در خوب بودن ارز دیجیتال لایت کوین (Litecoin) هیچ اما و اگری وجود ندارد. این ارز دیجیتال از نظر بنیادی مزایای زیادی دارد، البته نباید از معایب آن هم چشمپوشی کرد. بسیاری را لایت کوین را رقیبی برای بیت کوین در نظر میگیرند و این رو با یکدیگر مقایسه میکنند. اما واقعاً لایت کوین چیست و چگونه کار میکند؟ آیا اصلاً برای سرمایهگذاری خوب است؟ با ما تا آخر مقاله همراه باشید شاید پاسخی به این پرسشها بدهیم.
لایت کوین چیست؟
لایت کوین یک رمزارز همتا به همتا است که هدف آن امکانپذیر کردن پرداخت هزینههای فوری و تقریباً رایگان است که میتواند بین مردم یا مؤسسات در سراسر جهان انجام شود. شاید مهمترین دلیل شناخته شدن لایت کوین استفاده از کد ریاضی مشابه بیت کوین باشد اما میزان عرضه این ارز دیجیتال و همچنین سرعت پردازش آن چهار برابر بیت کوین است.
اما برای پاسخ دادن این سؤال که «لایت کوین چیست؟» و چه چیزی آن را متمایز میکند بهتر است درک کلی از رمزارزها به دست بیاوریم. پس این مقاله را با این بحث آغاز میکنیم.
رمزارز یک ارز دیجیتال فقط آنلاین است که بهعنوان یک وسیله مبادله مالی مستقیم بین کاربران و بدون دخالت بانک یا اشخاص ثالث دیگر عمل میکند. بسیاری از ارزهای دیجیتال از جمله لایت کوین غیرمتمرکز هستند.
این سازوکار با آنچه معمولاً به آن عادت داریم، یعنی یک سیستم ارزی که وابسته به بانک مرکزی است، در تضاد است. چنین ارزهایی عموماً توسط دولت کشور یا مجموعه کشورهایی که آن ارز را منتشر میکنند کنترل میشود (مانند دلار یا یورو).
هدف ارزهای دیجیتال تمرکززدایی کردن سیستم بانکی است. بسیاری از افرادی که تاکنون سعی کردهاند پولی را از طریق مؤسسات مالی یا به و از کشورهای دیگر ارسال یا دریافت کنند احتمالاً با مشکلاتی روبرو شدهاند.
صادقانه باید گفت که درک چگونگی ارسال پول بین بانکها، هزینههای آن و دلیل طول کشیدن تراکنشها چندان آسان نیست. این مشکلات برای علاقهمندان به فناوری (و مؤسساتی که مبالغ هنگفتی را جابهجا میکنند) این ناراحتیها در عصر دیجیتال بارزتر میشوند.
چارلی لی، کارمند سابق گوگل و مدیر مهندسی صرافی کوین بِیس، لایت کوین را در سال ۲۰۱۱ منتشر کرد. برای مقایسه بد نیست بدانید که بیت کوین در سال ۲۰۰۹ توسط شخص یا گروهی ناشناس به نام ساتوشی ناکاموتو ایجاد شد.
هدف لی از طراحی لایت کوین تکمیل کردن بیت کوین بود نه رقابت کردن با آن یا گرفتن جای این رمزارز. به همین دلیل است که گاهی اوقات لایت کوین «برادر کوچک بیت کوین» نامیده میشود. به گفته لی او میخواست برای «طلای» بیت کوین نسخه «نقره» را ایجاد کند.
از آنجا که لایت کوین میتواند در عرض ۲/۵ دقیقه یک بلوک جدید ایجاد کند (برخلاف ۱۰ دقیقه بیت کوین)، زمان انجام تراکنشهای آن نیز سریعتر است؛ بنابراین این ارز دیجیتال اغلب نسخه «سبکتر» و سریعتر بیت کوین در نظر گرفته میشود.
در مقاله «لایت کوین بهتر است یا بیت کوین؟ شباهت و تفاوت بیت کوین با لایت» به طور مفصل به تفاوت میان لایت کوین و بیت کوین پرداخته شده است.
جزئیات و ویژگیهای لایت کوین
در جدول زیر خلاصهای از ویژگیهای لایت کوین آورده شده است.
تاریخ انتشار | هفتم اکتبر ۲۰۱۱ |
الگوریتم اجماع | اثبات کار |
الگوریتم هش | اسکریپت |
زبان برنامهنویسی | C++ |
نرمافزار گره | لایت کوین کور/ لایت کوین دیمن |
سیستمعاملهای پشتیبانی شده (برای لایت کوین کور) | لینوکس، ویندوز، مک |
زمان تولید بلوکها | هر ۲/۵ دقیقه |
اکسپلورر بلوک | بلاکسایفر |
عرضه محدود | بله، ۸۴ میلیون واحد |
خالق لایت کوین کیست؟
لایت کوین توسط چارلی لی در اکتبر ۲۰۱۱ ایجاد شد. لی یکی از کارمندان سابق گوگل است که با هدف حل برخی از مشکلات بیت کوین مانند زمان طولانی تراکنشها، کارمزدها و استخرهای استخراج متمرکز، لایت کوین را برای تکمیل کردن بیت کوین طراحی کرد.
چارلی لی کد اصلی را از بیت کوین گرفت و تغییرات مد نظرش را در کد و پروتکل بهگونهای انجام داد که احساس میکرد به بهترین وجه امکان پذیرش گسترده لایت کوین را فراهم میکند.
یکی از اهداف اصلی لایت کوین کاهش زمان تأیید بلوک از ۱۰ دقیقه به ۲/۵ دقیقه بود تا تراکنشهای بیشتری تأیید شود. این باعث شد این ارز دیجیتال ۴ برابر سریعتر از بیت کوین باشد.
هر ۲/۵ دقیقه یک بلاک لایت کوین استخراج میشود و ۲۵ کوین تولید میشود. این بدان معناست که در حال حاضر روزانه ۱۴۴۰۰ لایت کوین استخراج میشود.
مروری بر تاریخچه لایت کوین
چارلی لی، بنیانگذار لایت کوین، از زمان آغاز به کار آن نقش بسیار بزرگی در این پروژه داشته است. حتی امروز چارلی لی چهره بسیار قدرتمندی در پروژه لایت کوین محسوب میشود. لی در سال ۲۰۰۰ چارلی لی از مؤسسه فناوری ماساچوست (امآیتی) با مدرک کارشناسی ارشد در علوم کامپیوتر فارغالتحصیل شد. او پس از فارغالتحصیلی شروع به کار در گوگل کرد.
چارلی لی بیش از یک دهه در گوگل کار کرد تا اینکه در سال ۲۰۱۱ به بیت کوین علاقهمند شد. او خیلی زود متوجه شد که شاید بتوان رمزارز دیگری را در کنار بیت کوین ایجاد کرد. سرانجام شبکه لایت کوین در ۱۳ اکتبر ۲۰۱۱ فعال شد.
لی لایت کوین را نسبتاً سریع ایجاد کرد. بعضی از افراد میگویند که لی کد بیت کوین را کپی کرده و تغییرات کمی در آن ایجاد کرده است. این کار هیچ اشکالی ندارد زیرا بیت کوین یک نرمافزار منبع باز است که استفاده از آن برای همه رایگان است.
لایت کوین از بدو تأسیس خود با استقبال خوبی روبرو شده است. امروزه این ارز دیجیتال جایگاه ثابتی در میان بزرگترین ارزهای دیجیتال جهان دارد.
از همان ابتدا هدف چارلی لی ساختن یک رمزارز سریعتر و سبکتر از بیت کوین بود. در پاراگراف زیر که مربوط به تفاوتهای بین لایت کوین و بیت کوین است با چگونگی رسیدن لی به این هدف آشنا خواهید شد.
تفاوت لایت کوین و بیت کوین در چیست؟
هیچکس نمیداند خالق بیت کوین یعنی ساتوشی ناکاموتو کیست، درحالیکه خالق لایت کوین، چارلی لی، یک شخصیت شناخته شده در عرضه ارزهای دیجیتال است. برای آشنایی بیشتر با بیت کوین نگاهی به مقاله «بیت کوین چیست و چگونه کار میکند؟ به زبان ساده» بیندازید. در ضمن در مقاله «لایت کوین بهتر است یا بیت کوین؟» به تفاوت میان این دو رمزارز پرداخته شده است.
ویژگی | بیت کوین | لایت کوین |
راهاندازی | ۲۰۰۹ | ۲۰۱۱ |
خالق | ساتوشی ناکاموتو | چارلی لی |
عرضه کوین | ۲۱ میلیون واحد | ۸۴ میلیون واحد |
الگوریتم استخراج | SHA-256 | اسکریپت |
نصف شدن پاداش استخراج | پس از هر ۲۱۰۰۰۰ بلوک | پس از هر ۸۴۰۰۰۰ |
میانگین زمان پردازش تراکنش | ۱۰ دقیقه | ۲/۵ دقیقه |
تفاوتهای تراکنشها
یکی از تفاوتهای اصلی بین این دو رمزارز این است که لایت کوین هر ۲/۵ دقیقه یک بلوک تراکنش ایجاد کند درحالیکه این رقم برای بیت کوین ۱۰ دقیقه است. این یعنی این ارز دیجیتال میتواند تراکنشها را تقریباً چهار برابر سریعتر از بیت کوین تأیید کند.
الگوریتم اثبات کار
یکی دیگر از تفاوتهای اساسی لایت کوین با بیت کوین الگوریتم استخراج آن است. اگرچه هر دو رمزارز از مکانیسم اثبات کار استفاده میکنند اما بیت کوین از الگوریتم سنتی هشگذاری SHA-256 استفاده میکند. لایت کوین از الگوریتمی نسبتاً جدید استفاده میکند که به اسکریپت (Scrypt) معروف است.
محدودیت کوین و پاداش تأیید بلوک
در طول فرایند استخراج یا ماینینگ بیت کوین و لایت کوین جدید ایجاد شده و بهعنوان پاداش در میان استخراجکنندهها در ازای تأیید و پردازش تراکنشها توزیع میشود.
عرضه هر دو نیز محدود است. تعداد کل بیت کوین قابل استخراج ۲۱ میلیون درحالیکه برای لایت کوین ۸۴ میلیون واحد است. پاداش بلوک بیت کوین هر پس از هر ۲۱۰۰۰۰ بلوک نصف میشود درحالیکه این عدد برای لایت کوین ۸۴۰۰۰۰ بلوک است.
کاربرد لایت کوین چیست؟
شعار لایت کوین «رمزارزی برای پرداختهای مبتنی بر فناوری بلاکچین» است. هدف اصلی لایت کوین این است که بهعنوان واسطهای برای انجام پرداختها بدون نیاز به بانک یا واسطه شخص ثالث دیگری عمل کند. برای آشنایی با فناوری بلاکچین به مقاله «بلاکچین چیست و چگونه کار میکند و چه کاربردهایی دارد؟» رجوع کنید.
این ارز دیجیتال از فناوری بسیار مشابهی به بیت کوین استفاده میکند اما میتواند تراکنشها را سریعتر از بیت کوین پردازش کند.
اما در کنار سرعت پردازش بیشتر بسیاری از افراد به لایت کوین بهعنوان یک دارایی بالقوه بلندمدت علاقهمند هستند، نه فقط بهعنوان ابزاری برای پردازش تراکنشها؛ بنابراین بسیاری از سرمایهگذارانی که به دنبال رمزارزهایی مانند لایت کوین هستند بهطورکلی امیدوارند ارزش داراییشان به مرور زمان افزایش پیدا کند. بااینحال سرمایهگذاری سوداگرانه در داراییهایی مانند ارزهای دیجیتال همیشه خطراتی به همراه دارد.
لایت کوین چگونه کار میکند؟
برای اینکه بفهمید لایت کوین چگونه کار میکند بهتر است ابتدا بهطورکلی با فناوری دخیل در بلاکچین آشنا شوید. در بلاکچین اطلاعات کدگذاری و در یک بلوک ذخیره میشوند و هر بلوک به هم پیوسته و یک زنجیره ایجاد میکند. این زنجیره اطلاعات بهعنوان دفتر کل تراکنشهای لایت کوین عمل میکند.
بلاکچین یک دفتر توزیع شده باز است که همانطور که نقل از مجله کسب و کار هاروارد «میتواند تراکنشهای بین دو طرف را به طور مؤثر و به روشی قابل تأیید و دائمی ثبت کند.» همچنین دفتر کل را میتوان به گونهای برنامهریزی کرد که تراکنشها را به طور خودکار انجام دهد.
اطلاعات استفاده شده در سیستم بلاکچین با استفاده از تکنیکهای رمزگذاری ایمن نگه داشته میشود. عموماً تصور بر این است که تراکنشهای انجام شده با استفاده از فناوری بلاکچین ناشناخته هستند (اما در واقع با نام مستعار ثبت میشوند زیرا هر کاربر یک آدرس عمومی دارد و اگر کسی به خودش زحمت بدهد میتواند یک تراکنش خاص ردیابی کند تا به آدرس آی پی و در نتیجه شخص واقعی انجام دهنده تراکنش برسد).
لایت کوین همانند بسیاری از ارزهای دیجیتال توسط کاربران و در ازای دریافت پاداش بهصورت ارز استخراج میشود. ماینرها تراکنشها را با حل کردن معادلات ریاضی پیچیده تأیید کرده و بلوکهای جدید را ایجاد میکنند.
ماینرها به ازای استخراج کردن هر بلوک ۲۵ لایت کوین جدید پاداش دریافت میکنند و این پاداش هر چهار سال یک بار (پس از استخراج هر ۸۴۰۰۰۰ بلوک) نصف میشود.
حداکثر عرضه لایت کوین ۸۴ میلیون واحد یعنی چهار برابر بیت کوین است. لی لایت کوین را مانند بیت کوین به گونهای طراحی کرد که اکثر کوینهای ممکن در دو دهه اول آغاز به کار استخراج شود.
ثابت بودن تعداد کوینهای قابل استخراج نیز به این معنی است که تورم، بر خلاف ارزهایی مانند دلار، پوند یا یورو، بر ارزش کلی ارز دیجیتال تأثیر نخواهد گذاشت.
معاملهگران بازار فارکس که احساس میکنند ممکن است ارزش یک ارز فیات کاهش یابد میتوانند لایت کوین خریداری کرده و در آینده آن را با سود بفروشند و تبدیل به ارز پایه کنند.
تأثیرات خارجی (مانند دولتها) ممکن است از طریق تورم و چاپ بیرویه پول باعث کاهش ارزش ارز فیات شوند، اما لایت کوین از چنین دستکاریهایی در امان است و این باعث میشود در بلندمدت پایدارتر باشد.
کیف پول لایت کوین
اگر تصمیم به خرید لایت کوین گرفتهاید ابتدا باید با نحوه خرید و نگهداری ارزهای دیجیتال آشنا شوید.
خرید لایت کوین یا سایر رمزارزها از طریق بسیاری از کارگزاران سنتی امکانپذیر نیست. بلکه لایت کوین را باید در یک کیف پول دیجیتال و از طریق یکی از صرافیهای ارزهای دیجیتال مانند رمزینکس خریداری کنید. قبل از خرید و نگهداری رمزارزها به مسائلی مانند کارمزدها، امنیت و قابلیت دسترسی به دارایی را در نظر بگیرید.
فارغ از اینکه لایت کوین را از کجا خریداری میکنید باید آن را در یک کیف پول مخصوص رمزارزها ذخیره کنید. در این کیف پول که یک برنامه نرمافزاری یا یک قطعه سختافزاری است میتوانید ارزهای دیجیتال را ارسال و دریافت کنید و بر سبد داراییهایتان نظارت داشته باشید.
بیشتر کیف پولها یا آفلاین یا آنلاین هستند و کیف پولهای آنلاین در مقابل کیف پولهای آفلاین بهطورکلی خطرناکتر بوده و بیشتر در معرض هک قرار دارند. کیف پول آفلاین مانند کیف پول ذخیره شده روی هارد ممکن است ایمنتر باشد اما خطر از دست دادن هارد برای خریداران وجود دارد.
برای انتخاب یک کیف پول مناسب لایت کوین به مقالات زیر مراجعه کنید.
کیف پول لایت کوین نرمافزاری است که میتوانید لایت کوین را در آن ذخیره کنید. انواع مختلفی از این کیف پول وجود دارد:
- لجر نانو اس؛ کیف پول سخت افزاری
- ترزور؛ کیف پول سخت افزاری
- اکسودوس؛ کیف پول دسکتاپ
- اتمیک والت؛ کیف پول موبایل و دسکتاپ
- جکس؛ کیف پول موبایل و دسکتاپ
- لُوف والت؛ کیف پول موبایل
ویژگیهایی مانند امنیت، قابلیت حمل و قابلیت دسترسی در کیف پولهای مختلف متفاوت است.
- معرفی بهترین کیف پول دسکتاپ ارز دیجیتال در سال ۲۰۲۱ برای ویندوز و مک
- بهترین کیف پول اندرویدی ارز دیجیتال
- کیف پول ارز دیجیتال چیست؟ بهترین ولت یا کیف پول ارز دیجیتال ۲۰۲۱ کدامند؟
- کیف پول کاغذی چیست و چه مزایا و معایبی دارد؟ + آموزش ساخت
قیمت لایت کوین
لایت کوین همانند بسیاری از محبوبترین ارزهای دیجیتال در طول تاریخ کوتاه خود نوسانات قابل توجهی را تجربه کرده است. این نوسانات هم در روند صعودی و هم در نزولی اتفاق افتاده است.
لایت کوین در رالی صعودی سال ۲۰۱۷ در ماه دسامبر رکورد قیمتی بیش از ۳۷۵ دلار را ثبت کرد. قیمت این ارز در دسامبر سال ۲۰۱۸ تا ۲۴ دلار سقوط کرد تا اینکه از اوایل سال ۲۰۱۹ دوباره شاهد صعود قیمت ارزهای دیجیتال بودیم و در ماه مه ۲۰۲۱ لایت کوین در محدوده قیمتی ۴۱۰ دلار معامله شد. در زمان نوشتن این مقاله (تیر ۱۴۰۰) لایت کوین در محدوده قیمتی ۱۴۰ دلار معامله میشود.
مزایای احتمالی سرمایهگذاری در لایت کوین
لایت کوین در آوریل سال ۲۰۱۳ با قیمت ۴/۳۰ دلار وارد بازار شد اما ارزش آن به سرعت به ۱/۵۰ دلار کاهش یافت و در چند سال اول شاهد نوسانات زیادی نبود. با این وجود، افزایش قیمت این رمزارز در سال ۲۰۱۷ ثابت کرد که لایت کوین میتواند از نظر محبوبیت رقیب سرسختی برای سایر رمزارزها باشد. از دیگر مزایای لایت کوین میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- طی این ده سال نشان داده که ثبات قابل توجهی دارد.
- بهعنوان یک رمزارز بی نظیر است زیرا قیمت منحصر به فردی در بازار دارد.
- لایتدر ضمن داشتن قیمت به مراتب بالاتر از بیشتر رقبا همچنان قابل خرید توسط افراد است.
- امتحان خود را در بازار پس داده است و از آن بهعنوان یک دارایی کم ارزش یاد نمیشود.
- دامنه قیمت آن برای سرمایهگذاران جذاب است زیرا ثابت میکند که میتواند در بازار رقابت کند و هنوز فضای زیادی برای رشد آن وجود دارد.
برای تحلیل فاندامنتال لایت کوین بد نیست نگاهی به مقاله «تحلیل فاندامنتال ارز دیجیتال چیست؟» بیندازید.
خطرات احتمالی سرمایهگذاری در لایت کوین
سرمایهگذاری همیشه ریسک به همراه دارد. در ادامه با برخی از دلایل احتمالی پر ریسک بودن سرمایهگذاری در لایت کوین آشنا میشوید:
- در ضمن داشتن ثبات فاقد سرعت رشدی است که سرمایهگذاران انتظار دارند.
- مشارکت لایت کوین با شبکه لایتنینگ امیدوار کننده است اما سوالی که برای سرمایهگذاران مطرح است این است که آیا این شرکت میتواند انتظارات را برآورده کند یا خیر.
- ارزش کل بازار لایت کوین نسبت به سایر رمزارزها کمتر است.
عوامل مؤثر بر قیمت لایت کوین
بیثباتی قیمت لایت کوین احتمالاً ناشی از عوامل مشابه اثرگذار بر قیمت بیت کوین است که عبارتند از:
- مقررات: در حال حاضر دولتها و بانکهای مرکزی هیچ گونه مقررات تنظیمی مشخصی برای ارزهای دیجیتال ارائه نکردهاند. نگرانیهایی در مورد چگونگی تغییر این وضعیت در چند سال آینده و این که این امر چه تاثیری بر ارزش رمزارزها خواهد داشت وجود دارد.
- عرضه: تعداد محدودی لایت کوین برای استخراج وجود دارد (۸۴ میلیون واحد). بسته به سرعت ورود کوین به بازار، در دسترس بودن رمزارزها نیز ممکن است دچار نوسان شود.
- مطبوعات: قیمت لایت کوین ممکن است تحت تأثیر درک عمومی، امنیت، طول عمر و قیمت سایر ارزها مانند بیت کوین باشد.
- پذیرش: لایت کوین در حال حاضر هنوز توسط مشاغل یا مصرف کنندگان بهعنوان روش پرداخت پذیرفته نشده است. اما برخی معتقدند که این فناوری بلاکچین پتانسیل رشد و پذیرفته شدن گستردهتر در آینده را دارد.
امنیت لایت کوین
این ارز دیجیتال به روشهای مختلفی ایمنی کوینها را برای دارندگان تضمین میکند. بهعنوان مثال، شبکه لایت کوین از اقدام اسپمرها برای مختل کردن شبکه از طریق انجام تراکنشهای کوچک متعدد جلوگیری میکند.
شبکه این کار را با غیر عملی کردن چنین حملهای انجام میدهد. لایت کوین برای انجام هر تراکنش، هر چند کوچک، یک کارمزد میگیرد در نتیجه انجام دادن چنین حملاتی برای اسپمرها بسیار پرهزینه خواهد بود.
همچنین استفاده از فناوری سگویت (SegWit) به جلوگیری از حملات مربوط به انعطاف پذیری به تراکنشهای کاربران کمک میکند. سگویت با خارج کردن دادههای مربوط به امضا از سوابق تراکنشها کار میکند و این عمل مانع دسترسی هکرها به دادهها میشود.
لازم به ذکر است که شبکه لایت کوین هرگز مورد حمله قرار نگرفته است و یا از طریق صرافیها هک نشده است. اینها گواهی بر اقدامات انجام شده توسط این شبکه برای تامین امنیت است.
توسعه دهندگان در شبکه لایت کوین
بنیاد لایت کوین یک تیم توسعه دهنده است که روی این ارز دیجیتال کار میکند. هدف اعلام شده آنها این است که «از طریق توسعه و ارتقا فناوریهای پیشرفته بلاکچین، لایت کوین را به نفع جامعه مطرح کنند».
تیم توسعه لایت کوین کور اصلیترین توسعه دهنده ارز لایت کوین است و همزمان با بنیاد همکاری میکند؛ بنیاد نیز از این تیم پشتیبانی مالی میکند.
آتاری همکاری خود با لایت کوین را از نوزدهم ماه مه سال ۲۰۲۰ آغاز کرد. در نتیجه این مشارکت لایت کوین بهعنوان روش پرداخت خرید بازیها و کنسولهای آتاری و موارد دیگر در آینده مورد استفاده قرار میگیرد.
استخراج لایت کوین
لایت کوین برای داشتن فرایندی دموکراتیکتر از الگوریتم اسکریپت (Scrypt) برای استخراج خود استفاده میکند. سیستم استخراج بیت کوین، که لایت کوین سعی در بهبود آن داشت، در ابتدا قرار بود دموکراتیک باشد به طوری که همه امکان دسترسی به این ارز را داشته باشند.
اما این اتفاق نیفتاد در نتیجه لی تلاش کرد سیستمی طراحی کند که در آن همه بتوانند به ارز لایت کوین دسترسی داشته باشند.
روش کار الگوریتم اسکریپت نیازمند این است که محاسبات مربوط به کار استخراج به ترتیب انجام شود، نه اینکه بتوان مانند اتفاقی که در بیت کوین رخ میدهد آنها را بهصورت موازی انجام داد.
این امر به طور مؤثر مانع از انحصار دستگاههای ایسیک در فرایند استخراج میشود. هدف از محدودیت استفاده از ماینرهای ایسیک تشویق افرادی بود که برای استخراج لایت کوین همچنان از واحدهای پردازش گرافیک استفاده میکردند. بااینحال باید توجه داشت که استخراج به این روش بسیار کند خواهد بود و ممکن است انرژی زیادی استفاده کند.
تأیید شدن سریعتر بلوکهای جدید در لایت کوین روند استخراج را بیشتر دموکراتیک میکند زیرا ماینرها شانس بیشتری برای دریافت پاداش استخراج دارند.
سخن آخر
لایت کوین زمینه زیادی برای رشد، کاربردهای بالقوه و پذیرش گسترده دارد. در حال حاضر باید دید کدام شرکتها شروع به پذیرش آن برای خرید محصولات و خدمات خود میکنند. در کنار این آینده لایت کوین و سایر ارزهای دیجیتال برای هیچ کس کاملاً روشن نیست.