آربیتروم چیست؟
آربیتروم (ARB) یک توکن روی شبکه آربیتروم وان (Arbitrum One) است که بهعنوان یکی از مهمترین پروژههای لایه دوم اتریوم شناخته میشود. این توکن در سال ۲۰۲۳ توسط تیم Offchain Labs راهاندازی شد و هدف اصلی آن پشتیبانی از عملیات و توسعه شبکه آربیتروم است. شبکه Arbitrum برای افزایش سرعت و کاهش هزینههای معاملات روی اتریوم ساخته شده و با استفاده از فناوری «رولآپ خوشبینانه» (Optimistic Rollups)، تراکنشها را به شکل دستهای پردازش و سپس روی شبکه اصلی اتریوم ثبت میکند. این ساختار باعث میشود کاربران بتوانند از امکانات اتریوم استفاده کنند، ولی با کارمزد پایینتر و سرعت بالاتر. توکن ARB برای حمایت از توسعه شبکه، جذب مشارکتکننده، و مدیریت آینده این اکوسیستم طراحی شده است. در حال حاضر، این توکن در تصمیمگیریهای مربوط به مسیر فنی و اقتصادی پروژه نقش دارد و ابزار اصلی در ساختار غیرمتمرکز حاکمیتی DAO آربیتروم است. با اینکه ARB کاربرد مستقیمی مثل پرداخت کارمزد ندارد، اما در رایگیریهای مربوط به تغییرات مهم شبکه، بهکار گرفته میشود. از دید کاربران معمولی و تریدرها، ARB یک دارایی دیجیتال قابل معامله در بازار رمزارزهاست که در کنار فعالیت توسعهای پروژه، نوسانات قیمتی آن فرصتهایی برای سرمایهگذاری یا خرید و فروش کوتاهمدت ایجاد میکند. توکن ARB تنها روی شبکه Arbitrum One توسعه یافته و استاندارد آن ERC-20 است.
کاربران ایرانی میتوانند ارز آربیتروم (ARB) را با ریال یا تتر از صرافی رمزینکس خریداری یا به فروش برسانند. رمزینکس امکان معامله این ارز را با قیمت لحظهای دقیق، کارمزد پایینتر در بازار تتری نسبت به بازار ریالی و واریز مستقیم به کیف پول کاربران در کمتر از ۲ دقیقه فراهم کرده است.
اطلاعات بنیادی آربیتروم (ARB)
ویژگی | توضیح |
---|---|
نوع دارایی | توکن (Token) |
بلاکچین میزبان | Arbitrum One |
استاندارد توکن | ERC-20 |
لایه بلاکچین | لایه دوم (Layer 2) مبتنی بر اتریوم |
سال راهاندازی | ۲۰۲۳ |
توسعهدهنده | Offchain Labs |
کاربرد اصلی | مشارکت در تصمیمگیریهای شبکه و رایدهی در DAO |
هدف پروژه | افزایش مقیاسپذیری و کاهش هزینههای شبکه اتریوم |
مناسب برای | کاربران Web3، توسعهدهندگان، معاملهگران فعال در بازار رمزارزها |
تاریخچه و بنیان گذاران آربیتروم
پلتفرم ارز دیجیتال آٰبیتروم توسط اد فلتن، استیون گلدفدر و هری کالودنر تأسیس شده است. ایده شکل گیری این شبکه به سال ۲۰۱۷ بازمیگردد؛ زمانیکه بنیانگذاران متوجه شدند یکی از چالشهای اصلی شبکههایی مانند اتریوم، ظرفیت محدود آنها برای پردازش حجم بالایی از تراکنشها است. برای حل این مسئله فناوری به نام Optimistic Rollups را توسعه دادند که در عین برخورداری از سطح امنیت بالا، امکان پردازش سریعتر تراکنشها را فراهم میکند.
Arbitrum به طور رسمی در سال ۲۰۲۰ راهاندازی شد و در میان توسعه دهندگان و سرمایه گذاران ارز دیجیتال، به سرعت محبوبیت یافت. ویژگیهای منحصر به فرد این شبکه، آن را به گزینهای محبوب میان کاربران تبدیل کرده است. حال بهتر است نگاهی به سابقه فعالیت بنیانگذاران بیاندازیم.
اد فلتن از سال ۱۹۹۳ به عنوان استاد در دانشگاه پرینستون در رشته علوم کامپیوتر فعالیت داشته است. او به تخصصی که در زمینه امنیت رایانه و حریم خصوصی دیجیتال دارد، شناخته میشود.
استیون گلدفر نیز در زمینه علوم کامپیوتر حرفی برای گفتن دارد و مقالات متعددی در زمینه امنیت رایانه و حریم خصوصی منتشر کرده است. در حال حاضر او متخصص در زمینه فناوری بلاکچین محسوب میشود.
هری کالودنر محققی است که سابقه فعالیت در زمینه علوم کامپیوتر و اقتصاد دارد و تحقیقات مختلفی را در رابطه با شبکههای بلاکچین و ارزهای دیجیتال منتشر کرده است. کالودنر با فعالیتهای خود در زمینه امنیت و مقیاس پذیری سیستمهای غیرمتمرکز، شناخته میشود
در حال حاضر این افراد در حال توسعه و رشد هرچه بیشتر آربیتروم هستند و با تخصصی که دارند، این شبکه در آینده میتواند یکی از نقشهای اصلی در حوزه ارز دیجیتال را ایفا کند.
نوسان قیمت آربیتروم
پیش از این نیز به این موضوع اشاره کردیم که یکی از اصلیترین اهداف شبکه آٰربیتروم،ارائه تراکنشهای سریع و ارزان بدون کاهش امنیت است. به همین خاطر توانسته محبوبیت بالایی به دست آورد؛ با این حال قیمت آربیتروم نیز مانند سایر ارزهای دیجیتال مستعد نوساناتی است.
توکن ARB در اواسط آگوست ۲۰۲۰ و زمانی که تازه وارد بازار شد،حدود ۳ دلار ارزش داشت و در عرض چند هفته با وجود افزایش تقاضا برای انجام تراکنشهایی سریعتر و ارزانتر در شبکه اتریوم، قیمت آن به بیش از ۱۲ دلار افزایش پیدا کرد. پیش از افزایش قیمت بعدی، قیمت ARB به طور مختصر کاهش یافت و سپس در اوایل سپتامبر ۲۰۲۱ به بالاترین حد خود یعنی ۱۷ دلار رسید.
پس از افزایش قیمت ذکر شده، این توکن طی چند ماه نوساناتی را تجربه کرد و جو بازار و تحولات خبری در این موضوع تاثیرگذار بودند. در اواخر نوامبر ۲۰۲۱، توکن ARB رشد دیگری را تجربه کرد و به قیمت ۴۲ دلار رسید. ناگفته نماند که روند صعودی بازار ارزهای دیجیتال، در رشد این توکن نیز نقش داشته است.
رشد ذکر شده دائمی نبود و پس از آن قیمت آربیتروم تا حدودی کاهش یافت و تا اواسط دسامبر ۲۰۲۱، به ۱۵ دلار رسید که کاهش قیمت ۶۵٪ را نسبت به اوج قیمت نشان میدهد.
در ماه ژانویه ۲۰۲۲،قیمت این توکن نسبتا ثابت باقی ماند و بین ۱۰ دلار تا ۱۵ دلار در نوسان بود. در فوریه ۲۰۲۲ افزایش قیمت دیگری رخ داد و قیمت آربیتروم به بالای ۲۵ دلار رسید. یکی از مهمترین دلایل این رشد، پذیرفتن آربیتروم در فضای DeFi بود.
در حال حاضر میتوان روند کلی ARB را صعودی دانست و اگر با همین روند ادامه پیدا کند، قیمت آن در آینده نیز رشد قابل توجهی را تجربه خواهد کرد. چراکه پروژههای بیشتری از آن به عنوان راه حل مقیاس پذیری استفاده خواهند کرد.
ویژگی های منحصر به فرد آربیتروم
شبکه آربیتروم طیف وسیعی از ویژگیهای نوآورانه را ارائه میدهد. در بررسی تفاوت Polygon و Arbitrum بسیاری بر این باور هستند که آربیتروم شبکهای کارآمدتر، مقیاس پذیرتر و کاربرپسندتر در اختیار کاربران قرار داده است. در ادامه به برخی از بارزترین ویژگیهای این شبکه اشاره میکنیم.
- قابلیت همکاری با اتریوم: پیش از این نیز ذکر کردیم که آربیتروم بر بستر اتریوم ساخته شده است؛ به این معنا که با سایر برنامههای کاربردی مبتنی بر اتریوم و قراردادهای هوشمند میتواند تعامل داشته باشد.از این طریق امکان تعامل بین شبکههای مختلف و انتقال داراییها، بدون گذراندن مراحل پیچیده و هزینههای بالا، وجود دارد.
- کارمزد کم تراکنشها: کارمزد آربیتروم در مقایسه با سایر شبکههای بلاکچین مانند بیتکوین یا اتریوم بسیار پایینتر است. این موضوع برای افرادی که تراکنشهای بالایی انجام میدهند میتواند بسیار مفید واقع شود. همچنین طیف وسیعتری از کاربران میتوانند به منابع مالی غیرمتمرکز دسترسی داشته باشند.
- توسعه و استفرار آسان قراردادهای هوشمند: آربیتروم استقرار و توسعه قراردادهای هوشمند بر پلتفرم را سادهتر ساخته است. به این صورت که با ارائه طیف وسیعی از ابزارها، امکان کد نویسی سریعتر و کارآمدتر برای توسعه دهندگان وجود دارد. علاوه بر آن، استفاده مشترک اتریوم و آربیتروم از زبان برنامه نویسی Solidity، باعث شده که توسعه دهندگانی که با شبکه اتریوم آشنایی دارند، به آسانی بتوانند بر این پلتفرم نیز به فعالیت بپردازند.
آشنایی با شبکه آربیتروم
تا اینجا با ماهیت این شبکه آشنا شدیم؛ در ادامه به ارائه جمع بندی و تعریفی از شبکه آربیتروم میپردازیم.
آربیتروم راه حل مقیاس پذیری لایه دو برای اتریوم بوده که هدف آن افزایش توان عملیاتی و کاهش کارمزد تراکنشها است. این هدف با ایجاد لایه اضافی در بالای زنجیره اتریوم که در آن تراکنشها سریعتر و ارزانتر پردازش میشوند، به دست میآید. به طور کلی سازگاری آربیتروم با اتریوم مزایای بسیاری را برای کاربران به همراه داشته است.
خرید و فروش ارز آربیتروم ARbit در رمزینکس
حال که با ارز آربیتروم آشنا شدیم، بهتر است راههای خرید و فروش آن را نیز بهتر بشناسیم. یکی از بهترین راههای خرید ارز آربیتروم استفاده از صرافیهای معتبر داخلی، مانند رمزینکس است. این صرافی برای این کار راههای مختلفی را پیش روی کاربران قرار داده است. برای خرید آربیتروم و دیگر رمزارزها مانند خرید ریپل، نیاز به ثبت نام و احراز هویت در سایت وجود دارد. در ادامه راههای خرید آربیتروم در صرافی رمزینکس را با یکدیگر بررسی میکنیم.
- روش OCO: کاربران با انتخاب روش OCO برای خرید ارز آٰربیتروم میتوانند به طور همزمان دو نوع سفارش محدود و حد زیان را ثبت کنند. زمانیکه یکی از این دو سفارش انجام شود، دیگری به طور خودکار لغو میگردد.
- روش حد زیان: در این روش میتوان قیمت فعالسازی را تعیین کرد. با این کار، معاملهگران بابت انجام شدن سفارش در قیمت مورد نظرشان اطمینان پیدا میکنند.
- سفارش بازار: یکی از روشهای مناسبی که برای خرید آربیتروم پیش روی کاربران قرار دارد، سفارش بازار است که در آن سفارش کاربر در سریعترین زمان ممکن انجام میشود.
- سفارش محدود: در خرید ارز دیجیتال به روش سفارش محدود، زمانی که قیمت سفارش خرید کاربر با قیمت سفارش فروش کاربران دیگر تطابق داشته باشد، سفارش تکمیل میگردد.
لازم به ذکر است که روشهای خرید و فروش ارز ARB در صرافی رمزینکس مشابه یکدیگر انجام میشوند. همچنین آخرین قیمت ارز دیجیتال آربیتروم و قیمت لحظهای آن در صرافی رمزینکس قابل مشاهدهاند و میتوان به قیمت لحظهای بسیاری دیگر از ارزهای دیجیتال مانند قيمت تتر، استلار و… دسترسی داشت.
نحوه نگهداری آربیتروم
استفاده از کیفپولهای ارز دیجیتال یکی از راههای مناسب برای نگهداری توکن ARB محسوب میشود. با افزایش محبوبیت این توکن، کیفپولهایی که از آن پشتیبانی میکنند نیز در حال افزایش هستند. در ادامه برخی از معروفترین کیفپولهای حال حاضر را نام میبریم:
- MetaMask
- Ledger Live
- MyEtherWallet
- Trust Wallet
ارزهای دیجیتال مشابه آربیتروم (ARB)
Optimism (OP):
رقیب اصلی آربیتروم در حوزه لایه دوم اتریوم که با ساختار رولآپ مشابهی فعالیت میکند و برای کاهش هزینههای اتریوم بهکار میرود.
Polygon (MATIC):
متیک پلتفرمی مقیاسپذیر که با هدف افزایش ظرفیت اتریوم توسعه یافته است؛ اگرچه تکنولوژی آن متفاوت است، اما فلسفه آن مشابه آربیتروم است.
zkSync (ZK):
شبکه لایه دوم مبتنی بر Zero-Knowledge Rollups که مانند Arbitrum قصد دارد تجربه سریعتر و ارزانتر برای کاربران اتریوم فراهم کند.
Starknet (STRK):
پروژهای دیگر در حوزه لایه دوم که از فناوری اثبات دانش صفر استفاده میکند و از نظر هدف و عملکرد به آربیتروم شباهت دارد.
Loopring (LRC):
پلتفرمی برای اجرای معاملات ارزانقیمت روی اتریوم با استفاده از فناوری لایه دوم که در مدل پردازش تراکنشها با آربیتروم هممسیر است.