۲۶ تیر ۱۴۰۴ اخبار
  1. اخبار ارز دیجیتال ۲۶ تیر ۱۴۰۴
تلگرام ثبت‌نام در رمزینکس

تحلیل آنچین بیت کوین تا تاریخ ۲۶ تیر ۱۴۰۴

 
۰۲ اسفند ۱۴۰۳   ۲۶ تیر ۱۴۰۴
  45 دقیقه

تحلیل آنچین به بررسی داده‌های ثبت شده در بلاک چین بیت کوین می‌پردازد. این نوع از تحلیل بیت کوین شامل ارزیابی تراکنش‌ها، تعداد کیف‌پول‌های فعال، میزان عرضه و تقاضا در شبکه و جریان ورود و خروج بیت کوین به صرافی‌ها است. تحلیل آنچین می‌تواند اطلاعات دقیقی درباره رفتار سرمایه‌گذاران و نهنگ‌ها (سرمایه‌گذاران بزرگ) ارائه دهد و به درک بهتر از وضعیت فعلی و آینده بازار کمک کند. تحلیل آنچین در کنار تحلیل فاندامنتال بیت کوین در عملکرد بلند مدت بیت کوین بسیار مهم خواهد بود.

تحلیل آنچین بیت کوین

تحلیل آنچین بیت کوین در تاریخ ۲۶ تیر ۱۴۰۴

پلتفرم تحلیل بلاکچین آرخام دیروز اعلام کرد که دو میلیارد دلار تتر به تازگی ضرب شده و یک میلیارد دلار از آن مستقیما به بایننس ارسال شده است. ضرب شدن تتر جدید، می‌تواند کاتالیزوری برای رشد قیمت در آینده باشد، زیرا نقدینگی را برای خرید فراهم می‌کند و از طرفی نشان‌دهنده علاقه سرمایه‌گذاران و ورود سرمایه جدید به بازار ارزهای دیجیتال است. اما پیش از هر چیز بیایید نگاهی به وضعیت ماینرها بیندازیم. آیا در حال فروش و برداشت سود هستند یا همچنان منتظر قیمت‌های بالاترند؟ معیار Puell Multiple می‌تواند در این راستا به ما کمک کند.

Puell Multiple شاخصی است که نسبت درآمد روزانه ماینرها (ارزش بیت کوین‌های استخراج‌شده در یک روز بر حسب دلار) را به میانگین متحرک ۳۶۵ روزه این درآمد مقایسه می‌کند. این معیار با تقسیم ارزش دلاری بیت کوین‌های استخراج‌شده روزانه بر میانگین سالانه آن محاسبه می‌شود و نشان‌دهنده میزان سودآوری ماینینگ طی زمان است. مقدارهای بالای Puell Multiple (مثلا بالای ۳) معمولا نشان‌دهنده درآمد بالای ماینرها و اشباع خرید (Overbought) است که می‌تواند به اصلاح قیمت منجر شود. برعکس، مقادیر پایین (مثلا زیر ۰.۵) نشان‌دهنده درآمد کم ماینرها و اشباع فروش (Oversold) است که ممکن است فرصتی برای خرید باشد. از این معیار برای تشخیص کف و سقف چرخه‌های بیت کوین استفاده می‌شود.
نمودار puell multiple، ۱۷ جولای ۲۰۲۵
سودآوری ماینرها هنوز به اندازه سقف‌های چرخه‌های پیشین نرسیده است.

همانطور که در نمودار دیده می‌شود، هنوز وارد محدوده خطر نشده‌ایم. با این که بیت کوین سقف جدید قیمتی زده؛ اما سودآوری ماینرها به اندازه سقف‌های قیمتی سال ۲۰۱۷ و ۲۰۲۱ نرسیده است. این شاخص پیش‌بینی می‌کند که هنوز با سقف قیمتی اصلی فاصله داریم.

حالا بیایید ماینرها را کنار بگذاریم و سود محقق‌نشده کلی را بررسی کنیم. برای این کار به سراغ نمودار Net Unrealized Profit/Loss می‌رویم.

Net Unrealized Profit/Loss (NUPL) شاخصی است که سود یا زیان تحقق‌نیافته هولدرهای بیت کوین را نسبت به ارزش بازار آن‌ها اندازه‌گیری می‌کند. این معیار از تفریق ارزش تحقق‌یافته (بر اساس قیمت بیت کوین‌ها در زمان جابجایی) از ارزش فعلی بازار (Market Cap) و تقسیم نتیجه بر ارزش بازار محاسبه می‌شود. NUPL نشان‌دهنده احساسات بازار است. اگر این عدد خیلی بالا باشد، یعنی سود زیاد وسوسه فروش را به سر سرمایه‌گذاران می‌اندازد و احتمال اصلاح قیمتی وجود دارد. اگر این معیار پایین باشد؛ یعنی افراد سود تحقق‌نیافته ندارند، بنابراین کوین‌های خود را نخواهند فروخت و احتمالا در کف قیمتی هستیم.
نمودار NUPL، ۱۷ جولای ۲۰۲۵
در سقف قیمتی چرخه قبل، NUPL بسیار بالاتر از امروز بود. به نظر می‌رسد همچنان جا برای رشد بیشتر قیمت بیت کوین و افزایش هیجان و تب و تاب در بازار وجود دارد.

در مارس و دسامبر ۲۰۲۴، بیت کوین به سقف‌های محلی خود رسیده بود. آن زمان‌ها NUPL افزایش داشت؛ اما وضعیت امروز را با این سقف‌های محلی مقایسه کنید. با این که در حال حاضر بیت کوین مشغول ATHزدن‌های پی‌در‌پی است، NUPL به اندازه سقف‌های محلی پیشین افزایش نداشته است. به همین ترتیب نتیجه می‌گیریم که سودها به اندازه کافی وسوسه‌کننده نیستند که افراد دست به فروش گسترده بزنند.

با جمع‌بندی دو نمودار Puell Multiple و NUPL مشاهده می‌کنیم که در حال حاضر، سودآوری ماینرها و سودهای محقق‌نشده کلی بازار به اندازه‌ای نرسیده که بتوانیم بگوییم به سقف قیمتی بیت کوین رسیده‌ایم. بنابرین چشم‌هایمان را به نمودار می‌دوزیم و فعلا منتظر ATHهای بعدی می‌مانیم.

تحلیل آنچین بیت کوین در تاریخ ۲۵ تیر ۱۴۰۴

کجای چرخه هستیم؟

آیا بیت کوین به سقف نهایی خود رسیده است؟ گلسنود اینطور فکر نمی‌کند! طبق گزارش گلسنود از وضعیت اخیر بیت کوین، صعود به ۱۲۲ هزار دلار، بیت کوین را به نزدیکی یک انحراف معیار بالاتر از قیمت محقق شده هولدرهای کوتاه‌مدت (Short-term Holders Realized Price) پیش رانده است. اگر این روند ادامه یابد، سطح کلیدی بعدی ۱۳۶ هزار دلار (۲ انحراف معیار مثبت) خواهد بود، منطقه‌ای که به طور تاریخی نشان‌دهنده برداشت سود بالا و قله‌های محلی بازار بوده است.

قیمت محقق شده، قیمتی است که هولدرها برای خرید بیت کوین پرداخت کرده‌اند و به آن Short-term Holder Cost Basis نیز گفته می‌شود. مثلا اگر سپهر یک ماه پیش بیت کوین را به قیمت ۱۰۰ هزار دلار خریده است، قیمت محقق‌شده برای او ۱۰۰ هزار دلار است.
نمودار قیمت محقق شده هولدرهای کوتاه مدت بیت کوین در تاریخ ۱۶ جولای ۲۰۲۵

در ناحیه ۱۲۰ هزار دلار، سود محقق‌نشده‌ی هولدرهای کوتاه‌مدت به ۱۰۰ درصد رسید! این وضعیت نشان‌دهنده‌ عبور بازار از فاز پرتقاضا به مرحله‌ای مملو از هیجان و ریسک بالاست. هرچه میزان سود محقق‌نشده – یعنی دارایی‌هایی که در سود هستند اما هنوز فروخته نشده‌اند – افزایش یابد، میل به برداشت سود و در پی آن، احتمال اصلاح بازار نیز بیشتر می‌شود.

نمودار درصد دارایی‌های در سود هولدرهای کوتاه‌مدت در تاریخ ۱۶ جولای ۲۰۲۵
این شاخص نشان می‌دهد که بازار برای هولدرهای کوتاه‌مدت بسیار هیجانی و پرسود شده است.

میانگین متحرک نمایی ۷ روزه حجم خرج‌شده در سود توسط هولدرهای کوتاه‌مدت (Spent Volume in Profit by Short-term Holders) به ۸۲ درصد رسید، که از آستانه ۶۲ درصدی بازار هیجانی عبور کرده است. چنین جهش‌هایی در بازار صعودی طبیعی است؛ اما به ما می‌گوید که داریم به سقف محلی نزدیک می‌شویم.

نمودار حجم جابجا شده در سود توسط هولدرهای کوتاه مدت در تاریخ ۱۶ جولای ۲۰۲۵

از طرفی نسبت سود به زیان تحقق‌یافته (Realized Profit to Realized Loss by Short-term Holders) ۳۹.۸ برابر شده و بازار را وارد فاز هیجانی کرده است. این سطوح هیجانی و پرریسک، معمولا چندین بار پیش از سقف نهایی هر چرخه دیده می‌شوند.

نمودار نسبت سود به زیان محقق شده توسط هولدرهای کوتاه مدت، در تاریخ ۱۶ جولای ۲۰۲۵
رفتار هولدرهای کوتاه‌مدت، بازار را پرریسک کرده است.

طبق نقشه حرارتی قیمت محقق شده (Cost Basis Distribution Heatmap) قیمت از دو ناحیه انباشت ۹۳-۹۷ هزار دلار و ۱۰۱-۱۰۹ هزار دلار عبور کرده است. این دو ناحیه می‌توانند به عنوان دو حمایت قوی در اصلاح‌های آینده عمل کنند؛ زیرا بخش زیادی از خریدهای اخیر در آن نواحی انجام شده‌اند و خریداران حاضر به فروش با ضرر پیین‌تر از این سطوح نیستند.

نقشه حرارتی توزیع قیمت محقق شده در تاریخ ۱۶ جولای ۲۰۲۵
دو ناحیه متراکم و زردرنگ، نقاط انباشت و خرید بیت کوین را نشان می‌دهند. چون در این نقاط خریدهای زیادی انجام شده است، این سطوح مانند یک حمایت در ریزش‌های آتی عمل می‌کنند.

گزارش گلسنود داده‌های فوق را چنین جمع‌بندی می‌کند:

بازار بیت کوین وارد فازی پر از هیجان و ریسک شده است. از نظر تاریخی سقف نهایی بازار به دنبال چنین نشانه‌هایی ظاهر می‌شود؛ و تصور می‌کنیم هنوز فضا برای رشد بیشتر وجود دارد. با این حال ریسک افزایش یافته و بازار نسبت به کوچک‌ترین اخبار بیرونی حساس است. ریزش اخیر نیز منطبق با این سناریو است.

ماینرها در حال انتقال بیت کوین به صرافی

نمودار خرج کردن ماینرها در تاریخ ۱۶ جولای ۲۰۲۵
در چند روز اخیر، ماینرها کوین‌های خود را جابجا کرده‌اند.

در تحلیل Arab Chain می‌خوانیم که فعالیت ماینرها افزایش پیدا کرده است؛ اما برای این که بفهمیم ماینرها در حال فروش هستند یا صرفا جابجایی، باید معیار جریان ماینر به صرافی (Miner to Exchange Flow) را نیز بررسی کنیم. این نمودار افزایش انتقال بیت کوین از ماینرها به صرافی‌ها را تایید می‌کند. پس نتیجه می‌گیریم ماینرها به فکر برداشت سود هستند؛ هرچند این جابجایی‌ها هنوز به اندازه سقف پیشین در ماه نوامبر ۲۰۲۴ نرسیده است و جا برای رشد بیشتر این شاخص وجود دارد.

نمودار جریان جابجایی از ماینرها به صرافی‌ها در تاریخ ۱۶ جولای ۲۰۲۵
ماینرها مقداری بیت کوین به صرافی‌ها منتقل کرده‌اند؛ اما این مقدار همچنان پایین‌تر از انتهای سال ۲۰۲۴ است که سقف محلی قبلی بود.

نهنگ‌ها در حال فروش

در تحلیل Amr Taha مشاهده می‌کنیم که انتقال بیت کوین از نهنگ‌ها به صرافی بایننس رشد داشته است. همچنین با زیر نظر گرفتن جریان خروجی کیف پول‌های میکرواستراتژی، که از بزرگ‌ترین هولدرهای سازمانی بیت کوین است، متوجه می‌شویم که حدود ۱۰ هزار بیت کوین از کیف پول‌های میکرواستراتژی خارج شده است. مقایسه انباشت و توزیع هولدرهای مختلف بیت کوین نیز نشان می‌دهد نهنگ‌های بزرگ (کسانی که بیشتر از ۱۰ هزار بیت کوین دارند) طی ۸ روز گذشته، حدود ۳۶ هزار بیت کوین توزیع کرده‌اند. رفتار گروه بعدی، یعنی کسانی که بین هزار تا ۱۰ هزار بیت کوین دارند، برعکس بوده است و این هولدرها مشغول جمع‌آوری بیت کوین بوده‌اند.

نمودار جریان انتقال بیت کوین از نهنگ‌ها به بایننس، در تاریخ ۱۶ جولای ۲۰۲۵
وال‌ها در حال ارسال بیت کوین به بایننس هستند.
نمودار جریان خروجی از کیف پول‌های میکرواستراتژی در تاریخ ۱۶ جولای ۲۰۲۵
جریان خروج بیت کوین از کیف پول‌های میکرواستراتژی نشان می‌دهد که احتمالا این شرکت در حال فروش مقداری بیت کوین است.
نمودار انباشت و توزیع بیت کوین در هولدرهای مختلف، در تاریخ ۱۶ جولای ۲۰۲۵
نهنگ‌های بزرگ بیت کوین، دارایی زیادی را توزیع کرده‌اند.

تحلیل آنچین بیت کوین در تاریخ ۲۴ تیر ۱۴۰۴

افزایش فعالیت نهنگ‌ها در بایننس

طبق تحلیل Crazzyblockk، شاخص فعالیت نهنگ‌ها در بایننس (Binance Whale Activity Score) افزایش داشته است. او در تحلیل اخیر خود نوشته:

تنها در روز گذشته، نهنگ‌ها حدود هزار و ۸۰۰ بیت کوین به بایننس واریز کرده‌اند. بررسی دقیق‌تر جریان ورودی صرافی بر اساس دسته‌بندی کردن مقدار واریزها نشان می‌دهد که تراکنش‌های بالای یک میلیون دلار بیش از ۳۵٪ از کل ورودی‌های بیت کوین به صرافی را تشکیل داده‌اند. این نشان‌دهنده یک حرکت متمرکز و هدفمند توسط نهنگ‌ها در صرافی بایننس است.

زمانی که سن این بیت کوین‌ها را بررسی می‌کنیم، متوجه می‌شویم که اکثر آن‌ها مربوط به هولدرهای بلندمدت هستند و اگر رفتار آن‌ها ادامه‌دار باشد، شاهد اصلاح عمیق‌تر خواهیم بود.

نمودار شاخص فعالیت نهنگ‌ها در بایننس در ۱۵ جولای ۲۰۲۵
نهنگ‌های بیت کوین شروع به انتقال دارایی به بایننس کرده‌اند؛ و باید رفتار آینده آن‌ها را زیر نظر داشته باشیم.

جابجایی بیت کوین‌های ۱۴ ساله

تحلیل اخیر OnChainSchool در وب‌سایت کریپتوکوانت خبر از جابجایی بیت کوین‌های ۱۴ ساله یک هولدر قدیمی می‌دهد. او می‌نویسد:

یک کیف پول حاوی بیش از ۸۰ هزار بیت کوین که به مدت بیش از ۱۴ سال دست‌نخورده بود، اکنون حدود ۲۰ هزار بیت کوین را فروخته است. فروش‌ها ابتدا از طریق معاملات خارج از صرافی (OTC) آغاز شد و سپس با انتقال به صرافی‌های متمرکز (CEX) ادامه یافت.
در ابتدا، برخی این جابجایی‌ها را به مسائل امنیتی یا مدیریت کیف پول‌ها نسبت دادند؛ اما نزدیک بودن زمان جابجایی به سقف قیمتی (ATH) و ساختارمند بودن این تراکنش‌ها نشان‌دهنده یک استراتژی هدفمند برای نقد کردن است.

این اتفاق می‌تواند مشابه سال ۲۰۲۴ باشد که کیف پول‌های صرافی قدیمی Mt. Gox شروع به جابجایی کردند و پس از آن بازار با ۳۱ درصد اصلاح روبرو شد. آن زمان، ۶ ماه طول کشید تا بیت کوین قیمت پیش از اصلاح خود را پس بگیرد. البته تاکنون، فقط بخشی از دارایی این هولدر قدیمی فروخته شده است و مشخص نیست که آیا بازار واکنشی مشابه به فروش سال ۲۰۲۴ خواهد داد یا نه.

نمودار جابجایی بیت کوین‌ها بر اساس سن در تاریخ ۲۴ تیر ۱۴۰۴
مقدار جابجایی‌ای که چند روز پیش انجام شد کمتر از جابجایی بیت کوین‌های Mt. Gox بود.

محقق کردن سود توسط هولدرها

به گزارش گلسنود، در ۲۴ ساعت گذشته حدود ۳.۵ میلیارد دلار سود توسط هولدرهای بیت کوین نقد شده است.

  • ۱.۹۶ میلیون دلار توسط هولدرهای بلندمدت (LTH)
  • ۱.۵۴ میلیون دلار توسط هولدرهای کوتاه‌مدت (STH)
نمودار برداشت سود هولدرهای بیت کوین در تاریخ ۱۵ جولای ۲۰۲۵
برداشت ۳.۵ میلیارد دلار سود توسط هولدرهای بیت کوین.

این مقدار برداشت سود همچنان به اندازه نوامبر ۲۰۲۴ نیست، که شاهد نقد شدن ۱۰ میلیارد دلار سود بودیم و در پی آن‌ قیمت بیت کوین از ۹۲ به ۷۶ هزار دلار کاهش پیدا کرد.

نمودار سود خالص محقق شده توسط هولدرهای بیت کوین در ۱۵ جولای ۲۰۲۵
برداشت سود در جهش قیمتی اخیر همچنان از نوامبر ۲۰۲۴ کمتر بوده است.

افزایش فعالیت ماینرها

شاخص MPI یا Miner’s Position index، نسبت دلاری جریان خروج بیت کوین از آدرس ماینرها را به میانگین خروج سالانه آن‌ها می‌سنجد. طبق تحلیل Amr Taha از کریپتوکوانت، این شاخص یک جهش در تاریخ ۱۱ جولای داشته است. به گفته او:

این افزایش نشان می‌دهد که برخی ماینرها در حال برداشت سود در میان رالی اخیر بیت کوین به سمت ۱۲۰ هزار دلار هستند. اگرچه چنین رفتاری می‌تواند فشار فروش کوتاه‌مدتی ایجاد کند؛ اما همیشه روند صعودی کلی را مختل نمی‌کند، به ویژه زمانی که تقاضا از سایر گروه‌های سرمایه‌گذار همچنان قوی باشد.

در تحلیل Arab Chain نیز به کاهش جریان خروج بیت کوین از ماینرها پس از جهش اخیر شاخص MPI اشاره شده است؛ زیرا در حال حاضر این معیار منفی شده است. به نظر می‌رسد ماینرها انتظار دارند قیمت بیت کوین در آینده افزایش یابد. همچنین هزینه استخراج ممکن است کمتر از قیمت فعلی بیت کوین باشد؛ به این معنی که ماینرها بدون نیاز به فروش، در حال کسب سود هستند و بنابراین فشار مالی برای فروش بیت کوین ندارند.

نمودار MPI در تاریخ ۱۵ جولای ۲۰۲۵
فروش بیت کوین توسط ماینرها، معمولا به اصلاحات جزئی منجر می‌شود.

واریز نزدیک به ۶ هزار بیت کوین در ۳ روز به بایننس

بین ۱۲ تا ۱۴ جولای ۲۰۲۵، بایننس شاهد افزایش قابل‌توجهی در جریان خالص ورودی بیت کوین (Net Inflow) بود که در مجموع به حدود ۶ هزار بیت کوین رسید. این افزایش ناگهانی پس از بازه‌ای رخ داد که طی آن بیشتر شاهد خروج بیت کوین از بایننس بودیم و نشان‌دهنده تغییر رفتار در میان هولدرهای بیت کوین است.

این حرکت همزمان با افزایش قابل‌توجه قیمت به حوالی ۱۲۰ هزار دلار بود، که نشان می‌دهد این ورودی‌ها ممکن است ناشی از برداشت سود کوتاه‌مدت یا آربیتراژ، اضافه کردن دارایی به قراردادهای باز فیوچرز، یا آمادگی برای فروش باشد، نه لزوما فروش ناشی از وحشت.

نمودار جریان خالص ورودی به بایننس در تاریخ ۱۵ جولای ۲۰۲۵
جریان خالص ورود بیت کوین به بایننس کمی مثبت شده است.

تحلیل TarekOnchain از افزایش جریان خالص بیت کوین به صرافی‌ها نیز نسبتا خوش‌بینانه است. او می‌نویسد:

این نوع حرکت معمولا نشان‌دهنده یک اوج محلی (Local Top) است و می‌تواند در روزهای آینده به یک اصلاح یا تثبیت سالم منجر شود. این یک الگوی کلاسیک است که پس از رالی‌های پارابولیک قبلی دیده‌ایم: سودها محقق می‌شوند، دست‌های ضعیف از بازار خارج می‌شوند و قیمت یک حمایت جدید پیدا می‌کند.

نتیجه می‌گیریم که احتمالا یک اصلاح موقت در پیش است و روند صعودی کلی همچنان پابرجاست؛ زیرا هولدرهای بلندمدت هنوز وارد فاز توزیع نشده‌اند. هیت‌مپ میزان انباشت بیت کوین توسط هولدرهای مختلف که توسط گلسنود تهیه شده است، نشان می‌دهد که توزیع بیت کوین هنوز به مقدار فوریه و مارس ۲۰۲۵ نرسیده است. در حال حاضر هولدرهای هزار تا ۱۰ هزار بیت کوینی با امیدواری مشغول انباشت هستند و حتی هولدرهای خرد (زیر یک بیت کوین) نیز پس از مدتی فروش، شروع به جمع‌آوری کرده‌اند. تنها فشار فروش ناشی از رفتار هولدرهای بزرگ (بیش از ۱۰ هزار بیت کوین!) است؛ با این حال این مقدار نیز همچنان به اندازه ماه‌های پیش نیست.

هیتمپ انباشت بیت کوین توسط دسته‌بندی هولدرهای مختلف در ۱۵ جولای ۲۰۲۵

تحلیل آنچین بیت کوین در تاریخ ۲۳ تیر ۱۴۰۴

رکورد قراردادهای باز فیوچرز (Open Interest) در بایننس

در تاریخ ۱۱ جولای (۲۰ تیر ۱۴۰۴) حجم قراردادهای باز فیوچرز در بایننس رکورد ۱۳ میلیارد دلاری را رد کرد. این حجم از قراردادهای باز تاکنون در تاریخ هیچ صرافی‌ای دیده نشده است. Crazzyblockk در تحلیل اخیر خود می‌نویسد:

بهره باز (Open interest) بازتاب‌دهنده حجم سرمایه‌ای است که به بازار فیوچرز بیت کوین وارد شده است. افزایش شدید این معیار نشان‌دهنده افزایش میل افراد به معامله، فعالیت نهنگ‌ها و ورود نهادهای سرمایه‌گذاری به بازار است. هم‌زمانی افزایش بهره باز در کنار رشد قیمت بیت کوین تا ۱۲۰ هزار دلار، نشان‌دهنده قدرت صعودی بازار است.

نمودار Open Interest در بایننس در تاریخ ۲۳ تیر ۱۴۰۴
رکورد تاریخی Open Interest در بایننس، از تمام سقف‌های پیشین خود بیشتر است.

افزایش اهرم در معاملات و خریدارانی که دست بالا را دارند

معیار Estimated Leverage Ratio نیز این روزها در حال افزایش است. این معیار میزان اهرم استفاده شده توسط معامله‌گران را نشان می‌دهد و هرچه بیشتر باشد، یعنی افراد در حال استفاده از ضریب‌های بالاتر اهرم هستند. افزایش این معیار ریسک نوسانات و حرکات سریع را افزایش می‌دهد؛ زیرا تغییرات کوچک در قیمت منجر به لیکویید شدن موقعیت‌ها می‌شود و لیکویید شدن‌ها به شکل زنجیره‌ای در ادامه هم رخ می‌دهند (درست مثل واکنش زنجیره‌ای هسته‌ای!) و قیمت را تغییر می‌دهند. پس باید مراقب حد ضررها بود.

نمودار میزان اهرم در تمام صرافی‌ها، در ۲۳ تیر ۱۴۰۴
افراد به مرور در حال استفاده از ضرایب بیشتر در معاملات اهرمی خود هستند؛ پس آماده نوسانات قیمت باشید.

CryptoOnchain در تحلیل اخیر خود به افزایش شاخص Taker Buy Sell Ratio پرداخته است:

میانگین متحرک ۷ روزه این شاخص به محدوده صعودی نادری وارد شده که نشان‌دهنده احساسات بسیار قوی در سمت خرید میان معامله‌گران فیوچرز است. زمانی که این شاخص بالای ۱ باقی می‌ماند، نشان‌دهنده تسلط خریداران بر بازار است؛ که اغلب در دوره‌های رشد پارابولیک و درست پیش از سقف‌های محلی دیده می‌شود. مخصوصا زمانی که در کنار این شاخص، بهره باز و اهرم‌های بالا نیز دیده شود. مانند الان که شاهد رشد این سه معیار در کنار هم هستیم.

او توصیه می‌کند که در حال حاضر بازار مشتقات بسیار داغ است. این وضعیت روانی در بازار، می‌تواند سوخت جهش‌های قیمتی آینده باشد؛ اما احتمال این که نوسانات قیمت منجر به تغییر جهت بازار شود نیز وجود دارد.

نمودار Taker Buy Sell Ratio بیت کوین در تاریخ ۲۳ تیر ۱۴۰۴
این شاخص از تقسیم حجم خرید معامله‌گران بر حجم فروش آن‌ها در بازار مشتقات به دست می‌آید و اکنون رشد قابل‌توجهی داشته است.

شکاف قیمتی میان بازار اسپات و فیوچرز در بایننس

joaowedson در آخرین تحلیل خود اظهار داشته که در حال حاضر شکاف قیمتی میان بازار اسپات و فیوچرز زیاد است. این وضعیت یعنی موج سرخوشی هنوز به اندازه بازار اسپات، در بازار فیوچرز نپیچیده است. اگر نمودار را از نزدیک‌تر مشاهده کنیم متوجه می‌شویم که این اختلاف قیمت در حال کاهش است؛ یعنی موج امیدواری کم‌کم در حال ورود به بازار فیوچرز است. او ادامه می‌دهد:

از نظر تاریخی، هنگامی که این شاخص مثبت می‌شود (شکاف قیمتی مثبت؛ یعنی زمانی که قیمت بیت کوین در بازار فیوچرز از بازار اسپات پیشی می‌گیرد) بیت کوین وارد یک رالی صعودی پارابولیک شده است؛ جهش قیمتی‌ای که ناشی از اهرم‌های بالا و FOMO (ترسِ از دست دادن، زمانی که همه می‌خواهند بیت کوین بخرند تا جا نمانند) معامله‌گران بوده است.

درحال حاضر شکاف قیمتی هنوز منفی است، اما جهت حرکت آن رو به بالاست. شاید نمودار می‌خواهد بگوید که بازار هنوز در حالت آماده‌سازی است و روند صعودی قدرتمند هنوز شروع نشده است.

نمودار شکاف قیمتی میان بازار مشتقات و اسپات بیت کوین در تاریخ ۲۳ تیر ۱۴۰۴
رشد پارابولیک سال ۲۰۲۱ با مثبت شدن شاخص Perpetual-Spot Price Gap شروع شد.

افزایش ضرب تتر در شبکه ترون

Darkfost در تحلیل اخیر خود به افزایش ضرب استیبل کوین تتر در شبکه ترون پرداخته است:

عرضه USDT در شبکه ترون اکنون از ۸۰ میلیون دلار فراتر رفته و نشان‌دهنده یک روند صعودی پرشتاب است. این رشد پایدار نه تنها از نظر حجم، بلکه از نظر نرخ تولید تترهای جدید نیز قابل توجه است. در سال ۲۰۲۵، بیش از ۲۲ میلیارد دلار تتر TRC20 ضرب شده است، با وجود این که تازه همین حالا از نیمه‌ی سال گذشته‌ایم. این میزان عرضه تتر نشان‌دهنده تقاضای بالا برای آن است؛ مخصوصا وقتی در نظر بگیریم که کل تتر ضرب شده در سال‌های ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ هر کدام حدود ۱۶ میلیارد دلار در سال بود.

او اشاره می‌کند که در سال ۲۰۲۵ شاهد سه رویداد ضرب تتر، هرکدام به اندازه ۲ میلیارد دلار بودیم. رکورد ضرب تتر اما همچنان متعلق به سال ۲۰۲۱ با بیش از ۴۶ میلیارد دلار تتر است.

نمودار میله‌ای ضرب تتر در سال‌های مختلف
میزان ضرب تتر در سال ۲۰۲۵ هنوز به سال ۲۰۲۱ نرسیده است.

تحلیل آنچین بیت کوین در تاریخ ۲۲ تیر ۱۴۰۴

انباشت هولدرهای قدرتمند بیت کوین ادامه دارد

دیروز شاهد رشد قابل توجه جریان ورودی به آدرس هولدرهای ثابت‌قدم بیت کوین بودیم. این آدرس‌ها در یک روز حدود ۵۷ هزار بیت کوین جدید دریافت کردند؛ این حجم از انباشت بیت کوین از فوریه ۲۰۲۲ بی‌سابقه بوده است.

تحلیل‌گر کریپتوکوانت Arab Chain در تحلیل اخیر خود به این نکته اشاره کرد و ادامه داد:

با این که قیمت بیت کوین در سقف ۱۱۷ هزار دلاری قرار دارد، این آدرس‌ها همچنان مشغول جمع‌آوری بیت کوین با نرخی بالاتر از میانگین ماهانه (۸۶۱۷ بیت کوین) هستند.

اما این هولدرها چه کسانی هستند؟ آدرس‌هایی که در این شاخص زیر ذره‌بین قرار دارند آن‌هایی هستند که به طور مداوم بیت کوین جمع‌آوری می‌کنند؛ بدون این که آن را بفروشند. رفتار عمومی این آدرس‌ها جمع‌آوری بیت کوین است و به ندرت تراکنش‌هایی برای ارسال بیت کوین با هدف فروش انجام می‌دهند. بیشتر بیت کوین‌های موجود در این آدرس‌ها قدیمی هستند و مدت‌ها پیش جابجا شده‌اند. صاحبان این آدرس‌ها ممکن است سرمایه‌گذاران بلندمدت، نهنگ‌ها یا موسساتی باشند که اعتماد زیادی به آینده بیت کوین دارند. البته این کیف پول‌ها مربوط به ماینرها یا پلتفرم‌ها نیز نیستند.

نمودار انباشت آدرس‌ هولدرهای بلندمدت بیت کوین در ۲۲ تیر ۱۴۰۴
هولدرهای مصمم، مشغول جمع‌آوری بیت کوین هستند.

افزایش جریان ورودی بیت کوین نهنگ‌ها به بایننس

اخیرا جریان ورودی بیت کوین نهنگ‌ها به صرافی بایننس افزایش داشته است؛ که می‌تواند به نیت فروش باشد. Darkfost از کریپتوکوانت در تحلیل اخیر خود می‌نویسد:

میانگین ماهانه جریان‌های ورودیِ بیش از هزار بیت کوین به بایننس، در هفته‌های اخیر از ۲.۳ میلیارد دلار به ۵.۳ میلیارد دلار افزایش یافته است. با این حال، با بررسی دقیق‌تر، جزئیات قابل‌توجهی مشاهده می‌شود. یک تراکنش نهنگ با بیش از ۱۰ هزار بیت‌کوین، به ارزش ۲.۱ میلیارد دلار، در تاریخ ۱۶ ژوئن، اندکی پیش از افت قیمت بیت کوین از ۱۰۸ به ۹۹ هزار دلار رخ داد. این امر نشان‌دهنده احتمال بالای فروش این بیت کوین‌ها و تاثیر آن بر فشار نزولی قیمت است.

اگر چه میانگین ماهانه افزایش داشته است؛ اما با ریزشی که از ۱۰۸ به ۹۹ هزار دلار شاهد بودیم می‌توانیم فرض کنیم که بخش بزرگی از فشار فروش اخیر توسط بازار جذب شده است؛ مخصوصا که پس از آن افزایش قیمت تا ۱۱۸ هزار دلار را تجربه کردیم. بنابراین باید با چشمانی باز این تراکنش‌ها را زیر نظر داشته باشیم؛ زیرا چنین فعالیت‌های بزرگی می‌تواند نشانه فروش بیشتر باشد. برای دریافت تصویری شفاف‌تر، باید این ارسال ۱۰ هزار بیت کوینی را در نظر نگیریم، تا میانگین ماهانه متعادل‌تر شود.

نمودار ارسال بیت کوین توسط وال‌ها به بایننس در ۲۲ تیر ۱۴۰۴
پس از ارسال ۱۰ هزار بیت کوین از یک نهنگ به بایننس، شاهد ریزش قیمت از ۱۰۸ به ۹۹ هزار دلار بودیم.

هولدرهای بلندمدت در حال کسب سود؟

آخرین شاخصی که امروز بررسی می‌کنیم، SOPR Ratio نام دارد و حاصل تقسیم SOPR هولدرهای بلندمدت، بر کوتاه‌مدت است. SOPR مخفف Spent Output Profit Ratio است و مشخص می‌کند که بیت کوین هنگام فروش در سود بوده یا در ضرر.

SOPR Ratio به ما می‌گوید که نسبت سود هولدرهای بلندمدت به کوتاه‌مدت چقدر بوده است. در تحلیل آنچین ۲۱ تیر گفتیم که SOPR هولدرهای کوتاه‌مدت افزایش قابل‌توجهی نداشته است؛ یعنی هولدرهای کوتاه‌مدت با وجود افزایش قیمت، به شکل گسترده دست به فروش و کسب سود نزده‌اند. با این حال در تاریخ ۴ جولای ۲۰۲۵ (۱۳ تیر ۱۴۰۴)، یک جهش در نمودار SOPR هولدرهای بلندمدت مشاهده می‌کنیم. به طور تاریخی، افزایش این شاخص می‌تواند خبر از یک اصلاح موقت بدهد. موقت؛ زیرا باقی شاخص‌های آنچین همچنان به افزایش قیمت بیت کوین خوشبین هستند. با این حال نیکو است که حواس‌جمع باشیم و این نشانه‌های خلاف روند را نیز ببینیم و خودمان را برای ریزش احتمالی آماده کنیم.

نمودار نسبت کسب سود هولدرهای بلندمدت به کوتاه‌مدت در تاریخ ۲۲ تیر ۱۴۰۴
افزایش ناگهانی این معیار به ما می‌گوید که احتمال وقوع یک سناریوی نزولی کوتاه‌مدت وجود دارد.

به نظر شما روند صعودی پس از یک اصلاح از سر گرفته می‌شود، یا موج صعودی بعدی همین حالا منتظرمان است؟

تحلیل آنچین بیت کوین در تاریخ ۲۱ تیر ۱۴۰۴

اکنون که بیت کوین در قله قیمت خود به سر می‌برد، همچنان بزرگترین سوال این است که روند صعودی تا کی ادامه دارد؟ قدرت آن چقدر است و چه زمانی بیت کوین‌های خود را بفروشیم تا بیشترین سود را کسب کنیم؟ داده‌های آنچین کمک می‌کنند احساسات و فعالیت سرمایه‌گذاران بزرگ را درک کنیم تا پیش‌بینی بهتری از روند بازار داشته باشیم.

اولین معیاری که بررسی خواهیم کرد، Short Term Holder SOPR است. اگر بخواهیم زمان مناسبی برای فروش بیت کوین پیدا کنیم، باید ببینیم دیگران چه زمانی می‌فروشند. CryptoMe در تحلیل اخیر خود نشان می‌دهد که میانگین قیمت خرید هولدرهای کوتاه‌مدت (کسانی که بیت کوین‌های خود را کمتر از ۱۵۵ روز نگهداشته‌اند) حدود ۱۰۰ هزار دلار است. با این حال این افراد هنوز شروع به فروش گسترده نکرده‌اند. می‌توانید مشاهده کنید که هرگاه این معیار مقدارهای زیاد داشته است، مدتی اصلاح قیمت داشته‌ایم.

نمودار SOPR بیت کوین در تاریخ ۱۲ جولای ۲۰۲۵
هنوز هولدرهای کوتاه‌مدت دست به فروش گسترده (مانند سقف‌های قبلی) نزده‌اند؛ «هنوز!»

CryptoMe ادامه می‌دهد:

با این که در بازار فیوچرز Open Interest در حال افزایش است، Funding rate همچنان در حد طبیعی خود قرار دارد و فقط مقدار کمی مثبت است.

این دو داده به ما می‌گویند که سرمایه‌گذاران پوزیشن‌های لانگ پر حجم و با اهرم بالا باز نکرده‌اند و احساس FOMO در بازار دیده نمی‌شود. پس، با این که قیمت در حال افزایش است، هنوز جا برای داغ‌تر و هیجان‌زده‌تر شدن بازار وجود دارد. همانطور که در نمودار مشاهده می‌کنید، در سقف‌های پیشین Funding Rate افزایش قابل‌توجهی به خود دیده بود.

نمودار فاندینگ ریت بیت کوین در تاریخ ۱۲ جولای ۲۰۲۵
فاندینگ ریت هنوز افزایش قابل توجهی نداشته؛ پس بازار هنوز ظرفیت داغ‌تر شدن دارد.

اولین کاری که افراد برای فروش بیت کوین می‌کنند چیست؟ بله، آن را به صرافی انتقال می‌دهند! پس جریان ورود و خروج بیت کوین به صرافی‌ها نیز شاخص مناسبی برای بررسی احساسات بازار است. این شاخص اکنون منفی است، که نشان‌دهنده خروج بیت کوین از صرافی‌ها است. مثلا در سقف قیمتی پیشین مشاهده شد که این شاخص افزایش پیدا کرد و در همان حین قیمت بیت کوین نیز کاهشی شد. در حال حاضر، جریان خالص بیت کوین به صرافی‌ها منفی است (یک نشانه مثبت!)؛ اما مشاهده می‌کنیم که ۴۵۰۰ بیت کوین به بایننس وارد شده است، که می‌تواند نشانه‌ای منفی برای روزهای آینده باشد و باید با دقت بیشتری تغییرات شاخص‌ها را بررسی کرد.

جریان خالص ورودی و خروجی به صرافی بایننس در تاریخ ۱۲ جولای ۲۰۲۵
ورود ۴۵۰۰ بیت کوین به صرافی بایننس، که می‌تواند در روزهای آینده فشار فروش ایجاد کند.
جریان خالص بیت کوین به تمام صرافی‌ها در تاریخ ۱۲ جولای ۲۰۲۵
در مجموع و برای تمام صرافی‌ها، جریان خالص بیت کوین منفی است؛ یعنی همچنان خروج بیت کوین بیشتر از ورود آن است.

CryptoOnchain در تحلیل اخیر خود به نکته جالب دیگری اشاره کرده است. او عقیده دارد:

در روزهای اخیر، پرمیوم ETF بیت کوین به طور قابل‌توجهی از حدود ۰.۵۳٪ در ۳ جولای ۲۰۲۵ به ۱.۱۴٪ در ۱۱ جولای ۲۰۲۵ افزایش یافته است؛ همزمان با جهش قیمت بیت‌کوین از حدود ۱۰۸ به ۱۱۷ هزار دلار و شکست قاطعانه مقاومت کلیدی.

افزایش Premium نشان‌دهنده آن است که تقاضا برای ETFهای بیت کوین از ارزش خالص دارایی (NAV) پیشی گرفته و سرمایه‌گذاران حاضرند مبلغی بالاتر از ارزش ذاتی برای خرید پرداخت کنند. افزایش پرمیوم می‌تواند بازتاب‌دهنده ورود جریان‌های مالی قوی و هیجان بالای بازار باشد.

نمودار پرمیوم ETFهای بیت کوین در تاریخ ۱۲ جولای ۲۰۲۵
زمانی که این شاخص مثبت است یعنی تقاضا برای خرید ETFهای بیت کوین بالا است. پس سرمایه‌گذاران حاضرند مبالغ بالاتر از ارز خالص دارایی (NAV) برای خرید بپردازند.

به عنوان آخرین شاخص، نگاهی می‌اندازیم به نمودار Net Taker Volume که توسط Maartunn طراحی شده است. طبق این نمودار کاربران بایننس در تاریخ ۱۰ تا ۱۱ جولای مشغول خرید بیت کوین در حجم بالا بوده‌اند و هنوز فروش سنگین توسط آن‌ها مشاهده نشده است.

نمودار bitcoin net taker volume در تاریخ ۱۲ جولای ۲۰۲۵
حجم خرید بالا توسط Takerها، یعنی وجود تقاضای بالا برای خرید بیت کوین.

در مجموع، به نظر می‌رسد قدرت این روند صعودی همچنان حفظ شده و احتمالا پیشروی بیشتر بیت کوین وجود دارد. بهترین کار این است که تصمیم‌های عجولانه نگیریم، روزانه شاخص‌های آنچین را بررسی کنیم تا جدیدترین تغییرات در احساسات و رفتار بازار را سریعا مشاهده کنیم.

تحلیل آنچین بیت کوین در تاریخ ۲۰ تیر ۱۴۰۴

چه کسی به بیت کوین ۱۱۸ دلاری فکر می‌کرد؟ دیشب باری دیگر سقف قیمتی بیت کوین شکسته شد. سوال بزرگی که در این لحظه مطرح می‌شود این است که شاخص‌های آنچین درباره قدرت این روند چه می‌گویند؟ آیا این روند ادامه‌دار خواهد بود یا به زودی باید شاهد اصلاح قیمت باشیم؟

Avocado_onchain که یکی از تحلیل‌گرهای رسمی کریپتوکوانت است چنین می‌نویسد:

بیت کوین به یک اوج قیمتی جدید و بی‌سابقه رسیده است؛ اما احساسات کلی بازار و دینامیک‌های آن در این دوره به‌طور قابل‌توجهی با قله‌های قبلی متفاوت است. این تغییر به‌وضوح در شاخص‌های آن‌چین مختلف منعکس شده است.

بیایید ببینیم منظور او دقیقا چه شاخص‌هایی است.

در اوج‌های قبلی در مارس و دسامبر ۲۰۲۴، نسبت MVRV به ۲.۷ رسیده بود. امروز این عدد بسیار معتدل‌تر است و روی ۲.۲ قرار دارد. این مقدار نشان می‌دهد که بازار هنوز به داغی آن زمان نرسیده است. MVRV قیمت لحظه‌ای بیت کوین را نسبت به قیمت محقق‌شده (زمانی که هر کوین آخرین بار جابجا شده) مقایسه می‌کند. وقتی این شاخص روی ۲.۲ قرار دارد، یعنی قیمت بیت کوین حدودا دو برابر قیمتی است که سرمایه‌گذاران برای خرید آن پرداخت کرده‌اند.

نمودار MVRV بیت کوین در تاریخ ۱۱ جولای ۲۰۲۵
نسبت MVRV افزایش زیادی نداشته، یعنی بیت کوین‌ها همراه با افزایش قیمت جابجا شده‌اند و این باعث شده قیمت محقق‌شده کوین‌ها همراه با قیمت بازار افزایش داشته باشد.

داده‌های مربوط به سن UTXOها (UTXO Age Bands) می‌گویند که سرمایه‌گذاران جدید هنوز به قدرت پیش وارد بازار نشده‌اند. در قله‌های قبلی، هولدرهای کوتاه‌مدت (کمتر از یک ماه) حدود ۳۰٪ از بازار را در اختیار داشتند؛ این رقم امروز به ۱۵٪ کاهش یافته است. این نشان می‌دهد که ورود سرمایه جدید به بازار همچنان ضعیف است.

شاخص UTXO Age Bands در تاریخ ۱۱ جولای ۲۰۲۵
در سقف‌های محلی قبلی، بیت کوین‌های جوان و هولدرهای کوتاه‌مدت مشغول جابجایی و شاید کسب سود بودند. چیزی که در این سقف قیمتی دیده نمی‌شود.

شاخص SOPR خبر می‌دهد که هنوز فشار فروش زیادی از سوی سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت ندیده‌ایم؛ که خبر خوبی برای بیت کوین است.

شاخص SOPR در تاریخ ۱۱ جولای ۲۰۲۵
هولدرهای کوتاه‌مدت، در سقف‌های پیشین سود خود را نقد کرده بودند؛ اما این بار چنین رفتاری را در نمودار مشاهده نمی‌کنیم.

شاخص پوزیشن‌های ماینرها (MPI) در روندی نزولی قرار دارد و فعالیت فروش محدودی را نشان می‌دهد. به نظر می‌رسد شرکت‌های استخراج در حال رقابت برای انباشت بیت کوین هستند؛ به جای این که دارایی‌های خود را برای کسب سود نقد کنند.

شاخص BMI بیت کوین در تاریخ ۱۱ جولای ۲۰۲۵
کاهش این شاخص می‌گوید که ماینرها در حال جمع‌آوری بیت کوین هستند و میل به فروش در آن‌ها رو به کاهش است.

در چرخه‌های قبلی، بازارهای صعودی معمولا با هجوم سرمایه‌گذاران اسپات و مشتقه به پایان می‌رسید که منجر به توزیع (distribution) گسترده می‌شد. اما به نظر می‌رسد که در این چرخه نیروهای جدیدی بازار را به دست گرفته‌اند؛ دولت‌ها، شرکت‌های بزرگ و خریداران نهادی که در حال شکل دادن به ساختار جدید بازار هستند. در نتیجه، تحلیل داده‌های آنچین نیازمند تفسیر عمیق با در نظر گرفتن بستر این اتفاقات است و درست نیست که فقط بر تکرار الگوهای تاریخی تکیه کنیم.

Crypto Dan نیز در تحلیل اخیر خود به کاهش معیار Coinbase Premium Gap اشاره کرده، که شاخصی برای مقایسه قیمت بیت کوین در دو صرافی کوین بیس پرو و بایننس است. مثبت بودن این معیار یعنی قیمت بیت کوین در صرافی کوین بیس بالاتر از بایننس بوده است. این معیار که در هفته گذشته مثبت بود، اخیرا منفی شده؛ یعنی یا با فشار فروش در صرافی کوین بیس طرف هستیم، یا با فشار خرید در صرافی بایننس.

نمودار coinbase premium gap در تاریخ ۱۱ جولای ۲۰۲۵
پس از مدت‌ها، قیمت بیت کوین در صرافی کوین بیس از بایننس ارزان‌تر شد.

برای بررسی این موضوع، نگاهی به معیار Taker Buy Sell Ratio خواهیم انداخت و تنظیمات این نمودار را روی بایننس قرار می‌دهیم تا ببینیم در بازار مشتقات بایننس چه خبر است.

نمودار Taker Buy Sell Ratio در صرافی بایننس در تاریخ ۱۱ جولای ۲۰۲۵
نسبت خرید به فروش در بازار مشتقات بایننس افزایش داشته است.

جهش این معیار در روز اخیر بیانگر این است که نسبت خرید به فروش در بازار مشتقات بایننس بسیار بیشتر بوده است. این سطح از نسبت خرید به فروش فقط در دوره رشد بیت کوین از ۸۵ به ۹۵ هزار دلار مشاهده شده بود. حال بیایید نگاهی بیندازیم به نسبت سهم بایننس و کوین بیس در حجم معاملات اسپات:

سهم صرافی بایننس و کوین بیست در حجم معاملات اسپات بیت کوین در تاریخ ۱۱ جولای ۲۰۲۵
سهم کوین بیس از حجم معاملات اسپات بیت کوین در روزهای اخیر از بایننس بیشتر بوده است.

مشاهده می‌کنیم که حجم معاملات اسپات بیت کوین در کوین بیس، تنها چند روز پیش از جهش قیمتی اخیر بسیار بیشتر از بایننس بوده است؛ اما اکنون بایننس است که دست بالا را در حجم معاملات دارد. پس می‌توان نتیجه گرفت که رشد قیمتی ۱۸ تیر توسط سرمایه‌گذاران کوین بیس رقم خورده؛ اما جهش قیمتی اخیر به ۱۱۸ هزار دلار، کارِ خریداران بایننس بوده است.

از آن‌جایی که شکست قیمت اخیر بدون نشانه‌های داغ شدن بیش از حد بازار (overheating) رخ داده است، پتانسیل قوی برای افزایش قیمت در میان‌مدت تا بلندمدت وجود دارد. به نظر شما صعود قیمت بیت کوین تا به کجا پیش خواهد رفت؟

تحلیل آنچین بیت کوین در تاریخ ۱۹ تیر ۱۴۰۴

پس از ۴۷ روز سر و کله زدن با مقاومت ۱۱۰ هزار دلاری، بلاخره بیت کوین موفق به شکستن این ناحیه شد و دیشب، به سقف قیمتی جدید ۱۱۲ هزار دلار دست یافت. طبق تحلیل‌های آنچین روزهای پیشین، چند عامل کلیدی بازتاب‌دهنده این رشد قیمتی بودند:

  • ضعف شاخص دلار
  • افزایش عرضه استیبل کوین‌ها
  • پایداری هولدرهای بلندمدت در نگهداری از بیت کوین‌های خود
  • فشار خرید آمریکایی‌ها در صرافی Coinbase
  • افزایش خروج بیت کوین از صرافی‌ها

حال بیایید نگاهی عمیق‌تر به این داده‌ها بیندازیم.

یکی از نشانه‌های قدرتمند انباشت بیت کوین توسط سرمایه‌گذاران، کاهش بی‌وقفه ذخیره بیت کوین در صرافی‌ها بوده است. با بررسی نمودار Exchange Reserve مشاهده می‌کنیم که از جولای سال ۲۰۲۲ تا به الان (جولای ۲۰۲۵) موجودی بیت کوین صرافی‌ها رو به کاهش بوده‌ و مقدار این شاخص اکنون به ۲.۴ میلیون بیت کوین رسیده است. به گفته Chairman Lee کاهش ذخیره صرافی‌ها می‌تواند نشانه‌ای از کاهش فشار فروش، و کاتالیزوری برای رشد قیمت باشد؛ مشابه سال ۲۰۲۰-۲۰۲۱ که در آن زمان هم کاهش ذخیره صرافی‌ها پیش‌آگهی یک بازار گاوی را داده بود.

نمودار ذخیره بیت کوین صرافی‌ها که از سال ۲۰۲۲ تا به الان رو به کاهش بوده است.
ذخیره بیت کوین صرافی‌ها روز به روز در حال کاهش بوده است و این می‌تواند نشانه‌ی میل سرمایه‌گذاران به انباشت و نگهداری از بیت کوین باشد.

از طرفی طبق تحلیل Enigma Trader، در تاریخ ۱۶ تیر ۱۴۰۴، شاهد خروج ۱۰ هزار بیت کوین از صرافی‌های ارز دیجیتال بودیم. آن زمان قیمت بیت کوین در محدوده ۱۰۹ هزار دلار بود و این خروج نشان‌دهنده میل سرمایه‌گذاران به انباشت و هولد کردن، به جای فروش بود.

نمودار میله‌ای جریان ورودی یا خروجی از صرافی‌ها
خروج بیت کوین از صرافی‌ها می‌تواند نشانه‌ای از میل سرمایه‌گذاران به انباشت باشد.

در نموداری دیگر، مشاهده می‌کنیم که جریان ورود بیت کوین به بایننس به کمترین میزان خود در این چرخه رسیده است. طبق تحلیل Darkfost تحلیل‌گر رسمی کریپتوکوانت، بررسی جریان ورودی به صرافی‌ها اهمیت بیشتری از جریان خروجی دارد. زیرا جریان خروجی می‌تواند به قصد مدیریت نقدینگی یا جابجایی به کیف پول‌های دیگر باشد؛ اما جریان ورودی معمولا با میل به فروش و ایجاد فشار فروش همراه است. با توجه به سهم بزرگ بایننس در بازار صرافی‌ها، کاهش ورودی BTC به این صرافی نشان می‌دهد که سرمایه‌گذاران تمایلی به کسب سود در سطوح قیمتی کنونی ندارند.

نمودار جریان ورودی به بایننس که در حال کاهش است.
کاهش جریان ورود بیت کوین به صرافی بایننس بیانگر کاهش میل هولدرها به فروش بیت کوین در این صرافی است.

۱۲ تیر ۱۴۰۴، از شکاف قیمتی میان صرافی کوین‌بیس و بایننس حرف زدیم. نمودار Coinbase Premium Gap نشان‌دهنده اختلاف قیمت بیت کوین در صرافی کوین‌بیس و بایننس است. از آن‌جایی که کوین‌بیس پرو یک صرافی مخصوص نهادها و سرمایه‌گذاران بزرگ آمریکایی است، مثبت بودن این اختلاف قیمتی نشان از فشار خرید بیشتر از سمت سرمایه‌گذاران آمریکایی دارد. طبق تحلیل Burakkesmeci، این شکاف قیمتی به ۴۲ دلار رسیده است؛ یعنی خریداران آمریکایی ۴۲ دلار بیشتر به ازای هر بیت کوین پرداخت می‌کنند. هفته گذشته، این شکاف به ۸۷ دلار نیز رسیده بود که نتایج آن را امروز در بیت کوین ۱۱۲ هزار دلاری می‌بینیم. این که اکنون، پس از سقف جدید قیمت این شکاف همچنان مثبت است، نشان‌دهنده پایدار بودن تقاضا برای بیت کوین در آمریکا است.

نمودار coinbase premium gap که بیانگر تفاوت قیمت بیت کوین در دو صرافی کوین بیس و بایننس است.
بیشتر بودن قیمت بیت کوین در صرافی کوین‌بیس، نشان از این دارد که سرمایه‌گذاران نهادی و بزرگ آمریکایی میل به خرید بیت کوین دارند.

نمودار دیگری که بررسی خواهیم کرد، Net Taker Volume است که توسط maartunn تحلیل‌گر رسمی کریپتوکوانت طراحی شده و به حجم خالص پذیرش سفارش‌ها در صرافی‌ها اشاره دارد.

او دیشب در پستی در شبکه ایکس نوشت:

حجم خرید Takerها در یک کندل یک ساعته، به ۶۵۹.۸ میلیون دلار رسیده است.

حجم بالای خرید از سمت Takerها می‌تواند کاتالیزوری برای رشد قیمت باشد.

نمودار حجم پذیرش سفارش‌ها در تمام صرافی‌ها
Takerها، کسانی هستند که سفارشات دیگران را در صرافی می‌پذیرند و معامله خود را در حالت «قیمت بازار» انجام می‌دهند.

حالا چه خواهد شد؟ باید کمی صبر کرد و واکنش بازار را به این افزایش قیمت دید. اگر فشار فروش نبینیم و هولدرها به سقف‌های بالاتر چشم دوخته باشند، می‌توانیم یک سناریوی صعودی برای بیت کوین در نظر داشته باشیم. اما اگر داده‌های بازار ندای برداشت سود بدهند، باید حدضررهای خود را با دقت بیشتر تنظیم کنیم و خودمان را برای برداشت سود و خروج از بازار آماده کنیم.

تحلیل آنچین بیت کوین در تاریخ ۱۸ تیر ۱۴۰۴

در حالی که بدهی ایالات متحده آمریکا به بالاترین سطح تاریخی خود رسیده است، شاخص دلار آمریکا (DXY) کاهش زیادی داشته و در حال حاضر ۶.۵ واحد پایین‌تر از میانگین متحرک ۲۰۰ روزه خود قرار دارد. این میزان فاصله گرفتن از میانگین متحرک، بیشترین انحراف در ۲۱ سال گذشته است.

Darkfost تحلیل‌گر رسمی کریپتوکوانت در تحلیل خود می‌نویسد:

اگر چه این موضوع در نگاه اول ممکن است نگران‌کننده به نظر برسد؛ اما در واقع به نفع دارایی‌های پرریسک مانند بیت کوین است. با ضعیف شدن دلار و از دست دادن موقعیتش به عنوان پناهگاهی امن، سرمایه‌گذاران درباره سبد سرمایه‌گذاری خود بازنگری می‌کنند و دارایی خود را از دلار به سمت بیت کوین هدایت خواهند کرد.

مقایسه قیمت بیت کوین و شاخص دلار آمریکا
به طور تاریخی، زمانی که شاخص دلار آمریکا پایین‌تر از میانگین متحرک ۳۶۵ روزه قرار داشته، بازار بیت کوین حسابی داغ و صعودی بوده ست.

در دوره‌هایی که DXY پایین‌تر از میانگین متحرک ۳۶۵ روزه خود قرار داشته است، پدیده جالبی را مشاهده می‌کنیم. طبق این نمودار، این دوره‌ها برای بیت کوین بسیار مطلوب بوده‌اند. در حال حاضر نیز در مرحله‌ای هستیم که ضعف DXY می‌تواند یک روند صعودی جدید را آغاز کند؛ اما قیمت هنوز واکنشی نشان نداده است.

این نمودار توسط Darkfost طراحی شده است. او درباره رابطه قیمت بیت کوین و شاخص دلار آمریکا عقیده دارد:

این ابزار، شاخصی ارزشمند برای تشخیص زودهنگام بازار صعودی و دوره‌های پرشور بازار است. این سیگنال از روی محرک‌های تکنیکال به دست نیامده است، بلکه نشان‌دهنده افزایش نقدینگی است که می‌تواند به بیت کوین و بازار ارزهای دیجیتال سرازیر شود.

تحلیل آنچین بیت کوین در تاریخ ۱۷ تیر ۱۴۰۴

در نموداری که اخیرا Darkfost تحلیل‌گر رسمی کریپتوکوانت منتشر کرده، مشاهده می‌کنیم که عرضه استیبل کوین‌های ERC20 به بالاترین سطح تاریخی خود رسیده است.

اوایل سال ۲۰۲۵ بود که عرضه استیبل کوین‌ها طی روندی انفجاری رشد کرد. این رشد، با رشد قیمت بیت کوین نیز هم‌راستا شد. البته نباید فراموش شود که رابطه میان این دو از نوع هم‌بستگی بوده، نه علیت. سپس تولید استیبل کوین‌های جدید اندکی کاهشی شد و اخیرا دوباره روند صعودی را از سر گرفته است.

مقایسه نرخ عرضه استیبل کوین‌ها و قیمت بیت کوین
مقایسه قیمت بیت کوین (نمودار مشکی) در کنار عرضه استیبل کوین‌های ERC20 (نمودار بنفش).

در حال حاضر بازار استیبل کوین‌های اتریومی (ERC-20) به ۱۲۱ میلیارد دلار رسیده است. به طور کلی، رشد عرضه استیبل کوین‌ها نشان‌دهنده تزریق نقدینگی تازه به بازار ارزهای دیجیتال است. برخلاف دارایی‌هایی مانند بیت کوین یا اتریوم، اکثر استیبل کوین‌ها به صورت پویا و بر اساس میزان تقاضا تولید می‌شوند. از این استیبل کوین‌ها در پروتکل‌های مختلف و مخصوصا در صرافی‌های متمرکز استفاده می‌شود؛ و زمانی که صرافی‌ها با افزایش تقاضا و احتمال کمبود ذخایر مواجه می‌شوند، درخواست برای استیبل کوین‌ها افزایش پیدا می‌کند.

پس می‌توان میان عرضه استیبل کوین‌ها و قیمت بیت کوین یک رابطه همبستگی مشاهده کرد؛ زمانی که استیبل کوین بیشتری وجود داشته باشد، بیت کوین بیشتری خریده می‌شود و قیمت آن نیز افزایش پیدا خواهد کرد.

این تحلیل‌گر می‌نویسد:

افزایش پایدار در عرضه استیبل کوین‌ها می‌تواند نشانه‌ای قوی و بسیار امیدوارکننده باشد.

آیا شما با او هم‌نظرید؟ به نظر شما بیت کوین می‌تواند مقاومت قدرتمند ۱۱۰ هزار دلار را بشکند و روند صعودی جدیدی رقم بزند؟

تحلیل آنچین بیت کوین در تاریخ ۱۶ تیر ۱۴۰۴

۱۵ روز پیش یعنی ۱ تیر ۱۴۰۴، قیمت بیت کوین به میانگین متحرک ساده ۳۶۵ روزه معیار MVRV Ratio برخورد کرد و همان‌طور که انتظار می‌رفت، این ناحیه به عنوان یک حمایت قوی برای آن عمل کرد. برخی از تحلیل‌گران معتقدند که میانگین متحرک یک ساله‌ی شاخص MVRV، به عنوان یک حمایت میان‌مدت قابل اعتماد برای بیت کوین عمل می‌کند. تجربه نشان داده است که هرگاه قیمت بیت کوین بالای این میانگین متحرک قرار داشته، روند صعودی آن حفظ شده است. burakkesmeci، تحلیل‌گر رسمی کریپتوکوانت در این باره می‌نویسد:

همیشه نیاز نیست مدل‌های پیچیده بسازیم، گاهی دنبال کردن ترند می‌تواند همینقدر ساده باشد.

میانگین متحرک ساده یک ساله معیار MVRV

برای درک بهتر این وضعیت، بیایید بررسی کنیم که معیار MVRV چیست؟

MVRV Ratio یک شاخص آنچین است که ارزش فعلی بازار بیت کوین را با ارزش بازار تحقق‌یافته آن مقایسه می‌کند. ارزش بازار تحقق‌یافته، همان ارزش بازار است، اما برای محاسبه آن به جای قیمت فعلی بیت کوین از قیمتی که سرمایه‌گذاران آن را خریده‌اند استفاده می‌کند. به زبان ساده‌تر، این شاخص قیمت کنونی بیت کوین را با میانگین قیمتی که سرمایه‌گذاران در زمان خرید برای آن پرداخت کرده‌اند، می‌سنجد. پس:

  • اگر MVRV بالا باشد (بالای ۱)، یعنی قیمت فعلی بیت کوین از میانگین قیمت خرید سرمایه‌گذاران بالاتر است و اکثر آن‌ها در سود هستند. این می‌تواند نشانه‌ای از «بیش از حد ارزش‌گذاری شدن» (overvalued) بیت کوین و احتمال فروش توسط سرمایه‌گذاران باشد.
  • اگر MVRV پایین باشد (کمتر از ۱)، یعنی قیمت فعلی بیت کوین از میانگین قیمت خرید سرمایه‌گذاران پایین‌تر است و اکثر آن‌ها در ضرر هستند. پس ممکن است بیت کوین «کمتر از حد ارزش‌گذاری شده» (undervalued) باشد و اکنون فرصت مناسبی برای خرید باشد.

حالا که این معیار را می‌شناسیم، بیایید نگاهی به نمودار MVRV در طول زمان بیندازیم و ببینیم که این نمودار در سقف‌های قیمتی قبلی چه اعدادی را با خود دیده است.

نمودار MVRV Ratio در طول حیات بیت کوین
منفی شدن معیار MVRV تا به حال سیگنال خوبی برای تشخیص کف بازار نزولی بوده است.
  • در سقف قیمت بیت کوین در سال ۲۰۲۱، شاخص MVRV به عدد ۳.۹۵ رسید. این یعنی قیمت بیت کوین تقریبا چهار برابر میانگین قیمتی بود که خریداران برای آن پرداخت کرده بودند.
  • در سقف قیمتی سال ۲۰۱۷ که بیت کوین ۱۹ هزار دلار را لمس کرده بود، MVRV به ۴.۶۸ رسیده بود.
  • در اولین بولران بیت کوین که قیمت این پدیده عجیب مالی به هزار دلار رسیده بود نیز شاخص MVRV عدد ۵.۷۱ را نشان می‌داد.

اگر به نقاط اوج شاخص MVRV نگاه کنیم، متوجه یک الگوی کاهشی می‌شویم: ابتدا ۵.۷۱، سپس ۴.۶۸، و در نهایت ۳.۹۵. با استفاده از یک محاسبه ساده (رگرسیون خطی)، پیش‌بینی می‌شود که اوج بعدی MVRV حدود ۳ باشد. این به چه معناست؟ اگر MVRV به ۳ برسد، یعنی قیمت بیت کوین باید سه برابر قیمت تحقق‌یافته (Realized Price یا میانگین قیمت خرید سرمایه‌گذاران) شود. در حال حاضر، قیمت تحقق‌یافته حدود ۴۸ هزار دلار است. بنابراین، برای اینکه MVRV به ۳ برسد، قیمت بیت کوین باید به ۱۴۶ هزار دلار افزایش یابد.

به نظر شما قیمت بیت کوین در چرخه حاضر به ۱۴۰ هزار دلار می‌رسد؟

تحلیل آنچین بیت کوین در تاریخ ۱۵ تیر ۱۴۰۴

توجه‌ها هنوز به سمت همان ۸۰ هزار بیت کوین ۱۴ ساله‌ای است که دو روز پیش جابجا شد. پس از این رویداد، Darkfost تحلیلگر رسمی کریپتوکوانت درباره‌اش نوشته:

گزارش‌ها حاکی از این است که این کوین‌ها در سال ۲۰۱۱ و در دوره‌ای به نام «دوران ساتوشی» استخراج شده‌اند؛ زمانی که قیمت بیت کوین هنوز کمتر از یک دلار بود.

به عقیده او، بررسی فعالیت ماینرها اهمیت زیادی دارد؛ چرا که آن‌ها کوین‌های زیادی در اختیار دارند و به راحتی می‌توانند فشار فروش ایجاد کنند. این بیت کوین‌ها هنوز در اختیار آن‌ها قرار دارند و باعث شده سود تحقق‌نیافته زیادی نیز در اختیار داشته باشند.

برای درک بهتر نحوه توزیع بیت کوین‌ها میان هولدرهای مختلف باید از شاخص UTXO Age Bands استفاده کنیم. اما UTXO چیست؟

این اصطلاح مخفف عبارت Unspent Transaction Output است و به یکی از مفاهیم اصلی در ساختار بلاکچین بیت کوین برمی‌گردد. زمانی که شما بیت کوین دریافت می‌کنید، در واقع یک یا چند خروجی خرج‌نشده (UTXO) دریافت می‌کنید (بیت کوین‌هایی که آماده خرج شدن هستند). زمانی که بخواهید بیت کوین خود را به دیگری ارسال کنید، این خروجی را خرج می‌کنید و به این ترتیب، یک یا چند خروجی خرج‌نشده جدید برای گیرنده ایجاد می‌شود.

شاخص UTXO Age Bands این خروجی‌های خرج‌نشده (یعنی همان دارایی‌های موجود در بلاکچین) را بر اساس مدت زمانی که بدون تغییر باقی مانده‌اند، طبقه‌بندی و تحلیل می‌کند. به این ترتیب اگر یک UTXO به مدت ۱۴ سال جابه‌جا نشود، نشان‌دهنده آن است که این مقدار بیت کوین توسط هولدری نگهداری شده که در این مدت هیچ تراکنشی با آن انجام نداده است.

حال بیایید این نمودار را بررسی کنیم.

نمودار UTXO Age Band
در حال حاضر بیشترین عرضه بیت کوین در آدرس‌های هولدرهای بلندمدت قرار دارد.
  • بازه هولدرهای بیش از ۱۰ سال، همچنان بزرگ‌ترین سهم از عرضه کل بیت کوین‌ها را با عدد ۱۷٪ به خود اختصاص داده است.
  • بازه ۳ تا ۵ سال (با ۱۴.۳٪) پیش‌تر در رتبه دوم قرار داشت؛ اما اخیرا جایگاه خود را به بازه ۶ تا ۱۲ ماه (۱۵.۸٪) واگذار کرده، که طی سه ماه گذشته افزایش قابل‌توجهی داشته است.
  • در مجموع مشاهده می‌شود که هولدرهای بلدمدت در حال پیشی گرفتن از هولدرهای کوتاه‌مدت هستند و خریداران اخیر، با وجود تنش‌های سیاسی، همچنان بیت کوین‌های خود را نگهداری کرده‌اند و آن‌ها را به دستان جدید نسپرده‌اند.
  • بازه ۷ تا ۱۰ سال با در اختیار داشتن ۸.۳٪ از عرضه، همچنان در میان بزرگ‌ترین گروه‌ها قرار دارد. پس می‌توان نتیجه گرفت که هولدرهای بلدمدت، از جمله قدیمی‌ترین ماینرها، همچنان بخش قابل توجهی از عرضه را در اختیار خود دارند.

به همین علت است که وقتی بیت کوین‌های قدیمی ناگهان جابجا می‌شوند، باید هوشیار بود و با دقت باقی شاخص‌های تحلیلی را زیر نظر داشت. زیرا این انتقال‌ها می‌توانند پیامدهایی در مقیاس کلان بر بازار داشته باشند.

با تمام این تفاسیر شما چه می‌کنید؟ آیا حاضرید بیت کوینی که چندسال هولد کرده‌اید را بفروشید؟ به نظرتان به سقف قیمتی نزدیک شده‌ایم؟

تحلیل آنچین بیت کوین در تاریخ ۱۴ تیر ۱۴۰۴

۸۰ هزار بیت کوین ۱۴ ساله جابجا شد! جمعه، ۱۳ تیر (۴ جولای ۲۰۲۵) در مجموع ۸۰ هزار بیت کوین قدیمی، که در سال ۲۰۱۱ استخراج شده بودند به آدرس‌های جدید منتقل شدند. هنوز مشخص نیست که این جابجایی توسط چه کسی انجام شده؛ اما به نظر می‌رسد مالک این بیت کوین‌ها یکی از ماینرهای قدیمی بیت کوین است. این بیت کوین‌ها در سال ۲۰۱۱ حدود ۷۸ سنت قیمت داشتند، اما امروز هر کدامشان ۱۰۸ هزار دلار معامله می‌شوند.

تحلیلگر بیت کوین @JA_Maartun در حساب ایکس خود نوشت:

دارایی کسی که این جابجایی را انجام داده ۱۶۱ هزار و ۳۲۶ بیت کوین است. او یک ماینر قدیمی است. در ۸ سالی که بیت کوین را تحلیل می‌کنم، چنین چیزی ندیده بودم.

زمانی که Maartun این مطلب را نوشته بود، تنها ۴۰ هزار بیت کوین جابجا شده بود. اما اکنون طبق شاخص Spent Output Age Bands مشاهده می‌کنیم که مجموع جابجایی‌ها در ۴ جولای ۸۰ هزار بیت کوین بوده است.

نمودار Spent Output Age Bands
۸۰ هزار و ۱۴ بیت کوین در تاریخ ۴ جولای ۲۰۲۵ جابجا شده است.

بازار هنوز واکنش شدیدی به این جابجایی‌ها نداده است و باید بیشتر صبر کرد تا مشخص شود چه بر سر این بیت کوین‌ها خواهد آمد. آیا به صرافی منتقل می‌شوند؟ یا طی معاملات OTC فروخته می‌شوند؟ آیا اصلا ماینر قدیمی به فکر فروش ۸۰ میلیارد دلار بیت کوین است؟

تحلیل‌گر دیگری از کریپتوکوانت به نام Mignolet درباره این جابجایی‌ها نوشته است:

اشتباه است که هرگونه فعالیت از سوی هولدرهای قدیمی را صرفا به عنوان سیگنالی نزولی تفسیر کنیم. باید زمینه‌ی این جابجایی‌ها را با دقت تحلیل کنیم؛ آیا واقعا انتقالی با هدف نقد کردن دارایی بوده است، یا با هدفی معمول‌تر انجام شده، مانند انتقال به کیف پول‌های جدید برای افزایش امنیت؛ همان‌طور که درباره جابجایی دارایی‌های صرافی Mt. Gox مشاهده کرده بودیم؟

به نظر شما این جابجایی بزرگ چه تاثیری بر قیمت بیت کوین در کوتاه‌مدت می‌گذارد؟ دارایی و تراکنش‌های این فرد ناشناس را می‌توانید در وب‌سایت آرخام مشاهده کنید.

تحلیل آنچین بیت کوین در تاریخ ۱۳ تیر ۱۴۰۴

این روزها بیت کوین را می‌بینیم که در حوالی سقف تاریخی خود پرسه می‌زند. معمولا زمانی که قیمت بیت کوین افزایش پیدا می‌کند، بسیاری از افراد برای برداشت سود، اقدام به فروش می‌کنند. اما این بار شرایط متفاوت است.

با نگاهی به نمودار Entity-adjusted Liveliness که گلسنود به تازگی در حساب ایکس خود منتشر کرده، مشاهده می‌کنیم که با وجود رسیدن قیمت به حدود ۱۱۰ هزار دلار، بیت کوین‌ها همچنان جابه‌جا نمی‌شوند و در مشت‌های گره‌خورده هولدرها باقی مانده‌اند. بیایید ببینیم این معیار چگونه چنین رفتاری را اندازه‌گیری می‌کند.

نمودار bitcoin entity adjusted liveliness
این نمودار نشان می‌دهد که با وجود نزدیک بودن قیمت بیت کوین به سقف تاریخی، هولدرها آن را جابجا نمی‌کنند.

در شاخص Liveliness، تعداد بیت کوین‌هایی که جابه‌جا شده‌اند نسبت به بیت کوین‌های دست‌نخورده سنجیده می‌شوند. بنابراین هرچه این معیار عدد بالاتری داشته باشد، یعنی کوین‌های بیشتری در حال جابه‌جایی هستند؛ و هرچه کمتر باشد، نشان‌دهنده استراحت کوین‌ها در دستان هولدرهاست. عبارت Entity-adjusted هم به این موضوع اشاره دارد که برای افزایش دقت، آدرس‌های بیت کوین بر اساس مالکیت دسته‌بندی شده‌اند. به این ترتیب، تراکنش‌های داخلی یک صرافی یا جابه‌جایی کوین‌ها بین آدرس‌های متعلق به یک شخص یا سازمان شناسایی، و از محاسبه حذف می‌شوند.

حالا می‌توانیم دوباره نگاهی به نمودار بیندازیم. طبق این نمودار، در دوره‌های قبلی رشد قیمت بیت کوین، هم‌زمان جابه‌جایی کوین‌ها نیز افزایش پیدا می‌کرد. اما این بار، با وجود قرار گرفتن قیمت در بالاترین سطح تاریخی، خبری از تحرک قابل توجه نیست و می‌توان به اراده بالای هولدرها آفرین گفت. به نظر می‌رسد آنها در انتظار اعداد وسوسه‌کننده‌تری برای فروش هستند.

به نظر شما این معیار چقدر دقیق است؟ آیا می‌توان از آن برای پیش‌بینی روند بعدی قیمت استفاده کرد؟

تحلیل آنچین بیت کوین در تاریخ ۱۲ تیر ۱۴۰۴

تا به حال فکر کرده‌اید که تفاوت قیمت بیت کوین در دو صرافی مختلف می‌تواند داده ارزشمندی درباره رفتار معامله‌گران به ما بدهد؟ شاخص Coinbase Premium Gap دقیقا همین کار را می‌کند. این شاخص بازتاب‌دهنده تفاوت قیمت بیت کوین در دو صرافی کوین‌بیس پرو و بایننس است و اگر مثبت باشد یعنی قیمت بیت کوین در صرافی کوین‌بیس بالاتر از بایننس بوده است. با توجه به فعالیت سرمایه‌گذاران آمریکایی در صرافی کوین‌بیس، مثبت بودن این شاخص می‌تواند نشان از فشار خرید بیشتر از سوی نهادها و نهنگ‌های آمریکایی باشد.

Crypto Dan از وب‌سایت کریپتوکوانت در آخرین تحلیل خود این شاخص را بررسی کرده است. به گفته او از آپریل گذشته تا به امروز، شاهد کاهش تدریجی فشار فروش از سمت نهنگ‌ها و سرمایه‌گذاران نهادی آمریکایی بوده‌ایم و در حال حاضر، فشار خرید از سوی آن‌ها دیده می‌شود. همانطور که در نمودار مشاهده می‌شود، قاب زرد رنگ و مقدارهای مثبت این شاخص به معنای فشار خرید از سوی سرمایه‌گذاران آمریکایی است.

نمودار coinbase premium gap برای تحلیل رفتار سرمایه‌گذاران آمریکایی
روند مثبت این شاخص از آپریل تا به امروز، نشان از افزایش خرید بیت کوین میان سرمایه‌گذاران و نهنگ‌های آمریکایی دارد.

او ادامه می‌دهد:

در حال حاضر، بیت‌کوین در مرحله‌ی تثبیت قرار دارد که در آن تب و تاب کوتاه‌مدت بازار در حال فروکش کردن است. هرچند احتمال اصلاح قیمتی همچنان وجود دارد؛ اما با توجه به روند کلی صعودی بازار، چشم‌انداز خود را حفظ می‌کنم و به نیمه دوم سال ۲۰۲۵ امیدوارم.

به نظر شما اکنون که قیمت بیت کوین به ۱۰۹ هزار دلار رسیده، باید آماده‌ی یک اصلاح باشیم یا صعودی قدرتمند به سمت سقف‌های قیمتی جدید؟

تحلیل آنچین بیت کوین در تاریخ ۱۱ تیر ۱۴۰۴

طبق تحلیل Darkfost از کریپتوکوانت، با وجود این که قیمت بیت کوین در نزدیکی سقف تاریخی خود است، سود تحقق‌نیافته هولدرهای بلندمدت و صبور بیت کوین رو به کاهش است. این عدد اکنون به مقداری رسیده که آخرین بار در اکتبر، زمانی که بیت کوین ۷۱ هزار دلار قیمت داشت، مشاهده شده بود.

نمودار سود تحقق‌نیافته هولدرهای بلندمدت بیت کوین در تاریخ ۱۱ تیر ۱۴۰۴
کاهش سود تحقق‌یافته هولدرهای بلندمدت نشان می‌دهد که این افراد دست به فروش کوین‌های خود زده‌اند.

شاخص MVRV Ratio برای تمام هولدرها، در این لحظه حدود ۲.۲ است. ممکن است فکر کنید که این عدد زیاد است، اما اگر آن را با سقف‌های پیشین مارس ۲۰۲۴ و دسامبر ۲۰۲۴ مقایسه کنید، متوجه می‌شوید که این طور نیست. در این دو سقف، میانگین سود تحقق‌نیافته هولدرهای بلندمدت به ۳ تا ۳.۵ رسیده بود. اما شاخص MVRV Ratio چه چیزی را به ما می‌گوید؟ در بخش نمودار این شاخص در وب‌سایت کریپتوکوانت می‌خوانیم:

این نسبت، ارزش بازار کوین‌ها را با ارزش واقعی آن‌ها (قیمت کوین‌ها زمانی که آخرین بار جابجا شده‌اند) مقایسه می‌کند و نشان می‌دهد که آیا قیمت بیش از حد گران شده یا خیر. به طور تاریخی، وقتی این نسبت بالاتر از ۳.۷ بوده است، قیمت در محدوده اوج خود قرار داشته و نشانه سقف بازار بوده است؛ و زمانی که این نسبت کمتر از ۱ بوده، قیمت در کف خود قرار داشته است.

تحلیل آنچین بیت کوین (۱۱ تیر ۱۴۰۴): نمودار MVRV بیت کوین
نمودار MVRV به ما کمک می‌کند تا بفهمیم قیمت فعلی بیت کوین در مقایسه با میانگین قیمتی که سرمایه‌گذاران آن را خریده‌اند، بیشتر است یا کمتر.

در حال حاضر، قیمت تحقق‌یافته هولدرهای بلندمدت در حوالی ۳۹ هزار دلار قرار دارد؛ یعنی کوین‌های آن‌ها به طور میانگین در این ناحیه خریداری شده‌اند. با وجود این که اگر این هولدرها در این لحظه دست به فروش بزنند سود زیادی کسب می‌کنند؛ اما بازار به تجربه دیده که آن‌ها صبورتر از چیزی هستند که فکر می‌کنید. مثلا در دو سقف پیشین که شاخص MVRV برای آن‌ها به ۳ تا ۳.۵ رسیده بود و در آن نقطه بود که فروش را آغاز کردند. اگر این شاخص بخواهد از عدد فعلی (۲.۲) به ۳ تا ۳.۵ برسد، قیمت بیت کوین باید پرشی بلند به ناحیه ۱۴۰ هزار دلار بزند. افراد زیادی منتظر این قیمت هستند و امیدشان به این است که رفتار هولدرهای بلندمدت تغییر نکند و ناگهان دست به فروش نزنند!

تحلیل آنچین بیت کوین در تاریخ ۹ تیر ۱۴۰۴

فرض کنید ماینرها، بیت کوین‌های جدید به بازار عرضه کرده‌اند و کسانی که از بیت کوین‌های خود برای مدت‌های طولانی نگهداری می‌کنند (هولدرهای بلندمدت یا LTHs) نیز کوین‌های خود را برای فروش جابجا کرده‌اند. در این شرایط، عرضه بیت کوین افزایش پیدا کرده است و اگر تقاضا به اندازه کافی نباشد، اصلاح قیمت دور از انتظار نخواهد بود.

شاخص Bitcoin’s Apparent Demand برای بررسی میان عرضه و تقاضای بیت کوین طراحی شده است. این شاخص میزان تقاضا برای بیت کوین را در نسبت با دو منبع عرضه بیت کوین، مقایسه می‌کند:

  • بیت کوین‌هایی که توسط ماینرها به تازگی استخراج شده‌اند.
  • بیت کوین‌هایی که توسط هولدرهای بلند‌مدت به بازار عرضه شده‌اند.

این شاخص در تحلیلی که به تازگی در وب‌سایت کریپتوکوانت منتشر شده، بررسی شده است. به گفته Crazzyblockk، این روزها شاخص Apparent Demand منفی شده است. منفی بودن این شاخص به این معنا است که میزان تقاضا برای بیت کوین به اندازه‌ای نبوده که فشار عرضه را به خود جذب کند. اما این وضعیت چه تاثیری بر بازار دارد؟

نمودار Bitcoin Apparent Demand
منفی شدن معیار Apparent Demand یعنی تقاضا، از عرضه کوین‌هایی که به بازار وارد شده‌اند کمتر بوده است.

نبود تعادل میان عرضه و تقاضا، ریسک سرمایه‌گذاری را افزایش می‌دهد، شرایط را برای اصلاح کوتاه‌مدت آماده می‌کند و نشان‌دهنده ضعف بازار است. منفی بودن این شاخص نشان‌دهنده کمبود در سمت خریداران است. حالا، حجم کوین‌هایی که از سوی ماینرها و هولدرهای بلندمدت به بازار وارد می‌شود از میزان خرید خریداران جدید بیشتر شده است. این وضعیت به دو علت می‌تواند سیگنالی نزولی باشد.

  1. وقتی کوین‌های زیادی آماده فروش هستند، فروشندگان مجبور می‌شوند قیمت‌های پایین‌تر برای فروش خود مشخص کنند و نبود خریداران، قیمت را پایین می‌کشد.
  2. از هولدرهای بلندمدت معمولا با نام «پول هوشمند» یاد می‌شود. زمانی که آن‌ها دست به فروش بزنند یعنی پول هوشمند معتقد است که بازار به یک سقف کوتاه‌مدت رسیده است.

این معیار به ما می‌گوید که بازار در وضعیتی آسیب‌پذیر قرار گرفته است. بیت کوین با موج عرضه روبرو شده و وضعیت برای رشد قیمت مناسب نیست، مخصوصا اگر حمایت‌های تکنیکال (مثلا سطح ۹۲ هزار دلار) ضعیف‌تر از برآوردها عمل کنند. هرچند این معیار آنچین به تنهایی برای تحلیل قیمت بیت کوین کافی نیست؛ اما به ما می‌گوید که تا قدرت گرفتن سمت تقاضا در بازار، با احتیاط بیشتر وارد معامله شویم.

تحلیل آنچین بیت کوین در تاریخ ۸ تیر ۱۴۰۴

به گفته Onchain School، تحلیلگر وب‌سایت کریپتوکوانت، در حرکت صعودی اخیر بیت کوین به قیمت ۱۰۷ هزار شاهد برداشت سودهای هنگفت نبودیم. نمودار Net Realized Profit and Loss (NRPL) نشان می‌دهد که در جهش قیمتی اخیر، خبری از برداشت‌های سود بزرگ و غیرعادی نبود و همین نکته باعث شده مثل صعودهای قبلی، ریزش شدید مشاهده نکنیم.

نمودار سود و زیان خالص تحقق یافته
Net Realized Profit and Loss (NRPL) یا سود و زیان خالص تحقق‌یافته، نشان می‌دهد که کل سرمایه‌گذارانی که در یک بازه زمانی کوین‌های خود را فروخته‌اند، در مجموع چقدر سود یا زیان واقعی داشته‌اند.

این معیار درواقع سود و زیان خالص تحقق‌یافته را نشان می‌دهد، و به ما می‌گوید که مجموعا چه مقدار سود یا زیان در جابجایی بیت‌کوین‌ها محقق شده است. اینجاست که حضور سرمایه‌گذاران نهادی بیش از پیش به چشم می‌آید؛ زیرا دیده می‌شود که برداشت‌های سود هوشمندانه‌تر و نظام‌یافته‌تر انجام می‌شود.

از ۲۰ آپریل تا کنون، حجم قابل توجهی از سود توسط سرمایه‌گذاران محقق شده است؛ اما این کار به شیوه‌ای مدیریت‌شده انجام گرفته و شاهد فروش گسترده و ریزش‌های سنگین نبوده‌ایم. در حال حاضر، نوسانات (Volatility) کاهش پیدا کرده‌اند که ممکن است به خاطر نظارت و مقررات سخت‌گیرانه‌تر بوده باشد؛ که نمی‌گذارد سرمایه‌گذاران بزرگ مانند گذشته پامپ و دامپ‌های سنگین راه بیندازند.

با این حال هر موج برداشت سود، به اصلاحاتی کوچک ختم می‌شود؛ پس چشم‌های خود را از نمودار بر ندارید و آماده باشید.

تحلیل آنچین بیت کوین در تاریخ ۷ تیر ۱۴۰۴

طبق تحلیل Crypto Dan، تحلیلگر رسمی کریپتوکوانت، بازار بیت کوین در حال حاضر از تب و تاب معاملات افتاده و در حال خنک شدن است. این نمودار حبابی (Bitcoin: Spot Volume Bubble Map) ، بر اساس مجموع حجم معاملات انجام شده در صرافی‌های ارز دیجیتال ساخته شده است و اندازه هر دایره متناسب با حجم معاملات بازار اسپات است.

نمودار حبابی حجم معاملات بازار اسپات از کریپتوکوانت
دایره‌های قرمز به داغ شدن بازار و افزایش حجم معاملات اشاره دارند و دایره‌های سبز، نشان از کاهش حجم معاملات بیت کوین دارند.

دایره‌های سبز به کاهش حجم معاملات اشاره دارند و قرمزها، بازتاب‌دهنده افزایش حجم معماملات هستند. دایره‌های خاکستری نیز به تغییرات اندک حجم معامله و خنثی بودن بازار اشاره دارند.

در حال حاضر، قیمت بیت کوین به بالاترین سطح تاریخی خود نزدیک شده است؛ اما بازار روند خنک شدن (کاهش حجم معاملات) را نشان می‌دهد و نشانه‌ای نیز از داغ شدن به چشم نمی‌آید. اگر نگاهی به سقف‌های تاریخی سال ۲۰۲۱ و ۲۰۱۷ بیندازیم، متوجه می‌شویم که در نزدیکی سقف‌ها، بازار بسیار داغ بود و حجم معاملات همواره افزایش می‌یافت. چنین الگویی در روند صعودی اخیر دیده نمی‌شود.

بیت کوین برای عبور از سقف تاریخی خود به کاتالیزورهای اقتصاد کلان مانند کاهش نرخ بهره یا تسهیل قوانین نظارتی نیاز دارد. خوشبختانه به نظر می‌رسد قیمت در بالای ۱۰۰ هزار دلار تثبیت شده است. در این موقعیت، کمی صبر با چاشنی بررسی رویدادهای مهم بازار می‌تواند ما را برای گرفتن تصمیم‌های بهتر یاری کند.

تحلیل آنچین بیت کوین در تاریخ ۴ تیر ۱۴۰۴

این روزها که قیمت بیت کوین نوسانات زیادی ندارد و وضعیت سیاسی و اقتصادی جهان مبهم است، تحلیل جریان‌های ورودی بیت کوین به صرافی‌ها به جای جریان‌های خروجی، تصویر دقیق‌تری از احساسات بازار ارائه می‌دهد. به خصوص صرافی بایننس که همچنان بیشترین حجم معاملات بیت کوین را در اختیار دارد. یکی از مقاله‌های تحلیلی کریپتوکوانت به این مساله اشاره کرده است.

با بررسی داده‌ها از سال ۲۰۲۰ به بعد، میانگین ماهانه جریان ورودی بیت کوین به بایننس چیزی حدود ۱۲ هزار بیت کوین بوده است. امروز با این که بیت کوین بالای قیمت ۱۰۵ هزار دلار معامله می‌شود، جریان ورودی ماهانه به ۵۷۰۰ بیت کوین کاهش یافته است. این عدد یکی از پایین‌ترین سطوح تاریخی این شاخص است و حتی پایین‌تر از مقدار ثبت شده در آخرین بازار خرسی است.

از طرفی، در زمان هک صرافی FTX در اواخر سال ۲۰۲۲، جریان ورودی ماهانه به بایننس به حدود ۲۴ هزار بیت کوین افزایش یافت که نشان دهنده وحشت سرمایه‌گذاران و فروش گسترده آن‌ها بود.

اگر به نمودار نگاه کنیم، متوجه می‌شویم که افزایش قابل توجه جریان ورودی بیت کوین به صرافی بایننس، نزدیک به سقف‌های کوتاه‌مدت قیمت بیت کوین بوده است که به دنبال آن‌ها، اصلاح‌های کوتاه یا میان‌مدت رخ داده است. این الگوی تکرارشونده نشان می‌دهد که بایننس یکی از صرافی‌های کلیدی در بازتاب احساسات سرمایه‌گذاران است و افزایش جریان ورودی به آن می‌تواند با فشار فروش همراه باشد.

در این لحظه، کاهش شدید جریان ورودی می‌تواند نشان‌دهنده این باشد که افراد در حال نگهداری از بیت کوین‌های خود هستند و قصد فروش ندارند. فشار فروش به وضوح کاهش پیدا کرده است و داده‌ها نشان می‌دهند که افراد تمایل به نگهداری بلندمدت بیت کوین دارند. این رفتار می‌تواند مقدمه حرکت صعودی بعدی باشد.

با این حال نباید احتیاط را فراموش کرد. بازار همچنان شکننده است و تنش‌های سیاسی خاورمیانه نیز به نوسانات قیمت دامن می‌زند.

نمودار جریان ورودی بیت کوین به صرافی بایننس
در حال حاضر جریان ورودی بیت کوین به صرافی بایننس، از بازار خرسی پیشین نیز کمتر است. این نشان‌دهنده این است که فشار فروش پایین است و احتمال شروع یک روند صعودی وجود دارد.

تحلیل آنچین بیت کوین در تاریخ ۲ تیر ۱۴۰۴

قیمت بیت کوین پس از ورود آمریکا به درگیری‌های میان ایران و اسراییل، به ۹۸ هزار دلار سقوط کرد؛ اما این ریزش دیری نپایید و بیت کوین به سرعت سطح ۱۰۰ هزار دلار را پس گرفت. تحلیلی از کریپتوکوانت، وضعیت را این چنین تفسیر کرده است.

عده‌ای نگران تشکیل الگوی سقف دوقلو (Double Top) هستند و احساسات بازار نیز به سمت نزولی شدن پیش می‌رود؛ اما داده‌های آنچین هشدار قابل‌توجهی نشان نداده‌اند.

به طور کلی، بیت کوین همچنان در یک فاز تثبیت (Consolidation) قرار دارد و در حال بازپس‌گیری قدرت خود است. بر اساس میانگین متحرک ۳۰ روزه شاخص Binary CDD، هولدرهای بلندمدت همچنان به نگهداری کوین‌های خود ادامه داده‌اند و هنوز دست به فروش نزده‌اند.

معمولا مقدارهای بالای ۰.۸ در میانگین متحرک ۳۰ روزه شاخص Binary CDD، اعلام‌گر روند ریزش و اصلاح بوده است. با این حال، این شاخص این بار تا مرز ۰.۶ رشد کرد و پس از آن شروع به کاهش کرده است؛ که نشان می‌دهد بازار هنوز به اندازه‌ای داغ نشده است که نیاز به اصلاح داشته باشد.

هرچند ممکن است داده‌ها در چرخه‌های مختلف متفاوت عمل کنند، با این حال زمانی که این شاخص زیر ۰.۸ است به این معنا است که بیت کوین در حال تثبیت قیمت است و ممکن است برای رشدهای آینده به زمان نیاز داشته باشد. در چرخه‌های پیشین بارها مشاهده شده که بیت کوین پس از یک دوره تثبیت، جهش قیمتی تجربه کرده. این بار نیز می‌توان امید داشت که این تثبیت قیمت منجر به کندل‌های سبزرنگ شود.

از نظر تاریخی، صعودهای انفجاری بیت کوین معمولا زمانی رخ داده است که توجه به بیت کوین کاهش پیدا کرده است و احساسات بازار آرام گرفته است. بنابراین روند رنج کنونی می‌تواند مقدمه‌ای برای رشد بعدی باشد.

شاخص Binary CDD در وبسایت کریپتوکوانت
زمانی که مقدار میانگین متحرک ۳۰ روزه شاخص Binray CDD بالای ۰.۵ است، به این معنی است که جابجایی‌های هولدرهای بلندمدت بیشتر از میانگین شده است.

تحلیل آنچین بیت کوین در تاریخ ۳۱ خرداد ۱۴۰۴

شاید احساس کرده باشید که بیت کوین قدرت ماه‌های پیش را از دست داده است؛ اما داده‌های درون شبکه‌ای چه حرفی برای گفتن دارند؟ طبق جدیدترین گزارش هفتگی وب‌سایت کریپتوکوانت، تقاضا برای بیت کوین پس از رشد تا قیمت ۱۱۲ هزار دلار، اکنون با کاهش روبرو شده است.

  • تقاضا در بازار اسپات همچنان مثبت است؛ اما سرعت رشد آن کاهش یافته است. در ۶ خرداد (۲۷ می ۲۰۲۵)، تقاضای ظاهری (Apparent Deamand) ۳۰ روزه حدود ۲۲۸ بیت کوین بود و اکنون این عدد به ۱۱۸ بیت کوین رسیده است. تقاضای ظاهری بیت‌کوین به میزان بیت کوینی اشاره دارد که به نظر می‌رسد در یک بازه زمانی مشخص (مثلا ۳۰ روز) توسط سرمایه‌گذاران خریداری یا انباشت شده است.
  • نهنگ‌ها و ETFها میزان خرید بیت کوین خود را نصف کرده‌اند. موجودی نهنگ‌ها در ۶ خرداد (۲۷ می ۲۰۲۵) با نرخ ۳.۹ درصد در ماه در حال رشد بود؛ اکنون نرخ رشد موجودی آن‌ها به ۱.۷ درصد در ماه رسیده است. همچنین میزان خرید بیت کوین توسط ETFهای آمریکایی که در ۳ اردیبهشت (۲۳ آپریل ۲۰۲۵) به ۹.۷ هزار بیت کوین در روز رسیده بود، اکنون به ۳.۳ هزار بیت کوین در روز کاهش یافته است.
  • تقاضای سرمایه‌گذاران جدید بیت کوین نیز این روزها کاهش داشته است. هولدرهای کوتاه مدت (Shor-term holders یا STH) در حال حاضر ۴.۵ میلیون بیت کوین در اختیار دارند؛ در حالی که در ۶ خرداد (۲۷ می ۲۰۲۵) ۵.۳ میلیون بیت کوین در کیف پول‌های آن‌ها بود. رالی‌‌های قیمتی زمانی رخ می‌دهند که این تازه‌واردان، بیت کوین را از سرمایه‌گذاران قدیمی‌تر می‌خرند و مجموع بیت کوین‌هایی که در اختیار هولدرهای کوتاه مدت است افزایش پیدا می‌کند.
  • در بازار فیوچرز، سرمایه‌گذاران بیت کوین‌های خود را برای کسب سود فروخته‌اند و در حال باز کردن پوزیشن‌های شورت جدید هستند. شاخص تسلط رفتار معامله‌گران بیت کوین در کریپتوکوانت (CryptoQuant’s Bitcoin Traders’ Behavior Dominance) نشان می‌دهد که تریدرها پس از رسیدن قیمت بیت کوین به ۱۱۰ هزار دلار، دارایی خود را برای کسب سود فروخته‌اند. پس از آن نیز در حال باز کردن پوزیشن‌های شورت بوده‌اند.
  • اگر تقاضا همچنان ضعیف بماند، بیت کوین ممکن است به حمایت ۹۲ هزار دلار نزدیک شود. این سطح از روی شاخص قیمت محقق‌شده (Realized Price) یک تا سه ماهه به دست آمده است که در بازارهای صعودی به عنوان سطح حمایت عمل می‌کند. اگر این سطح شکسته شود، حمایت بعدی در حدود ۸۱ هزار دلار قرار دارد، که میانگین قیمت خرید کوین‌های ۶ تا ۱۲ ماهه است.

شاخص قیمت محقق شده یا Realized Price چیست؟

شاخص قیمت محقق‌شده (Realized Price)، به میانگین قیمتی اشاره دارد که در آن بیت کوین‌های موجود خریداری شده‌اند. این شاخص با محاسبه ارزش کل بیت کوین‌های منتقل‌شده در بلاکچین (بر اساس قیمت در زمان انتقال) و تقسیم آن بر تعداد کل بیت کوین‌های در گردش به دست می‌آید. قیمت محقق‌شده به عنوان یک سطح حمایت یا مقاومت مهم در بازارهای صعودی یا نزولی عمل می‌کند؛ زیرا نشان‌دهنده میانگین هزینه‌ای است که سرمایه‌گذاران برای خرید بیت کوین پرداخت کرده‌اند و می‌تواند رفتار بازار را تحت تاثیر قرار دهد. این شاخص را می‌توان بر اساس تاریخ جابجایی کوین‌ها نیز محاسبه کرد که شاخص Realized Price – UTXO Age Bands به دست می‌آید. مثلا با محاسبه میانگین قیمت بیت کوین‌هایی که در یک تا سه ماه گذشته جابجا شده‌اند و اصطلاحا کم سن هستند، می‌توان نقطه ضرر خریداران کوتاه‌مدت را شناسایی کرد که در بازار صعودی می‌تواند یک سطح حمایتی برای قیمت باشد.

قیمت محقق شده بیت کوین بر اساس سن utxo
نمودار قیمت محقق‌شده سکه‌های ۱ تا ۳ ماهه (خط بنفش) و ۶ تا ۱۲ ماهه (خط زرد) و قیمت بیت کوین.

تحلیل آنچین بیت کوین در تاریخ ۲۹ خرداد ۱۴۰۴

نمودار تفاوت تجمیعی حجم سفارش خرید/فروش یک‌ساله برای آلت‌کوین‌ها (به‌جز بیت‌کوین و اتریوم)
شاخص «تفاوت انباشته حجم سفارش خرید/فروش یک‌ساله برای آلت کوین‌ها (به‌جز بیت‌کوین و اتریوم)»

طبق تحلیل یکی از تحلیلگران کریپتوکوانت، در حالی که بیت کوین در حوالی ۱۰۴ هزار دلار در نوسان است، آلت کوین‌ها همچنان عملکردی ضعیف‌تر از انتظار داشته‌اند. این ضعف را می‌توان در نمودار «تفاوت انباشته حجم سفارش خرید/فروش یک‌ساله برای آلت کوین‌ها (به‌جز بیت‌کوین و اتریوم)» مشاهده کرد.

در دسامبر ۲۰۲۴، این معیار به حالت مثبت برگشت؛ که نشانه‌ای از یک سقف محلی برای آلت کوین‌ها بود. از آن به بعد بود که سراشیبی شروع شد.

امروز، این معیار روی منفی ۳۶ میلیارد دلار قرار گرفته است؛ اما معنای آن چیست؟ شاید باید گفت که سرمایه‌گذاران آلت کوین غیبشان زده و به دنبال خرید نیستند.

با وجود اینکه بیت کوین در حال تجربه یک بازار صعودی است، آلت کوین‌ها طوری رفتار می‌کنند که انگار هنوز زمستان کریپتو است. تا زمانی که این معیار دوباره شروع به افزایش نکند، نمی‌توان انتظار یک آلت سیزن (آلت سیزن زمانی است که آلت کوین‌ها رشد چشمگیر می‌کنند) پرشور داشت؛ از آن‌هایی که همه ترس از جا ماندن (FOMO) پیدا می‌کنند.

تحلیل آنچین بیت کوین در تاریخ ۲۸ خرداد ۱۴۰۴

نمودار رشد و ریزش بیت کوین به صورت سالانه از سال ۲۰۱۱ تا ۲۰۲۵
نرخ رشد و ریزش بیت کوین به صورت سالانه از سال ۲۰۱۱ تا ۲۰۲۵

گاهی انقدر همه چیز را از نزدیک نگاه می‌کنیم که الگوهای بزرگ‌تر را فراموش می‌کنیم. تحلیل آنچین با استفاده از معیارهایی مانند MVRV، UTXO Value Bands، ذخایر صرافی‌ها و … داده‌های بلاکچین را در سطوح خرد و کلان بررسی می‌کند تا نگاهی داده‌محور به تحلیل‌گران ارائه دهد. با این حال، تمرکز بیش از حد بر سیگنال‌های خرد، مانند تراکنش‌های بزرگ یا رفتار خریدوفروش سرمایه‌گذاران، گاهی دیدگاه کلان‌تر را به حاشیه می‌راند. در اینجا می‌خواهیم به رفتار چرخه‌ای بیت کوین بپردازیم، الگویی تکرارشونده که از سال ۲۰۱۱ مشاهده شده و می‌تواند چشم‌انداز خوبی از قیمت بیت کوین در سال ۲۰۲۵ ارائه دهد. گزارش زیر براساس تحلیلی از کارملو آلمن، تحلیلگر تاییدشده کریپتوکوانت، نوشته شده است.

اگر به روند بیت کوین به صورت سالانه نگاه کنیم، متوجه یک الگوی تکراری می‌شویم: سه سال رشد و سپس یک سال ریزش که منجر به تثبیت قیمت می‌شود. این ریتم چهارساله از رویداد هاوینگ بیت کوین ریشه می‌گیرد. اگر روند چرخه‌ای بیت کوین امسال هم تکرار شود و اتفاقاتی مثل جنگ ایران و اسرائیل و تنش‌های خاورمیانه بر آن اثر نگذارد، می‌توان انتظار داشت بیت کوین در سال ۲۰۲۵ با رشد ۱۲۰ درصدی روبرو شود. قیمت ابتدای سال حدود ۹۳ هزار دلار بود و با ۱۲۰ درصد رشد به ۲۰۵ هزار دلار خواهد رسید. هم‌اکنون بیت کوین در حوالی قیمت ۱۰۴ هزار دلار معامله می‌شود و قیمت آن از ابتدای سال نزدیک به ۱۲.۵ درصد رشد داشته است.

معیار آنچین «سرمایه محقق شده» (Realized Cap)، تا به این لحظه از سال ۲۰۲۵ سقف‌های جدید تاریخی ثبت کرده است؛ که نشان‌دهنده ورود سرمایه‌های جدید به بازار است. سقف‌های جدید این معیار می‌تواند تایید کننده رفتار چرخه‌ای بیت کوین و انتظار ما برای رشد قیمت باشد.

اگر به جای بررسی قیمت بیت کوین به صورت روزانه و دنبال کردن کندل‌ها و رفتارهای کوچک سرمایه‌گذاران، روند بیت کوین را به صورت سالانه بررسی کنیم؛ داده‌های گمراه‌کننده که می‌توان آن‌ها را نویز نامید فیلتر می‌شوند و نگاه ما شفاف‌تر خواهد بود. این دیدگاه کمک می‌کند تا در برابر نوسانات کوتاه‌مدت مقاوم شویم و تصویر کلان‌تر را فراموش نکنیم.

تحلیل آنچین بیت کوین در تاریخ ۲۵ خرداد ۱۴۰۴

مقایسه قیمت بیت کوین و شاخص دلار و بازده اوراق خزانه‌داری آمریکا
مقایسه شاخص دلار آمریکا (DXY)، بازده اوراق خزانه‌داری آمریکا و قیمت بیت کوین

به نقل از دارک فوست، تحلیلگر کریپتوکوانت، بررسی شاخص دلار آمریکا (DXY) و بازده اوراق خزانه‌داری ایالات متحده می‌تواند نشان‌دهنده احساسات سرمایه‌گذاران نهادی نسبت به اقتصاد کلان و تاثیر آن بر جریان نقدینگی باشد. در این نمودار می‌توانید مقایسه‌ای از رفتار بیت کوین، شاخص دلار آمریکا و بازده اوراق خزانه‌داری ۵ ساله، ۱۰ ساله و ۳۰ ساله آمریکا را مشاهده کنید. چند نکته در این نمودار وجود دارد:

  • زمانی که DXY و بازده اوراق به صورت همزمان افزایش پیدا می‌کنند، سرمایه معمولا از دارایی‌های پرریسک مثل ارزهای دیجیتال خارج می‌شود. بیت کوین در این وضعیت با اصلاح روبرو می‌شود. به صورت تاریخی، بازارهای نزولی بیت کوین با روندهای صعودی در شاخص دلار و بازده اوراق هم‌زمان بوده‌اند.
  • در مقابل، هنگامی که شتاب صعودی شاخص دلار و همچنین بازده اوراق خزانه‌داری کاهش می‌یابند، اشتیاق سرمایه‌داران نسبت به دارایی‌های پرریسک بیشتر می‌شود. همچنین افراد در این دوره‌ها منتظر کاهش نرخ بهره توسط فدرال رزرو و وقوع سیاست‌های انبساطی پولی هستند و این دو مورد نیز احساسات صعودی را در بازارهای ارز دیجیتال تقویت می‌کند.

اما در چرخه اخیر تفاوتی بزرگ دیده می‌شود و به نظر می‌رسد رابطه این شاخص‌ها با بیت کوین به شکل دیگری صورت‌بندی شده است. با وجود این که بازده اوراق به برخی از بالاترین سطوح تاریخی خود در عمر بیت کوین رسیده‌اند، بیت کوین همچنان روند صعودی خودش را حفظ کرده است و حتی با کاهش DXY شتاب بیشتری گرفته است.

این تغییر رفتار می‌تواند نشان‌دهنده نقش جدید بیت کوین در چشم‌انداز کلان اقتصادی باشد. شاید افراد بیشتری در حال حاضر بیت کوین را به عنوان ابزاری برای ذخیره ارزش پذیرفته‌اند. امروزه با روایتی جدید از بیت کوین طرف هستیم و به نظر می‌رسد این ارز دیجیتال می‌خواهد شیوه واکنش خود به نیروهای سنتی اقتصادی را تغییر دهد.

تحلیل آنچین بیت کوین در تاریخ ۲۷ بهمن ۱۴۰۳

فعالیت نهنگ‌ها (Whale activity)

همانطور که در تصویر زیر می‌‌بینیم فعالیت نهنگ‌ها با از نوامبر ۲۰۲۴ وارد یک کانال صعودی شده است و در حال تشکیل کف‌ و سقف‌های بالاتر است. این موضوع نشانگر افزایش میل سرمایه‌گذاران و موسسات به سرمایه گذاری در بیت کوین است که در میان مدت و بلند مدت باعث افزایش ارزش بیت کوین خواهد شد.

تحلیل آنچین بیت کوین - فعالیت نهنگ ها - فوریه 2025
افزایش فعالیت نهنگ ها در شبکه بیت کوین در بلند مدت باعث افزایش قیمت می شود (فوریه ۲۰۲۵)

سود و زیان تحقق نیافته

همانطور که در تصویر زیر می‌بینیم شاخص NUPL یا سود و زیان تحقق نیافته بیت کوین، با اینکه قیمت بیت کوین در حال رنج زدن بین سقف و کف ۹۰۰۰۰ دلار و ۱۰۸۰۰۰ بوده است، وارد یک کانال نزولی شده است که نشان می‌دهد خریداران زیادی در سقف تاریخی و بالای ۱۰۵۰۰۰ دلار بیت کوین را خریدارای کرده‌اند. همچنین این شاخص برای بیت کوین با قیمت ۹۷۰۰۰ دلار، عدد ۰.۵۵ را نشان می‌دهد در حالی که در نوامبر ۲۰۲۴، زمانی که بیت کوین با قیمت ۷۵۰۰۰ دلار معامله می‌شده است، NUPL به ۰.۵۶ رسیده بوده است. این موضوع نشان می‌دهد که تعداد خریدارانی که در ضرر هستند بالاتر رفته است، بنابراین این معامله گران احتمالا پوزیشن‌های خود را باز نگه خواهند داشت که باعث کاهش فشار فروش بیت کوین در میان مدت می‌شود.

تحلیل آنچین بیت کوین - سود و زیان تحقق نیافته بیت کوین (فوریه 2025)
سود و زیان تحقق نیافته بیت کوین (فوریه ۲۰۲۵)

شاخص MVRV

همانطور که در تصویر زیر می‌بینیم شاخص MVRV در دو ماه اول ۲۰۲۵ بین ۲.۲ و ۲.۵ در نوسان بوده است که نشانگر ارزش متعادل بیت کوین در بین سرمایه گذاران و معامله‌گران است. به همین دلیل انتظار ادامه بازار تریدینگ رنج بیت کوین و نوسان قیمت در تریدینگ رنج ۷۰۰۰۰ تا ۱۱۰۰۰۰ دلار را می‌توانیم داشته باشیم. زمانی شاخص MVRV در حال رنج زدن در حوالی ۲ تا ۳ است، خبر از این دارد که بیت کوین در ارزش واقعی‌اش قرار گرفته است و قیمت بیت کوین Over-value یا Under-value نیست.

تحلیل آنچین بیت کوین - شاخص mvrv (فوریه 2025)
تحلیل آنچین بیت کوین – شاخص mvrv (فوریه ۲۰۲۵)

موجودی ماینرها

همانطور که در تصویر زیر می‌بینیم موجودی ماینر به پایین ترین حد خود رسیده است که یکی از دلایل آن افزایش سختی شبکه و رویداد هاوینگ بیت کوین است. اما بخشی از این موضوع مربوط به فروش ذخایر ماینرها برای پوشش هزینه‌های ماینرها و بخشی دیگر مربوط به اعتقاد ماینرها به غیر صعودی بودن روند بیت کوین در کوتاه مدت است.

تحلیل آنچین - موجودی ماینرها (فوریه 2025)
کاهش موجودی ماینرها در سال ۲۰۲۵

موجودی صرافی‌ها

ذخایر بیت‌کوین در صرافی‌ها همچنان روند نزولی دارد که به معنای کاهش فشار فروش است. این می‌تواند نشانه‌ای از افزایش تمایل سرمایه‌گذاران برای هولد کردن دارایی‌های خود باشد، که معمولاً به‌عنوان یک سیگنال صعودی در نظر گرفته می‌شود. کاهش ذخایر در صرافی‌ها همچنین می‌تواند منجر به کاهش نقدینگی و افزایش نوسانات قیمت در صورت وقوع تقاضای ناگهانی شود.

تحلیل آنچین بیت کوین - موجودی صرافی ها
کاهش موجودی بیت کوین در صرافی ها در سال ۲۰۲۵
5/5 - (1 امتیاز)
پرتره‌ی سپهر
درباره سپهر صانعی
سال‌هاست که می‌نویسم و می‌سازم؛ با ویدیو و صدا و کلمه. از سال ۲۰۲۰ با بیت‌کوین آشنا و شیفته‌ی ساز و کار غیرمتمرکزش شدم. از آن زمان تا به حال مشغول جوریدن دنیای رمزارزها بوده‌ام.
درباره سپهر صانعی بیشتر بخوانید
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظرات کاربران

اولین نفری باشید که نظر می دهید

?>