معرفی ارز اتریوم ETH
Ethereum نوعی پلتفرم مبتنی بر بلاکچین است که پس از بیتکوین، به عنوان دومین ارز دیجیتال بزرگ جهان از لحاظ ارزش بازار شناخته میشود و توکن بومی آن ETH نام دارد. این پلتفرم بستری مناسب برای سایر ارزهای دیجیتال و اجرای قراردادهای هوشمند است.
هدف این شبکه، تبدیل شدن به پلتفرمی جهانی برای برنامههای غیرمتمرکز است که کاربران بتوانند از طریق آن برنامههایی را بنویسند و به اجرا دربیاورند که در برابر سانسور، تقلب و خرابی در امان باشند.
پیش از این نیز اشاره کردیم که اتر توکن اصلی شبکه Ethereum است و میتوان از آن برای خرید و فروش کالا و دریافت خدمات استفاده کرد؛ اما برای استفاده از این ارز راههای دیگری هم وجود دارد که در ادامه توضیح خواهیم داد. پیش از آن بهتر است نگاهی به بنیانگذاران شبکه و مسیری که پشت سر گذاشته است بیاندازیم.
بنیان گذاران اتریوم
این پروژه در سال ۲۰۱۳ توسط ویتالیک بوترین پیشنهاد شد که در آن زمان ۱۹ سال سن داشت؛ هدف از ایجاد این شبکه جبران کاستیهای بیتکوین بود و قصد داشت با استفاده از آن، از تراکنشها در موارد بیشتری استفاده کند. این ایده در سال ۲۰۱۵ به طور رسمی راهاندازی شد و به شبکهای کاربردی تبدیل گردید.
البته ساخت چنین شبکهای کار ساده و ارزانی نبود؛ بنابراین ویتالیک به همراه بنیانگذاران دیگر شبکه، یعنی گاوین وود، جفری ویلک، چارلز هاسکینسون، میهای آلیسی، آنتونی دی ایوریو و امیر چتریت، پیش فروش توکنها را آغاز و از این طریق ۱۸،۴۳۹،۰۸۶ دلار برای توسعه شبکه جمع آوری کردند. همچنین این تیم بنیاد Ethereum را در سوئیس به قصد حفظ و توسعه شبکه ایجاد کردند و بوترین اعلام کرد که این بنیاد به صورت غیرانتفاعی اداره خواهد شد؛ همین امر باعث خروج برخی بنیانگذاران از پروژه گردید.
با گذشت زمان توسعه دهندگان مختلفی با ایدههای جدید خود در این پروژه قدم گذاشتند و در سال ۲۰۱۶، سازمانی دموکرات برای رای درباره تغییرات و پیشنهادات شبکه (DAO) را راهاندازی کردند. اما پس از بروز برخی مشکلات و با رای مثبت DAO به هاردفورک Ethereum، به شبکهای جدید منتقل شد و به روزرسانی بزرگی صورت گرفت. در حال حاضر شبکه جدید با همین نام باقی مانده است و شبکه پیشین با عنوان «اتریوم کلاسیک» شناخته میشود.
کاربرد های اتریوم این شبکه با ایدههای بسیار زیادی به صنعت کریپتو ورود پیدا کرد و زندگی افراد را از جهات مختلفی تحت تاثیر قرار داد. بنابراین بهتر است با کاربردهای آن بیشتر آشنا شویم.
امور مالی غیرمتمرکز (DeFi): امور مالی غیرمتمرکز به خدمات مالی اشاره دارد که تمامی افراد با دسترسی به Ethereum میتوانند از آن استفاده کنند. در این سیستم هیچ مرجع یا ارگانی توانایی مسدود کردن پرداختها و محدود کردن کاربران را ندارد. از آنجایی که سرویسها خودکار هستند و توسط کد کنترل میشوند، امکان بروز خطای انسانی وجود نداشته و تمامی افراد میتوانند کدها را بررسی کنند.
در بازارهای مالی سنتی مشکلاتی مانند محدودیت در ساعت فعالیت، کنترل دولت بر حسابهای بانکی و… وجود دارند. در سیستم مالی غیرمتمرکز، این مسائل وجود نداشته و کاربران کنترل کامل بر داراییهای خود دارند و میتوانند در عرض چند دقیقه به هر نقطه از جهان انتقال وجه انجام دهند.
توکنهای غیرقابل تعویض (NFT): توکنهای غیرقابل تعویض به آیتمهای منحصربهفرد مانند هنر، موسیقی و… وصل میشوند و به آنها ارزشی معادل ارز دیجیتال میدهند. ایمنی این توکنها توسط شبکه اتریوم انجام شده و در هر زمان، تنها یک شخص میتواند مالکیت آنها را برعهده داشته باشد. NFTها با تمامی محصولات ساخته شده بر شبکه Ethereum سازگار هستند و با دسترسی به بازار جهانی، میتوان به خرید و فروش آسان آنها پرداخت.
برنامههای غیرمتمرکز (DAPP): این نوع برنامهها با استفاده از پلتفرم Ethereum براساس قراردادهای هوشمند طراحی و ساخته میشوند. برنامههای غیرمتمرکز از تنوع بالایی برخوردارند و برخی از آنها برای دسترسی کاربران به DeFi ایجاد شدهاند که محبوبیت بالایی نیز پیدا کردهاند. اتریوم یکی از بهترین میزبانها برای این برنامهها است و شفافیت، حفظ حریم خصوصی و مزیتهای دیگری را در اختیار کاربران قرار میدهد.
ویژگی های ارز اتریوم
شبکه Ethereum ویژگیهای منحصربهفرد بسیاری دارد که در ادامه به چند مورد از بارزترین آنها اشاره میکنیم.
- این شبکه در طی سالها توسط بسیاری از معاملهگران و افراد مختلف آزمایش شده و مزایای آن به اثبات رسیدهاند. همچنین از جامعهای بزرگ و متعهد برخوردار بوده و به عنوان یکی از بزرگترین اکوسیستمها در صنعت بلاکچین و رمزنگاری شناخته میشود.
- ETH علاوه بر استفاده به عنوان ارز دیجیتال، میتواند سایر تراکنش های مالی را پردازش کند، به اجرای قراردادهای هوشمند بپردازد و ذخیرهسازی دادههای برنامههای شخص ثالث را انجام دهد.
- جامعهای بزرگ از توسعه دهندگان Ethereum، همواره به دنبال راههای جدید برای توسعه و بهبود شبکه هستند.
- این شبکه امکان پشت سر گذاشتن واسطهها را به کاربران خود داده است؛ واسطههایی مانند بانک، وکلایی برای نوشتن قراردادها و… که در سیستمهای مالی سنتی وجود دارند.
امنیت شبکه اتریوم چگونه تامین می شود؟
شبکه Ethereum نیز مانند بسیاری از شبکهها از فناوری بلاکچین استفاده میکند که با ایجاد شدن هر بلاک در این زنجیره، دادههای قبلی همراه با دادههای جدید در آن ذخیره میشوند و نسخهای کپی از زنجیره در سراسر شبکه توزیع میگردد. شبکهای از برنامههای خودکار که درباره اعتبار اطلاعات تراکنشها به توافق میرسند، فرآیند تایید بلاکچین را انجام میدهند و این موضوع امنیت شبکه را به همراه دارد. چراکه برای انجام هر تغییر، تمام شبکه باید به توافق برسند و درغیر این صورت نمیتوان تغییری اعمال کرد.
اجماع ذکر شده در شبکه Ethereum با استفاده از الگوریتم اثبات سهام (PoS) انجام میشود که خود به جز امنیت، مزیتهای بسیاری برای شبکه به همراه دارد.
تعداد توکن های در گردش اتریوم چقدر است؟
در حال حاضر از سقف عرضه ETH اطلاعاتی در دسترس نیست اما با توجه به سایت coinmarketcap در تاریخ ۳۰ آذر ۱۴۰۱، مقدار ۱۲۲،۳۷۳،۸۶۶ توکن ETH در گردش قرار دارد.
خرید و فروش اتریوم Ethereum در صرافی رمزینکس
برای خرید و فروش ارز دیجیتال در صرافی رمزینکس ابتدا نیاز به ثبت نام و احراز هویت وجود دارد. پس از تکمیل مرحله احراز هویت، سطح طلایی برای کاربران فعال شده و میتوانند به طور نامحدود به فعالیت بپردازند. راههای مختلفی برای خرید اتریوم وجود دارد که در ادامه به توضیح آنها میپردازیم.
- سفارش بازار: سفارش کاربران با استفاده از روش سفارش بازار، در سریعترین زمان ممکن انجام میشود.
- OCO: در این روش میتوان دو نوع سفارش محدود و حد زیان را به طور همزمان ثبت کرد. با انجام شدن یکی از این دو سفارش، دیگری به طور خودکار لغو میشود.
- حد زیان: کاربران در این روش میتوانند قیمت و مقدار ارز مورد نظر و همچنین قیمت فعالسازی را وارد کنند. با تعیین قیمت فعالسازی، بابت انجام شدن سفارش در آن قیمت مطمئن میشوند.
- سفارش محدود: تکمیل شدن سفارش در این روش، به تطابق قیمت سفارش خرید هر کاربر با قیمت سفارش فروش کاربران دیگر بستگی دارد.
لازم به ذکر است که فرآیند خرید ارز اتریوم و فروش آن در صرافی رمزینکس مشابه یکدیگر انجام میشوند و مراحل آن مشابه روشهای خرید است که پیش از این توضیح دادیم.
روش های نگهداری ارز دیجیتال اتریوم
به طور کلی میتوان ارز دیجیتال اتریوم را در صرافیها و کیفپولهای مورد اعتماد نگهداری کرد. در رابطه با صرافی میتوان از میان صرافیهای معتبر گزینه مناسب را انتخاب کرد. در ادامه به چند مورد از رایجترین کیف پولها برای نگهداری ETH و ویژگیهای آنها اشاره میکنیم.
- MetaMask: نوعی کیفپول سازگار با وب و موبایل که از قراردادهای هوشمند پشتیبانی میکند. این کیفپول دارای طراحی مناسب بوده و میتوان از آن برای خرید، فروش و نگهداری ارز دیجیتال استفاده کرد.
- Ledger Nano X: این کیفپول سختافزاری بوده و از برنامههای غیرمتمرکز و توکنهای ERC-20 پشتیبانی میکند.
- Ledger Nano S: لجر نانو اس نیز مانند لجر نانو ایکس نوعی کیفپول سختافزاری است که از برنامهها غیرمتمرکز و توکنهای ERC-20 پشتیبانی میکند.
- Rainbow: کیفپول سازگار با موبایل که رابط کاربری زیبا و مناسبی دارد و میتوان کیفپولهای متعددی ایجاد کرد. همچنین از توکنهای غیرمثلی نیز پشتیبانی میکند.
کارمزد اتریوم
کارمزد معاملات خرید اتریوم در رمزینکس به صورت درصد از هر دو طرف معامله یعنی سفارشدهنده (کسی که سفارش را ثبت میکند) و سفارشپذیر (کسی که سفارش را تکمیل میکند) دریافت میشود. این میزان کارمزد به حجم معاملات یک ماه اخیر کاربر بستگی دارد.
حجم معاملات ماهیانه | Maker (سفارش دهنده) | Taker (سفارش پذیر) |
---|---|---|
کمتر از 50 میلیون تومان | % 0.3 | % 0.32 |
50 تا 200 میلیون تومان | % 0.2 | % 0.25 |
200 تا 500 میلیون تومان | % 0.15 | % 0.2 |
500 میلیون تومان و بیشتر | % 0.12 | % 0.18 |
کامزد انتقال به کیف پول اتریوم
کارمزدهای برداشت براساس کارمزدهای جهانی شبکه ی بلاک چین رمز ارز ها محاسبه شده است. حداکثر کارمزد انتقال ارز دیجیتال اتریوم به کیف پول، 0.004 اتریوم می باشد. لازم به ذکر است میزان کارمزد برداشت ارز دیجیتال با توجه به حجم مبادلات و میزان ترافیک متغیر می باشد.