به نظر شما سود هزار درصدی امکان دارد؟ آیا تا به حال درباره پروژههای سودآور دیفای شنیدهاید؟ کمی با ما همراه باشید تا بیشتر درباره بهترین پروژه های دیفای در سال ۲۰۲۱ و سودآوری امور مالی غیر متمرکز بدانید.
سال ۲۰۲۰ میلادی، سال ظهور امور مالی غیر متمرکز (دیفای) بود. در آن سال، ما شاهد ظهور و سقوط پروژههای دیفای زیادی بودیم. به عنوان مثال، یکی از این پروژهها پلتفرم یام (Yam) بود که بیش از ۴۰۰ میلیون دلار در آن سپردهگذاری و استیک شده بود. با این حال، به دنبال شناسایی یک اشکال در کد این پلتفرم، ارزش بازار توکن آن در عرض چند دقیقه از حدود ۶۰ میلیون دلار به صفر رسید.
در این میان، پروژههای موفقی همچون چین لینک (Chainlink)، یرن فایننس (yearn.finance)، یونی سواپ (Uniswap) و پولکادات (Polkadot) نیز قدم به دنیای ارزهای دیجیتال گذاشتند.
در این مقاله صرافی معتبر رمزینکس قصد داریم به معرفی ۱۰ پروژه و دارایی برتر دیفای در سال ۲۰۲۱ بپردازیم.
امور مالی غیر متمرکز (دیفای) چیست؟

برنامههای غیر متمرکز، پروژههایی هستند که بر حذف واسطههای مالی تمرکز دارند. پروژههای دیفای در تلاشاند که سرعت و خودکارسازی ابزارهای مشابه با سیستمهای متمرکز سنتی را افزایش دهند تا به این ترتیب، کارآیی آنها بیشتر شود.
یکی از فرآیندهای موجود در فضای دیفای، یلد فارمینگ (yield farming) است؛ فرآیندی که به کاربران برنامههای غیر متمرکز اجازه میدهد که با هدف کسب پاداش و دریافت سود، ارزهای دیجیتال خود را در پلتفرمهای غیر متمرکز سهامگذاری یا استیک کنند. در مقاله «دیفای (DEFI) یا امور مالی غیر متمرکز چیست؟ + کابرد آن» به طور کامل به این فناوری پرداخته شده است.
در ادامه، ۱۰ مورد از بهترین پروژه های دیفای مستعد پیشرفت در سال ۲۰۲۱ را به شما معرفی میکنیم.

۱. بند پروتکل (BAND)
بند پروتکل (Band Protocol) یکی از بهترین پروژه های دیفای در سال ۲۰۲۱ است. بند پروتکل یک شبکه اوراکل دادههای بین زنجیرهای است که دادههای دنیای واقعی و رابطهای برنامهنویسی کاربردی (API) را جمعآوری و به قراردادهای هوشمند متصل میکند.
بند پروتکل این امکان را فراهم میکند که بدون تکیه بر یک نقطه شکست اوراکل متمرکز، برنامههای قرارداد هوشمند مانند دیفای، بازارهای پیشبینی و بازیها ساخته شوند. در سال ۲۰۲۰، توکن BAND عملکرد بسیار خوبی را از خود به نمایش گذاشت و بیش از ۳،۲۰۰ درصد رشد داشت.

۲. چین لینک (LINK)
یکی دیگر از بهترین پروژه های دیفای در سال ۲۰۲۱ چین لینک (Chainlink) است. چین لینک که با نماد اختصاری LINK شناخته میشود، با فراهم کردن امکان دسترسی به دادههای دنیای واقعی، رویدادها و پرداختها، بدون از بین بردن امنیت و قابلیت اطمینان ذاتی فناوری بلاکچین، قابلیتهای قراردادهای هوشمند را افزایش میدهد.
چین لینک یک سرویس اوراکل غیرمتمرکز است که با رشد بیش از ۶۰۰ درصدی در سال ۲۰۲۰، عملکرد قابلتوجهی را از خود نشان داد.
از آنجایی که بلاکچینها نمیتوانند به دادههای خارج از شبکه خود دسترسی داشته باشند، اوراکلها به عنوان فیدهای داده (data feeds) در قراردادهای هوشمند عمل میکنند. به این ترتیب که اوراکلها دادههای خارجی را فراهم میکنند و در صورت تحقق شرایط از پیش تعیینشده، قراردادهای هوشمند اجرا خواهند شد.
پیشبینی میشود که سال ۲۰۲۱، سال مهیّجی برای پروژه چین لینک باشد!
جهت خرید این ارز دیجیتال وارد صفحه ی خرید چین لینک شوید.

۳. کایبر (KNC)
کایبر (Kyber) یک پروتکل نقدینگی درون زنجیرهای است که قابلیت مبادله غیر متمرکز توکنها را در هر برنامهای ادغام میکند و به این ترتیب، تبادل ارزش به صورت یکپارچه را میان همه اعضای اکوسیستم ممکن میسازد.
با استفاده از این پروتکل، توسعهدهندگان میتوانند جریانی از پرداختها و برنامههای مالی، از جمله خدمات مبادله آنی توکنها را ایجاد کنند. پرداختهای ERC-20 و نوآوری برنامههای مالی غیر متمرکز، در حال ایجاد جهانی هستند که در آن، هر توکنی در هر مکانی قابل استفاده است.
توکن KNC در سال ۲۰۲۰، نزدیک به ۴۰۰ درصد رشد داشت. بنابراین میتوان آن را در زمره ۱۰ پروژه برتر و یکی از بهترین پروژه های دیفای در سال ۲۰۲۱ دانست.

۴. میکر (MKR)
میکر (Maker) به عنوان یک سازمان غیرمتمرکز مستقل (DAO) روی شبکه بلاکچین اتریوم، به دنبال به حداقل رساندن نوسان قیمت استیبل کوین خود به نام دای (DAI) در برابر سبد ارزی حق برداشت مخصوص (SDR) صندوق بینالمللی پول است.
میکر به ازای مدیریت سیستم و به عهده گرفتن خطر بستههای کمک مالی، کارمزد مداومی را برای تمامی استیبل کوینهای DAI منتشره دریافت میکند. درآمد میکر از طریق یک برنامه باز خرید، به دارندگان توکن MKR منتقل میشود. توکن MKR در سال ۲۰۲۰، با ۲۰۸ درصد رشد، عملکرد بسیار خوبی داشت.

۵. پولکادات (DOT)
یکی دیگر از بهترین پروژه های دیفای در سال ۲۰۲۱ پولکادات (Polkadot) است. توکن پلتفرم پولکادات (DOT) که برای ارائه قویترین پلتفرم برای امنیت، مقیاسپذیری و نوآوری در تلاش است، سال گذشته بیش از ۱۸.۵ درصد رشد داشت.
یکی از دلایل محبوبیت پولکادات، مقیاسپذیرتر بودن آن در مقایسه با شبکه اتریوم است. در پولکادات، تراکنشها به جای گرههای استاندارد بلاکچین، با استفاده از چندین زنجیره موازی پردازش میشوند.
علاوه بر این، پولکادات یک پروتکل بین زنجیرهای است که میتواند هر نوع دادهای را میان شبکههای بلاکچین مختلف منتقل کند. در حالی که پولکادات یک پلتفرم قراردادهای هوشمند است، هزاران توسعهدهنده از سرعت و مقیاسپذیری آن، برای ساخت ابزارها و پروژههای دیفای استفاده میکنند.
جهت خرید این ارز دیجیتال وارد صفحه ی خرید پولکادات شوید.

۶. یونی سواپ (UNI)
پروتکل یونی سواپ (Uniswap) به عنوان یک زیرساخت مالی بدون نیاز به اعتماد (Trustless) و بسیار غیرمتمرکز عمل میکند. یونی سواپ با در اختیار داشتن یک محصول متناسب با بازار و یک پلتفرم مستقل، موقعیت خوبی برای رشد، توسعه و افزایش پایداری خود دارد.
توکن یونی (UNI) با امکان ایجاد مالکیت اجتماعی مشترک و یک سیستم مدیریتی پر جنبوجوش، متنوع و اختصاصی، در جهت تحقق این هدف بسیار مؤثر است.
جهت خرید این ارز دیجیتال وارد صفحه ی خرید یونی سواپ شوید.

۷. سروم (SRM)
سروم (Serum) یک صرافی و اکوسیستم غیرمتمرکز است که سرعت بیسابقه و کارمزد پایین تراکنشها را برای امور مالی غیر متمرکز به ارمغان میآورد. سروم روی بلاکچین سولانا (Solana) ساخته شده و کاملاً بدون نیاز به مجوز (permissionless) است. میتوان سروم را جزو بهترین پروژه های دیفای در سال ۲۰۲۱ دانست.

۸. کامپاند (COMP)
کامپاند (Compound) که سال گذشته ۵.۱ درصد رشد داشت، یک پروتکل الگوریتمی بازار پول روی شبکه اتریوم است. این پروتکل به کاربران اجازه میدهد که به ازای وثیقه، سود دریافت کنند یا داراییهای خود را وام دهند.
هرکسی میتواند با داراییهای خود، نقدینگی استخر کامپاند را تأمین و به این ترتیب، به کسب سود بپردازد. نرخها به طور خودکار و بر اساس عرضه و تقاضا تنظیم میشوند.
مانده موجودی داراییها در کامپاند با توکنهایی به نام cTokens نمایش داده میشوند. توکنهای cTokens که توکنهای اختصاصی پروتکل کامپاند و مبتنی بر استاندارد ERC-20 هستند، به کاربران اجازه میدهند که با پول خود سود کسب کنند و در عین حال، قابلیت انتقال، تجارت و استفاده در سایر برنامهها را نیز دارند.

۹. یرن فایننس (YFI)
یرن فایننس (yearn.finance) یا به تعبیر درستتر وای ارن فایننس، مجموعهای رو به رشد از خدمات دیفای است که به عنوان درگاهی ساده برای اکوسیستم گستردهتر دیفای عمل میکند. توکن YFI صرفاً و فقط یک توکن مدیریتی است. دارندگان این توکن مجاز به رأی دادن به تصمیماتی هستند که بر یرن فایننس تأثیر میگذارند.
یکی از قابلیتهای جالب توجه وای ارن فایننس، یرن ولتها (Yearn Vaults) هستند. با استفاده از یرن ولتها که یک نقشه راه عالی به شمار میروند، امکان سرمایهگذاری خودکار سپردههای کاربران با بالاترین بازدهی وجود دارد.
علاوه بر این، یرن فایننس سرمایه کاربران را به صورت خودکار بین پروتکلهای اعطای وام دیفای مانند آوه (Aave)، کامپاند، کرو (Curve) و دیدکس (Dydx) جابهجا میکند تا بالاترین درصد بازدهی سالانه ممکن حاصل شود. از این رو، بی دلیل نیست که نام یرن فایننس در لیست ۱۰ پروژه برتر و در شمار بهترین پروژه های دیفای قرار گرفته است.

۱۰. یوما (UMA)
آخرین پروژه در لیست بهترین پروژه های دیفای در سال ۲۰۲۱ پروژه یوما (UMA) است. یوما خود را به عنوان پروتکلی برای ساخت داراییهای مصنوعی (synthetic assets) توصیف میکند.
این پروتکل به کاربران اجازه میدهد که قراردادهای هوشمند خودتضمین (self-enforcing) با ضمانتهای اقتصادی بنویسند. پروتکل یوما برای ایجاد نوآوریهای مالی ساخته شده است که توسط بلاکچینهای خصوصی و عمومی مانند بلاکچین اتریوم قابل استفاده هستند.
یوما با استفاده از مفاهیمی که از مشتقات مالی فیات گرفته شده است، یک پروتکل متن باز را تعریف میکند که به هر دو طرف قرارداد اجازه میدهد تا قراردادهای مالی خود را طراحی و ایجاد کنند.
اما برخلاف مشتقات سنتی، قراردادهای یوما فقط با مشوقهای اقتصادی تضمین میشوند. این امر باعث میشود که قراردادهای یوما در سطح جهانی در دسترس باشند و به صورت خودکار اجرا شوند.
سخن آخر
در این مقاله، به معرفی ۱۰ مورد از بهترین پروژه های دیفای پرداختیم که پیشبینی میشود در سال ۲۰۲۱ رشد چشمگیری داشته باشند. با این حال، توجه داشته باشید که معرفی این پروژهها، به معنای توصیه به سرمایهگذاری روی آنها نیست. بازار ارزهای دیجیتال بسیار پرنوسان است. بنابراین، پروژههای معرفیشده فقط چند پروژه مستعد پیشرفت هستند که توصیه میشود در سال ۲۰۲۱، آنها را نیز در نظر داشته باشید.