معرفی ارز فانتوم
فانتوم نوعی پلتفرم قرارداد هوشمند غیرمتمرکز و منبع باز بوده که برای برنامههای غیرمتمرکز (DApps) ایجاد شده است. این شبکه از زمان راهاندازی تاکنون توانسته به یکی از محبوبترین بلاکچینها برای تراکنشهای DeFi تبدیل شود و مانند بسیاری از شبکهها به رقابت با اتریوم پرداخته است.
یکی از اصلیترین اهداف این پلتفرم حل مشکل سه گانه بلاکچینهایی مانند بیتکوین و اتریوم است؛ در این راستا معماری خود را به گونهای ایجاد کرده که تعادلی پایدار میان مقیاس پذیری، تمرکز زدایی و امنیت ایجاد کند. برای درک بهتر این موضوع در ادامه توضیح بیشتری میدهیم.
سیستمهای بلاکچین سنتی مانند بیتکوین، در ساختار خود مقیاس پذیری را مد نظر قرار ندادهاند؛ به همین خاطر انجام شدن یک تراکنش در این شبکه ممکن است ۱۰ الی ۱۵ دقیقه طول بکشد. Fantom با استفاده از مکانیزم اثبات سهام بدون رهبر، سعی در برطرف کردن این شکاف دارد. این پروتکل از شبکه محافظت کرده و امنیت و تمرکززدایی آن را به خطر نمیاندازد. مقیاس پذیری این شبکه به گونهای است که انجام هر تراکنش در آن چند ثانیه طول میکشد و در مقایسه با بیتکوین، هزینه تراکنشها بسیار کمتر است.
با وجود مقیاس پذیری بالای شبکه، هر برنامه از بلاکچین مستقل، توکنومیک و قوانین منحصر به فردی برخوردار است. این برنامهها و سیستمهای غیرمتمرکز در عین داشتن استقلال، به خوبی با یکدیگر در تعامل هستند و شبکه Fantom را تشکیل میدهند.
بنیان گذاران ارز دیجیتال فانتوم
این پروژه در سال ۲۰۱۸ توسط دانشمند کامپیوتر کرهای به نام Ahn Byung Ik راه اندازی شد و مایکل کونگ مدیریت اجرایی آن را برعهده دارد. پیش از راه اندازی این شبکه، Ahn به عنوان رئیس انجمن فناوری غذایی کره فعالیت داشت و پلتفرمی موفق مشابه Yelp را در زمینه معرفی و بررسی رستورانها به نام SikSin در سال ۲۰۱۰ ایجاد کرد. در سال ۲۰۱۹ این شخص از پروژه فانتوم کناره گیری کرد و از آن موقع بنیاد فانتوم رهبری و توسعه شبکه را برعهده دارند. همچنین این بنیاد از بیش از ۲۸ دانشمند، محقق، کارآفرین و طراح تشکیل شده است.
کاربرد های ارز فانتوم
تا این بخش با ماهیت Fantom و ویژگیهای آن آشنا شدیم؛ حال بهتر است نگاهی به کاربردهای آن بیاندازیم:
- این شبکه کاملا غیرمتمرکز بوده و کنترل آن کاملا در دست اعضای اکوسیستم قرار دارد. سیستم مدیریت درون زنجیرهای این امکان را به دارندگان توکن FTM میدهد که درباره توسعه پلتفرم اظهار نظر کنند و رای بدهند.
- از این توکن برای پرداخت کارمزد تراکنشها، توسعه قراردادهای هوشمند و هزینه شروع پروژههای جدید مبتنی بر Fantom استفاده میشود.
- توکن FTM ارزی است که برای پرداختهای داخل پلتفرم استفاده میشود و انجام تراکنشهای سریع، ارزان و قوی را امکان پذیر میکند. درواقع یکی از بارزترین نقاط قوت این شبکه، توان عملیاتی بالای آن است. به طوریکه تراکنشها با سرعت بسیار بالا و در عین حال هزینه بسیار کمی انجام میشوند.
تاریخچه قیمت فانتوم
براساس وبسایت www.coinlore.com، این ارز اولین بار با قیمت ۰/۰۱۸۱۷۵۸ دلار معامله شد و در سال ۲۰۲۰ کمترین قیمت ۰/۰۰۲۲۹۱۴ دلار و در سال ۲۰۲۱ بالاترین قیمت ۳/۲۴ دلار را تجربه کرد. این ارز در اولین سال عرضه با رشد ۳۵/۶۶٪ نسبت به ابتدای سال و با قیمت ۰/۰۰۶۴۸۱۰ دلار بسته شد.
همانطور که اشاره کردیم، سال ۲۰۲۱ بهترین سال برای این ارز بود و میانگین قیمت آن به ۰/۸۶۲۸۲۳۱ دلار رسید؛ همچنین درنهایت قیمت پس از رسیدن به اوج خود، یعنی ۳/۴۷ دلار، با قیمت ۲/۲۶ دلار بسته شد.
خرید و فروش ارز دیجیتال فانتوم (FTM) در رمزینکس
در حال حاضر خرید و فروش ارز دیجیتال فانتوم از طریق صرافیهای معتبر، ازجمله صرافی رمزینکس، امکان پذیر است. لازم به ذکر است که راههای خرید و فروش ارز دیجیتال در این صرافی مشابه یکدیگرند و روشهای مختلفی برای این کار پیش روی کاربران قرار دارد. در ادامه به توضیح این راهها میپردازیم.
یکی از آسانترین راههای خرید فانتوم، از طریق سفارش بازار است که در آن سفارش کاربر در سریعترین زمان ممکن تکمیل میگردد. از سوی دیگر افرادی که از روش سفارش محدود استفاده میکنند، در صورتی سفارششان انجام میشود که قیمت سفارش خرید آنها با قیمت سفارش فروش کاربران دیگر تطابق داشته باشد.
یکی دیگر از راههای خرید ارز فانتوم OCO نام دارد که در آن ثبت دو نوع سفارش محدود و حد زیان امکانپذیر است. زمانی که یکی از این دو سفارش انجام شود، سفارش دیگر به طور خودکار لغو میگردد.
حد زیان روش دیگری است که میتوان برای خرید ارز دیجیتال استفاده کرد؛ در این روش کاربران علاوه بر درج قیمت و مقدار ارز مورد نظرشان، میتوانند قیمت فعالسازی را تعیین کنند. با استفاده از این روش، کاربران بابت انجام شدن سفارش در قیمت مد نظرشان مطمئن میشوند.
به طور کلی با استفاده از هریک از روشهای خرید و فروش، سفارش کاربر با بهترین شرایط و قیمت انجام میشود.
کیف پول ارز دیجیتال فانتوم
از آنجایی که Fantom توانسته به ارز دیجیتال محبوبی تبدیل شود، کیف پولهای بسیاری از آن پشتیبانی میکنند. در ادامه به چند نمونه از محبوبترین آنها اشاره میکنیم.
- کیف پول Fantom: کیف پول رسمی بلاکچین فانتوم بوده که به عنوان نوعی وب اپلیکیشن پیشرونده (PWA) ایجاد شده است. از این کیف پول میتوان برای ارسال و دریافت توکنها، ارائه پاداش، رای دهی درباره پیشنهادات شبکه و… استفاده کرد.
- متامسک Metamask: با استفاده از کیف پول متامسک میتوان به ارسال، دریافت و ذخیره سازی توکنهای FTM پرداخت. همچنین امکان اتصال آن به برنامههای غیرمتمرکز موجود بر بلاکچین Fantom وجود دارد. کاربران میتوانند داراییهای خود را از طریق وب یا گوشیهای هوشمند مدیریت کنند.
- کوین بیس Coinbase: این کیف پول متعلق به یکی از بزرگترین صرافیهای ارز دیجیتال در جهان است. بیش از یک میلیون کاربر امکان ذخیره سازی توکنهای خود در این کیف پول و اتصال به شبکه Fantom را دارند و میتوانند از آن در اندروید، IOS و افزونه گوگل کروم استفاده کنند.
لجر نانو ایکس Ledger Nano X: لجر نانو ایکس کیف پول سختافزاری و قابل اعتماد است و با سیستم عاملهای مختلف و اندروید و IOS کاملا سازگاری دارد. همچنین از طریق USB یا بلوتوث به گوشیهای هوشمند و سیستمهای کامپیوتری وصل میشود.