اتریوم پس از بیت کوین دومین ارز دیجیتال محبوب و ارزشمند دنیاست. کاربردهای این شبکه بلاکچین به مراتب از بیت کوین بیشتر است و با برنامههای غیرمتمرکز و قراردادهای هوشمند، شیوه زندگی ما را متحول خواهد کرد. ارز دیجیتال بومی این شبکه اتر نام دارد و به واسطه مزایا و کاربردهای گسترده طرفداران زیادی برای خود دست و پا کرده است. اگر قصد خرید اتریوم دارد، همراه ما باشید تا صفر تا صد این ارز دیجیتال را برایتان توضیح دهیم.
اتریوم چیست؟ آشنایی با پروژه معروف ETH
اتریوم یک پلتفرم بلاکچین غیرمتمرکز و متن باز است که ایجاد قراردادهای هوشمند را ممکن میکند. ارز دیجیتال بومی این شبکه اتر (ETH) نام دارد که بسیار محبوب است و برای تسهیل تراکنشها و پرداخت پاداش در شبکه استفاده میشود.
اتریوم با ارزش بازار ۲۳۰ میلیارد دلاری، در رتبه دوم بازار کریپتو قرار گرفته و حدود ۲۰٪ از کل بازار را در اختیار دارد. برای درک بهتر این عدد باید بدانید که ارزش کل بازار بورس ایران، ۱۶۰ میلیارد دلار است؛ یعنی ۷۰ میلیارد دلار کمتر از ارزش اتریوم.
بر خلاف بیت کوین که تنها به عنوان ارز دیجیتال عمل میکند، اتریوم یک پلتفرم بسیار گسترده و قابل برنامهریزی برای توسعه اپهای غیرمتمرکز (DApps) و پروتکلهای مالی نامتمرکز (DeFi) است. DApps را میتوان برای کاربردهای متنوع از جمله ایجاد صرافی ارز دیجیتال غیرمتمرکز، صدور توکن، مدیریت زنجیره تامین و موارد دیگر به کار برد.
اتریوم نقش مهمی در توسعه و خلق نوآوری در فضای بلاکچین ایفا کرده است. پلتفرم قابل برنامهریزی آن با متحول کردن راهکارهای سنتی، توسعه روشهای غیرمتمرکز و ایجاد مدلهای اقتصادی مدرن به کاربران و سازمانها کمک زیادی میکند. اکوسیستم پرجنب و جوش اتریوم شامل طیف وسیعی از پروژهها و توکنها است که این پلتفرم را به یکی از برجستهترین و تاثیرگذارترین شبکههای بلاکچین در جهان تبدیل کرده است.
تاریخچه اتریوم
اتریوم طی عمر ۱۰ سالهاش بالا و پایینهای زیادی داشته است. یک دهه قبل شاید کمتر کسی آینده درخشان امروز را پیشبینی میکرد اما طی این سالها به اعتبار و ارزش آن افزوده شده است. مهمترین رویدادها و نقاط عطف بیت کوین از زمان معرفی تا امروز شامل موارد زیر است:
- طرح اولیه اتریوم در سال ۲۰۱۳ توسط جوانی ۱۹ ساله به نام ویتالیک بوترین (Vitalik Buterin) ارائه شد.
- در سال ۲۰۱۴ طی یک کمپین تامین مالی جمعی بیش از ۱۸ میلیون دلار برای حمایت از توسعه این شبکه جمع آوری شد.
- در جولای ۲۰۱۵ اتریوم به طور رسمی راه اندازی شد و با معرفی مفهوم قراردادهای هوشمند سر و صدای زیادی به پا کرد.
- در سال ۲۰۱۶، یک هک بزرگ منجر به هارد فورک بحث برانگیزی شد که نتیجه آن تجزیه شبکه به دو زنجیره اتریوم و اتریوم کلاسیک (ETC) بود.
- طی سالهای بعدی شاهد افزایش عرضه اولیه سکه (ICO) و استقرار برنامههای غیرمتمرکز (dApps) مختلف در شبکه اتریوم بودیم.
- در سال ۲۰۲۰، اتریوم 2.0 با هدف بهبود مقیاس پذیری و پایداری شبکه معرفی و انتقال از فرایند اثبات کار به اجماع اثبات سهام آغاز شد.
شروع به کار اتریوم
اواخر سال ۲۰۱۳ «ویتالیک بوترین» ایده اولیه توسعه یک شبکه بلاکچین به نام اتریوم را مطرح کرد. از نظر بوترین شبکه بلاکچین پتانسیلهای بسیار گستردهتری از بیت کوین داشت و نباید کارایی آن به یک ارز دیجیتال برای پرداخت محدود میشد.
او طرح اولیه یک پلتفرم را منتشر کرد که امکان اجرای قراردادهای هوشمند و برنامههای غیرمتمرکز را فراهم میکرد. در این قراردادها از مزیت اصلی زنجیره بلوکی یعنی عدم نیاز به نهاد مرکزی یا واسط برای توسعه اپلیکیشن و قرارداد استفاده میشد.
این مفهوم مورد توجه و حمایت جامعه بلاکچین قرار گرفته و تلاشهای جمعی برای توسعه آن آغاز شد. توسعه چنین شبکه گستردهای نیاز به هزینه زیادی داشت و ویتالیک برای تامین آن یک کمپین راهاندازی کرد که حاصلش جمعآوری ۱۸ میلیون دلار سرمایه بود.
یک سال بعد و در سال ۲۰۱۵ اتریوم به صورت رسمی معرفی شد و از آن زمان خرید اتریوم محبوبیت بالایی دارد و به برجستهترین پلتفرم بلاکچین در سطح جهان تبدیل شده است.
سازنده اتریوم چه کسی است؟
خالق اتریوم یک جوان ۱۹ ساله روسی-کانادایی به نام ویتالیک بوترین بود که از سرشناسترین چهرههای دنیای رمزارز به شمار میورد. او ژانویه ۱۹۹۴ در مسکو روسیه متولد شد و از همان کودکی استعداد خارقالعادهای در ریاضیات از خود نشان داد.
ماجراجویی بوترین در دنیای ارز دیجیتال از نوجوانی آغاز شد و بیشتر وقتش را صرف برنامهنویسی و مطالعه مدلهای اقتصادی میکرد. در سال ۲۰۱۱ بررسی بیت کوین را شروع کرد اما به جای آن یک پلتفرم بلاکچین همهکاره را تصور میکرد که کاربردهای گستردهتری از یک ارز دیجیتال صرف داشت.
بوترین در سال ۲۰۱۳ سنگ بنای اتریوم را بنا گذاشت و سالهای بعد با حمایت دیگر توسعهدهندگان آن را عملی کرد. وی از آن زمان فعالانه به توسعه اتریوم کمک کرده و نقشی کلیدی در هدایت و تکامل آن ایفا میکند. بوترین جدای از برنامههای غیرمتمرکز به واسطه پشتیبانی از مفهوم وب ۳.۰ شناخته میشود که به معنی اینترنت غیرمتمرکز و کاربرمحور است.
فعالیتهای بوترین با گسترش برنامههای غیرمتمرکز و قراردادهای هوشمند تاثیر عمیقی بر فضای بلاکچین داشته است. این اقدامات افتخارات و عناوین متعددی را برای وی به ارمغان آورده و برای مثال میتوان به قرار گرفتن در فهرست ۱۰۰ چهره برتر نشریه تایم، ۳۰ جوان شاخص نشریه فوربس، دریافت دکترای افتخاری از دانشگاه بازل سوییس و جایزه جهانی فناوری اشاره کرد.
کاربردهای اتریوم
اتریوم به توسعهدهندگان امکان میدهد قراردادهای هوشمند و برنامههای غیرمتمرکز (DApps) بسازند. این شبکه به لطف ماهیت قابل برنامهریزی و زیرساخت غیرمتمرکز، کاربردهای بسیار گستردهای دارد که شامل موارد زیر میشود:
- قراردادهای هوشمند: تدوین قراردادهای خوداجرا که در برابر تقلب و دستکاری ایمن بوده و نیاز به دخالت شخص ثالث و پرداخت کمیسیون ندارند.
- تامین مالی غیرمتمرکز (DeFi): ارائه خدمات مالی مختلفی مانند وام، استقراض و ایجاد صرافیهای غیرمتمرکز آنلاین.
- توکنسازی و تامین مالی جمعی: ایجاد و توزیع داراییهای دیجیتال، عرضه اولیه سکه (ICO) و فروش توکن.
- برنامههای غیرمتمرکز (DApps): ایجاد برنامههای مبتنی بر بلاکچین اتریوم با شفافیت و امنیت بسیار بالا.
- مدیریت زنجیره تامین: ردیابی و احراز هویت در زنجیرههای تامین، کاهش تقلب و اطمینان از درست بودن مبدا محصول.
- رایگیری و انتخابات: ایجاد سامانههای رای گیری ایمن و شفاف.
- صنعت گیم (بازی): ایجاد و خرید و فروش آیتمهای درون بازی و داراییهای مجازی و کمک به توسعه اکوسیستم بازی غیرمتمرکز.
- حریم خصوصی: امکان توسعه راهحلهای ایمن برای تایید هویت کاربران، ارتقای حریم خصوصی و امنیت مجازی.
- اینترنت اشیا (IoT): تسهیل تعاملات امن و مستقل بین دستگاههای متصل به اینترنت اشیا و توسعه کاربردهای تجاری جدید.
سازمان مستقل غیرمتمرکز DAO
DAO مخفف سرواژههای عبارت Decentralized Autonomous Organization و به معنی سازمان مستقل مبتنی بر بلاکچین است که به صورت غیرمتمرکز و بر پایه قراردادهای هوشمند اداره میشود. هدف DAO حذف سیستم مدیریت مرکزی است و به همه مشارکتکنندگان اجازه میدهد در تصمیمگیری نقش داشته باشند.
قوانین این سازمانها کاملا شفاف است و بر بستر بلاکچین قرار دارند. همه کاربران بدون نیاز به واسطه میتوانند طرحهای خود را پیشنهاد داده و به رای بگذارند تا در صورت موافقت دیگر اعضا اجرایی شود. از این مدل میتوان برای بهبود بازدهی و شفافیت در زمینههای مختلف نظیر امور مالی، اقتصادی، انجمنها و غیره بهره برد.
شباهت و تفاوتهای اتریوم و بیت کوین
بیت کوین و اتریوم بازیگران اصلی دنیای رمزارز هستند اما برخلاف تصور عامه، تفاوتهای بسیار مهمی با یکدیگر دارند که شامل موارد زیر میشود:
- ماهیت: اتریوم یک پلتفرم غیرمتمرکز برای اجرای قراردادهای هوشمند و ساخت برنامههای غیرمتمرکز است، در حالی که بیت کوین در درجه اول به عنوان یک ارز دیجیتال عمل میکند.
- قابلیت برنامهنویسی: بلاکچین اتریوم پیچیده است و امکان توسعه قراردادهای هوشمند و DApps را دارد اما زبان برنامه نویسی بیت کوین بسیار سادهتر است.
- محدودیت عرضه: بیت کوین دارای سقف عرضه ۲۱ میلیون واحدی است اما اتریوم محدودیت عرضه ندارد.
- روش اجماع: بلاکچین بیت کوین برای اجماع نودها بر روش الگوریتم اثبات کار (PoW) مبتنی است اما اتریوم به روش بهینهتر و سریعتر الگوریتم اجماع اثبات سهام (PoS) روی آورده است.
- جامعه توسعهدهندگان: اتریوم در مقایسه با بیت کوین جامعه توسعهدهندگان بزرگتر و فعالتری دارد که طیف وسیعتری از برنامهها و نوآوریها را ارائه میکنند.
با وجود این تفاوتهای پایهای برخی شباهتها نیز بین آنها وجود دارد:
- فناوری بلاکچین: هر دو از فناوری بلاکچین به عنوان چارچوب زیربنایی شبکههای خود استفاده میکنند.
- تمرکززدایی: هر دو پلتفرم روی شبکههای غیرمتمرکز بنا شدهاند که نیاز به کنترل مرکزی یا واسطهها را از بین میبرد.
- ارز دیجیتال: اتریوم و بیت کوین دارای ارز دیجیتال بومی خود هستند که در تراکنشهای آنلاین، ارائه پاداش و انتقال دارایی از آن استفاده میشود.
آشنایی با گس (GAS)
کارمزد هزینه تراکنشها در شبکه اتریوم بر اساس واحدی به نام گس (GAS) محاسبه میشود. هر عملیاتی در ماشین مجازی اتریوم (EVM) مقدار مشخصی گس مصرف میکند و هزینه تراکنش بر اساس کل گس مصرفی تعیین میشود. هزینه گس بر اساس موارد زیر محاسبه شده و با واحدهای کوچکتر اتر به نام وی (Wei) پرداخت میشود:
- میزان تقاضای لحظهای برای گس
- شلوغی شبکه و تقاضای مورد نیاز برای توان محاسباتی
- تعداد کل تراکنشها
- پیچیدگی قرارداد هوشمند
تعیین حد مناسب برای گس ماینرها را تشویق میکند که تراکنشها را سریعتر و بهینهتر انجام دهند. اگر هنگام خرید اتریوم گس را از حد خاصی کمتر کنید، عملیات برگشت خورده و اگر از حد معینی بیشتر باشد، مابقی به شما برگردانده خواهد شد. بنابراین حین خرید باید علاوه بر قیمت لحظهای اتریوم این مورد را هم در نظر داشته باشید.
خرید و فروش اتریوم در صرافی آنلاین رمزینکس
در خرید و فروش اتریوم مهمترین مسالهای که باید مدنظر قرار دهید انتخاب یک صرافی امن و مطمئن است. برای کاربران ایرانی که با محدودیتهای مرتبط به تحریمها مواجه هستند، بهترین صرافی باید امکان پرداخت با کارتهای بانکی ایران را فراهم کرده و ریسک مسدود شدن حساب را هم نداشته باشد.
رمزینکس یکی از معتبرترین صرافیهای ارز دیجیتال است که هر دو مزیت را برای خرید ETH فراهم کرده است. پس از ثبتنام در سایت میتوانید در ۲۴ ساعت شبانهروز با چند کلیک ساده به خرید و فروش ETH با بهترین قیمت پردازید.
نحوه خرید اتریوم
اتریوم در تمام صرافیهای ارز دیجیتال معتبر بینالمللی و ایرانی عرضه میشود. از آنجا که صرافیهای جهانی مثل بایننس و کوینبیس کاربران ایرانی را از خدمات خود محروم کرده و اجازه احراز هویت به آنها نمیدهند، بهتر است از صرافیهای معتبر ایرانی اقدام به خرید اتریوم کنید.
یکی از بهترین صرافیها برای خرید اتریوم با قیمت مناسب رمزینکس است. فرایند خرید ارز دیجیتال در رمزینکس به ترتیب شامل مراحل زیر است:
- ثبت نام در رمزینکس
- بارگذاری مدارک و احراز هویت آنی
- شارژ حساب کاربری با کارتهای بانکی ایران
- خرید اتریوم با قیمت مناسب
در صرافی رمزینکس میتوانید قیمت لحظه ای اتریوم و 170 ارز دیجیتال را مشاهده کرده و خرید و فروش کنید.
نحوه فروش اتریوم
فروش اتریوم هم روندی مشابه با خرید آن دارد. اگر قصد فروش ETH دارید، کافی است در پنل کاربری رمزینکس نحوه فروش آن را از بین گزینههای سفارش بازار یا سفارش محدود انتخاب کنید. در روش اول دارایی شما با قیمت بازار در همان لحظه فروخته میشود و در روش دوم فروش در صورت رسیدن به قیمت دلخواه انجام خواهد شد.
حمایتهای اتریوم کدامند؟
حمایت به سطحی از قیمت یک دارایی روی نمودار گفته میشود که معاملهگران امیدوارند در روند نزولی قیمت با برخورد به آن، دوباره روند صعودی پیدا کند. اولین حمایت مهم اتریوم سطح قیمت ۱۹۲۰ دلار بود که پس از شکست کف کانال صعودی از دست رفت. دومین حمایت مهم سطح ۱۸۵۰ دلار است که اتریوم پس از عبور از آن به روند صعودی برگشته و فعلا در قیمت ۱۸۶۷ دلار مبادله میشود.
در صورتی که قیمت اتریوم دوباره در کانال کاهشی قرار گیرد، یکی از حمایتهای مهم دامنه ۱۸۱۸ تا ۱۸۳۵ دلار است که پیش از این بارها به آن واکنش نشان داده و دوباره گارد صعودی گرفته است. در صورتی که این سطح از دست برود، قیمت لحظهای اتریوم میتواند ابتدا تا ۱۶۹۰ دلار و سپس تا ۱۵۴۰ دلار کاهش پیدا کند.
آیا قیمت اتریوم بالا میرود؟
به باور بسیاری از کارشناسان قیمت اتریوم با توجه به پتانسیلها و کاربردهای آن در بلندمدت صعودی خواهد بود. برآوردهای موسسه معتبر Gov Capital بر اساس تحلیل تکنیکال و بررسی ترندهای بازار، نشان میدهد قیمت اتریوم تا پایان سال ۲۰۲۳ به ۲۸۹۱ دلار رسیده و تا پایان سال ۲۰۲۴ به حدود ۲ برابر یعنی ۵۳۰۰ دلار خواهد رسید.
نمودارهای این مطالعه نشان میدهد که قیمت این ارز دیجیتال محبوب در اواخر سال ۲۰۲۵ به ۷۵۱۷ دلار خواهد رسید و سود سرشاری را نصیب سرمایهگذاران بلندمدت خود خواهد کرد.
تاریخ (تا پایان سال) | قیمت اتریوم (دلار) |
۲۰۲۳ | ۲۸۹۱ |
۲۰۲۴ | ۵۳۰۰ |
۲۰۲۵ | ۷۵۱۷ |
۲۰۲۶ | ۱۱۳۱۴ |
۲۰۲۷ | ۱۴۷۹۲ |
چه چیزی اتریوم را منحصر به فرد میکند؟
اتریوم فراتر از یک ارز دیجیتال ساده برای خرید و فروش است. این شبکه پیچیده و منسجم، یک پلتفرم غیرمتمرکز برای ساخت و اجرای قراردادهای هوشمند و برنامههای غیرمتمرکز ارائه میدهد. اتریوم با اتکا به این قابلیتهای منحصر به فرد، در پی این است که نه فقط سیستم پرداخت، بلکه ریز و درشت زندگی ما را متحول کرده و نیاز به نهادهای کنترلی و واسطهها را از بین ببرد.
فناوری بلاکچین اتریوم به توسعهدهندگان امکان میدهد که برنامههای کاربردی خود را به پایهای برای توسعه اکوسیستم غیرمتمرکز تبدیل کنند. از دل این برنامهها محصولات و سرویسهای نوآورانهای مانند توکنهای غیرقابل تعویض (NFT) درآمده است. ماهیت قابل برنامهریزی در کنار انبوهی توسعهدهنده زبردست اتریوم را به پلتفرمی پیشرو برای رخنه هرچه بیشتر کریپتو و بلاکچین در زیرساختهای جهانی بدل کردهاند؛ مزیتی که تقریبا در هیچ ارز دیجیتال دیگری نخواهید یافت.
آیا اتریوم امن است؟
اتریوم بر پایه شبکه بلاکچین بنا شده که از ایمنترین زیرساختهای دیجیتال به شمار میرود. در این پلتفرم از پروتکلهای پیچیده برای اطمینان از امنیت تراکنشها استفاده میشود و مکانیزم اجماع اثبات سهام نیز اعتبارسنجی و تایید صحت تراکنشها را با دقت فوقالعادهای بالا انجام میدهد. استفاده از امضای دیجیتال و هش رمزنگاری، یکپارچگی و صحت تراکنشها را تضمین کرده و امنیت کلی را افزایش میدهد.
علاوه بر این، اتریوم از یک جامعه بزرگ و فعال از توسعهدهندگان چیرهدست سود میبرد که به طور مداوم روی شناسایی و رفع آسیبپذیریها کار میکنند. با این حال، هیچ سیستمی کاملاً بدون ریسک نیست و رخنه امنیتی و آسیبپذیری در برنامههای غیرمتمرکز همچنان ممکن است.
برای اطمینان از اینکه در دام کلاهبرداران یا حملات فیشینگ نخواهید افتاد، باید از صرافیهای معتبر اقدام به خرید و فروش یا ترید کنید، از کلیک روی لینکهای ناشناس خودداری کرده و دارایی خود را تا حد ممکن در کیف پول سختافزاری ذخیره کنید.
مزایای اتریوم
اتریوم مزایای متعددی مثل منبع باز بودن و حجم معاملات بالا دارد که باعث شده خرید و فروش این ارز دیجیتال و توسعه برنامهها در آن با استقبال بالایی از سوی جامعه کریپتو همراه شود. در ادامه به معرفی مزایای اتریوم میپردازیم.
- حجم معاملات بالا: اتریوم دومین ارز دیجیتال محبوب دنیاست و هر لحظه حجم بالایی از واحدهای آن بین کاربران مبادله میشود. این مزیت مهم باعث میشود برای خرید و فروش اتریوم هیچ صفی تشکیل نشود و معاملات آن در صرافیها به صورت آنی صورت گیرد.
- امنیت در معاملات: اتریوم از پروتکل رمزنگاری برای اطمینان از امنیت تراکنش استفاده میکند. این پروتکل در کنار ماهیت غیرمتمرکز بلاکچین، مکانیسم اجماع و امضای دیجیتال اتریوم را در برابر تقلب، سانسور و تغییرات غیرمجاز ایمن میکند.
- مقیاسپذیری بالا: اتریوم ۲.۰ با تکیه بر سازوکار اجماع اثبات سهام (PoS) و تکنیک شاردینگ برای پردازش موازی تراکنشها، مقیاسپذیری شبکه را تا حد زیادی بهبود میبخشد.
- منبع باز بودن: اتریوم یک پلتفرم منبع باز است، بدین معنی که کدهای زیربنایی آن به صورت شفاف در دسترس همه قرار دارد. دسترسی عمومی متخصصان به این کدها به تسهیل نوآوری، ایجاد تجربه کاربری بهتر، پشتیبانی رایگان، شفافیت و امنیت بالاتر و رفع سریع باگها منجر میشود.
- قابلیت توکنسازی: استاندارد توکن اتریوم که با نام ERC-20 شناخته میشود، امکان ایجاد توکن در شبکه را فراهم میکند. از این توکنها میتوان در زمینههای مختلفی مثل تامین مالی، رایگیری، پرداخت، بیمه، بانکداری، وامدهی و غیره بهره برد.
معایب اتریوم
اتریوم با تمام مزایایی دارد مثل هر پلتفرم دیجیتال دیگر دارایی مشکلاتی است که مهمترین موارد آن عبارتند از:
- کارمزد بالا: مکانیسم اجماع اتریوم به قدرت محاسباتی قابل توجهی نیاز دارد که مصرف انرژی و هزینه کارمزدها را بالا میبرد.
- ریسک قراردادهای هوشمند: قراردادهای هوشمند در اتریوم ممکن است حاوی اشکالات یا آسیبپذیریهایی باشند که در صورت عدم پیادهسازی صحیح به رخنه امنیتی و ضرر مالی منجر میشوند.
- مشکلات حریم خصوصی: شفافیت بالای اتریوم از نظر برخی کاربران با معیارهای حریم خصوصی در تناقض است و محرمانگی هویت کاربران را به مخاطره میاندازد.
- برنامهنویسی پیچیده: اتریوم زبان برنامهنویسی پیجیدهای دارد که بهروزرسانیهای بزرگ را با چالشهای فنی زیادی همراه میکند.
- بهینهسازی کند: ساختار غیرمتمرکز اتریوم میتواند تصمیمگیری و تغییرات پروتکل را به دلیل نیاز به اجماع بین سهامداران، کند و پیچیدهتر کند.
روش کار اتریوم
اتریوم بر پایه یک بلاکچین غیرمتمرکز عمل میکند که هیچ کنترل کننده یا ناظر مرکزی یا ندارد. این بلاکچین توسط شبکهای از کامپیوترها در سراسر دنیا اداره میشود که گره یا نود نامیده میشوند. تراکنشهای درون شبکه از جمله خرید و فروش اتریوم، انتقال دارایی یا قراردادهای هوشمند با اجماع ماینرها تایید شده و در یک دفتر کل ثبت میشود که برای همه قابل مشاهده است.
اتریوم از سازوکار اجماع اثبات سهام (PoS) استفاده میکند که در آن کاربران دارایی اتر خود را برای اعتبارسنجی تراکنشها و ایجاد بلاکهای جدید سپردهگذاری میکنند. این مکانیسم امنیت شبکه را تضمین کرده و در عین حال مصرف انرژی را در مقایسه با سیستم اثبات کار (PoW) بیت کوین کاهش میدهد.
تفاوت اتریوم و اتر در چیست؟
اتریوم یک پلتفرم مبتنی بر بلاکچین است که از طریق اپهای غیرمتمرکز و قراردادهای هوشمند کاربردهای گستردهای مثل ایجاد صرافی ارز دیجیتال، مدیریت زنجیره تامین، ساخت توکن و غیره دارد.
اتر نام ارز دیجیتال بومی این شبکه است که برای انتقال ارزش، پاداش به ماینرها و پرداخت در قراردادهای هوشمند به کار میرود. همانطور که دلار دارای واحده کوچکتر سنت است، اتر هم واحد کوچکتری به نام وی (Wei) دارد.
عملکرد قراردادهای هوشمند به چه صورت است؟
قراردادهای هوشمند موافقتنامههایی هستند که در زبانهای برنامهنویسی مثل Solidity نوشته شدهاند. این قراردادها شامل مجموعهای از قوانین و شرایط بوده و پس از استقرار در شبکه اتریوم، به صورت خودکار بر اساس شرایط از پیش تعیین شده عمل میکنند.
نقطه تمایز اصلی و سنگبنای اتریوم همین قراردادهای هوشمند است. با کمک این ابزار میتوانید موافقتنامهای شفاف ایجاد کنید که دخل و تصرف در آن ممکن نیست. از همه مهمتر، قرارداد هوشمند نیازی به مداخله شخص ثالث و پرداخت کمیسیون ندارد.
اتریوم 2.0 چیست؟
اتریوم 2.0 که با نام ETH2 یا Serenity نیز شناخته میشود، یک ارتقاء بزرگ در بلاکچین اتریوم بود که با هدف بهبود مقیاسپذیری، امنیت و پایداری صورت گرفت. این ارتقا شامل چندین ویژگی کلیدی است که مهمترین آنها گذار از مکانیسم اجماع اثبات کار (PoW) به اثبات سهام (PoS) است.
اتریوم 2.0 تکنیک شاردینگ را معرفی کرد که به شبکه اجازه میدهد تراکنشها را به صورت موازی پردازش کند تا مقیاس پذیری بالاتر برود. علاوه بر این eWASM جایگزین EVM شده که به کدها اجازه میدهد سریعتر اجرا شوند. لایه جدیدی به نام پلاسما هم به شبکه اضافه شده که مسئولیت اصلی آن، مدیریت تراکنشهای بزرگ است و تقریبا از لایتنینگ بیت کوین الهام گرفته شده است.
کارمزد اتریوم
کارمزد معاملات خرید اتریوم در رمزینکس به صورت درصد از هر دو طرف معامله یعنی سفارشدهنده (کسی که سفارش را ثبت میکند) و سفارشپذیر (کسی که سفارش را تکمیل میکند) دریافت میشود. این میزان کارمزد به حجم معاملات یک ماه اخیر کاربر بستگی دارد.
حجم معاملات ماهیانه | Maker (سفارش دهنده) | Taker (سفارش پذیر) |
---|---|---|
کمتر از 100 میلیون تومان | % 0.2 | % 0.25 |
100 تا 500 میلیون تومان | % 0.18 | % 0.225 |
500 میلیون تا 1 میلیارد تومان | % 0.16 | % 0.2 |
1 تا 4 میلیارد تومان | % 0.14 | % 0.18 |
4 تا 10 میلیارد تومان | % 0.125 | % 0.17 |
10 تا 20 میلیارد تومان | % 0.12 | % 0.15 |
20 تا 100 میلیارد تومان | % 0.1 | % 0.135 |
100 تا 500 میلیارد تومان | % 0.075 | % 0.12 |
500 میلیون تومان و بیشتر | % 0.07 | % 0.12 |
کامزد انتقال به کیف پول اتریوم
کارمزدهای برداشت براساس کارمزدهای جهانی شبکه ی بلاک چین رمز ارز ها محاسبه شده است. حداکثر کارمزد انتقال ارز دیجیتال اتریوم به کیف پول، 0.004 اتریوم می باشد. لازم به ذکر است میزان کارمزد برداشت ارز دیجیتال با توجه به حجم مبادلات و میزان ترافیک متغیر می باشد.