انتخاب اشتباه صرافیهای ارز دیجیتال هزینه زیادی روی دست شما میگذارد و منجر به از دست رفتن مبالغ عمدتا هنگفتی از سرمایههایتان میشود. به همین علت در ایران مجوز اینماد و پروانه کسبوکارهای اینترنتی برای برخی صرافیها صادر شده تا در غیاب مجوز بانک مرکزی اجازه فعالیت به این دست وبسایتها داده شود. به این ترتیب نمیتوانید به دنبال لیست صرافی های مجاز ارز دیجیتال بانک مرکزی ایران بگردید و بایستی به سایتهایی با معیارهایی مانند پروانه کسب و کار اینترنتی اعتماد کنید. البته تعداد این نوع صرافیها هم در ایران زیاد نیست. در ادامه این مقاله به ارائه توضیحاتی در مورد نحوه مجوزدهی به صرافیهای ارز دیجیتال در ایران، معرفی بهترین صرافی ایرانی و سپس روش تشخیص صرافی معتبر میپردازیم.
آیا ھمه صرافی ھای ارز دیجیتال مجوز بانک مرکزی را دارند؟
هیچ صرافی ارز دیجیتالی، مجوز بانک مرکزی ندارد. صدور این مجوز دشواریهای خاص خود را دارد و علت عدم صدور آن برای صرافیهای رمز ارز، نبود چهارچوب قانونی در این حوزه است. راهکارهای قانونی جایگزین این موضوع نیز اخذ مجوز دانش بنیان و رعایت دستورالعملهای پلیس فتا است. با این حال تعدادی از این صرافیها به دلیل نداشتن اطلاعات مالی شفاف، استفاده از روشهای پانزی (کلاهبرداری) یا حضور دفتر مرکزی آنها در خارج از کشور نتوانستند که مجوزهای لازم را دریافت کنند.

بهترین صرافی مجاز ارز دیجیتال بانک مرکزی کدام است؟
همانطور که گفتیم پیدا کردن لیست صرافیهای مجاز ارز دیجیتال بانک مرکزی غیرممکن است. بااینحال برای آن دسته از صرافیها که مجوزهای یک کسبوکار اینترنتی را دریافت کردهاند، میتوانید برخی معیارها را در نظر بگیرید. به طور مثال میتوان به تنوع تعداد رمزارزهای حاضر در این مجموعهها توجه کرد. هزاران توکن ارز دیجیتال در سراسر دنیا وجود دارند که در صرافیهای خارجی قابل خریدوفروش هستند. اما راهاندازی امکان معامله این رمز ارزهای بهروز، در صرافیهای ایران دشوار است. همچنین داشتن پشتیبانی سریع ۲۴ ساعته و حجم معاملات بالا برای انجام معامله با بهترین قیمت نیز، اهمیت بسیار زیادی دارد. گذشته از آن امنیت، مهمترین موردی است که باید در انتخاب صرافی ارز دیجیتال به آن توجه کنید. با تمام این تفاسیر، در بین صرافیهای دارای مجوز، رمزینکس با اخذ پروانه فینتک از مراجع مرتبط، بهترین وبسایت فعال در این زمینه بهحساب میآید.

بانک مرکزی چگونه برای صرافیھا مجوز صادر میکند؟
با وجود اینکه مشخص شد لیستی از صرافیهای مجاز ارز دیجیتال بانک مرکزی ایران وجود ندارد؛ اما بایستی اطلاعاتی کلی راجع به نحوه فعالیت این دست صرافیها بدانیم. بانک مرکزی صرفا به صرافیهایی که دفتر مرکزی آنها در کشور ایران است، مجوز میدهد. اولین مسئله در زمان ثبت شرکت پیش میآید که باید سرمایه اولیه مناسبی داشته باشید. برای ساکنین تهران ۲۵۰ میلیارد ریال و در دیگر شهرستانها ۱۳۰ میلیارد ریال سرمایه اولیه، برای ساخت صرافی فیزیکی نیاز خواهید داشت. در خصوص صرافیهای ارز دیجیتال، برای ثبت شرکت این مبلغ بین ۵۰ تا ۳۰۰ میلیارد ریال متغیر است. پس از پرداخت هزینههای مربوط به این موضوع، روند اخذ مجوزهای لازم برای فعالیت قانونی در ایران لازم است. این مجوزها شامل ای نماد، پروانه کسبکارهای اینترنتی، مجوز نظامهای صنفی و جواز ساماندهی میشود. در آخر نیز باید فرد اقدام کننده که تابعیت ایرانی هم دارد، به دنبال ثبتنام در سامانه مودیان مالیاتی باشد.

قوانین پلیس فتا برای صرافی ھای ارز دیجیتال
پلیس فتا برای صرافیهای ارز دیجیتال، الزاماتی را مشخص کرده تا این شرکتها براساس سند ارائه شده آن به فعالیت بپردازند.
الزاماتی برای مدیران
مدیران صرافیهای ارز دیجیتال باید بدانند که در صورت بروز هر گونه تخلفی در آن مجموعه، مسئول رخدادهای پیش آمده هستند. همچنین تغییرات در هیئت مدیره بایستی به اطلاع پلیس فتا رسیده باشد.
الزامات مالی
پرداختها و واریزها باید به حساب مرتبط به شرکت انجام شود و هرگونه واریز پول از طرف مشتریان مجموعه به حساب شخصی مدیرعامل ممنوع است.
الزام احراز هویت مشتریان
مشتریان بایستی برای دریافت و برداشت داراییهای خود، احراز هویت کاملی را انجام دهند. در طی این فرآیند ارائه مدارکی چون پشت و روی کارت ملی، عکس و فیلم کاربران نیز لازم است.
الزامات مرتبط با تبادل رمز ارز
مطابق الزامات پلیس فتا، صرافیهای ارز دیجیتال موظفاند با تخصیص بودجه کافی، امنیت پلتفرم خود را تضمین کرده و هر شش ماه یکبار تست نفوذپذیری انجام دهند. همچنین اطلاعات حساس کاربران را با استفاده از الگوریتمهای امن رمزنگاری کنند.
الزامات انتظامی
پلیس فتا با وضع قوانین سختگیرانهای، نظارت دقیقی بر فعالیت صرافیهای ارز دیجیتال اعمال کرده است. از جمله ممنوعیت ارائه خدمات به اتباع خارجی و افراد زیر ۱۸ سال، الزام به ارائه اطلاعات کیف پولها و امکان مسدود سازی درگاههای پرداخت در صورت تخلف. همچنین محدودیت برداشت رمزارز، تا ۳ روز پس از واریز ریال نیز در این دسته از الزامات قرار دارد.

ویژگی ھای یک صرافی معتبر چیست؟
برخی معیارها میتواند در انتخاب بهترین صرافی به شما کمک کنند. در ادامه این معیارها و ویژگیهای یک صرافی معتبر را بررسی میکنیم.
امنیت بالا
مهمترین ویژگی در انتخاب یک صرافی ارز دیجیتال برای سرمایهگذاری، امنیت بالای آن است. به هر حال بخشی از سرمایه کسانی که مشغول انجام مبادلات رمز ارز هستند، در این مجموعهها قرار دارند. سایتهای متعددی نیز در این حوزه برای بالا نگهداشتن امنیت مجموعه خود و جلوگیری از هک، اقدام به استخدام تیمهای برنامهنویسی کردهاند.
رابط کاربری آسان
برای بسیاری از کاربران مهم است که امکان استفاده از تمامی قابلیتهای یک صرافی ارز دیجیتال را در سادهترین حالت ممکن داشته باشند. به همین دلیل هم سایتهایی مانند رمزینکس رابط کاربری سادهای را برای استفاده مشتریان فراهم کردهاند. همچنین روان بودن و ساده بودن رابط کاربری، احتمال بروز خطا توسط کاربر را کم میکند.
حجم معاملات بالا
وجود حجم بالای معاملات به خودی خود نشاندهنده اعتبار یک مجموعه است. صرافیای که حجم معاملات بالا دارد، تضمین میکند که خرید و فروشها طبق قیمتهای لحظهای جهانی انجام شود. پس جذب کاربر و در نتیجه آن افزایش حجم معاملات، برای صرافیهای معتبر اهمیت بسیار زیادی دارد.

پشتیبانی قوی
در صورت وقوع مشکل به هنگام واریز و برداشت ریالی یا مبتنی بر رمز ارز، قطع شدن سامانه و ایراداتی مرتبط به ورود به سایت، نیاز به پشتیبانی سریع و قوی دارید. پس باید در هنگام انتخاب صرافی برای خرید و فروش رمزارز، این موضوع را در نظر بگیرید. ۲۴ ساعته بودن پشتیبانی یک صرافی ویژگی مهمی است؛ زیرا بازار ارزهای دیجیتال شبانه روزی است و ممکن است در زمانهای مختلفی نیاز به کمک داشته باشید.
تنوع ارزهای دیجیتال
روزانه صدها ارز دیجیتال در سراسر دنیا به بازار معرفی میشوند. این رمز ارزها در همان روز معرفی داخل برخی از صرافیهای خارجی قابل خرید و فروش هستند. بسیار مهم است که صرافی ارز دیجیتال، ارزها به روز و اصطلاحا ترند را همزمان با بازارهای جهانی لیست کند. زیرا این ارزها عموما نوسانهای بالا دارند و بهترین موقع برای کسب سود از طریق آنها، زمانهای ابتدایی بازارشان است.
کارمزدهای پایین
قیمت ارز دیجیتال به خودی خود بالا است. هزینه کارمزدهای انتقال برخی از آنها از صرافی به کیف پول (ولتها) نیز به همین صورت است. پس سایتهای فعال در حوزه رمز ارز بایستی کارمزد منطقی و پایین را برای معاملات در نظر بگیرند. معمولا این رقم بین ۰.۳ درصد و ۰.۵ درصد برای هر معامله است. به عنوان مثال رمزینکس در اولین سطح کارمزدی خود برای یک کاربر تازهوارد، مبلغ ۰.۲ درصد از حجم معامله را به عنوان کارمزد کسر میکند.

پیشبینی وضعیت قانونی آینده و مجوزھای جدید
در حال حاضر علاوه بر ایران، کشورهای متعددی به دنبال چارچوبدهی به بازار رمزارز و صرافیهای ارز دیجیتال هستند. بااینحال نه تنها نمیتوانید یک لیست از صرافیهای مجاز بانک مرکزی ایران را پیدا کنید، بلکه در سایر کشورها نیز این امکان برای شما وجود ندارد. علت این موضوع این است که رمز ارزها ساختاری غیرمتمرکز دارند و این غیرمتمرکز بودن معمولا باب میل دولتها نیست؛ و همچنین امکان نظارت بر آنها را سختتر میکند. اما در آینده این احتمال وجود دارد که با تشدید نظارتها، توسعه زیرساختهای موجود و افزایش همکاریهای بینالمللی بین دولتها و صرافیها، وضعیت فعلی قانونمند شده و بهبود یابد.

جمعبندی
شاید در ظاهر اینطور به نظر برسد که صرافیهای ارز دیجیتال در ایران مجوز بانک مرکزی را دارند. این در حالیست که امکان پیدا کردن صرافیهای ارز دیجیتال مجاز بانک مرکزی ایران وجود ندارد. این مجموعهها صرفا با داشتن برخی پروانهها و مجوزها مانند اینماد، پروانه کسبوکارهای اینترنتی، مجوزهای صنفی و جواز ساماندهی به فعالیت میپردازند. اما ممکن است در آیندهای نه چندان دور این ساختارها سازماندهی شوند.
سوالات متداول
آیا همه صرافیهای ارز دیجیتال مجوز بانک مرکزی دارند؟
خیر، تمامی صرافیهای ارز دیجیتال، مجوز رسمی از بانک مرکزی ایران ندارند. به دلیل نوظهور بودن این بازار و نبود چارچوب قانونی مشخص، بسیاری از صرافیها مجبورند با مجوزهای دیگری مانند پروانه کسبوکار اینترنتی فعالیت کنند.
بهترین صرافی مجاز ارز دیجیتال کدام است؟
یافتن لیست کاملی از صرافیهای مجاز بانک مرکزی ایران امکانپذیر نیست. با این حال، برای انتخاب یک صرافی معتبر میتوانید به عواملی مانند تنوع ارزهای دیجیتال، امنیت پلتفرم، سرعت انجام معاملات و پشتیبانی مشتری توجه کنید. صرافی رمزینکس با اخذ پروانه فینتک، یکی از گزینههای مطرح در این زمینه است.
بانک مرکزی چگونه برای صرافیها مجوز صادر میکند؟
صرافیها باید شرایطی مثل سرمایه اولیه، مجوزهای لازم و رعایت قوانین پلیس فتا را داشته باشند. همچنین بانک مرکزی هنوز مجوز مستقیم صادر نمیکند.
آیا صرافیهای ارز دیجیتال در ایران تحت نظارت بانک مرکزی فعالیت میکنند؟
در حال حاضر، نظارت مستقیمی از سوی بانک مرکزی بر صرافیهای ارز دیجیتال در ایران وجود ندارد. اما برخی نهادهای نظارتی دیگر مانند پلیس فتا، قوانینی را برای فعالیت این صرافیها وضع کردهاند.
چگونه بفهمیم یک صرافی ارز دیجیتال معتبر و مجاز است؟
برای تشخیص اعتبار یک صرافی، به مواردی مانند مدت زمان فعالیت، حجم معاملات، امنیت پلتفرم، وجود مجوزهای لازم (حتی اگر محدود باشد)، نظرات کاربران و همچنین تاییدیههای امنیتی مانند گواهی SSL سایت توجه کنید. همچنین، بررسی کنید که آیا صرافی مورد نظر شما اطلاعات شفافی در مورد تیم مدیریتی و قوانین خود ارائه میدهد یا خیر.
آیا صرافیهای ارز دیجیتال در ایران قانونی هستند؟
فعالیت صرافیهای ارز دیجیتال در ایران به طور کامل قانونی نیست و در برخی موارد با محدودیتهایی مواجه است. با این حال، برخی از این صرافیها با اخذ مجوزهای کسبوکار اینترنتی و رعایت قوانین پلیس فتا به فعالیت خود ادامه میدهند.
آیا صرافیهای ارز دیجیتال بدون احراز هویت در ایران وجود دارند؟
وجود صرافیهایی که احراز هویت کاربران را انجام ندهند، غیرقانونی است و ریسکهای امنیتی بالایی را به همراه دارد. توصیه میشود تنها از صرافیهایی استفاده کنید که فرآیند احراز هویت را به صورت کامل انجام میدهند.
آیا میتوان از طریق صرافیهای ایرانی ارزهای دیجیتال خارجی خرید؟
بله، تمام صرافیهای ایرانی امکان خرید و فروش انواع مختلف ارزهای دیجیتال خارجی را فراهم میکنند. اما توجه داشته باشید که ممکن است در برخی موارد محدودیتهایی برای خرید و فروش برخی ارزهای خاص وجود داشته باشد.
آیا بانک مرکزی برنامهای برای قانونگذاری صرافیهای ارز دیجیتال دارد؟
بله، بانک مرکزی و سایر نهادهای نظارتی در حال بررسی و تدوین قوانین و مقررات دقیقتری برای فعالیت صرافیهای ارز دیجیتال هستند. هدف از این اقدام، ایجاد یک محیط امنتر و شفافتر برای سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال است.
آیا بانک مرکزی ایران به زودی لیست صرافیهای مجاز را منتشر خواهد کرد؟
در حال حاضر، برنامهای برای انتشار لیست کاملی از صرافیهای مجاز از سوی بانک مرکزی اعلام نشده است. با این حال، ممکن است در آینده نزدیک شاهد انتشار چنین لیستی باشیم.
منابع: cbi
اولین نفری باشید که نظر می دهید