توکن غیر قابل معاوضه (non-fungible token) یا غیر مثلی یکی از انواع رمز ارزها است که روز به روز محبوبیت بیشتری در میان کاربران دنیای ارزهای دیجیتال پیدا میکند. ویژگیهای محصر به فرد یان توکنها باعث شده است که کاربرهای خاصی پیدا کنند. اینکه توکن غیرقابل معاوضه (NFT) چیست و چگونه کار میکند و چه استفادهای دارد؟ لیست توکن ها و رمزارزهای NFT کدامند؟ از جمله موضوعاتی هستند که در ادامه این مقاله از رمزینکس به آن خواهیم پرداخت.
توکن غیرقابل معاوضه یا NFT چیست؟
توکن غیر قابل معاوضه (NFT) یا غیر مثلی چیست؟ به زبان ساده، توکن غیر قابل معاوضه یا غیر مثلی نوعی رمز ارز است که در قراردادهای هوشمند در بلاکچین اجرا میشود. این بلاکچین به طور معمول بلاکچین اتریوم است اما نسخههای توکن غیر قابل معاوضه را میتوان بر روی بلاکچینهای دیگر هم اجرا کرد.
مفهوم توکن غیر قابل معاوضه برای اولین بار در سال ۲۰۱۵ معرفی شد و اولین پروژههای توکن غیر قابل معاوضه در استاندارد ایآرسی ۲۰ (ERC 20) در سال ۲۰۱۷ آغاز به کار کردند و طی دو سال بعد استانداردهای بیشتری معرفی شد.
توسعه دهندگان در حال حاضر در حال توسعه توکن غیر قابل معاوضهها بر روی پروتکل ایآرسی ۷۲۱ (ERC-721) در بلاکچین اتریوم هستند زیرا توکنهای ایآرسی ۷۲۱ منحصر به فرد هستند در حالی که توکنهای ایآرسی ۲۰ مشابه هستند. داستان این پروتکلها در انتهای مقاله توضیح داده شدهاند. برای آشنایی با مفهوم بلاکچین میتوانید به مقاله «بلاکچین چیست و چگونه کار می کند؟» مراجعه کنید.
توکن غیر قابل معاوضه توکنهایی است که میتوان از آنها برای نشان دادن مالکیت بر روی موارد منحصر به فرد استفاده کرد. این توکنها به ما اجازه میدهند چیزهایی مانند هنر، کالاهای قابل جمع آوری، حتی املاک و مستغلات را به صورت توکن دربیاوریم.
این توکنها میتوانند همزمان فقط یک مالک رسمی داشته باشند و در بلاکچین اتریوم ذخیره میشوند؛ هیچ کس نمیتواند سابقه مالکیت آنها را اصلاح کند یا یک توکن غیر قابل معاوضه جدید را کپی / پِیست کند.
ان اف تی (NFT) مخفف عبارت «توکن غیرقابل معاوضه» (non-fungible token) است. غیرقابل معاوضه اصطلاحی اقتصادی است که میتوان از آن برای توصیف مواردی مانند مبلمان، یک آهنگ یا کامپیوترتان استفاده کنید. این موارد را نمیتوان با موارد دیگر تعویض کرد زیرا ویژگیهای منحصر به فردی دارند.
در سوی مقابل، موارد قابل معاوضه را میتوان با یکدیگر معاوضه کرد زیرا آنچه ماهیت آنها را تعیین میکند ارزششان است نه خصوصیات منحصر به فردشان. مثلاً اتریوم یا دلار قابل تعویض هستند هر یک اتریوم یا دلار را با یک اتریوم یا دلار دیگر معاوضه کرد. در ویدیوی زیر مفهوم توکن غیرقابل معاوضه (NFT) توضیح داده شده است.
اینترنت از نوع توکن غیر قابل معاوضه
توکن غیر قابل معاوضه و اتریوم برخی از مشکلاتی را که امروزه در اینترنت وجود دارد حل میکنند. با دیجیتالی شدن هر چه بیشتر همه چیز نیاز به بازآفرینی خصوصیات موارد فیزیکی مانند کمبود، منحصر به فرد بودن و اثبات مالکیت احساس میشود. ناگفته نماند که موارد دیجیتالی اغلب فقط در متن محصولشان کار میکنند.
برای مثال شما نمیتوانید یک فایل امپی ۳ آیتونز را که خریداری کردهاید دوباره بفروشید، یا نمیتوانید امتیازهای وفاداری یک شرکت را با اعتبار یک پلتفرم دیگر مبادله کنید حتی اگر تقاضا برای آن وجود داشته باشد.
در جدول زیر تفاوتهای اینترنت انافتی (NFT) با اینترنتی که امروزه بیشتر ما استفاده میکنیم را مشاهده میکنید.
اینترنت NFT | اینترنت امروزه |
NFT از نظر دیجیتالی منحصر به فرد هستند؛ هیچ دو توکن غیر قابل معاوضه با هم یکسان نیست. | کپی یک فایل مانند فایل امپی ۳ یا عکس مشابه نسخه اصلی آن است. |
هر توکن غیر قابل معاوضه یک مالک دارد و این مالکیت به صورت عمومی ذخیره شده و هر کس به راحتی میتواند آن را تایید کند. | سوابق مالکیت موارد دیجیتال در سرورهایی ذخیره میشود که تحت کنترل سازمانها است و باید به آنها اعتماد کرد. |
انافتیها با هر چیز ساخته شدهای بر بستر اتریوم سازگار هستند. مثلاً یک بلیت توکن غیر قابل معاوضه را میتوان در تمام بازارهای اتریوم با یک توکن غیر قابل معاوضه کاملاً متفاوت مبادله کرد. | شرکتهای دارای آیتمهای دیجیتال برای تبادل موارد باید زیرساخت مخصوص خودشان را بسازند. مثلاً اپلیکیشنی که بلیتهای دیجیتال برای رخدادها صادر میکند باید زیرساخت لازم برای مبادله بلیت با اپلیکیشنهای دیگر را بسازد. |
تولیدکنندگان محتوا میتوانند آثارشان را در هر جایی بفروشند و به بازار جهانی دسترسی داشته باشند. | تولیدکنندگان به زیرساخت و شبکه توزیع پلتفرمی که استفاده میکنند متکی هستند. این پلتفرمها اغلب مشمول شرایط استفاده و محدودیتهای جغرافیایی هستند. |
تولیدکنندگان میتوانند مالکیت بر آثارشان را حفظ کرده و به صورت مستقیم از مزایای بازفروش بهرهمند شوند. | پلتفرمها، مانند سرویسهای پخش موسیقی، بخش عمده سود فروش را تصاحب میکنند. |
از این موارد میتوان استفادههای جالبی کرد. مثلاً میتوان از آثار هنری دیجیتال به عنوان وثیقه در گرفتن وام غیرمتمرکز استفاده کرد. |
|
چه کسی توکن غیر قابل معاوضه (NFT) را خلق کرد؟
ویتک رادومسکی (Witek Radomski)، همبنیانگذار انجین کوین (Enjin Coin) هنگام نوشتن کد اولین کوین در ژوئن ۲۰۱۷ اولین توکن غیرقابل معاوضه را ایجاد کرد. با این حال، این کد دو ماه بعد در ماه آگوست برای عموم منتشر شد.
ویژگیهای توکن NFT
- هر توکن تولید شده یک شناسه منحصر به فرد دارد.
- این توکنها را نمیتوان به طور مستقیم و یک در مقابل یک با توکنهای دیگر تعویض کرد. برای مثال هر یک اتر دقیقاً معادل یک اتر دیگر است اما این در مورد انافتیها صدق نمیکند.
- هر توکن یک مالک دارد و این اطلاعات به راحتی قابل تأیید است.
- انافتیها در بستر اتریوم فعالیت میکنند و میتوان آنها را در هر بازار توکن غیر قابل معاوضه مبتنی بر اتریوم خرید و فروش کرد.
به عبارت دیگر اگر توکن غیر قابل معاوضه داشته باشید:
- به راحتی میتوانید ثابت کنید که صاحب آن هستید.
- هیچ کس نمیتواند آن را به هیچ وجه دستکاری کند.
- میتوانید آن را بفروشید و در بعضی موارد این کار باعث میشود حق امتیاز فروش مجدد به سازنده اصلی برسد.
- یا میتوانید آن را برای همیشه نگاه دارید و خیالتان راحت باشد که داراییتان در کیف پولتان در بستر اتریوم امن است.
و اگر توکن غیر قابل معاوضه ایجاد کنید:
- به راحتی میتوانید ثابت کنید که خالق هستید.
- میتواند کمبود یا وفور آن را تعیین کنید.
- میتوانید هر زمان که فروخته شد از حق فروش آن درآمد کسب کنید.
- میتوانید آن را در هر بازار توکن غیر قابل معاوضه یا بازار همتا به همتا بفروشید. شما محدود به هیچ پلتفرمی نیستید و نیازی به میانجی ندارید.
انافتی (NFT) یا توکن غیر قابل معاوضه چگونه کار میکند؟
توکن غیر قابل معاوضه با ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین (BTC)، اتر (ETH) یا کاردانو (ADA) که به عنوان کوینهای دیجیتال عمل میکنند متفاوت است.
انافتیها توکنهایی هستند که بیانگر داراییهای دیجیتال یا فیزیکی مانند یک قطعه هنری، موسیقی یا حتی املاک بوده و حاوی اطلاعات بیشتری هستند که در کوینها وجود ندارد.. از توکن غیر قابل معاوضه میتوان برای تأیید اعتبار آثار هنری و سایر مجموعهها استفاده کرد.
توکن غیر قابل معاوضه (NFT) چیست؟ توکن واحد ارز است. توکن غیرقابل معاوضه توکنی است که نمیتوان آن را با چیز دیگری عوض کرد.
به عنوان مثال اسکناس از این جهت قابل معاوضه است که میتواند آن را با اسکناسهای دیگری که دارای همان ارزش هستند معاوضه کرد، اما بلیط هواپیما غیرقابل معاوضه است زیرا حاوی اطلاعات منحصر به فردی است و مسافر دیگری نمیتواند از بلیط دیگری استفاده کند.
به همین ترتیب، انافتی یک توکن منحصر به فرد است که میتوان از آن برای توزیع و تأیید مالکیت از طریق بلاکچین استفاده کرد.

چند نمونه NFT
با نگاهی به فروش و پروژههای پرطرفدار توکن غیر قابل معاوضه که توسط افراد و برندهای مشهور راهاندازی شدهاند میتوان متوجه کاربردهای بالقوه این فناوری شد. در ادامه با چند نمونه اخیر توکن غیر قابل معاوضه آشنا میشوید:
نمونه اول
ویلیام شاتنر بازیگر در ژوئیه سال ۲۰۲۰ فقط در ۹ دقیقه ۱۰۰۰۰ بسته یادگاری با مجموع ۱۲۵۰۰۰ عکس دیجیتال انافتی را در صرافی جهانی دارایی (واکس (WAX) Blockchain) فروخت.
قالب توکن غیر قابل معاوضه به کاربران اجازه میدهد با دانستن این که این کارتهای معاملاتی از نظر اصالت تایید شده و تاریخچه معاملاتی و سوابق مالکیت آنها به صورت کامل موجود است اقدام به خرید و فروش آنها کنند.
این بستهها حاوی شاردهایی (بخشهایی) بود که میشد آنها را با هم ترکیب کرد و مجموعههای جدیدی ایجاد کرد. علاوه بر این، با دادن ۲۵ کارت میتوان یک عکس هدشات امضا شده و با دادن یک کارت میتوان یک اکشن فیگور امضا شده دریافت کرد.
نمونه دوم
شرکت پوشاک ورزشی نایکی (Nike) یک پروژه انافتی را در دسامبر ۲۰۱۹ به نام خود ثبت کرد؛ این پروژه در واقع سیستمی به نام کریپتوکیکس (CryptoKicks) بود که این شرکت از آن برای صدور انافتی برای کفشهای خود استفاده میکرد.
از توکنهای کریپتوکیکس برای مرتبط کردن کفشهای فیزیکی با نسخههای دیجیتالی استفاده میشود که کاربردهای زیادی از جمله تأیید اصالت آنها، معامله کردن آنها در بازارهای دیجیتال، استفاده از آنها در بازیهای ویدئویی و سایر محیطهای مجازی و اطلاع رسانی به مشتریان در هنگام تولید طرحهای کفش مجازی دارند.
کفشهای دیجیتال ممکن است با توجه به تغییرات ایجاد شده در کفشهای فیزیکی مانند سن و کاربرد که بر ارزش آنها تاثیر میگذارد دستخوش تغییر در ارزش و ظاهر شوند.
گرانترین انافتیهای فروخته شده تا به حال کدام است؟ در فوریه ۲۰۲۱ انیمیشن کراس رودز (Crossroads) ساخته هنرمند دیجیتال، مایک وینکلمن معروف به بیپل (Beeple) به قیمت ۶/۶ میلیون دلار در یک پلتفرم انافتی به نام نیفتی گیت وی (Nifty Gateway) فروخته شد.
این اثر با تفاوت چشمگیر از رکورد ۱/۵۵ میلیون دلاری انافتی قبلی پیشی گرفت و ۱۰۰ برابر رقم ۶۶۶۶۶/۶۰ دلاری بود که این اثر برای بار اول در نوامبر ۲۰۲۰ به فروش رسید.
هنرمند موسیقی گرایمز (Grimes) در فوریه ۲۰۲۱ در حراج آثار هنری انافتی ۱۰ اثر را در کمتر از ۲۰ دقیقه در نیفتی گیت وی به قیمت ۶ میلیون دلار فروخت.
مجموعه وارنیمف (WarNymph) شامل فیلم، تصاویر و موسیقی است. یک ویدیوی ۵۰ ثانیهای به قیمت ۳۸۹۰۰۰ دلار فروخته شد، در حالی که ۷۰۰ نسخه از دو ویدیو هر کدام به قیمت ۷۵۰۰ دلار فروخته شد.
کاربرد NFT چیست؟
سوالی که حالا پیش میآید این است که از انافتیها برای چه کارهایی استفاده میشود؟ از انافتیها به عنوان وسیلهای برای فروش آنلاین کالاهای انحصاری استفاده میشوند و این امکان را دارند که برای تأیید هر چیزی که برای اثبات مالکیت ارزش دارد مورد استفاده قرار گیرند از جمله:
- آثار هنری اصیل
- موسیقی اصیل
- آیتمهای قابل جمعآوری دیجیتال
- بلیتهای رخدادها
- پوشاک تولید محدود
- نام محدوده
- موارد و چالشهای درون بازی

حتی توییتها را میتوان به صورت توکن غیر قابل معاوضه فروخت. برای مثال، جک دورسی همبنیانگذار توئیتر اولین توئیت خود را در مارس ۲۰۲۱ در یک حراجی به مبلغ میلیونها دلار به فروش رساند و درآمد آن را به بیت کوین تبدیل کرد و به خیریه اهدا کرد.
اگرچه موارد دیجیتال ممکن است منحصر به فرد باشند اما ممکن است مواردی وجود داشته باشند، مانند مانند کارتهای ورزشی، که با وجود داشتن چندین نسخه برای مجموعهداران ارزشمند باشند. در زیر اطلاعات بیشتری در مورد برخی موارد استفاده بهتر و چشم اندازهای توکن غیر قابل معاوضه در اتریوم ارائه شده است.
- محتوای دیجیتال
- موارد گیمینگ
- نام دامنهها
- آیتمهای فیزیکی
- سرمایهگذاری و وثیقه
به حداکثر رساندن درآمد برای تولیدکنندگان
امروزه بیشترین استفاده از توکن غیر قابل معاوضه در حوزه محتوای دیجیتال است. این به دلیل زمینگیر شدن این حوزه است. پلتفرمها سود و درآمد بالقوه تولیدکنندگان محتوا را از آنها سلب کردهاند.
هنرمندی که اثری را در یک شبکه اجتماعی منتشر میکند به آن پلتفرمی امکان نشان دادن تبلیغات به دنبال کنندگان خود را میدهد و در نتیجه برای آن پلتفرم درآمدزایی میکند. هنرمند هم در عوض به کاربران آن شبکه شناسانده میشوند، اما این به تنهایی برای هنرمند نان و آب نمیشود!
انافتیها اقتصاد جدیدی برای تولیدکنندگان ایجاد کردهاند که در آن تولیدکنندگان محتوای خود را به پلتفرمهایی که برای تبلیغ از آن استفاده میکنند واگذار نمیکنند. مالکیت محتواها در خود محتوا ثبت میشود.
وقتی هنرمندها محتوای خود را میفروشند درآمد آن مستقیماً به دست آنها میرسد. اگر مالک جدید در ادامه توکن غیر قابل معاوضه را بفروشد بخشی از درآمد آن به طور خودکار به تولیدکننده اصلی میرسد. این فرایند در هر بار فروش اتفاق میافتد زیرا آدرس تولیدکننده جزئی از فراداده توکن است – فرادادهای که قابل اصلاح نیست.
منتقدان معمولاً انافتیها «بیارزش» میخوانند و با نشان دادن اسکرین شاتی که از یک اثر هنری توکن غیر قابل معاوضه گرفتهاند به تمسخر میگویند «نگاه کنید! الان من این عکس (اثر هنری) رو به صورت رایگان دارم.»
خب بله. اما آیا جستجو کردن اثر گرنیکای پیکاسو در گوگل به این معنی است که شما صاحب جدید یک قطعه هنری چند میلیون دلاری هستید؟
در نهایت داشتن یک دارایی واقعی به اندازهای ارزشمند است که بازار تعیین میکند. هرچه یک محتوا بیشتر به دید مخاطب برسد، بیشتر به اشتراک گذاشته شود و به طور کلی بیشتر مورد استفاده قرار گیرد ارزش بیشتری کسب میکند.
افزایش پتانسیل گیمینگ
انافتیها مورد توجه بسیاری از سازندگان بازی قرار گرفتهاند. انافتیها میتوانند سوابق مالکیت آیتم درون بازی را ارائه کنند، به اقتصاد درون بازی کمک کنند و مزایای زیادی را برای بازیکنان به همراه داشته باشند.
در بسیاری از بازیهای معمولی میتوانید آیتمهایی را خریداری کنید که در بازی مورد استفاده قرار گیرند. اما اگر آن مورد توکن غیر قابل معاوضه باشد میتوانید پس از اتمام بازی آن را دوباره بفروشید. در صورت افزایش تقاضا برای آن توکن غیر قابل معاوضه ممکن است حتی از فروش آن سود به دست آورید.
توسعه دهندگان بازی به عنوان منتشرکنندگان توکن غیر قابل معاوضه میتوانند هر بار که کالایی در بازار آزاد فروخته میشود حق امتیاز آن را دریافت کنند. این یک مدل تجاری سودمند است که در آن بازیکنان و توسعه دهندگان از بازار ثانویه توکن غیر قابل معاوضه سود کسب میکنند.
این همچنین باعث میشود اگر یک بازی دیگر توسط توسعه دهندگان به روز رسانی نشود که جمعآوری کردهاید همچنان از آن شما بمانند.
سرانجام، آیتمهایی که برای درون بازی خریداری میکنید ممکن است حتی پس از پایان یافتن عمر بازی باقی بمانند. حتی اگر توسعه دهندگان یک بازی را متوقف کنند، آیتمهای شما در آینده نیز تحت کنترلتان خواهند بود. این بدان معنی است که آیتمهای درون بازی به یادگاریهای دیجیتالی تبدیل میشوند و خارج از بازی نیز دارای ارزش هستند.
در بازی واقعیت مجازی دیسنترالند (Decentraland) حتی میتوانید انافتیهایی را خریداری کنید که بیانگر قطعاتی از زمین مجازی بوده و میتوانید هر طور که لازم دیدید از آنها استفاده کنید.
آیتمهای فیزیکی
توکنیزه کردن آیتمهای فیزیکی هنوز به اندازه همتاهای دیجیتالی آنها توسعه نیافته است. اما پروژههای زیادی وجود دارد که در زمینه توکنیزه کردن املاک، کالاهای منحصر به فرد مد، و موارد دیگر فعالیت میکنند.
از آنجا که توکن غیر قابل معاوضه (NFT) اساساً یک سند محسوب میشود، روزی میتوانید با استفاده از اتریوم ماشین یا خانهای بخرید و سند خود را (در همان تراکنش) به عنوان یک توکن غیر قابل معاوضه دریافت کنید.
با توجه به پیشرفت این حوزه، تصور جهانی که در آن کیف پول اتریومتان به کلید ماشین یا خانهتان تبدیل شود به گونهای که در خانه یا ماشین توسط اثبات رمزنگاری شده مالکیتتان باز شود چندان دشوار نیست.
با داراییهای ارزشمندی مانند اتومبیل و املاک قابل ارائه در اتریوم میتوانید از توکن غیر قابل معاوضه به عنوان وثیقه در وامهای غیرمتمرکز استفاده کنید. این امر به ویژه زمانی مفید خواهد بود که پول نقد یا رمز ارز زیادی نداشته باشید اما آیتمهای فیزیکی با ارزشی داشته باشید.
لایسنس دادن
نمونه عالی دیگری از استفاده کاربردی از توکن غیر قابل معاوضه استفاده از آن برای صدور لایسنس نرمافزارها است. به گفته کارشناسان، ایجاد لایسنسهای مبتنی بر توکن غیر قابل معاوضه میتواند دزدی کپی رایت را کاهش دهد و به افراد اجازه میدهد تا لایسنسهای خود را در بازار آزاد حتی با سود بفروشند.
به این ترتیب، کاربران همچنین میتوانند از پرداخت حق اشتراک سالانه خلاص شوند، با استفاده لایسنس از یک نرمافزار استفاده کنند و پس از استفاده آن را به شخص دیگری بفروشند. در این حالت لایسنس به عنوان یک دارایی برای کاربران عمل میکند.
توسعه دهندگان نرمافزار نیز میتوانند با ایجاد کردن قراردادهای هوشمندی که امکان تقسیم سود در فروش مجدد یا هر چیز دیگری که ممکن است برای توسعه دهنده اصلی درآمد کسب کند از مزایای توکن غیر قابل معاوضه بهرهمند شوند.
این یک موقعیت برد-برد است که توکن غیر قابل معاوضه هم به کاربران و هم به توسعه دهندگان ارائه میدهد. توکن غیر قابل معاوضه میتواند دزدی هنری را کاهش دهد و همچنین به کاربران امکان میدهد تا در خریدشان سود کسب کنند.
رابطه میان توکن غیر قابل معاوضه و دیفای (DeFi)
توکن غیر قابل معاوضهها از توانایی بالایی برای استفاده در دنیای در حال رشد دیفای (DeFi) برخوردار هستند. مثلاً میتوان از آنها برای قرار دادن هنرهای زیبا، املاک یا سایر داراییهای ارزشمند به عنوان وثیقه وامها یا به عنوان قراردادهای مالی برای بیمه، سهام یا اوراق قرضهای که میتوانند به عنوان محصولات در بازارهای ثانویه معامله شوند، استفاده کرد.
همچنین میتوان از آنها به عنوان توکنهای حاکمیت برای بازارهای توکن غیر قابل معاوضه استفاده کرد. اگرچه استفاده از توکن غیر قابل معاوضه از چند سال قبل ممکن شده است، اما به احتمال زیاد رشد دیفای باعث جذابیت بیشتر آنها به عنوان داراییهای دیجیتال با کاربردهای متعدد شده است.
وامهای پشتیبانی شده توسط توکن غیر قابل معاوضه
در برخی از برنامههای دیفای میتوانید با قرار دادن وثیقه وام بگیرید. مثلاً با به وثیقه گذاشتن ۱۰ اتریوم میتوانید ۵۰۰۰ ارز دای (DAI) – یک استیبل کوین- وام بگیرید.
شما با قرار دادن این وثیقه تضمین میکنید که وام را پس میدهید؛ اگر وام گیرنده بدهی دای را پس ندهد، وثیقه به وام دهنده ارسال میشود. با این حال هر کسی رمز ارز کافی برای استفاده به عنوان وثیقه ندارد.
پروژهها در حال بررسی استفاده از توکن غیر قابل معاوضه به عنوان وثیقه به جای رمز ارز هستند. تصور کنید در گذشته یک توکن غیر قابل معاوضه کریپتوپانک (CryptoPunk) کمیاب را خریداری کردهاید؛ این انافتیها در حال حاضر هزاران دلار ارزش دارند.
با ارائه این وثیقه میتوانید وامی بر اساس همان قوانین دریافت کنید. اگر وام دای را پس ندهید کریپتوپانک شما به عنوان وثیقه به وام دهنده ارسال میشود. بالاخره روزی میتوان این کار را با هر چیزی که بتوان به عنوان توکن غیر قابل معاوضه توکنیزه کرد انجام داد.
و چنین کاری بر روی اتریوم سخت نیست، زیرا هم دنیای توکن غیر قابل معاوضه و هم دای از زیرساختهای یکسانی برخوردار هستند.
مالکیت مشاع
سازندگان انافتی همچنین میتوانند توکن غیر قابل معاوضه خود به سهمهای متعدد تقسیم کنند. این به سرمایهگذاران و طرفداران این فرصت را میدهد تا بدون نیاز به خریدن کل یک توکن غیر قابل معاوضه بخشی از آن را خریداری کنند. این کار حتی فرصت بیشتری به تولیدکنندگان و جمع کنندگان توکن غیر قابل معاوضه میدهد.
- انافتیهای تقسیم شده را میتوان علاوه بر بازارهای توکن غیر قابل معاوضه در صرافیهای غیرمتمرکز مانند یونی سواپ (Uniswap) معامله کرد؛ این یعنی خریداران و فروشندگان بیشتر.
- قیمت کلی توکن غیر قابل معاوضه را میتوان بر اساس قیمت بخشهای تقسیمشده آن توکن غیر قابل معاوضه تعیین کرد.
- فرصت بیشتری برای مالکیت و سود بردن از آیتمهای مورد علاقه خود دارید.
مزایای توکن NFT چیست؟
هیاهوی پیرامون NFT را چگونه میتوان توضیح داد؟ توکن غیر قابل معاوضه را میتوان به عنوان تاریخچه دیجیتال یک دارایی واقعی برای به دست آوردن و مبادله کردن داراییهای فیزیکی در بازارهای دیجیتال استفاده کرد. این کار توانایی پیش بردن انقلاب توکن غیر قابل معاوضه در خرید و فروش آیتمهای نادر و با ارزش را دارد.
وقتی یک توکن غیر قابل معاوضه بر روی بلاکچین ضرب و محتوای مرتبط آن آپلود میشود، مالک میتواند اثبات کند که او تنها دارنده توکن است و کمبود آن تعیین کند؛ بستری بسیار ساده و بصری.
پذیرش انافتیها میتواند آینده صنعت موسیقی را متحول کند؛ صنعتی که در عصر جریانسازی (streaming) و کاهش فروش فیزیکی با مشکل کسب درآمد از محتوا دست و پنجه نرم میکند.
شرکتهایی مانند پلتفرم مدیریت حقوق دیجیتال رایر (RAIR) معتقدند که موسیقیدانها میتوانند از توکن غیر قابل معاوضه برای صدور مجوز و توزیع محتوای خود استفاده کنند. استفاده از قراردادهای هوشمند در بلاکچین به هنرمندان این امکان را میدهد تا هر بار که کارشان فروخته میشود حق امتیاز دریافت کنند.
شایان ذکر است که انتقال مالکیت توکن غیر قابل معاوضه باعث انتقال برند تجاری یا کپی رایت به دارنده نمیشود. به علاوه، سازنده میتواند نسخههای مختلفی از یک اثر را آپلود کند که هر کدام دارای انافتیهای خاص خود باشند و در نتیجه لازم نیست که توکن غیر قابل معاوضه فقط یک نوع باشد تا بتوان آن را از این طریق توزیع کرد.
استفاده از توکن غیر قابل معاوضه همچنین ظرفیت بسیار زیادی در بازیها دارد و این توکنها میتوانند به شکلگیری اقتصاد درون بازی کمک کنند.
بازیکنان میتوانند از توکن غیر قابل معاوضه برای ادعای مالکیت آیتمهایی که نادر بوده یا به دست آوردن آنها دشوار است، به عنوان پاداش برای انجام دادن چالشها یا شرکت در رویدادهای خاص، تبدیل کردن امتیازها به ارز برای انتقال واقعی و غیره استفاده کنند.
به علاوه، سازندگان میتوانند از توکن غیر قابل معاوضه برای به درآمد رساندن آثار خود به صورت مستقیم از بازیکنان استفاده کنند.
توکن غیر قابل معاوضه برای سرمایه گذاران نیز جذاب است زیرا آنها میتوانند انافتیها را مانند هر دارایی ارزشمند دیگری در بازار خرید و فروش کنند و از افزایش ارزش آنها کسب سود کنند.
سازمانها نیز در حال استفاده کردن از این فرصت هستند به طوری که شرکتهای سرمایهگذاری در حال خریدن کالاهای دیجیتال برای خلق ارزش برای مشتریان خود هستند.
انافتیها هنوز در ابتدای راه بوده و ظرفیت زیادی برای رشد گسترده در کل اقتصاد دیجیتال دارند. محبوبیت آنها در اواخر سال ۲۰۲۰ و با رشد چشمگیر ارزش رمز ارزها به اوج خود رسید.
بررسیهای وبسایت NonFungible.com نشان میدهد که حجم کل انافتیهای معامله شده در سال ۲۰۲۰، شامل فروش و تراکنشهای مالی درون بازی، با افزایش ۲۹۹ درصدی از رقم ۶۲/۹ میلیون دلار در سال ۲۰۱۹ به ۲۵۰/۸ میلیون دلار رسیده است. تعداد کیف پولهای فعال نیز تقریباً دو برابر شده و از ۱۱۲/۷۳۱ کیف پول در سال قبل به ۲۲۲/۱۷۹ کیف پول رسید.
انتظار میرود با استفاده بیشتر هنرمندان و برندها از توکن غیر قابل معاوضه برای دور زدن مسیرهای سنتی بازاریابی و کسب درآمد از محصولاتشان به طور مستقیم از خریداران شاهد رشد سریعتر فروش باشیم.

توکن NFT چگونه ساخته میشود؟
فرایند ایجاد یک انافتی «ضرب کردن» نامیده شده است که اشاره به روش ضرب سکه فیزیکی دارد. انافتیها از طریق یک بازار توکن غیر قابل معاوضه ضرب میشوند و در این فرایند سازنده یک فایل دیجیتال را آپلود میکند و ویژگیهایی را مانند این که این فایل یک باره است، چندین نسخه دارد یا بخشی از یک مجموعه برای آن تعیین میکند.
دارنده توکن غیر قابل معاوضه پس از ایجاد کردن توکن خود میتواند آن را در یک حراجی در بازار بفروشد. اگرچه تا کنون بیشتر انافتیها بر روی بلاکچین اتریوم اجرا شدهاند اما بلاکچینهای دیگر مانند واکس (WAX) قابلیت ضرب توکنهای دیجیتالی را دارند.
چگونه در انافتی (NFT) سرمایه گذرای کنیم؟
در ادامه چگونگی سرمایه گذاری در توکن غیر قابل معاوضه (NFT) بیشتر توضیح داده شده است.
معامله مستقیم توکن غیر قابل معاوضه
سادهترین و بارزترین روش وارد شدن به حوزه معامله توکن غیر قابل معاوضه خرید و فروش ساده آنها است. برای خریدن توکن غیر قابل معاوضه باید به یک بازار یا برنامه اختصاصی سر بزنید. بازارهای زیادی به صورت آنلاین وجود دارند که هر کدام تفاوتهای جزئی با یکدیگر دارند.
برای انجام این تراکنشها یک کیف پول دیجیتال نیز لازم است، البته نه هر کیف پولی. برخی از کیف پولها از انافتیها پشتیبانی کنند، بنابراین کیف پولی را تهیه کنید که این قابلیت را داشته باشد. پس از راهاندازی کیف پول باید داخل ان رمز ارز واریز کنید. در این مرحله، هر توکن غیر قابل معاوضه که پول کافی برای خرید آن را داشته باشید میتوانید خریداری کنید.
سپس این خرید برای همیشه در بلاکچین ثبت میشود و پس از تأیید خرید، توکن غیر قابل معاوضه در کیف پول شما نمایش داده میشود.
سرمایهگذاری در صنعت انافتی
اگر نمیخواهید به صورت مستقیم به معامله توکن غیر قابل معاوضه بپردازید اما میخواهید در این صنعت سرمایهگذاری کنید میتوانید خرید و فروش توکنها یا رمز ارزهای بازارهای توکن غیر قابل معاوضه را امتحان کنید.
با رشد یک بازار، ارزش توکنهای مورد استفاده برای انجام تراکنشها افزایش مییابد. برخی از بازارهای بزرگتر مانند فلو (FLOW) را میتوان در صرافیهای رمز ارز معامله کرد.
همچنین، میتوانید رمز ارزهای مورد استفاده برای معامله انافتی، مانند اتریوم را خرید و فروش کنید. از آنجا که اتریوم بیشتر در انافتیها و خریدهای معمولی استفاده میشود ارزش آن افزایش مییابد و میتوان از فروش آن سود کسب کرد.
دیسنترالند (Decentraland)
یک روش ناشناختهتر برای معامله کردن توکن غیر قابل معاوضه مربوط به دنیای واقعیت مجازی به نام دیسنترالند است. دیسنترالند یک پلتفرم دیجیتالی مشابه آنچه در فیلمهای علمی-تخیلی مانند Ready Player One وجود دارد است.
این جهان از قطعه زمینهایی تشکیل شده است که هر یک از آنها یک توکن غیر قابل معاوضه است که میتوانید خریداری کنید و به شما مالکیت میدهد.
از این قطعه زمینها میتوان برای ایجاد هر چیزی که بخواهید، از ساختمان گرفته تا بازی و حتی تبلیغ، استفاده کنید. با افزایش محبوبیت این جهان و کم یا مفیدتر شدن زمین، قیمت این قطعات نیز افزایش پیدا میکند. این قطعات زمین را میتوان در اختیار سایر سازندگان قرار داد یا به آنها اجاره داد تا محتوای خود را در آنجا قرار دهند.
ایجاد و فروش انافتیها
سرانجام، میتوان با ایجاد یک توکن غیر قابل معاوضه که توجه مردم را به خود جلب کند و سپس فروش آن پول بدست آورد.
ایجاد کردن یک دارایی دیجیتال به دانش خاصی نیاز ندارد؛ اگر بخواهید یک قطعه هنر دیجیتالی در نرمافزار Paint بسازید میتوانید این کار را به سادگی انجام دهید اما تبدیل کردن آن به توکن غیر قابل معاوضه کمیسختتر است.
بیشتر بلاکچینهایی که از توکن غیر قابل معاوضه پشتیبانی میکنند دارای الگوهایی هستند که میتوان از آنها استفاده کرد. مثلاً اتریوم الگوی آماده ایآرسی ۷۲۱ (ERC-721) را دارد که بیشتر انافتیها با آن ساخته میشوند.
توکنهای نیمه قابل معاوضه مانند بلیطهای کنسرت یا برخی از آیتمهای بازی از استاندارد ایآرسی ۱۱۵۵ (ERC-1155) استفاده میکنند. همچنین یک استاندارد جدید به نام ایآیپی ۲۳۰۹ (EIP-2309) وجود دارد که به سازندگان اجازه میدهد به اندازه مورد نیاز انافتی در یک تراکنش واحد ضرب کنند.
خطرات خرید و فروش NFT چیست؟
مانند هر دارایی جدیدی که در مراحل اولیه توسعه و پذیرش قرار دارد، معامله کردن انافتیها خطراتی را به همراه دارد زیرا این توکنها هنوز به طور گسترده مورد پذیرش قرار نگرفتهاند.
اگر سرمایهگذاری تصمیم بگیرد یک توکن غیر قابل معاوضه بخرد و بعد از آن علاقه عموم به خرید و فروش انافتیها کمرنگ شود ممکن است قیمت این توکنها کاهش یابد و خریدار متحمل ضررهای زیادی شود.
انافتیها از تقلب درامان نیستند. انافتیهایی که به ادعای صاحبانشان آثار هنرمندان مشهور بودهاند به صدها هزار دلار فروخته شدهاند اما در پایان جعلی بودن آنها مشخص شده است. و به همان روشی که ممکن است رمز ارزها به سرقت بروند، انافتیها نیز بسته به نحوه ذخیرهسازی آنها ممکن است مورد سرقت قرار بگیرند.
یکی دیگر از ریسکهایی که در مورد انافتیها باید در نظر گرفت این است که محتوای دیجیتال نیز ممکن است دچار مشکلاتی مانند از بین رفتن کیفیت، منسوخ شدن فرمتهای فایلها، از دسترس خارج شدن وبسایتها به طور موقت یا حتی به طور دائم یا از دست رفتن رمزهای عبور کیف پول شوند.
ضرب کردن انافتی توسط سازندگان برای فروش محتوا به خودی خود حق قانونی مالکیت آنها بر آثارشان را تضمین نمیکند و آنقدری که انتظار دارند از آثار در مقابل به سرقت رفتن محافظت نمیکنند.
اگرچه انافتیها و بازارهایی که این توکنها در آنها به فروش میروند غیرمتمرکز هستند اما کماکان برای ورود به این بازارها و دیده شدن در آنها موانعی وجود دارد.
بسیاری از این پلتفرمها، مانند گالریهای هنری و سایر عرصههای فیزیکی که هنرمندان را برای معرفی کردن به عموم انتخاب میکنند، صرفاً نقش دعوتکنندگی را دارند و فروش آثار آنها را تضمین نمیکنند.
استانداردهای توکنهای غیر قابل معاوضه
رایجترین استاندارد در توکنهای قابل معاوضه استاندارد ایآرسی ۲۰ (ERC-20) است که مبتنی بر اتریوم است.
اما توکنهای غیرقابل معاوضه (NFT) از مجموعه استاندارد و پروتکلهای مختلفی، مانند ایآرسی ۷۲۱ (ERC-721) که مبتنی بر اتریوم یا آخرین نسخه ارتقا یافته آن یعنی ایآرسی ۱۱۵۵ (ERC-1155) یا استاندارد دیگری مبتنی بر بستر بلاکچین نئو (NEO) استفاده میکند.
در زیر استانداردهای توکن غیر قابل معاوضه را به صورت دقیقتر بررسی میکنیم.
توکنهای غیر قابل معاوضه ایآرسی ۷۲۱ چیست؟
در حال حاضر بیشتر انافتیها بر بستر پلتفرم اتریوم به عنوان توکنهای ایآرسی ۷۲۱ اجرا میشوند. نمونههای دیگری از توکن غیر قابل معاوضه با استانداردهای مختلف و بر بستر پروتکلها و بلاکچینهای دیگر، مانند نمونههای موجود در بلاکچین نئو یا ایاس (EOS) وجود دارد، اما در حال حاضر ایآر سی ۷۲۱ محبوبترین استاندارد توکن غیر قابل معاوضه است. این توکن همچنین یکی از بهترین توکنهای غیر قابل معاوضه است.
به زبان ساده، ایآرسی ۷۲۱ استانداردی برای ایجاد و تبادل توکنهای غیر قابل معاوضه در اختیار کاربران قرار میدهد. هر توکن ایآرسی ۷۲۱ منحصر به فرد است، اما توکنهای ایآرسی ۲۰ اینگونه نیستند.
تفاوت اساسی دیگری بین توکنهای ایآرسی ۷۲۱ و ایآرسی ۲۰ وجود دارد. توکنهای ایآرسی ۲۰ قابل تقسیم هستند و همانگونه که میتوان یک اسکاس ۱۰ دلاری را به دو اسکناس ۵ دلاری تقسیم کرد این توکنها را هم میتوان به بخشهای کوچکتر تقسیم کرد. اما توکنهای ایآرسی ۷۲۱ قابل تقسیم نیستند.
آیا کسی میتواند بلیت یک مسابقه بیسبال را به چند بخش تقسیم کند؟ البته که نه! این وضعیت در مورد توکنهای غیر قابل معاوضه هم صدق میکند.
در حال حاضر ایآرسی ۷۲۱ پرکاربردترین استاندارد برای هنرهای دیجیتالی بلاکچین و بازی است که تاکنون توسط صدها برنامه غیرمتمرکز مورد استفاده قرار گرفته است و بیش از یک میلیون توکن منحصر به فرد ساخته شده است.
ایآرسی ۷۲۱ در مقابل ایآرسی ۱۱۵۵
اگرچه ایآرسی ۷۲۱ به سرعت موفق بود و از آن برای ایجاد میلیونها انافتی استفاده شد اما دارای محدودیتهایی نیز بود. به عنوان مثال، استفاده از این استاندارد گران بود و طبق گفته رادومسکی، سازنده توکن غیرقابل معاوضه، برای استقرار دیتابیسهای بزرگ آیتمها نیز ناکارآمد بود.
ویتک رادومسکی برای غلبه بر این کاستیها تصمیم گرفت استاندارد خودش با نام ایآرسی ۱۱۵۵ را ایجاد کند. این بدان معنی است که استاندارد ایآرسی ۱۱۵۵ نسخه پیشرفته و بهتری از استاندارد ایآرسی ۷۲۱ است که امکانات جدید زیادی را برای ایجاد انافتیها ارائه میدهد.
برای مثال، حالا با استاندارد جدید ایآرسی ۱۱۵۵ میتوان از بی نهایت آیتم غیر قابل معاوضه و همچنین آیتمهای قابل معاوضه در یک قرارداد هوشمند واحد استفاده کرد. طبق گفته ویتک رادومسکی، مدیریت کردن این استاندارد شبکه بلاکچین نیز آسانتر است.
وی همچنین ادعا میکند که این مجموعه جدید از استانداردها نه تنها برای صنعت گیمینگ مبتنی بر بلاکچین مناسب است بلکه روش خوبی برای ایجاد توکن برای تمام اشکال مالکیت، اعم از دیجیتالی یا ملموس است.
چرا استاندارد ایآرسی ۱۱۵۵ (ERC-1155) بهتر است؟
ایآرسی ۱۱۵۵ در پاسخ به محدودیتهای استاندارهای ایآرسی ۷۲۱ و ایآرسی ۲۰ ساخته شده است و این باعث میشود تا گزینه بهتری باشد.
برای مثال، مشکل مشترک دو استاندارهای ایآرسی ۷۲۱ و ایآرسی ۲۰ محدودیت آنها در پذیرش قراردادهای هوشمند جداگانه برای هر نوع توکن خاص است. این محدودیت باعث به وجود آمدن بینهایت داده تکراری در هر دو توکن ایآرسی ۷۲۱ و ایآرسی ۲۰ میشود.
اما این به چه معناست؟
این محدودیت یعنی اجرای یک کد تکرار شونده بر روی میلیونها توکن در دستگاههای موجود در سراسر جهان که منجر به هدر رفتن قدرت پردازش، برق و فضای ذخیرهسازی میشود.
استاندارد ایآرسی ۱۱۵۵ راهحل مشکل فوق است. در این استاندارد جدید میتوان حجم زیاد کد را در یک قرارداد مرکزی برای هر نوع توکن ذخیره کرد که به هر کدام یک شماره شناسایی منحصر به فرد داده میشود.
در مرحله بعدی، هر توکن جدیدی که به کد مشابه نیاز داشته باشد میتواند از طریق شناسه اختصاصی از آن کد استفاده کند. با استفاده از این شناسه اختصاصی میتوان بدون نیاز به کپی و پیست کردن آن دادهها از کدهای نوشته شده استفاده کرد.
با استفاده از استاندارد ایآرسی ۱۱۵۵ همچنین میتوان بیش از یک کار پیچیده را در یک تراکنش انجام داد. این کار باعث کاهش شلوغی در بلاکچین اتریوم میشود.
به عنوان مثال، در استاندارد ایآرسی ۱۱۵۵ عملیاتی مانند تأیید، انتقال، و معامله آرایهها را به عنوان پارامتر در نظر میگیرند. در چنین شرایطی میتوان حدود ۱۰۰ تا ۲۰۰ عملکرد را در یک تراکنش انجام داد.
همچنین در استاندارد ایآرسی ۱۱۵۵ میتوان توکنهای قابل معاوضه و غیر قابل معاوضه را ایجاد کرد، در صورتی که این کار در استانداردهای ایآرسی ۲۰ (فقط توکنهای قابل معاوضه) و ایآرسی ۷۲۱(فقط توکنهای غیر قابل معاوضه) امکان پذیر نبود.
جدول مقایسه استانداردهای ایآرسی ۷۲۱ و ایآرسی ۱۱۵۵
ایآرسی ۷۲۱ | ایآرسی ۱۱۵۵ | |
ایجاد توکن | تنها یک توکن در یک قرارداد | چند توکن در یک قرارداد |
محدودیت | تنها میتواند انافتی ایجاد کند | میتواند هم قراردادهای قابل معاوضه و هم غیر قابل معاوضه ایجاد کند |
هزینه | گران | ارزانتر |
سهولت استفاده | امکان انجام یک عملیات در هر تراکنش | امکان انجام چند عملیات در یک تراکنش |
نیازهای ذخیرهسازی | بیشتر | کمتر |
کارامدی | کم | زیاد |
لیست توکنهای غیر قابل معاوضه (NFT)
در ادامه انواع توکنهای غیر قابل معاوضه (NFT) نام برده و تشریح شدهاند.
توکن غیر قابل معاوضه در استلار (Stellar)
استلار یکی دیگر از محبوبترین پروتکلهای غیر متمرکز مبتنی بر بلاکچین است که به کاربران اجازه میدهد پول را به هر نقطه از جهان ارسال کنند. این پلتفرم از جمله مقرون به صرفهترین روشهای ارسال پول برای هر کسی، به شکل هر ارز و بلافاصله است. این امر باعث افزایش تقاضا برای خرید استلار شده است.
این پلتفرم اخیراً استفاده از توکن غیر قابل معاوضه را نیز شروع کرده است و برای نمایش هر یک از توکنهای غیر قابل معاوضه منحصر به فرد از حسابهای استلار استفاده میکند.
هر توکن از فراداده منحصر به فردی استفاده میکند که آن را از توکنهای دیگر متمایز میکند و قبل از ذخیره شدن بر روی شی IPFS (سیستم فایل بین سیارهای) توسط سازنده حساب به صورت دیجیتالی امضا میشود. در عوض، از چند هش IPFS به عنوان یک کلید مخفی برای حساب / کاربر مرتبط با توکن استفاده میشود.
با این حال به خاطر داشته باشید که توکنهای غیر قابل معاوضه بر بستر استلار برخلاف سایر اشکال رایج انافتی (NFT) را نمیتوان در صرافی غیرمتمرکز استلار معامله کرد.
توکن غیر قابل معاوضه ایاس
آیا ایاس هم توکن غیر قابل معاوضه دارد؟ بله. چند ماه پیش، UNICO و EOS Cafe Calgary با همکاری یکدیگر استاندارد توکن غیر قابل معاوضه را برای ایاس ایجاد کردند.
این استاندارد به توسعه دهندگان این امکان را میدهد که به غیر از بلاکچین اتریوم و نئو، توکن غیر قابل معاوضه را بر بستر ایاس نیز ایجاد کنند.
توکن غیر معاوضه نئو
چندین تیم در حال کار بر روی توسعه و بهبود استانداردهای توکن غیر قابل معاوضه در بلاکچین نئو هستند که یک پلتفرم قرارداد هوشمند چینی است.
اخیراً دا هانگفی، مدیرعامل نئو، در مصاحبهای علاقه خود را نسبت به غیر قابل معاوضه بودن توکنها ابراز کرد. وی همچنین ادعا کرد که آنها در حال کار بر روی استانداردی مشابه ایآرسی ۷۲۱ در بلاکچین اتریوم برای نئو نیز هستند.
هانگفی در یکی از مصاحبههای خود در ماه ژوئیه ۲۰۱۸ گفته بود: «ما بر روی استانداردی کار کردهایم که به تأیید رسیده است. این استاندارد در شعبه اصلی ما ادغام خواهد شد. توکنهای غیرقابل معاوضه نیز یکی از استراتژیهای نئو است.
وقتی حوزه گیمینگ با بلاکچین تلاقی پیدا میکند بحث آیتمهای قابل جمع آوری مطرح میشود. این آیتمهای قابل جمع آوری را میتوان در بلاکچین معامله کرد بنابراین ههه چیز با هم سازگار است.»
در مارس ۲۰۱۸، بنیانگذار پروتکل ترینیتی (Trinity Protocol)، دیوید لی هم استاندارد انایپی ۱۰ (NEP-10) خود را برای توکنهای غیر قابل معاوضه در پلتفرم نئو پیشنهاد کرد. این استاندارد جدید با استاندارد انایپی ۵ (NEP5) تفاوت دارد که برای ایجاد توکنهای قابل معاوضه در نئو استفاده میشود.
آینده NFT چگونه خواهد بود؟
با ظهور استفادههای کاربردی بیشتر از فناوری بلاکچین و پیوستن بلاکچین به جریان اصلی، میتوان انتظار داشت که افراد بیشتری داراییهای دیجیتال و همچنین ملموس خود را در بستر بلاکچین توکنیزه کنند. آنها برای این منظور به توکن غیر قابل معاوضه (NFT) نیاز دارند.
قبلاً درباره کاربردهای احتمالی توکن غیر قابل معاوضه (NFT) در صنعت گیمینگ، صدور لایسنس برای نرمافزارها و نگهداری کالاهای جمع آوری شده بحث کردیم. همچنین از توکن غیر قابل معاوضه میتوان برای تأیید هویت و حتی تایید مالکیت افراد بر املاک استفاده کرد.
یکی دیگر از کاربردهای احتمالی انافتیها استفاده از آنها در صنعت مالی برای توکنیزه کردن داراییهای سنتی مانند فلزات گرانبها، سهام یا اوراق بهادار است. این امر به انتقال این داراییهای با ارزش به بستر بلاکچین در آینده بستگی دارد.
به علاوه، از انافتی میتوان به عنوان روشی تغییرناپذیر و ایمن برای نگهداری مدارک علمی، شناسنامه، کارتهای شناسایی و ضمانت نامهها استفاده کرد.
به احتمال زیاد محصولات آینده توکن غیر قابل معاوضه را بتوان در طیف گستردهای از بازارها مشاهده کرد. هرچه دنیا بیشتر و بیشتر دیجیتالی میشود، فناوری اینترنت اشیاء شتاب بیشتری میگیرد و استفادههای کاربردی بیشتری از فناوری بلاکچین مطرح میشود، بیش از هر زمان دیگری طبیعی است که ارتباط میان داراییهای فیزیکی و سنتیتر توکنیزه شده و به بلاکچین گره بخورد.
همانگونه که در مثال واکس (WAX) دیدید، یکی از استفادههای رایج انافتیها ممکن است به صورت اشیاء جمع کردنی فیزیکی مانند کفشهای کتانی قدیمی باشد. پلتفرم واکس (WAX) امکان توکنیزه کردن این کفشهای قدیمی را فراهم میکند.
البته تنها در صورتی که این محصولات از طرف یک توزیع کننده معتبر و اصلی مانند سازنده آنها ارائه شود. پلتفرم واکس (WAX) با همکاری چنین شرکتهایی حتی امکان مبادله کالاهای فیزیکی مانند کفشهای ورزشی را با آیتمهای مجازی دیگر فراهم میکند.
گواهینامههای شناسایی، مجوزهای نرمافزاری و مالکیت املاک همه میتوانند به عنوان انافتی عمل کنند. انتقال غیرقابل اعتماد این داراییها از اهمیت بالاتری برخوردار است و اگرچه چهارچوب تبادل مطمئن داراییها هنوز به طور کامل توسعه نیافته است اما در حال حاضر پیشرفت قابل توجهی در این زمینه حاصل شده است.
زمانی که سازمانهای مالی یک سیستم قابل اطمینانتر رل به گزینهای کارآمدتر بپزیرند میتوان داراییهای سنتیتر مانند اوراق بهادار، سهام و فلزات گرانبها را توکنیزه کرد. مقیاس پذیری و هزینههای بالای گس از مشکلاتی است که باید قبل از روی آوردن داراییهای با ارزش بیشتر به بلاکچین برطرف کرد.
یکی از پیشرفتهای قابل توجه در حوزه داراییهای توکنیزه شده که باید به دقت زیر نظر داشته باشید راهاندازی اخیر برنامه Liquid Assets توسط شرکت بلاک استریم (Blockstream) بر بستر سایدچِین لیکوید تحت پشتیبانی بیت کوین این شرکت است.
این برنامه اساساً امکان مبادله و توکنیزه کردن یکپارچه طیف گستردهای از داراییها از ابزارهای مالی گرفته تا اشیای واقعی را فراهم میکند. این برنامه حتی از تراکنشهای محرمانه بین طرفین استفاده میکند.
بلاک استریم مدتهاست که در فضای رمز ارزها پیشتاز نوآوری بوده است و تیمی با استعداد و این شرکت را مدیریت میکند. تلفیق داراییهای دیجیتال در یک سایدچین بیت کوین یک موفقیت چشمگیر و پیشرفت قابل توجه در عرصه توکن غیر قابل معاوضه است.
اتریوم و NFT
اتریوم به دلایل مختلف عملکرد انافتیها را ممکن میکند:
- سابقه تراکنش و فراداده توکن به طور عمومی قابل تأیید است؛ اثبات سابقه مالکیت ساده است.
- هنگامیکه یک تراکنش تأیید شود دستکاری کردن این دادهها برای «دزدیدن» مالکیت تقریباً غیرممکن است.
- خرید و فروش انافتیها میتواند بدون نیاز به پلتفرمهایی که کارمزدهای زیادی میگیرند به صورت همتا به همتا انجام شود.
- تمام محصولات اتریوم «پشت صحنه» یکسانی دارند. به عبارت دیگر، تمام محصولات اتریوم به راحتی میتوانند یکدیگر را درک کنند و این باعث میشود انافتیها در سراسر محصولات قابل حمل باشند. افراد میتوانند یک محصول توکن غیر قابل معاوضه مربوط به یک محصول را خریده و آن را به راحتی در محصول دیگری بفروشند. به عنوان سازنده میتوانید انافتیهای خود را همزمان در چندین محصول لیست کنید به طوری که هر محصول دارای جدیدترین اطلاعات مربوط به مالکیت باشد.
- اتریوم هرگز از بین نمیرود و این یعنی توکنهای افراد همیشه برای فروش در دسترس خواهند بود.