معرفی ارز دیجیتال ریپل
Ripple Labs شرکت فناوری مستقر در سانفرانسیسکو بوده که XRP را به عنوان نوعی توکن و روش پرداخت، ایجاد کرده است. ساختار این ارز دیجیتال به گونهای است که امکان مبادله و انتقال را به طور سریِع، ایمن و کم هزینه ایجاد میکند.
XRP بر بلاکچین غیرمتمرکز و منبع باز خود به نام XRPL فعالیت میکند و تراکنشها توسط پروتکل تراکنش ریپل (RTXP) تسهیل میشوند. درواقع عملکرد این شبکه به گونهای است که در آن تراکنشها از سرعت بالا و کارمزد کمی برخوردار هستند.
ارز دیجیتال ریپل در سال ۲۰۱۲ راه اندازی شد و اهداف جاه طلبانهای در حوزه ارز دیجیتال دارد. همانطور که گفتیم این شبکه غیرمتمرکز بوده و در حال حاضر توسط بیش از ۱۵۰ اعتبارسنج اداره میشود.
اگر بخواهیم به کاربردهای ریپل اشاره کنیم، باید بگوییم که علاوه بر استفاده به عنوان روش پرداخت، میتوان آن را به عنوان ارز دیجیتال پل برای مبادله یک ارز با ارز دیگر در نظر گرفت. به عنوان مثال شخصی برای مبادله دلار آمریکا با ین ژاپن، میتواند برای انجام مبادلهای مقرون به صرفه و کارآمد، از XRP به عنوان ارز پل استفاده کند.
XRP توسط جامعه و بسیاری از موسسات مالی به خوبی پذیرفته شده است. همین موضوع موجب افزایش نقدینگی آن شده و آن را در دسترس عموم قرار داده است.
بنیان گذاران و تاریخچه ارز ریپل
پیش از این نیز به این موضوع اشاره کردیم که این ارز دیجیتال در سال ۲۰۱۲ توسط کریس لارسن و جد مک کالب ایجاد شد. لارسن پیش از این در شکل گیری چندین شرکت فناوری موفق ازجمله E-Loan نقش داشته است. شهرت McCaleb نیز به نقش او در ایجاد اولین ارز دیجیتال بزرگ یعنی بیتکوین مربوط میشود.
این شرکت در ابتدا قصد ایجاد ارز دیجیتالی را داشت که با بیتکوین رقابت کند؛ در همین راستا مشکلاتی را در زمینه مقیاس پذیری و سرعت، تشخیص دادند. همین موضوع آنها را به سمت توسعه پروتکلی سوق داد که منجر به ایجاد XRP گردید.
برخلاف ارزهای دیجیتالی که عرضه نامحدودی دارند، این شبکه برای توکن XRP، حداکثر عرضه ۱۰۰ میلیارد توکن را در نظر گرفته است. عرضه توکنها نیز به دو صورت مجزا انجام شدند:
- ابتدا ۸۰ میلیارد توکن به شرکت مادر، یعنی ریپل، اختصاص یافت و برای اطمینان از عرضه پایدار این توکن، شرکت ۵۵ میلیارد توکن را در یک حساب امانی قفل کرد.
- پس از آن، بنیانگذاران و تیم اصلی ریپل، ۲۰٪ باقی مانده سکهها را دریافت کردند. به طور کلی توکنها به روشهای مختلفی، ازجمله هدایا، مشارکتها و صرافیها بین کاربران توزیع گردید.
مشارکت با غول بانکداری اسپانیایی یعنی سانتاندر، ازجمله شراکتهایی بود که به افزایش پذیرش XRP کمک کرد. سانتاندر در سال ۲۰۱۵ اعلام کرد که برای تسهیل پرداختهای برون مرزی سریعتر و مقرون به صرفهتر از فناوری ریپل استفاده میکند. ریپل در مسیر خود با چالشهای مختلفی سر و کار داشته است؛ با این حال به توسعه خود ادامه داده و محصولات و خدمات مختلف و جدیدی را به کاربران ارائه میدهد.
ویژگی های ارز ریپل
ویژگیهای ریپل آن را از سایر پروتکلهای پرداخت متمایز ساخته است؛ در ادامه به برخی از کلیدیترین ویژگیهای آن اشاره میکنیم.
- تراکنشهای سریع و کارآمد: دفتر کل XRP برای اجرای تراکنشهای سریع و کارآمد طراحی شده است. برخلاف برخی شبکهها مانند بیتکوین که تایید تراکنشها چند دقیقه طول میکشد، تراکنشهای ریپل تنها در چند ثانیه تایید میشوند. این موضوع به مکانیزم اجماع آن یعنی RPCA مربوط میشود که امکان انجام تراکنشهایی سریع با کارمزد کم را فراهم میکند. با این اوصاف برای افرادیکه نیاز به انجام پرداختهای برون مرزی سریع و کمهزینه دارند، ریپل گزینه مناسبی محسوب میشود.
- کارمزد کم تراکنشها: ریپل در مقایسه با روشهای پرداخت سنتی، از کارمزد کمتری برخوردار است. چراکه مقررات مربوط به پرداختهای سنتی در رابطه با ریپل که نوعی ارز دیجیتال است، صدق نمیکنند. به طور کلی این شبکه مقرون به صرفه محسوب میشود.
- پذیرش توسط موسسات مالی: طیف وسیعی از موسسات مالی و پردازشگرهای پرداخت، ریپل را پذیرفتهاند. بانکهایی مانند Santander و American Express و پردازشگرهای پرداخت مانند MoneyGram و Western Union ازجمله پذیرندگان XRP هستند. همانطور که پیش از این گفتیم، پذیرش گسترده این ارز دیجیتال، نقدینگی و دسترسی به آن را افزایش داده است.
امنیت شبکه ریپل
XRP و شبکه ریپل با ترکیب تکنیکهای رمزنگاری و شبکهای از گرههای غیرمتمرکز، ایمن میشوند. در ادامه به برخی از کلیدیترین ویژگیهای امنیتی این شبکه میپردازیم.
- الگوریتم اجماع: پیش از این نیز به الگوریتم اجماع RPCA اشاره کردیم که برای اعتبارسنجس تراکنشها ویژگی منحصر به فردی محسوب می شود. RPCA تضمین میکند که تمامی تراکنشها توسط شبکهای غیرمتمرکز از گرههای مستقل تایید و تسویه میشوند. بدین ترتیب دستکاری دفتر کل برای هر نهادی، بسیار سخت میگردد.
- رمزگذاری: تراکنشهای XRP با استفاده از تکنیکهای مشابه سایر ارزهای دیجیتال، رمزگذاری میشوند. این مورد شامل استفاده از کلیدهای خصوصی و عمومی برای ایمن سازی تراکنشها است که توسط آنها تنها گیرنده میتواند به وجوه دسترسی داشته باشد.
- خطوط اعتماد: یکی دیگر از ویژگیهای امنیتی شبکه ریپل، خطوط اعتماد هستند که نسبت به یکپارچگی دفتر کل، اطمینان میدهند. این خطوط بین گرههای شبکه ایجاد شده و به آنها این امکان را میدهند که تراکنشهای یکدیگر را تایید کنند و از اعتبار تمامی تراکنشها مطمئن شوند.
- پشتیبانی از چندامضایی: XRP از تراکنشهای چند امضایی که برای تایید به چند امضا نیاز دارند، پشتیبانی میکند. این امر، موجب اضافه شدن لایه امنیتی اضافه به تراکنشها میشود. چراکه تضمین میکند که پیش از تکمیل تراکنشها، توسط چندین نفر تایید میشوند.
- منبع باز: پروتکل ریپل منبع باز است؛ به این معنا که بررسی و دسترسی به کدهای پلتفرم برای عموم افراد امکان پذیر میکند. این امر شفافیت بالای شبکه را نشان میدهد و در نتیجه هرگونه آسیب امنیتی به سرعت شناسایی و برطرف میگردد.
خرید و فروش ریپل XRP در صرافی رمزینکس
تا اینجا توکن XRP را شناختیم و با ویژگیهای آن آشنا شدیم؛ حال سوالی که پیش میآید چگونگی تهیه این توکن است. یکی از بهترین راهها برای این کار، استفاده از صرافیهای معتبر ایرانی مانند رمزینکس است. برای خرید ریپل و سایر رمزارزها مانند خرید اتریوم در این صرافی ارز دیجیتال ابتدا نیاز به ثبت نام و احراز هویت وجود دارد؛ پس از تکمیل این مرحله کاربران میتوانند به طور نامحدود به فعالیت بپردازند. در ادامه به راههایی که رمزینکس برای خرید ارز ریپل و فروش آن در اختیار کاربران قرار داده است میپردازیم.
- سفارش بازار: یکی از ر اههای خرید ریپل در صرافی رمزینکس، سفارش بازار نام دارد که با استفاده از آن سفارش کاربر در سریعترین زمان ممکن انجام میشود.
- سفارش محدود: برای خرید ارز ریپل به روش سفارش محدود، قیمت سفارش خرید هر کاربر باید با قیمت سفارش فروش کاربران دیگر تطابق داشته باشد.
- حد زیان: یکی از روشهایی که کاربران میتوانند بابت انجام شدن سفارش در قیمت مد نظرشان مطمئن شوند، حد زیان است که در آن امکان درج قیمت فعال سازی وجود دارد.
- OCO: در خرید ریپل به روش OCO امکان ثبت همزمان دو نوع سفارش محدود و حد زیان وجود دارد؛ زمانیکه یکی از این دو سفارش انجام شود دیگری به طور خودکار لغو میگردد.
یکی از نکات مهم در رابطه با خرید این ارز، آشنایی با قیمت ارز ریپل است؛ در همین راستا قیمت رمز ارزهای دیجیتال مانند XRP، ارز دات کوین و ارز استلار Stellar به صورت لحظهای در صرافی رمزینکس قابل مشاهدهاند.
کیف پول های که ریپل را پشتیبانی میکنند
ریپل ازجمله ارزهای دیجیتال محبوبی است بوده که در دنیای مالی و پرداخت بسیار مورد توجه واقع شده است. به همین خاطر در حال حاضر کیفپولهای متعددی از آن پشتیبانی میکنند. در ادامه نگاهی به برخی از محبوبترین کیفپولهایی که از XRP پشتیبانی میکنند میاندازیم.
- Ledger Nano S: یکی از معروفترین کیفپولهای سختافزاری است که برای ذخیره امن توکنهایی مانند XRP طراحی شده است. این کیفپول از ارزهای متعددی پشتیبانی میکند و ویژگیهای امنیتی بسیار خوبی را ارائه میدهد؛ به همین خاطر توانسته محبوبیت بالایی به دست آورد. علاوه بر این با طیف وسیعی از برنامهها دسکتاپ و موبایل سازگاری دارد و میتوان به سادگی از آن استفاده کرد.
- Toast Wallet: این کیفپول نرمافزاری محبوب به طور خاص برای XRP طراحی شده است. Toast Wallet برای ویندوز، مک، لینوکس و سیستمعاملهای IOS و اندروید گوشیهای هوشمند در دسترس قرار دارد. این کیفپول از ویژگیهای امنیتی پیشرفته برخوردار بوده و گزینهای امن برای ذخیره توکنها محسوب میشود.
- Atomic Wallet: کیف پول اتمیک نوعی کیفپول چند ارزی است که از XRP و بسیاری از ارزهای دیجیتال دیگر پشتیبانی میکند. در ویندوز، مک، لینوکس، IOS و اندروید میتوان از این کیفپول استفاده کرد. اتمیک ولت نیز از ویژگیهای امنیتی پیشرفتهای، مانند پشتیبانی چندامضایی و احراز هویت دو مرحلهای برخوردار است. این ویژگیها آن را به گزینهای امن برای ذخیره XRP تبدیل کردهاند.