لزوم اشکالات احتمالی را رفع کنند.
سپس استخراج اتریوم با تولید اولین بلاک آغاز شد و پاداش استخراج هر بلاک، ۵ اتر تعیین شد. استخراج اتریوم از الگوریتمی استفاده میکند که با سختافزار مجتمع ای سیک (ASIC) سازگار نیست و در مقابل برای استخراج با سی پی یو و کارت گرافیک طراحی شده است. در عین حال برخی پروژههای جدید نیز به پلتفرم اتریوم پیوستند.
مرحله هوم استد (Homestead)
در تاریخ ۱۴ مارس ۲۰۱۶، پس از تائید اینکه مرحله فرانتیر اتریوم به مدت شش ماه پس از راه اندازی عملکردی با ثبات و پایدار داشته است، به مرحله دوم، یعنی مرحله هوم استد تغییر پیدا کرد.
رخداد دی ای او (DAO)
پس از انتقال به مرحله هوم استد، بسیاری از پروژههایی که به اتریوم چشم داشتند به آنها پیوستند و اقدامات مختلفی در مورد اتریوم انجام دادند.
در این میان پروژهای به نام دی ای او ظاهر شد که قصد داشت صندوق سرمایهگذاری راه اندازی کند که از قراردادهای هوشمند برای مدیریت دارایی و بدون نیاز به روشها و حسابرسیهای پیچیده استفاده میکند. با این حال، یک باگ امنیتی دی ای او منجر به هک و سرقت ۶۰ میلیون دلار از اتریوم شد.
پس از این حادثه، تیم اتریوم تصمیم گرفتند برای بازگرداندن داراییهای مسروقه به سرمایهگذاران، یک هارد فورک اجرا کنند. با اجرای هارد فورک، حتی در صورت بازگرداندن داراییها، شکست پروژه دی ای او حتمی بود.
این امر منجر به انشعاب اتریوم به اتریوم و اتریوم کلاسیک شد. توسعهدهندگانی که با هارد فورک مخالف بودند تصمیم گرفتند از تیم اتریوم جدا شوند و به رمز ارز اتریوم کلاسیک پیوستند.
این تنها نمونهای از دشواریها و مشکلات موجود در یک پروژه غیرمتمرکز و بدون وجود هیچگونه نهاد تصمیمگیری و مدیریتی است.
متروپلیس
سومین مرحله در توسعه اتریوم، مترو پلیس (Metropolis) نام دارد که شامل دو نسخه متفاوت بیزانس (Byzantium) در سال ۲۰۱۷ و قسطنطنیه (Constantinople) در سال ۲۰۱۹ بود. در طول مرحله مترو پلیس اتریوم توانست ویژگیهای حریم خصوصی و امنیت شبکه بلاک چین را ارتقا دهد و در حال حاضر نیز این پلتفرم دارد برای انتقال اثبات کار به اثبات سهام آماده میشود.
به منظور بهبود حریم خصوصی بلاک چین، اتریوم یک تکنولوژی اثبات دانش – صفر (zero-knowledge proof) به نام زک – اسنارک (zk-SNARK) را که قبلاً در رمز ارز زی کش (Zcash) اجرا شده بود، در شبکه اتریوم اجرا کرد. اثبات دانش صفر امکان اثبات حقانیت و معتبر بودن یک معامله را بدون افشای اطلاعات خصوصی مانند آدرسها یا مبلغ پرداخت شده، فراهم میکند.
این تکنولوژی نهتنها از حریم خصوصی کاربران محافظت میکند، بلکه میتواند با افزایش دشواری یافتن بلاک و حمله به معاملات خاص، امنیت شبکه را بهبود بخشد.
به منظور ایجاد امنیت و آرامش در محیط اتریوم، از سختی استخراج و جوایز استخراج برای کاربران کاسته شد که به ماینرها اجازه میدهد معاملات را سریعتر از قبل تائید و پردازش کنند. علاوه بر این، منجر به کاهش میانگین زمان تولید هر بلاک و در نتیجه پردازش سریعتر اتریوم نیز میشود.
با این حال، کاهش دشواری استخراج، دریافت پاداش استخراج برای ماینرها را انسانتر میکند و در نتیجه رقابت بر سر یافتن هش نیز افزایش مییابد.
در طول دوره بیزانس پاداش استخراج هر بلاک از ۵ اتر به ۳ اتر کاهش و سپس در دوره قسطنطنیه نیز به ۲ اتر کاهش یافت؛ البته با کاهش جوایز استخراج، ویژگیهای دیگری در پلتفرم اتریوم برای ماینرها ایجاد شد که کاهش پاداش استخراج برای ماینرها آنچنان قابل توجه نبود.
فصل سوم؛ کارکرد اتریوم
در این فصل بعد از پرداختن به معنی اتریوم در فصل قبل، به چگونگی کارکرد اتریوم و بلاکچین آن خواهیم پرداخت.
اتریوم چگونه کار میکند؟
تیم توسعهدهنده اتریوم، یک فضای مجازی به نام ماشین مجازی اتریوم (EVM) را ایجاد کردند که وظیفه اجرای کدهای قراردادهای هوشمند را بر عهده دارد.
در داخل شبکه اتریوم، گرهها بلاک چین اتریوم را شروع میکنند و از این طریق آنها ماشین مجازی اتریوم را تشکیل میدهند. این سیستم را به عنوان یک کامپیوتر مجازی در بلاک چین در نظر بگیرید که ایدههای شما را به کد تبدیل میکند و آن را در شبکه جهانی اتریوم منتشر میکند.
استاندارد ERC-20 برای تمامی توکنهای اتریوم تنظیم شده است که شامل مجموعهای از قوانین برای ایجاد توکنها بر اساس آن است. رعایت آنها برای مبادله منظم توکنها در شبکه ضروری است.
دسترسی به منابع بلاک چین رایگان نیست و برای هر معامله باید حق کمیسیون پرداخت شود. حق کمیسیون بر اساس واحد اندازهگیری گَس (gas) محاسبه میشود و برای همه معاملات این هزینه به طور مساوی محاسبه نمیشود و بسته به معامله حق کمیسیون متفاوت خواهد بود.
علاوه بر این حق کمیسیون را نیز باید در واحد گس پرداخت کنید و در واقع با این کار کاربر هزینه سوخت اتریوم را پرداخت میکند. هرچه حق کمیسیون و هزینه انجام یک قرارداد هوشمند بالاتر باشد، اولویت و سرعت پردازش آن نیز بیشتر خواهد بود. در مقاله «گس (gas) اتریوم چیست و چرا مهم است؟ هر آنچه که باید بدانید!» به طور مفصل به چیستی گس پرداخته شده است.
اکوسیستم اتریوم
اکوسیستم اتریوم از چندین بخش اصلی تشکیل شده است.
حسابها
در شبکه اتریوم دو نوع اصلی حساب وجود دارد.
- حساب متعلق به کاربران یا حسابهایی که به کلیدهای خصوصی احتیاج دارند.
- حساب قراردادهای هوشمند. این حسابها توسط کد مدیریت و کنترل میشوند.
اثبات کار
اتریوم نیز مانند بیت کوین از الگوریتم اجماع اثبات کار استفاده میکند. با این حال اتریوم به قدرت محاسباتی کمتری احتیاج دارد. اثبات کار به ماینرها اجازه میدهد تا با هم به توافق نظر رسیده و بلاکهای جدیدی را به شبکه اضافه کنند.
استخراج
اتریوم فعلی نیاز اساسی به استخراج و ماینرها دارد و ماینرها نقش مهمی در سلامت و ایمنی بلاک چین ایفا میکنند. در مقاله «معرفی بهترین نرم افزارهای استخراج اتریوم در سال ۲۰۲۱» به مقاله چند مورد از بهترین نرم افزارهای استخراج اتریوم پرداخته شده است.
ماینرها معمولاً از سختافزارهای سی پی یو (CPU) یا کارت گرافیک (GPU) برای استخراج اتر استفاده میکنند. در واقع ماینرها تراکنشها را تائید کرده و بلاکهای جدید را به بلاک چین اضافه میکنند و پاداش خود را با سکههای اتر دریافت میکنند. کارت گرافیک مهمترین بخش در استخراج اتریوم است که در مقاله «بهترین کارت گرافیک های ماینینگ سال ۲۰۲۱ کدام اند؟» به معرفی چند مورد مناسب از آنها پرداخته شده است.
اما این مسئله پس از تغییر اتریوم از اثبات کار به اثبات سهام، تغییر خواهد کرد. با تغییر الگوریتم اتریوم به اثبات سهام دیگر هیچ ماینری در شبکه اتریوم باقی نخواهد ماند و شبکه توسط اعتبارسنجها اداره خواهد شد.
تفاوت اصلی بین استخراج اتریوم با استخراج بیت کوین در الگوریتم هش کردن است.
بیت کوین از الگوریتم هَش SHA-256 و اتریوم از اِتهشَ (Ethash) استفاده میکند. میانگین زمانی که برای استخراج یک بلاک بیت کوین استفاده میشود ۱۰ دقیقه است در حالی که برای اتریوم تنها ۱۲ تا ۱۵ ثانیه طول میکشد. در حال حاضر در تاریخ نوشتن این مطلب پاداش استخراج بیت کوین ۱۲/۵ بیت کوین است و این پاداش برای ماینرهای اتریوم ۳ اتر به اضافه هزینه تراکنش است.
بلاکها
ماینرهای اتریوم برای یافتن هش مناسب بلاک بعدی با یکدیگر رقابت میکنند. پس از پیدا شدن هش مناسب، بلاک بعدی به بلاک چین اضافه میشود و ماینر پاداش کار خود را دریافت میکند. هر بلاک از چندین قسمت تشکیل شده است، از جمله هدر (header)، نانس (nonce)، هش بلاک قبلی، اطلاعات مربوط به تراکنشهای انجام شده و … .
گَس و هزینهها
همانگونه که برای راه اندازی ماشین به سوخت احتیاج داریم، برای اجرای برنامهها در شبکه اتریوم نیز به گس احتیاج داریم. برای انجام هرگونه معامله در شبکه اتریوم، کاربر باید هزینهای را پرداخت کند که آن را گس مینامیم.
گس واحدی در شبکه اتریوم است که میزان تلاش محاسباتی برای اجرای یک قرارداد هوشمند با عملیات مشخصی را اندازهگیری میکند. به این ترتیب، اگر بخواهید معامله را انجام دهید که بلاک چین را بهروز کند، باید هزینه گس پرداخت کنید.
در پلتفرم اتریوم، هزینه معاملهها با استفاده از یک فرمول خاص محاسبه میشود (تصویر زیر را مشاهده کنید). هزینه گس در هر معامله با دیگری متفاوت است اما در کل مقدار گس موردنیاز برای انجام هر معامله ضرب در قیمت گس، برابر است با هزینه انجام معامله.
مفهوم دیگری که در مورد گس اتریوم با آن سروکار داریم، گس لیمیت (Gas limit) است. گس لیمیت یا حد گس، حداکثر میزان گسی است که فرستنده حاضر است برای پردازش تراکنش خود پرداخت کند و وقتی به تنهایی صحبت از گس میشود، منظور همان گس لیمیت است.
این تصویر که در زیر از شبکه اتریوم مشاهده میکنید، هزینه معاملات اتریوم را نشان میدهد. برای این معامله مشاهده میکنید که گس لیمیت ۲۱۰۰۰، گس مورد استفاده از معامله ۲۱۰۰۰ و گس پرایس (gas price) نیز ۲۱ جیوی (Gwei) است.
جیوی کوچکترین واحد اتر است و قیمت هر واحد گس با جیوی اندازهگیری میشود؛ بنابراین ارزش ۲۱ جیوی برابر است با ۰/۰۰۰۴۴۱ اتر یا حدود ۲۱ سنت. هزینه این معامله توسط ماینر که این معامله را انجام داده است، پرداخت میشود.
برای درک بهتری گس لیمیت و گس پرایس ماشینی را در نظر بگیرید که با بنزین حرکت میکند. تصور کنید ماشین شما برای پیمودن هر ۱۰ کیلومتر، به ۱ لیتر بنزین احتیاج دارد و قیمت هر لیتر بنزین ۱ دلار است. به این ترتیب، شما اگر ۵۰ کیلومتر رانندگی کنید، ۵ لیتر بنزین مصرف کردهاید که هزینه آن میشود ۵ دلار.
بدینصورت برای انجام هر معامله اتریوم شما مقدار مشخصی گس پرداخت میکنید و هر واحد گس قیمت خاصی دارد که به آن گس پرایس میگوییم.
درصورتیکه کاربر برای اجرای یک عملیات کمتر از مقدار لازم گس پرداخت کند، فرایند ناموفق خواهد بود.
اثبات سهام
همانطور که اشاره کردیم، اتریوم قرار است نسخه جدیدی از اتریوم که اتریوم ۲ نام دارد را منتشر کند و با انتشار این نسخه الگوریتم اتریوم از اثبات کار به اثبات سهام تغییر خواهد کرد.
این نسخه از اتریوم از ماه دسامبر ۲۰۲۰ آمادهسازی شده است و انتظار میرود از این سال به بعد اتفاقات خوبی در انتظار پلتفرم اتریوم و سهامداران آن باشد.
یکی از مزایای فوقالعاده اتریوم این است که هک کردن بلاک چین اتریوم غیرممکن است. با این حال در اواسط ژوئن ۲۰۱۶ یک هکر ناشناس توانست از باگ امنیتی موجود در کد سازمان خودگردان غیرمتمرکز (DAO) استفاده کرده و این سازمان را هک کند.
با پیدا کردن این باگ هکر توانست به راحتی بیش از ۶۰ میلیون دلار را از سازمان خودگردان غیرمتمرکز (DAO) برداشت کنند. به منظور حل این مسئله سه راهکار از سمت کارشناسان پیشنهاد شد.
- یک سافت فورک اجرا شود (soft fork) و سیستم به حالت قبلی بازگردد.
- یک هارد فورک اجاره کرده و قراردادهای هوشمند را ریست کنید که این همان کاری بود که مهاجم انجام داد.
- در روند کار دخالت نشود.
در تاریخ ۲۰ ژوئیه همان سال، توسعهدهندگان تصمیم گرفتند گزینه دوم را اجرا کنند که منجر به انشعاب بزرگ اتریوم شد. اجرای هارد فورک به بازگشت وجوه سرقت شده به سرمایهگذاران کمک کرد اما منجر به ایجاد دو زنجیره جداگانه در اتریوم شد.
این دو زنجیره متفاوت یکی اتریوم کلاسیک (Ethereum Classic) بود که از اول وجود داشت و پس از اجرای هارد فورک به اتریوم کلاسیک تغییر پیدا کرد و دومی اتریوم بود که با اجرای هارد فورک به وجود آمد.
برخی از توسعهدهندگان، از جمله ویتالیک بوترین، چارلز هاسکیسنون و گاوین وود (Gavin Wood) بر روی اتریوم تمرکز کردند اما بقیه توسعهدهندگان تصمیم گرفتند تمرکز خود را تنها به پلتفرم اولیه یعنی اتریوم کلاسیک اختصاص دهند.
با این حال، امروزه اتریوم (ETH) و اتریوم کلاسیک (ETC) تفاوت چندانی با هم ندارند. هر دو بلاک چین خود را با ویژگیها و کاربردهای جدید به روز رسانی کرده و همواره به سمت پیشرفت حرکت میکنند.
فصل چهارم؛ استخراج اتریوم
در این فصل بعد از پرداختن به چیستی و چگونگی کارکرد اتریوم، بیشتر به چگونگی استخراج اتریوم خواهیم پرداخت.
استخراج اتریوم چگونه است؟
شبکه اتریوم بلاک چین منحصر به فرد خود را دارد و تمام معاملات انجام شده در اتریوم باید توسط ماینرها تائید شوند. در مقاله «راهنمای جامع استخراج اتریوم، بهترین روش استخراج اتریوم کدام است؟» به طور مفصل به استخراج رمز ارز اتریوم پرداخته شده است.
به همین دلیل مدتی طول میکشد تا اتری را که به شخصی انتقال دادهاید به دستش برسد چون معامله باید توسط تکبهتک ماینرها تائید شود و در داخل بلاک چین اتریوم قرار گیرد.
این فرایند اثبات کار نامیده میشود و وظیفه ماینرها در این فرایند این است که اطمینان حاصل کنند کسی در فرایند استخراج تقلب نمیکند.
برای اطمینان از معتبر بودن معاملات، ماینرها مدام در حال حل محاسبات پیچیده هستند. درصورتیکه یکی از ماینرها معادله را حل کند، سایر ماینرها بررسی میکنند که آیا محاسبه او صحیح است یا خیر و اگر ۵۱ درصد ماینرها معتبر بودن معادله را تائید کنند، بلاک جدیدی به بلاک چین اضافه میشود.
این بلاک جدید شامل اطلاعاتی همچون همه معاملات انجام شده و تائید شده است و همچنین ماینری که آن را معادله را حل کرده است پاداش قابل توجهی دریافت میکند. پس از اضافه شدن بلاک چین، ماینرها دوباره شروع به حل معادلات میکنند تا بلاکهای جدید را پیدا کرده و پاداش خود را دریافت کنند.
انواع روشهای استخراج اتریوم
حالا که اغلب اطلاعات لازم در مورد اتریوم و استخراج آن را کسب کردهاید نوبت آن رسیده که با انواع روشهای استخراج اتریوم نیز آشنا شوید. در کل برای استخراج اتریوم سه روش مختلف وجود دارد:
- استخر استخراج (Pool mining). این روش بهترین روش استخراج است.
- استخراج به تنهایی. این روش بسیار سخت است و توصیه نمیشود.
- استفاده از خدمات کلود ماینینگ (Cloud mining). این روش نیز توصیه نمیشود.
در مقاله «بزرگترین و بهترین استخر استخراج اتریوم در سال ۲۰۲۱ کدام است؟» به چند استخر استخراج اتریوم پرداخته شده است.
نحوه شروع استخراج اتریوم
برای شروع به کار استخراج اتریو مکافی است چند مرحله زیر را طی کنید.
- مرحله اول: کارت گرافیکی قوی را بر روی کامپیوتر خود نصب کنید.
- مرحله دوم: کیف پولی مناسب تهیه کنید. در ادامه در مورد کیف پولها توضیحاتی ارائه خواهیم داد.
- مرحله سوم: نصب نرمافزار مناسب استخراج اتریوم و پیوستن به استخر استخراج اتریوم.
- حالا شما همه امکانات و تجهیزات لازم برای شروع استخراج را در دست دارید.
در مقاله «راهنمای جامع استخراج اتریوم ، بهترین روش استخراج اتریوم کدام است؟» به طور مفصل به مبحث استخراج اتریوم و روش های آن پرداخته شده است.
فصل پنجم؛ کاربرد اتریوم و بلاکچین اتریوم
اتریوم یکی از اولین پلتفرمهایی بود که قراردادهای هوشمند را در شبکه خود ارائه داد. با عرضه اولیه سکه در سال ۲۰۱۷، این شبکه بسیار محبوب شد و تبلیغاتی که بسیاری از پروژهها و شرکتها برای اتریوم و توکن ERC-20 کردند در افزایش محبوبیت جهانی این پلتفرم نقش بسزایی داشت.
بلاک چین چه مزایایی برای کاربران دارد؟
- میتوانید قراردادهای هوشمند پیچیده را برای مدیریت زنجیره تأمین ایجاد کنید.
- برنامهها و اپلیکیشنهای مختلف را، از برنامههای کاربردی گرفته تا بازی و سرگرمی را در کامپیوتر یا گوشی خود اجرا کنید.
- هر دارایی که میخواهید از جمله رمز ارزهای مختلف، ارز فیات و حتی فلزات گرانبها را به توکن تبدیل کنید.
- ایجاد خدمات احراز هویت کاربر، تائید مدارک شناسایی و … .
- دارایی خود را به صورت غیرمتمرکز مبادله کنید.
اپلیکیشنها و بازیهای غیرمتمرکز منجر به افزایش آگاهی و دانش مردم نسبت به صنعت رمز ارز شدند و در عین حال جلوهای جدید به صنعت سرگرمی نیز بخشید.
یکی از بازیهای معروف غیرمتمرکز که بر روی بلاک چین اتریوم ساخته شده است، کریپتوکیتیز (CryptoKitties) نام دارد. این بازی در میان گیمرها چنان محبوب بود که توانست سرعت شبکه اتریوم را به طرز قابل ملاحظهای کاهش دهد.
امسال، بخش مالی غیرمتمرکز اتریوم، موفق شده محبوبیت اتریوم را در سراسر جهان بیشازپیش افزایش دهد و علاوه بر این تأثیر بسزایی هم بر افزایش قیمت اتر گذاشته است.
بیشتر مبادلات غیرمتمرکز نیز بر روی بلاک چین اتریوم انجام میشوند. همچنین اغلب استیبل کوینها (stablecoins) و رمز ارزهای دیفای (DeFi) نیز با پشتیبانی شبکه اتریوم ساخته میشوند. علاوه بر این بیش از ۵۰ درصد کل برنامههای مبتنی بر تکنولوژی بلاک چین نیز در شبکه اتریوم ساخته میشوند. در مقاله «بلاکچین چیست و چگونه کار میکند و چه کاربردهایی دارد؟ به زبان ساده» به طور مفصل به مفهوم بلاکچین پرداخته شده است.
کاربردهای اتریوم
در ادامه به مهمترین کاربردهایی که اتریوم و شبکه بلاکچین آن میتوانند داشته باشند اشاره شده است.
قراردادهای هوشمند
قراردادهای هوشمند انقلابی در نحوه کار با قراردادهای سنتی ایجاد کرد و به همین دلیل شما باید در مورد آن هر چه میتوانید اطلاعات کسب کنید.
قرارداد هوشمند، یک برنامه کامپیوتری ساده است که تبادل هرگونه دارایی را برای دو طرف معامله آسان و ساده میکند. این دارایی ممکن است پول، سهام، املاک یا حتی داراییهای دیجیتالی باشد که میخواهید آن را با دیگران مبادله کنید.
قراردادهای هوشمند در ابتدا شامل شرایط و ضوابطی برای طرفین است. علاوه بر این هر کسی میتواند این قراردادها را در شبکه اتریوم ایجاد کند.
یکی از ویژگیهای اصلی قراردادهای هوشمند این است که بهمحض اجرای آن، به هیچ عنوان امکان تغییر آن وجود ندارد و هر معاملهای که به صورت قرارداد هوشمند انجام شود، به طور دائم ثبت خواهد شد.
بنابراین حتی اگر یک قرارداد هوشمند را در آینده اصلاح کنید، معاملات مرتبط با قرارداد قبلی و اصلی، هیچ تغییری نخواهد کرد و نمیتوانید قرارداد اولیه را تغییر دهید.
فرآیند تائید اعتبار قراردادهای هوشمند توسط افرادی ناشناس در شبکه اتریوم انجام میشود و برای این کار لازم نیست که طرفین به شخص یا اشخاصی مراجعه کنند و بدین صورت تمامی قراردادهای هوشمند در پلتفرم اتریوم به صورت غیرمتمرکز اجرا میشوند.
با استفاده از قراردادهای هوشمند، مبادله دارایی و ارز به گونهای ایمن و قابل اعتماد انجام میشود و همچنین هویت هر دو طرفین در شبکه ناشناس باقی میماند.
پس از انجام موفقیتآمیز معامله، حسابهای فرستنده و گیرنده بر این اساس بهروز میشود و هر دو با کمترین زحمت و صرف زمان و هزینه توانستهاند معاملهای معتبر را به انجام برسانند.
ماشین مجازی اتریوم (EVM)
ماشین مجازی اتریوم به عنوان محیطی برای تدوین و اجرای قراردادهای هوشمند مبتنی بر اتریوم طراحی شده است. ماشین مجازی اتریوم، موتوری است که زبان قراردادهای هوشمند را میفهمد و به زبان برنامهنویسی سالیدیتی (Solidity) و برای پلتفرم اتریوم ایجاد شده است.
ماشین مجازی اتریوم در یک محیط سندباکس (sandbox) اجرا میشود، در واقع شما میتوانید محیط خود را در این بستر مستقر کنید که میتواند به عنوان محیطی برای آزمایش و توسعه عمل کند.
همچنین میتوانید قراردادهای خود را هر چند بار که بخواهید آزمایش کنید، سپس هنگامی که از عملکرد قرارداد هوشمند راضی بودید میتوانید آن را در شبکه اصلی اتریوم مستقر کنید.
هر زبان برنامهنویسی که از طریق قرارداد هوشمند وارد بایت کد (bytecode) میشود، ماشین مجازی اتریوم آن را میفهمد. این بایت کد نیز با استفاده از ماشین مجازی اتریوم قابل خواندن و اجرا است و یکی از محبوبترین زبانها برای نوشتن یک قرارداد هوشمند در سالیدیتی است.
هنگامی که شما یک قرارداد هوشمند را در سالیدیتی مینویسید، این قرارداد به بایت کد تبدیل شده و سرانجام در ماشین مجازی اتریوم مستقر میشود و بدین ترتیب این ماشین مجازی امنیت قراردادها و اطلاعات کاربران را در برابر حملات سایبری تضمین میکند.
فرض کنید شخص الف میخواهد ۱۰ اتر را به شخص ب انتقال دهد. این معامله با استفاده از یک قرارداد هوشمند برای انتقال وجه از شخص الف به شخص ب، به ماشین مجازی اتریوم ارسال میشود و شبکه اتریوم نیز الگوریتم اجماع اثبات کار را انجام خواهد داد.
گرههای ماینر شبکه اتریوم این تراکنش را تائید میکنند و برای این گرهها فرقی ندارد که هویت طرفین معامله یا مقدار وجه مشخص باشد یا نه. پس از تائید معامله، مقدار مشخصی اتر از کیف پول شخص الف به کیف پول شخص ب واریز میشود و طی این فرایند، ماینرها برای تائید این معامله هزینهای را به عنوان پاداش دریافت میکنند.
تمام گرههای موجود در شبکه اتریوم، با استفاده از ماشین مجازی اتریوم، قراردادهای هوشمند را اجرا میکنند.
اپلیکیشنهای غیرمتمرکز
برای اینکه بهتر تفاوت میان اپلیکیشنهای غیرمتمرکز (Decentralized Applications) و اپلیکیشنهای معمولی و سنتی را بدانید، میخواهیم این دو را با مثال به طور مختصر توضیح دهیم.
به عنوان مثال، هنگام ورود به توییتر، یک اپلیکیشن وب برای شما نمایش داده میشود که با استفاده از اچ دی ام ال (HTML) یا زبان استاندارد طراحی صفحات وب ارائه میشود.
این صفحه برای دسترسی به اطلاعات و دادههای شما که به صورت مرکزی میزبانی میشود، با یک رابط برنامهنویسی اپلیکیشن (API) تماس میگیرد و در نهایت این ای پی آی (API) دادههای شما را از یک پایگاه داده متمرکز جمعآوری میکند.
حالا اگر این برنامه یا اپلیکیشن، غیرمتمرکز بود اوضاع خیلی فرق میکرد. اگر این اپلیکیشن غیرمتمرکز بود، همان برنامه وب برای شما ارائه میشود اما این دفعه این اپلیکیشن با یک ای پی آی مبتنی بر قرارداد هوشمند تماس خواهد گرفت تا اطلاعات شما را از شبکه بلاک چین دریافت کند.
بدین ترتیب، ای پی آی با یک رابط قرارداد هوشمند جایگزین میشود و قرارداد هوشمند دادهها را از شبکه بلاک چین که آن را پشتیبانی میکند، جمعآوری میکند.
این شبکه بلاک چین، یک پایگاه داده غیرمتمرکز است که در آن ماینرها کلیه معاملات را با استفاده از قراردادهای هوشمند در شبکه بلاک چین تائید میکنند؛ بنابراین هرگونه معامله یا اقدامی که در یک برنامه مانند توییتر که اکنون تغییر کرده، رخ دهد، یک معامله غیرمتمرکز خواهد بود.
اپلیکیشنهای غیرمتمرکز دارای یک کد پشتیبانی هستند که در شبکه توزیعشده همتا به همتا اجرا میشود. این اپلیکیشنها توسط هیچ سیستم متمرکزی کنترل و مدیریت نمیشود و تعامل مستقیم میان کاربران و ارائهدهندگان اپلیکیشنهای غیرمتمرکز را فراهم میکنند.
یک اپلیکیشن هنگامی که متنباز باشد جزء اپلیکیشنهای غیرمتمرکز به شمار میرود و از یک توکن مبتنی بر بلاک چین برای اجرای خود استفاده میکند.
این اپلیکشنها به گونهای طراحی شدهاند که کدهای بکاند (Backend) اطلاعات غیرمتمرکز را دریافت میکنند و توکنها نیز نقش سوخت برای این اپلیکیشنها را بر عهده دارند.
سازمانهای خودگردان غیرمتمرکز
سازمانهای خودگردان غیرمتمرکز (DAO) سازمانی دیجیتالی است که بدون مدیریت سلسله مراتبی و به روشی غیرمتمرکز و دموکراتیک فعالیت میکند.
بنابراین دی ای او اساساً سازمانی است که در آن تصمیمگیری در اختیار یک مرجع متمرکز نیست، بلکه در واقع بخشی از آن در اختیار برخی از مقامات تعیین شده یا افراد تعیین شده است.
این سازمان در یک شبکه بلاک چین ایجاد شده است که توسط پروتکلهایی که در قراردادهای هوشمند قرار گرفتهاند، اداره میشود.
بدین ترتیب میتوان گفت که سازمانهای دی ای او برای تصمیمگیری به قراردادهای هوشمند نیاز دارند یا به زبانی سادهتر به سیستمهای رأیگیری غیرمتمرکز واقع در خود سازمان، برای تصمیمگیری و مدیریت احتیاج دارند.
بدینصورت، قبل از اینکه هر تصمیمی گرفته شود، باید از طریق سیستم رأیگیری که با یک اپلیکیشن غیرمتمرکز اجرا میشود، انجام شود.
نحوه کارکرد این سازمان بدینصورت است که مردم از طریق دی ای او بودجه اهدا میکنند چرا که دی ای او برای اجرا و تصمیمگیری به بودجه احتیاج دارد. بدین ترتیب، به هر یک از اعضا توکنهایی داده میشود که نشان دهنده درصد سهام آن شخص در دی ای او است.
از این توکنها برای رأی دادن در دی ای او استفاده میشود و نظرات پیشنهادی بر اساس حداکثر آرا انتخاب میشوند. هر تصمیم و راهحلی قبل از اجرا باید در داخل سازمان این روند رأیگیری را طی کند.
موارد استفاده از بلاکچین اتریوم در حال حاضر
سیستمهای رأیگیری
دیدیم که سازمانهای دی ای او چگونه از سیستمهای رأیدهی اتریوم استفاده میکنند. نتایج رأیگیریها به طور عمومی در دسترس است و اینگونه از هرگونه تقلب در نتایج پیشگیری میشود و میتوان روند رأیگیری عادلانه را تضمین کرد.
سیستمهای بانکی
امروزه اتریوم به طور گستردهای در سیستمهای بانکی اجرا میشود چرا که با استفاده از سیستم غیرمتمرکز اتریوم امکان حملات مجازی توسط هکر به طرز باورنکردنی کاهش مییابد.
علاوه بر این امکان پرداخت و انتقال وجه در یک شبکه مبتنی بر اتریوم نیز فراهم میشود؛ بنابراین بانکها نیز از اتریوم به عنوان بستری امن برای انجام حوالهها و پرداختها استفاده میکنند.
حملونقل کالا توسط سازمان کشتیرانی
استفاده از پلتفرم اتریوم برای حملونقل کالا در سازمان کشتیرانی، مزایای زیادی را به دنبال دارد. با استفاده از این پلتفرم میتوان کالاها را به راحتی ردیابی کرد که از دزدی و دستدرازی به کالاها جلوگیری میکند. اتریوم خدمات رهگیری را برای تمامی داراییهای مورد نظر در زنجیره تأمین فراهم میکند.
توافقنامهها
با استفاده از قراردادهای هوشمند اتریوم، توافقنامهها بدون هیچ تغییر و کم و کاستی اجرا میشوند. در شرکتی که کاربران آن پراکنده و تقریباً ناشناس هستند، اختلاف نظر زیاد است و برای حل این مشکل شرکتها، نیاز فراوانی به حضور قراردادهای دیجیتالی وجود دارد و از اتریوم میتوان به عنوان یک فناوری برای توسعه قراردادهای هوشمند و ثبت دیجیتالی توافقنامهها و معاملات مبتنی بر آنها استفاده کرد.
فصل ششم؛ مزایا و معایب اتریوم
متأسفانه هیچ تکنولوژی و فناوری وجود ندارد که با داشتن تمامی مزایا و ویژگیهای عالی، ایراد و اشکالاتی نداشته باشد، اتریوم هم از این قاعده مستثنا نیست و باید به خاطر داشته باشیم که داشتن این معایب چیزی از مزایا و کارکرد این پلتفرم کم نمیکند.
مزایای اتریوم
اتریوم اولین پلتفرمی است که به توسعهدهندگان یک محیط دوستانه و اکوسیستمی برای استقرار اپلیکیشنهای غیرمتمرکز ارائه میدهد. مجموعه تولکیتها (toolkit)، فیلمهای آموزشی و مقالاتی وجود دارند که دستورالعملهای جامعی در مورد نحوه ساخت اپلیکیشنهای غیرمتمرکز در بلاک چین اتریوم ارائه میدهند.
بهعلاوه، وبسایت اتریوم نیز از بیش از ۳۰ زبان زنده دنیا پشتیبانی میکند و دسترسی به این پلتفرم را برای بسیاری از کشورها و پلتفرمها فراهم میکند.
غیرمتمرکز بودن اتریوم، فرصتی عالی برای کاربرانی که مدتها منتظر چنین موقعیتی برای مشارکت در شبکههای بزرگ جهانی بودند، فراهم میکند.
از آنجایی که اتریوم غیرمتمرکز است، هیچ مرکزی وجود ندارد که بتوان از طریق آن شبکه را ویرایش کرد و به دلیل عدم وجود مرکزی برای مدیریت، هک این پلتفرم غیرممکن است؛ بنابراین شبکه اتریوم فضایی امن و مطمئن برای رسیدن به سرمایه و سودهای کلان رمز ارز است.
معایب اتریوم
اتریوم نیز مانند سایر پلتفرمهایی که از الگوریتم اجماع اثبات کار استفاده میکنند، با چالشها و مشکلاتی روبرو است، از جمله این چالشها میتوان به این اشاره کرد که ماینرها برای استخراج به منابع زیادی مانند برق و تجهیزات کامپیوتر احتیاج دارند. همچنین استفاده از الگوریتم اثبات کار توسط اتریوم باعث شده کاربران برخی مواقع مجبور به پرداخت هزینههای هنگفت گس شوند.
علاوه بر این، شبکه فعلی اتریوم تنها قادر به پردازش ۱۵ معامله در ثانیه است که قطعاً چندان زیاد نیست. با این حال، هنگامی که همه کارهای آمادهسازی و تغییر به الگوریتم اجماع اثبات سهام آماده شود و اتریوم به طور کامل به اتریوم ۲ تغییر پیدا کند، تمام معایب فعلی شبکه برطرف خواهند شد.
فصل هفتم؛ هارد فورک های اتریوم
دلیل اینکه میخواهیم منحصراً در مورد هارد فورکها صحبت کنیم این است که هارد فروکها برای رفاه اتریوم و کاربرانش بسیار ضروری هستند؛ بنابراین به هیچ وجه نمیتوان آنها را نادیده گرفت.
اتریوم کلاسیک، مترو پلیس و اترزیرو (EtherZero)، چند هارد فورک اصلی اتریوم هستند که در مورد هر یک از آنها تا حدودی صحبت خواهیم کرد.
اتریوم کلاسیک
اتریوم کلاسیک اولین و همچنین جنجال برانگیزترین هارد فورکی است که تا به امروز اتریوم تجربه کرده است.
زمانی که تیم توسعهدهنده اتریوم متوجه شدند سازمان دی ای او که اتریوم از آن استفاده میکرد، به دلیل وجود یک باگ امنیتی هک شده است. تصمیم گرفتند برای مقابله با هک و هکر، یک هارد فورک را اجرا کرده و تمام سکههای سرقت رفته را سریعاً بازیابی کنند که این تصمیم با واکنشهای زیادی روبرو شد.
اجرای هارد فورک نه تنها توانست سرمایه سرقت شده را بازگرداند بلکه توسعهدهندگان نیز درس خود را از این حادثه آموختند و اکنون آمادگی بیشتری برای مقابله با اتفاقات مشابه در آینده دارند.
با این حال، بسیاری از مردم با اجرای هارد فورک موافق نبودند و آنها این اقدام را نقض قانون غیرمتمرکز بودن اتریوم دانستند.
این دسته از مردم معتقد بودند که تنها راه داشتن رمز ارزی غیرمتمرکز این است که تحت هیچ عنوان دستاندرکاران در روند این فرایند درگیر نشوند اما بهمحض اینکه توسعهدهندگان و مدیران در روند طبیعی این پلتفرمها دخیل شوند، پیامدهای گستردهای برای پلتفرم به دنبال خواهد داشت.
در نهایت و با وجود مخالفتهای شدید، توسعهدهندگان اتریوم تصمیم گرفتند هارد فورک را اجرا کنند که در نتیجه اتریوم به دو قسمت تبدیل شد.
اغلب افرادی که با اجرای هارد فورک موافق نبودند، به نسخه قدیمی اتریوم که امروزه آن را تحت عنوان اتریوم کلاسیک میشناسیم، پایبند بودند.
حتی هنوز هم بحثهای جنجال برانگیز در مورد این حادثه ادامه دارد و برخی معتقدند که تصمیم توسعهدهندگان مبنی بر اجرای هارد فورک درست بود، در حالی که مابقی هنوز این کار را تصمیمی نادرست میدانند و از اتریوم کلاسیک پشتیبانی میکنند.
زیرواتر
زیرواتر یکی دیگر از فورکهای معروف و جنجال برانگیز اتریوم است؛ البته پیامدهای زیرواتر به اندازه اتریوم کلاسیک شدید نبود و میتوان گفت هدف این هارد فورک پیشرفت و توسعه بیشتر بود.
زیرواتر میخواهد سرعت انجام معاملات در شبکه اتریوم را تا حد توان بهبود بخشد. علاوه بر این، این فورک اتریوم قصد دارد این معاملات را در شبکه اتریوم کاملاً رایگان انجام دهد.
داشتن این اهداف و سعی در تحقق آنها در دنیای رمز ارز بسیار مهم و باارزش است. زیرواتر همچنین یک فورک مبتنی بر الگوریتم اجماع اثبات کار است و مانند تمامی رمز ارزهای مبتنی بر اثبات کار، برای استخراج آن باید از تجهیزاتی همچون کارت گرافیک استفاده شود.
اگرچه لازم به ذکر است که این فورک برنامههایی برای پیادهسازی مسترنود (masternode) یا الگوریتم اثبات سهام در اتریوم را در آیندهای نهچندان دور دارد.
مترو پلیس
مترو پلیس فورک فعلی اتریوم است که تفاوت فاحشی با فورکهای دیگر دارد. مترو پلیس بر اثر وقوع هک یا حادثهای غیرمنتظره ایجاد نشده است بلکه بخشی از برنامههای توسعهدهندگان برای بهبود بلاک چین اتریوم است.
مترو پلیس سه مرحله اساسی را پشت سر گذاشته و در حال حاضر در مرحله سوم خود، مرحله قسطنطنیه قرار دارد. این فورک چندین تغییر اساسی در بلاک چین اتریوم را در ذهن دارد و میخواهد قسمتهایی از اتریوم را بهبود بخشد.
اول از همه اینکه در طول فورک مترو پلیس بسیاری از تنظیمات و امکانات مربوط به حفظ حریم خصوصی بازنگری میشوند؛ البته این به این معنا نیست که تنظیمان کنونی مربوط به حفظ حریم خصوصی که اتریوم دارد، ایراد یا معایبی دارد.
این تنظیمات ایرادی ندارند و فورک مترو پلیس تنها درصدد بهبود و بهروز رسانی این تنظیمات است که حفظ حریم خصوصی هنگام انجام معاملات را بیشازپیش تضمین میکنند.
تغییر اساسی دیگری که فورک مترو پلیس قصد دارد در شبکه اتریوم ایجاد کند این است که الگوریتم اثبات کار را به اثبات سهام تغییر دهد.
اگر این تغییر ایجاد شود، هرگونه فعالیت مبتنی بر استخراج به کلی از بین خواهد رفت. در عوض کاربران میتوانند سکههای اتر خود را در این پلتفرم سرمایهگذاری کنند و با توجه به سهام خود میتوانند معاملاتی که در اتریوم انجام میشود را تائید کرده و در ازای آن پاداش خود را دریافت کند.
استخراج اتریوم توسط تجهیزات مختلف از جمله کارت گرافیک، سی پی یو، سختافزار مجتمع ای سیک و کلود ماینینگ صورت میگیرد که جزء فعالیتهای محبوب و سودآور در پلتفرم اتریوم به شمار میرود.
اگرچه الگوریتم اثبات سهام سرعت پردازش و انجام معاملات در شبکه را تا حد قابل توجهی بهبود میبخشد اما چنین تغییری باعث میشود تمامی ماینرها به یکباره تجهیزات استخراج خود را بفروشند که این مقدار تخلیه تجهیزات در بازار منجر به افت شدید قیمت آنها میشود.
بیزانس یکی از مراحل فورک مترو پلیس بود که هدف آن ایجاد امنیت و بهینهسازی بهتر پلتفرم اتریوم بود. این کار به یکباره در یک مرحله انجام میشد و در نهایت منجر به افزایش امنیت شبکه و تسهیل استفاده از پلتفرم اتریوم میشد.
یکی دیگر از مراحل مترو پلیس قسطنطنیه نام دارد که پس از به پایان رسیدن مرحله بیزانس شروع شد و هدفی بزرگتر برای اتریوم و آیندهای پلتفرم دارد. هدف مرحله قسطنطنیه آمادهسازی بلاک چین اتریوم برای تغییر از الگوریتم اجماع اثبات کار به اثبات سهام است که برای رسیدن به این هدف به زمان و تلاش فراوانی احتیاج دارد.
سرنیتی
سرنتی به عنوان آخرین و بزرگترین گام در توسعه پلتفرم اتریوم در نظر گرفته میشود. سرنتی تنها و فقط به یک هدف اختصاص داده شده است و آن انتقال بلاک چین اتریوم از الگوریتم اثبات کار به اثبات سهام است. اتریوم ۲ زاده این فروک است. در مقاله «اتریوم ۲ چیست و استخراج آن چگونه است؟ به همراه تحلیل قیمت و تاریخ عرضه آن» به طور کامل به اتریوم ۲ پرداخته شده است.
بیزانس و قسطنطنیه هر دو جزو مراحل اصلی آمادهسازی هستند و طی این مراحل معاملات خاصی از طریق الگوریتم اثبات سهام، به منظور آمادهسازی سیستم برای انتقال انجام میشوند.
مرحله سرنتی نقطه عطفی بزرگ برای اتریوم به شمار میرود چرا که عملاً همه چیزهایی را که مردم در مورد این رمز ارز و استخراج آن، به آن عادت گرفتهاند تغییر خواهد کرد. طبق برنامههای توسعهدهندگان انتقال اتریوم باید امسال یعنی سال ۲۰۲۱ صورت گیرد.
فصل هشتم، اتریوم در مقابل بیت کوین
این روزها هم بیت کوین و هم اتریوم با رشد چشمگیر قیمت روبرو هستند و سرمایهگذاران جدید بیشماری را از سراسر جهان به صنعت رمز ارز جذب میکنند. طبیعتاً این دو پلتفرم طرفداران بیشمار خود را دارند و هر دو نیز مزایای منحصر به فرد خود را دارند اما بسیاری از مردم هنوز نمیدانند دارایی خود را در بیت کوین سرمایهگذاری کنند یا اتریوم؟
در مقاله «تفاوت بیت کوین و اتریوم چیست؟» به طور کامل به تفاوت های میان این دو در خصوص سرمایه گذاری و استخراج پرداخته شده است.
فصل نهم؛ کیف پول اتریوم
مشابه با بیت کوین، برای استفاده از اتریوم قبل از هر چیز به یک کیف پول مطمئن نیاز دارید. با حذف شبکههای واسط، مسئولیت امنیت اطلاعاتتان از ۰ تا ۱۰۰ به عهده خودتان است.
در نتیجه حذف شبکههای واسط را میتوان یک شمشیر دو لبه در نظر گرفت. چرا که اگر به هر دلیلی رمز عبور کیف پولتان را فراموش کنید، به هیچ طریقی قادر به استفاده از موجودی حسابتان نیستید.
با توجه به این نکته، کیف پولهای متعددی برای ذخیره و نگهداری این ارز دیجیتال وجود دارد که هریک دارای مزایا و معایب منحصر به خود هستند.
کیف پول دسکتاپ اتریوم
کیف پول دسکتاپ همان طور که از نامش مشخص است، قابل استفاده در رایانه شخصی یا لپ تاپ شماست. شرکتهای متنوعی در زمینه توسعه این نوع کیف پول در حال فعالیت هستند که زبان برنامه نویسی و عملکرد متفاوتی از هم دارند.
دانلود و نصب کیف پول دسکتاپ اتریوم احتمالاً به یک الی ۲ روز زمان نیاز دارد. چرا که نسخه دانلود شده، باید با آخرین تراکنشی که در بلاک چین انجام شده است، همگام باشد.
کیف پول موبایل اتریوم
دانلود و استفاده از کیف پول موبایل اتریوم به سختی کیف پول دسکتاپ نیست. نصب و راه اندازی این کیف پول نیاز به زمان و فضای کمتری دارد.
در کیف پولهای دسکتاپ و موبایل اتریوم، دستگاه به اینترنت متصل است. در نتیجه احتمال هک کیف پول توسط هکرها، وجود دارد. به همین خاطر به افرادی که قصد سرمایه گذاری بلند مدت در اتریوم و سایر ارزهای دیجیتال را دارند، توصیه میشود که از کیف پولهای سرد استفاده کنند. در مقاله «بهترین کیف پول اندرویدی ارز دیجیتال» به معرفی بهرتین کیف پول موبایل پرداخته شده است.
کیف پول سختافزاری اتریوم
کیف پول سخت افزاری از جمله انواع کیف پولهای سرد است که به دلیل عدم نیاز و اتصال آن به اینترنت، سطح امنیتی بسیار بالایی دارد. اما کاملاً هم بی خطر نیستند، چرا که در صورتی که آن را گم کرده یا به آنها ضربه وارد کنید، مجدداً سرمایه خود را از دست دادهاید.
کیف پول کاغذی اتریوم
کیف پول کاغذی یکی دیگر از انواع کیف پولهای سرد است. در این نوع کیف پول، کلید به صورت یک کد QR ایجاد شده و هیچ اتصالی به اینترنت ندارد.
خطر از دست رفتن کلید خصوصی در تمامی انواع کیف پولها به شکلهای مختلف وجود دارد. به همین خاطر توصیه میکنیم که از این کلید خصوصی چند نسخه ایجاد کرده و در مکانهای امن و مختلف نگهداری کنید.
بیشتر بدانید: نحوه ی ساخت کیف پول اتریوم چگونه است؟
فصل دهم؛ آیا اتریوم کلاهبرداری است؟
همواره در هنگام ظهور فناوریهای جدید، خطر کلاهبرداری و فریب عوام به دلیل عدم آگاهی وجود دارد. شبکه اتریوم، قابلیت اجرای قراردادهای هوشمند را فراهم کرده و این یک نوآوری جدید و فوقالعاده در دنیای کریپتو و فناوری بلاک چین محسوب میشود، چرا که بستری امن و با امکانات را برای اجرای انواع کدها فراهم کرده است؛ اما هیچ تضمینی وجود ندارد که کلاهبرداران راههای کلاهبرداری خود را بهروز نکنند و از این نوآوری برای رسیدن به مقاصد خود بهره نگیرند!
اکنون با روی آوردن رمز ارزهای جدیدی مثل اتریوم ۲ به الگوریتم اثبات سهام، کلاهبرداران شروع به سوءاستفاده از عدم آگاهی کاربران در مورد این الگوریتم کردهاند.
در همین رابطه، یک وبسایت بهظاهر معتبر که ادعا میکرد به کاربران اجازه استخراج گواه اثبات سهام اتریوم ۲.۰ با سود بالا را میدهد، سرمایهگذاران زیادی را به خود جذب کرده است.
این وبسایت ادعا میکند که شما با پرداخت ۱۵۰ هزار دلار میتوانید به یکی از گرههای این شبکه تبدیل شوید و همچنین با قرار دادن سرمایه خود در اتریوم ۲، سالانه برابر با مبلغ سرمایهگذاری خود، سود دریافت خواهید کرد.
باید بدانیم که شبکه اتریوم تنها یک بستر است. بهعنوان مثال شبکه مخابرات یک بستر است و میتواند کاربردهای مفید متنوعی داشته باشد. حال اگر یک کلاهبرداری تلفنی صورت گیرد، ارتباطی به کلاهبردار بودن کل شبکه وجود نخواهد داشت، بلکه شبکه بستری برای اجرای یک کلاهبرداری بوده است.
فصا یازدهم؛ از کجا اتریوم بخریم؟
صرافی رمزینکس با پشتیبانی کردن از بهترین ارزهای دیجیتال از جمله اتریوم و کارمزد معاملاتی مناسب به ارائه خدمات به کاربران می پردازد. با طی کردن چند مرحله ساده از جمله ثبت و نام و احراز هویت می توانید به طور مستقیم یا با وارد شدن به بازار معاملاتی همتا به همتا به خرید و فروش ارز دیجیتال بپردازید.
بعد از ثبت نام و احراز هویت هم می توانید با مراجعه به وب سایت صرافی رمزینکس و هم با دانلود و نصب برنامه و اپلیکیشن رمزینکس در گوشی های هوشمند خود به خرید و فروش اتریوم مشغول شوید.
برای رصد قیمت لحظه ای انواع ارزهای دیجیتال به صفحه قیمت لحظه ای ارز دیجیتال مراجعه کنید. برای اطلاعات بیشتر در خصوص قوانین و مقررات خرید و فروش ارزهای دیجیتال در رمزینکس می توانید به صفحه سوالات متداول درباره رمزینکس مراجعه کنید.