تا قبل از سال ۲۰۱۶ خبری از نام اتریوم کلاسیک نبود؛ اما حمله سایبری DAO باعث شد تا تغییراتی در بلاکچین اتریوم رخ دهد و دو بلاکچین مستقل با نامهای اتریوم و اتریوم کلاسیک به وجود آید. بلاکچین قدیمی اتریوم کلاسیک نام گرفت، و بلاکچین جدیدی که اتریومهای سرقت شده در آن به صاحبانشان بازگردانده شده بود، اتریوم کنونی است. در این مقاله قرار است تا ماجرای چگونگی شکلگیری اتریوم کلاسیک، دلایل جدایی آن از اتریوم و تفاوتهای این دو بلاکچین را بررسی کنیم. همچنین در انتهای مقاله به آینده اتریوم کلاسیک و دلایل محبوبیت آن بین برخی از توسعهدهندگان خواهیم پرداخت.
اتریوم کلاسیک چگونه به وجود آمد؟
ابتدا باید توضیح دهیم که اتریوم کلاسیک چیست؟ اتریوم کلاسیک در واقع همان نسخه اصلی بلاکچین اتریوم است که در سال ۲۰۱۵ راهاندازی شد. این شبکه اولین بلاکچین مبتنی بر قراردادهای هوشمند و برنامههای غیرمتمرکز (dApps) را به وجود آورد تا انقلابی در صنعت ارزهای دیجیتال رخ دهد. در سال ۲۰۱۶، حملات هکری به بلاکچین اتریوم باعث شد تا سرمایه بسیاری از معاملهگران و توسعهدهندگان اتریوم به سرقت رود. این اتفاق ویتالیک بوترین را مجبور به ایجاد یک هارد فورک کرد تا داراییهای سرقت شده را بازگرداند.

در این میان، برخی از توسعهدهندگان ارز دیجیتال به دلایل مختلف تصمیم گرفتند تا از بلاکچین قدیمی نقلمکان نکنند و به نسخه اصلی اتریوم وفادار بمانند. این واقعه باعث شد تا بلاکچین قبلی اتریوم با نام اتریوم کلاسیک به کار خود ادامه دهد و بلاکچین جدید با نام اتریوم فعالیت خود را آغاز کند.
فورک DAO: عامل جدایی اتریوم کلاسیک از اتریوم
حمله هکری به بلاکچین اتریوم یکی از بزرگترین سرقتهای تاریخ ارز دیجیتال است. امروزه DAO را با نام سازمانهای غیرمتمرکز خودمختار میشناسیم؛ اما در سال ۲۰۱۶ یک صندوق سرمایهگذاری جهانی بود که با استفاده از قراردادهای هوشمند اولیه بلاکچین، توانست نزدیک به ۱۵۰ میلیون دلار سرمایه را جمعآوری کند.

اما یک باگ (مشکل نرمافزاری) در کدهای قرارداد هوشمند DAO باعث شد تا ۵۰ میلیون دلار از سرمایههای جمعآوری شده اتریوم به سرقت برود. بنیانگذاران اتریوم تصمیم گرفتند تا یک هارد فورک اجباری انجام دهند تا بتوانند داراییهای سرقت شده را بازگردانند. این فرآیند انجام شد و داراییهای سرقت شده به سرمایهگذاران بازگردانده شد؛ اما بسیاری از توسعهدهندگان بر ایده تغییرناپذیری بلاکچین اصرار داشتند و مدام اصل «کد قانون است» را تکرار میکردند تا در نهایت بلاکچین اصلی با نام اتریوم کلاسیک و توکن ETC به کار خود ادامه دهد.
چرا اتریوم کلاسیک به بلاکچین اصلی تبدیل شد؟
توسعهدهندگان قدیمی فعال در بلاکچین اتریوم اعتقاد داشتند که باید بر اصل «کد قانون است» پایبند باشند. این قانون جزو اصول اولیه بلاکچین اصلی اتریوم بود که باعث شد تا اتریوم کلاسیک باقی بماند. اصل «کد قانون است» به این معنا است که هیچکس، حتی توسعهدهندگان و جامعه، نباید قادر به ایجاد تغییر در تاریخچه بلاکچین باشند. هر چند این فلسفه در کمتر از چند سال توسط بنیانگذاران اتریوم نقض شد تا از داراییهای مردم حفاظت شود؛ اما برخی توسعهدهندگان و کاربران ترجیح دادند تا به نسخه اصلی و بدون تغییر اتریوم وفادار بمانند و اتریوم کلاسیک را بلاکچین اصلی خود کنند. خرید اتریوم کلاسیک هم در همان زمان در میان توسعهدهندگان و کاربران قدیمی اتریوم افزایش پیدا کرد.
نقش هارد فورک در پیدایش اتریوم کلاسیک
طرفداران اتریوم کلاسیک اعتقاد داشتند تغییر بلاکچین با یک هک، باعث میشود تا ایدههای اولیه و فلسفه راهاندازی بلاکچین با چالش روبهرو شود. بلاکچین قرار بود انقلابی را علیه فسادهای اقتصادی به وجود آورد و با قابلیت تغییر ناپذیری، ساختار اقتصادی را در برابر نظرات شخصی در امان نگه دارد. با این حال، امثال «ویتالیک بوترین» و «گوین وود» ایده ساخت بلاکچین جدید را با هارد فورک DAO شکل دادند و در نهایت اتریوم کلاسیک از میان بلاکچین قدیمی سر در آورد.

در واقع، هارد فورک انشعاب گرفتن از یک بلاکچین به منظور رشد و توسعهاش است. از آن جا که خاصیت تغییر ناپذیری بلاکچین به برنامهنویسان و توسعهدهندگان اجازه نمیدهد تا تغییری در ماهیت بلاکچین ایجاد کنند؛ در نتیجه، آنها مجبور میشوند تا یک نسخه کپی از بلاکچین قدیمی را ایجاد کنند و تغییرات مدنظر را روی بلاکچین جدید اعمال کنند که این فرآیند با نام هارد فورک معروف شده است. پس از هک دائو نیز چنین اتفاقی افتاد و طرفداران ایده هارد فورک به بلاکچین جدید مهاجرت کردند و اتریوم را به وجود آوردند. طرفداران بلاکچین اصلی هم این بلاکچین را اتریوم کلاسیک نامیدند و در نهایت هر دو گروه بدون هیچ مشکلی در کنار یکدیگر فعالیت خود را آغاز کردند.
اتریوم کلاسیک یا اتریوم؟ بررسی تفاوتها و مزایا
برای خرید اتریوم ابتدا باید مشخص کنیم که اتریوم کلاسیک بهتر است یا اتریوم جدید. بلاکچین قدیمی اتریوم که توکن ETC از آن استفاده میکند؛ از الگوریتم اجماع اثبات کار (POW) استفاده میکند. این الگوریتم نیاز به منابع قوی پردازشی دارد و در عین حال سرعت پایینی برای پردازش و تایید تراکنشها دارد؛ در حالی که اتریوم پس از هارد فورک دائو، چند بهروزرسانی دیگر هم انجام داد تا سرانجام به بلاکچینی با الگوریتم اجماع اثبات سهام (POS) رسید. بلاکچین جدید با استفاده از اعتبارسنجها، نحوه تایید تراکنشها را تغییر داد و سرعت پردازش تراکنشها را تا حد زیادی بالا برد.

تغییر ساختار بلاکچین باعث شد تا در میزان عرضه توکنهای اتریوم کلاسیک و اتریوم نیز تغییراتی به وجود آید. تعداد توکنهای اتریوم کلاسیک ثابت هستند؛ اما تعداد اتریومهای جدید نامحدود است و تنها سیاستهای ضد تورمی مانند توکنسوزی تعداد اتریومهای موجود در بازار را مدیریت میکند. در جدول زیر، بخشی از مهمترین ویژگیهای هر کدام را برای شما آماده کردیم تا متوجه تغییرات اتریوم کلاسیک نسبت به اتریوم جدید شوید و راحتتر بتوانید برای پرسش اتریوم کلاسیک بخریم؟ پاسخی پیدا کنید.
ویژگی | اتریوم کلاسیک (ETC) | اتریوم (ETH) |
---|---|---|
مکانیزم اجماع | اثبات کار (PoW) | اثبات سهام (PoS) |
تعداد کوینها | محدود به ۲۱۰٫۷ میلیون | بدون محدودیت |
فلسفه | کد قانون است | انعطافپذیری و تطبیق با نیازهای بازار |
امنیت | در معرض حملات ۵۱٪ | امنیت بالاتر به دلیل تعداد بیشتر ولیدیتورها |
مقیاسپذیری | محدودیت در تعداد تراکنشها | مقیاسپذیری بهتر با به روز رسانی ETH 2.0 |
حمله DAO و تاثیر آن بر تصمیمات اتریوم کلاسیک
عمده تصمیمات توسعهدهندگان اتریوم کلاسیک بر اساس ایدههای تغییرناپذیری بلاکچین اتخاذ شده است که در سالهای اخیر حمایتهای بسیاری را نیز جلب کرده؛ اما باید به یک نکته دقت کرد که هک DAO تقریباً یکسوم از داراییهای اتریوم سازمان DAO را از چنگ سرمایهگذاران در آورد و هارد فورک DAO یک تصمیم شخصی نبود و بر اساس ضرورت شبکه اتخاذ شد.

با این حال، طرفداران اتریوم کلاسیک بر سر ایدههای ایدئولوژیک خود باقی ماندند و در نتیجه دسترسی خود به جدیدترین آپدیتهای اتریوم را از دست دادند؛ تمامی بنیانگذاران اصلی اتریوم از بلاکچین قدیمی خارج شدند و بلاکچین اتریوم کلاسیک با اشکالات خود باقی ماند. در حال حاضر، قیمت اتریوم ۱۰۰ برابر اتریوم کلاسیک است که به خوبی رشد و توسعه اتریوم در دهه اخیر را نشان میدهد. این تاریخچه نشان میدهد که اتریوم کلاسیک در برابر اتریوم، طرفداران و پتانسیل رشد کمتری در آینده دارد.
آینده اتریوم کلاسیک: چرا هنوز وجود دارد؟
بنیانگذاران اصلی اتریوم به سمت بلاکچین جدید رفتند. تقریباً بیشتر کارشناسان بازار اعتقاد دارند که هارد فورک DAO اتریوم را از یک فاجعه نجات داد و باعث شد تا ارزش بازار این ارز دیجیتال به بیش از ۳۲۰ میلیارد دلار برسد؛ اما چرا با وجود این هنوز اتریوم کلاسیک وجود دارد و آیا آینده اتریوم کلاسیک روشن خواهد بود؟

در پاسخ به این سوال باید گفت که اتریوم کلاسیک با وجود تمامی نقصها و مشکلات، نمادی از آزادی بیان در بلاکچین است. عدهای از توسعهدهندگان در برابر هارد فورک ایستادند و بر قانون تغییرناپذیری بلاکچین پافشاری کردند. این مسئله باعث شد تا اتریوم کلاسیک همچنان وجود داشته باشد. توسعهدهندگان سعی کردند تا ضمن سر پا نگه داشتن بلاکچین اتریوم کلاسیک، روی پیشرفت و بهروزرسانی شبکه نیز کار کنند تا پتانسیلهای رشد اتریوم کلاسیک را زنده نگه دارند.
چرا برخی از توسعهدهندگان اتریوم کلاسیک را ترجیح میدهند؟
برای توسعهدهندگان اتریوم کلاسیک مسائل ایدئولوژیک بسیار مهمتر از امنیت بلاکچین و حفاظت از داراییهای کاربران بود. توسعهدهندگان اعتقاد داشتند که اگر قرار است تا با کوچکترین اتفاقی روی به هارد فورک بیاوریم و ماهیت بلاکچین را تغییر دهیم؛ دیگر فلسفه تغییر ناپذیری در دنیای ارز دیجیتال معنی نخواهد داد.

این فلسفه هر چند غیرمنطقی به نظر میرسد؛ اما ایده اولیه دنیای بلاکچین بود و بنیانگذاران اتریوم را با یک پرسش اساسی روبهرو کرد: اگر باز هم مشکلی در بلاکچین جدید اتریوم ایجاد شد، بنیانگذاران قصد دارند تا هارد فورک جدیدی انجام دهند؟ چهطور میتوان نسبت به امنیت کامل بلاکچین جدید اطمینان حاصل کرد؟ هارد فورکهای بعدی قرار است تا نسخههای دیگری از اتریوم را به وجود آورند؟ آیا وجود چندین نسخه از اتریوم نمیتواند به اعتبار این ارز دیجیتال ضربه بزند؟ هنوز پاسخ مشخصی برای این سؤالات داده نشده است و از طرف دیگر مشکل خاصی هم برای بلاکچین جدید اتریوم به وجود نیامده است تا تیم اتریوم مجبور به پاسخگویی شود.
جمعبندی
اتریوم یک شاخه از بلاکچین اصلی است که در حال حاضر با نام اتریوم کلاسیک میشناسیم. بنیانگذاران اصلی اتریوم پس از هک DAO تصمیم گرفتند تا با ایجاد یک هارد فورک پولهای به سرقت رفته را به سرمایهگذاران بازگردانند؛ اما عدهای از توسعهدهندگان اعتقاد داشتند که نباید در کدهای بلاکچین تغییری ایجاد کرد و این اختلاف باعث شد تا بلاکچین قدیمی و مورد سرقت قرار گرفته اتریوم، با نام اتریوم کلاسیک به کار خود ادامه دهد. در حال حاضر، توکن ETC مربوط به بلاکچین اتریوم کلاسیک و توکن ETH مربوط به بلاکچین اتریوم پس از فورک است. بسیاری از سرمایهگذاران و برنامهنویسان اتریوم به بلاکچین جدید کوچ کردند و اتریوم کلاسیک با اندک توسعهدهندگان باقی مانده مسیر خود را پیش گرفت تا با بهروزرسانیهای مختلف مشکلات بلاکچین را حل کند.
سوالات متداول
اتریوم کلاسیک چیست؟
اتریوم کلاسیک نسخه اصلی بلاکچین اتریوم است که پس از حمله DAO در سال ۲۰۱۶ با جدا شدن بلاکچین اتریوم باقی ماند و این نام را به خود به گرفت.
چه کسانی از اتریوم کلاسیک حمایت میکنند؟
اتریوم کلاسیک یک بلاکچین منبع باز است که هر برنامهنویس و توسعهدهندهای میتواند در آن شرکت داشته باشد.
تفاوت اصلی اتریوم و اتریوم کلاسیک چیست؟
اتریوم از الگوریتم اجماع اثبات سهام (PoS) استفاده میکند، درحالیکه اتریوم کلاسیک از الگوریتم اجماع اثبات کار (PoW) بهره میبرد.
آیا اتریوم کلاسیک با اتریوم ۲.۰ رقابت میکند؟
اگر ارزش بازار و قیمت هر توکن را ملاک رقابت در نظر بگیریم؛ فاصله زیادی میان اتریوم کلاسیک و اتریوم ۲.۰ وجود دارد. این دو ارز از نظر روند قیمتی، تقریبا همبستگی مثبتی را در این سالها داشتند و شانه به شانه یکدیگر حرکت کردند.
آیا اتریوم کلاسیک امن است؟
اتریوم کلاسیک در معرض حملات ۵۱٪ قرار دارد، اما تلاشهایی برای بهبود امنیت آن انجام شده است.
آیا اتریوم کلاسیک ارزش سرمایهگذاری دارد؟
این موضوع به استراتژی و ریسکپذیری شما بستگی دارد، در واقع اتریوم کلاسیک به دلیل پایبندی به اصول اولیه بلاکچین برای برخی جذاب است. با این حال به علت نداشتن تیم توسعه قوی، از لحاظ بنیادی ارز قدرتمندی به حساب نمیآید.
منابع:
اولین نفری باشید که نظر می دهید