۱ مرداد ۱۴۰۴ اخبار
  1. اخبار جدید به زودی منتشر می‌شود
تلگرام ثبت‌نام در رمزینکس

استیکینگ چیست و چرا سود دارد؟ آموزش استیک کردن ارز دیجیتال

 
۰۲ مهر ۱۴۰۲   ۲۸ تیر ۱۴۰۴
  15 دقیقه

دیگر نیاز نیست برای پول درآوردن کار کنید! فرض کنید کیف پولی وجود داشت که تنها با ذخیره کردن ارزها در آن، به شما سود می‌داد. اینجاست که مفهوم استیکینگ ارزهای دیجیتال وارد می‌شود. استیکینگ به معنای قفل کردن دارایی‌های دیجیتال در یک بلاکچین به منظور تامین امنیت شبکه و دریافت پاداش است. در این مقاله با انواع استیکینگ آشنا می‌شویم و روش گام‌به‌گام استیک کردن یک ارز دیجیتال را با هم تمرین خواهیم کرد.

استیکینگ ارز دیجیتال چیست و چطور می‌توان از طریق آن سود کسب کرد؟

استیکینگ چیست؟

استیکینگ چیست؟
استیکینگ یک روش جذاب برای کسب سود غیرفعال از رمزارزهاست.

استیکینگ به معنای قفل کردن ارزهای دیجیتال در یک بلاکچین برای کسب سود است. دارایی شما در فرآیند استیکینگ به حفظ پایداری و امنیت بلاکچین کمک می‌کند؛ در نتیجه بلاکچین در ازای این مشارکت به شما پاداش می‌دهد. در واقع Staking را می‌توان به سپرده‌گذاری در بانک تشبیه کرد. در استیکینگ هولدرها با سپرده‌گذاری رمزارزهای خود نه تنها به اعتبارسنجی تراکنش‌ها کمک می‌کنند، بلکه پاداش‌هایی نیز به صورت ارز دیجیتال به دست می‌آورند. این پاداش‌ها به شکل درصدی از دارایی استیک شده به شما داده می‌شود و مقدار آن حدود ۱.۵ تا ۱۴.۵ درصد به صورت سالانه است.

مثلا اگر یک اتریوم را با سود سالانه (APR یا Annual percentage rate) ۴ درصد به مدت یک سال استیک کنید، پس از استیکینگ ۱.۰۴ اتریوم خواهید داشت.

در مقاله بیزنس اینسایدر درباره استیکینگ می‌خوانیم:

روش اثبات سهام با تکیه بر استیکینگ به جای ماینینگ، نیاز به سخت‌افزار و نرم‌افزارهای پرمصرف انرژی را از بین می‌برد. شبکه‌های مبتنی بر این الگوریتم به طور قابل توجهی انرژی کمتری مصرف می‌کنند و برخی از پیامدهای زیان‌بار زیست‌محیطی مرتبط با اثبات کار را کاهش می‌دهند.

استیکینگ به زبان ساده

پژوهشگران و توسعه‌دهندگان بلاکچین با چالش مصرف بالای انرژی در فرآیند استخراج بیت کوین مواجه شدند. این فرآیند به‌گونه‌ای طراحی شده که انرژی‌بر باشد؛ زیرا اگر آسان و ساده بود، هر کسی می‌توانست بلاکی دلخواه (که ممکن بود شامل تقلب، سانسور یا تراکنش‌های نادرست باشد) به بلاکچین اضافه کند. سختی استخراج باعث می‌شود ساخت بلاک‌های جدید به انرژی و هزینه نیاز داشته باشد تا از تقلب استخراج‌کنندگان جلوگیری شود. وقتی فرآیند استخراج دشوار و پرهزینه است، استخراج‌کننده انگیزه‌ای برای ساخت بلاک نامعتبر ندارد؛ زیرا می‌داند شبکه آن را رد خواهد کرد و تمام انرژی و هزینه صرف‌شده‌اش هدر خواهد رفت. ایده استیکینگ به این شکل مطرح شد:

چرا سیستمی طراحی نکنیم که به جای مصرف انرژی واقعی، دارایی استخراج‌کنندگان را گرو بگیرد؟ مثاً دارایی‌های آن‌ها را در یک قرارداد هوشمند قفل کنیم و از آن‌ها بخواهیم بلاک بسازند. اگر بلاکی که ساختند نامعتبر بود، یعنی شامل تقلب، سانسور یا تخلف از قوانین بلاکچین بود، دارایی قفل‌شده‌شان را از بین ببریم. این‌گونه مطمئن می‌شویم کسانی که بلاک‌های جدید می‌سازند، با دقت عمل می‌کنند و بلاک‌های معتبر تحویل می‌دهند. در مقابل، هرگاه بلاک‌های سالم و استاندارد به بلاکچین افزودند، مقداری ارز به عنوان پاداش دریافت کنند. با این روش، نیازی به مصرف انرژی واقعی نیست و با قفل کردن دارایی استیک‌کنندگان، امنیت و پایداری بلاکچین را با صرف انرژی بسیار کم تضمین می‌کنیم.

این استدلال‌ها بود که استیکینگ را به وجود آورد؛ روشی نوین برای دستیابی به اجماع در بلاکچین، بدون نیاز به مصرف انرژی هنگفتی که در روش اجماع اثبات کار وجود داشت.

اینفوگرافی توضیح ایده اولیه استکینیگ به زبان ساده
استیکینگ برعکس استخراج سنتی، نیاز به مصرف انرژی بالا ندارد.

تاریخچه استیکینگ ارز دیجیتال 

نخستین بار ایده استیکینگ توسط سازندگان بلاکچین پیرکوین (Peercoin) در سال ۲۰۱۲ معرفی شد. هدف این نوآوری کاهش هزینه‌های انرژی و برق ناشی از الگوریتم اثبات کار (PoW) بود که در بلاکچین‌هایی مانند بیت کوین استفاده می‌شد. استیکینگ به عنوان بخش اصلی مکانیزم اجماع اثبات سهام (PoS) در بلاکچین‌ها، در پروژه‌هایی مانند اتریوم، کاردانو، پولکادات و تزوس به کار گرفته شده است.

پیشرفت‌های توسعه‌دهندگان این حوزه، کاربردهای جدیدی برای استیکینگ ایجاد کرده است، از جمله لیکویید استیکینگ (Liquid Staking) در پروتکل‌هایی مانند لیدو (Lido) و راکت‌پول (Rocket Pool)، استیکینگ نمایندگی‌شده (Delegated Staking)، و ری‌استیکینگ (Restaking) که در اکوسیستم‌های دیفای (DeFi) و پروتکل‌های چندزنجیره‌ای استفاده می‌شوند. اتریوم پس از سال‌ها آزمایش و به‌روزرسانی، در سپتامبر ۲۰۲۲ با به‌روزرسانی «مرج» (The Merge) به‌طور کامل به الگوریتم اثبات سهام منتقل شد.

استیکینگ ارز دیجیتال چگونه انجام می‌شود؟

استیکینگ ارز دیجیتال می‌تواند به دو روش اصلی انجام شود:

روش پیچیده: تبدیل شدن به ولیدیتور

در این روش، شما کامپیوتر خود را به یک گره اعتبارسنج (ولیدیتور) در شبکه بلاکچین تبدیل می‌کنید. برای این کار، باید مقدار قابل‌توجهی از ارز دیجیتال را قفل کنید. برای مثال در شبکه اتریوم، نیاز به ۳۲ اتریوم برای استیکینگ به صورت مستقل دارید. این روش به دانش فنی و منابع مالی زیادی نیاز دارد.

روش ساده: پیوستن به استخرهای استیکینگ

اینفوگرافی مراحل استیکینگ ارز دیجیتال به زبان ساده
مهم‌ترین مرحله، انتخاب ولیدیتوری با سابقه و کم‌کارمزد است.

افراد با دارایی‌های کمتر می‌توانند ارزهای دیجیتال خود را به یک استخر استیکینگ واگذار کنند. در این استخرها، دارایی‌های کاربران جمع‌آوری شده و به یک ولیدیتور سپرده می‌شود. ولیدیتور تراکنش‌ها را تایید می‌کند و پاداش استیکینگ بین اعضای استخر، متناسب با سهم هر فرد، تقسیم می‌شود. برای انجام این روش باید مراحل زیر را دنبال کنید:

  • انتخاب ارز: ابتدا باید یک ارز دیجیتال انتخاب کنید که بلاکچین آن از روش اجماع اثبات سهام یا مشتقات آن استفاده کند. اتریوم، سولانا، پولکادات ارزهای مناسبی برای شروع استیکینگ هستند.
  • انتخاب ولیدیتور (Validator): حال باید در کیف پول ارز دیجیتال، به بخش مربوط به Staking رفته و فهرست ولیدیتورهای مختلف را بررسی کنید. در این فهرست مشخص شده که هر ولیدیتور چه مقدار رمزارز در اختیار دارد، چه کارمزدی برای خدمات خود ارائه کرده و از لحاظ تاریخی چه مدت سابقه دارد. سپس با توجه به حجم دارایی قفل شده و کارمزدی که می‌گیرند، باید مناسب‌ترین گزینه را انتخاب کنید. اگر این داده‌ها در کیف پول موجود نبودند، می‌توانید با جستجو در اینترنت نام بهترین ولیدیتورهای ارز دیجیتال مورد نظر خود را پیدا کنید.
  • ارسال دارایی: پس از انتخاب ولیدیتور، کافی است مقدار ارز را مشخص و آن را به استخر واریز کنید.
  • انتظار: حالا باید برای دریافت سود صبر کنید! با توجه به کم بودن نرخ سود سالانه استیکینگ (حدود ۳-۴ درصد در سال) بهتر است حداقل یک سال پیش از برداشت سود صبر کنید.
  • برداشت دارایی + پاداش: در بیشتر استخرهای استیکینگ، می‌توانید هر زمان که بخواهید اصل دارایی و سود آن را برداشت کنید. با این حال، در برخی بلاکچین‌ها ممکن است پس از درخواست برداشت، لازم باشد چند روز صبر کنید تا دارایی به کیف پول شما بازگردد.

تفاوت الگوریتم اجماع اثبات کار و اثبات سهام در چیست؟

در الگوریتم اجماع اثبات کار، برای جلوگیری از افزودن تراکنش‌های تقلبی یا نامعتبر به بلاکچین، از «کار محاسباتی» استفاده می‌شود. در این روش، استخراج‌کنندگان (ماینرها) با حل مسائل پیچیده ریاضی، بلاک‌هایی شامل تراکنش‌ها را تولید کرده و به بلاکچین اضافه می‌کنند. این فرآیند نیازمند صرف انرژی و توان محاسباتی قابل‌توجهی است. از آنجا که انجام این «کار» هزینه‌بر است، استخراج‌کننده انگیزه دارد بلاکی معتبر تولید کند؛ زیرا اگر سایر نودهای شبکه بلاک را نامعتبر تشخیص دهند، بلاک رد شده و تمام هزینه‌ها و تلاش‌های استخراج‌کننده بی‌نتیجه می‌ماند.

در مقابل، در الگوریتم اثبات سهام، اعتبارسنج‌ها به جای مصرف انرژی و انجام کار محاسباتی، مقداری از ارز دیجیتال خود را در شبکه قفل (Stake) می‌کنند. اعتبارسنجی تراکنش‌ها و تولید بلاک‌ها در این مدل بر اساس میزان و مدت زمان سهام‌گذاری انجام می‌شود. از آنجایی که دارایی اعتبارسنج در شبکه قفل شده، او انگیزه دارد تنها تراکنش‌های معتبر را تایید کند؛ زیرا در صورت تقلب یا رفتار مخرب، ممکن است بخشی یا تمام دارایی قفل‌شده‌اش توسط پروتکل ضبط شود (Slashing).

در واقع، هر دو الگوریتم اجماع با هدف حفظ امنیت شبکه و جلوگیری از تقلب طراحی شده‌اند: یکی از طریق تحمیل هزینه‌های سنگین محاسباتی و دیگری با گرو گرفتن منابع مالی مشارکت‌کنندگان در فرآیند اعتبارسنجی.

مزایای استیکینگ 

استیکینگ یک روش جذاب برای کسب سود است. در ادامه مزایای استیک کردن ارزهای دیجیتال را با هم مرور می‌کنیم:

  • کسب درآمد غیرفعال: با قفل کردن ارز دیجیتال در یک بلاکچین، پاداشی از جنس همان ارز دیجیتال دریافت خواهید کرد.
  • حمایت از امنیت شبکه: استیک کردن به شبکه کمک می‌کند در برابر حملات (مانند حمله ۵۱٪) مقاوم شود. هرچه توکن‌های بیشتری استیک شوند، شبکه مقاوم‌تر می‌شود، زیرا هزینه حمله افزایش می‌یابد. همچنین با مشارکت هر چه بیشتر کاربران و ساخته شدن ولیدیتورهای جدید، تمرکززدایی شبکه افزایش پیدا می‌کند.
  • مصرف انرژی کمتر نسبت به ماینینگ: در مقایسه با روش اجماع اثبات کار، استیکینگ انرژی بسیار کمتری مصرف می‌کند؛ زیرا نیازی به حل مسائل پیچیده محاسباتی ندارد و فرآیند ساخت بلاک‌های جدید توسط کاربرانی انجام می‌شود که ارز دیجیتال در بلاکچین استیک کرده‌اند.
  • مشارکت در حاکمیت شبکه: در برخی بلاکچین‌ها، کاربرانی که توکن‌های خود را استیک می‌کنند می‌توانند در تصمیم‌گیری‌های شبکه (مانند رای‌گیری برای به‌روزرسانی‌ها) مشارکت کنند. پس تصمیم‌گیری‌ها دموکراتیک‌تر پیش خواهد رفت.
  • افزایش ارزش دارایی‌ها در بلندمدت: پاداش استیکینگ به صورت دوره‌ای به دارایی‌های کاربر اضافه می‌شود، که می‌تواند سود مرکب (Compound Interest) ایجاد کرده و ارزش کل دارایی را در بلندمدت افزایش دهد.
  • ریسک کمتر نسبت به معامله: استیکینگ ریسک کمتری نسبت به انجام معامله در بازارهای پرنوسان ارزهای دیجیتال دارد؛ زیرا کاربران نیازی به پیش‌بینی قیمت‌ها ندارند و درآمد آن‌ها از پاداش‌های شبکه تامین می‌شود.
  • دسترسی به نقدینگی در برخی پروتکل‌ها: در پروتکل‌های استیکینگ مایع (Liquid Staking)، کاربران می‌توانند توکن‌های استیک‌شده را به‌صورت توکن‌های مشتقه (مثل stETH) دریافت کنند که قابل معامله یا استفاده در پروتکل‌های مالی غیرمتمرکز یا دیفای (DeFi) هستند.

معایب استیکینگ 

معایب استیک ارز دیجیتال شامل موارد زیر است:

  • ریسک بازار: همواره احتمال کم شدن قیمت ارز دیجیتال وجود دارد که می‌تواند ارزش پاداش‌ها و دارایی‌های استیک‌شده را کاهش دهد.
  • امنیت پروتکل: استیکینگ در پروتکل‌های ناامن یا قراردادهای هوشمند دارای باگ می‌تواند منجر به از دست رفتن دارایی‌ها شود. بنابراین انتخاب پلتفرمی مناسب برای استیکینگ و واریز دارایی به استخرها و ولیدیتورهای معتبر و با سابقه بسیار اهمیت دارد.
  • اسلشینگ: در برخی شبکه‌های مبتنی بر اثبات سهام، اگر نودها رفتار نادرستی داشته باشند (مانند آفلاین شدن یا تایید تراکنش‌های نامعتبر)، بخشی از توکن‌های استیک‌شده به عنوان جریمه مصادره می‌شود.
  • دوره‌های طولانی استیکینگ: بعضی از پروتکل‌های استیکینگ دارای دوره‌های قفل اجباری هستند که در این مدت، سرمایه‌گذاران قادر به معامله کردن کوین‌های خود نخواهند بود.
  • پیچیدگی فنی: استیکینگ ممکن است برای کاربران مبتدی چالش‌برانگیز باشد؛ زیرا نیازمند کسب شناخت کافی درباره کیف پول‌ها، ولیدیتورهای معتبر و مدیریت کلیدهای خصوصی است.
  • بازدهی پایین: پاداش‌های استیکینگ به عواملی مانند نرخ تولید کوین‌های جدید در شبکه (میزان تورم)، تعداد مشارکت‌کنندگان و کارمزدهای تراکنش وابسته است.
مزایامعایب
کسب درآمد غیرفعال از طریق دریافت پاداش دوره‌ایکاهش قیمت ارز دیجیتال و افت ارزش پاداش‌ها
حمایت از امنیت شبکه و افزایش مقاومت در برابر حملاتاحتمال هک یا وجود باگ در قرارداد هوشمند
مصرف انرژی بسیار کمتر نسبت به ماینینگجریمه بخاطر رفتار نادرست نودها یا آفلاین شدن
مشارکت در حاکمیت شبکه و تصمیم‌گیری‌های مهممحدودیت در برداشت یا فروش دارایی در دوره استیک
افزایش ارزش دارایی‌ها در بلندمدت به دلیل سود مرکبنیاز به آشنایی با ولیدیتورها، کیف پول و مدیریت کلید خصوصی
ریسک کمتر نسبت به معامله در بازارهای پرنوسانوابستگی به نرخ تورم شبکه و تعداد مشارکت‌کنندگان
جمع‌بندی مزایا و معایب استیکینگ ارز دیجیتال

انواع روش استیکینگ ارز دیجیتال 

انواع روش استیکینگ ارز دیجیتال 
تنها ارزهایی که از الگوریتم اجماع اثبات سهام استفاده می‌کنند امکان استیکینگ دارند.

استیکینگ در واقع یک چیز است: قفل کردن ارز دیجیتال بومی یک بلاکچین در همان بلاکچین، به منظور مشارکت در اعتبارسنجی تراکنش‌های شبکه و ساخت بلاک‌های جدید؛ و کسب پاداش از این مشارکت. اما به مرور، پلتفرم‌های مختلف روش‌های جدیدتری برای استیک کردن ارزهای دیجیتال توسعه دادند تا از فرصت‌های جدیدی بیافرینند برای سرمایه‌گذاران و اکوسیستم ارزهای دیجیتال.

استیکینگ انفرادی (Solo Staking)

در این روش شما باید به یک ولیدیتور تبدیل شوید. یعنی در کامپیوتر خود نرم‌افزار مربوط به بلاکچین مورد نظر را نصب کنید، کل بلاکچین را دانلود کنید، به ولیدیتورهای دیگر متصل شوید و در فرآیند صحت‌سنجی تراکنش‌های جدید نقش ایفا کنید. برای انجام این کار هم به دانش فنی و هم به سخت‌افزارهای قدرتمند نیاز پیدا خواهید کرد. از طرفی اکثر بلاکچین‌ها به مقدار قابل توجهی دارایی برای شروع استیکینگ نیاز دارند؛ مثلا برای ولیدیتور شدن در بلاکچین اتریوم، باید حداقل ۳۲ اتریوم در شبکه قفل کنید.

پیوستن به استخرهای استیکینگ (Pooled Staking or Delegated Staking)

این روش مناسب افرادی با سرمایه‌های اندک است. ولیدیتورهای مختلف استخرهایی ساخته‌اند که کاربران معمولی می‌توانند دارایی‌های خود را به آن استخر واریز کنند. به سپردن دارایی به یک ولیدیتور یا استخر، Delegating گفته می‌شود. سپس ولیدیتور، با موجودی فراهم شده در آن استخر، فرآیند استیکینگ را انجام می‌دهد و سود دریافتی را به نسبت مشارکت استیک‌کنندگان، میان آن‌ها توزیع می‌کند. در این روش باید به ولیدیتور اعتماد کنید که اعتبارسنجی شبکه را به درستی انجام دهد و در این کار ثابت‌قدم باشد، زیرا اگر شبکه او را عضوی خطاکار تشخیص دهد، ممکن است دارایی شما و دیگران مصادره شود. پس، حتما به یک ولیدیتور با سابقه و معتبر متصل شوید. هنگام انتخاب ولیدیتور به موارد زیر دقت کنید:

  • سابقه ولیدیتور از نظر زمانی چقدر است؟
  • چه میزان دارایی در شبکه قفل کرده است؟
  • چه مقدار کارمزد از سود نهایی شما کسر خواهد کرد؟
  • حداقل میزانی که اجازه می‌دهد استیک کنید چقدر است؟

استیکینگ در صرافی (Exchange Staking)

صرافی‌های ارز دیجیتال نیز گاهی خدمات مربوط به استیکینگ ارائه می‌دهند. در این روش آن‌ها ارزهای دیجیتال شما را می‌گیرند و در شبکه استیک می‌کنند. در این حالت شما به طور مستقیم در فرآیند استیکینگ دخیل نیستید؛ بلکه صرافی این کار را برای شما انجام می‌دهد. در نتیجه میزان سودی که از این روش کسب خواهید کرد به استراتژی‌ها و سیاست صرافی بستگی دارد. این یک روش امانی است، یعنی شما مالک ارزهای دیجیتال خود نیستید و ارزهای دیجیتال خود را برای کسب سود، به صرافی امانت داده‌اید.

یکی از مزیت‌های این روش، امکان کسب سود با درصدهای بالاتر است. گاهی صرافی‌ها دارایی شما را برای مدت معینی مثل ۳، ۶ یا ۱۲ ماه قفل می‌کنند. شما در این بازه نمی‌توانید به دارایی خود دست بزنید؛ در عوض صرافی سودی بیشتری برای این مدل از استیکینگ به شما ارائه می‌دهد.

لیکویید استیکینگ (Liquid Staking)

در لیکویید استیکینگ شما مشابه شیوه‌های معمول استیکینگ دارایی خود را در شبکه قفل می‌کنید؛ اما پس از این کار پلتفرم به شما توکنی معادل یا تقریبا هم‌ارزش با کوینی که استیک کرده‌اید اختصاص می‌دهد. در این روش، عملا دوباره به نقدینگی (لیکوییدیتی) دارایی خود دسترسی پیدا می‌کنید و می‌توانید این توکن جدید را در پلتفرم‌های مختلف معامله، وام‌دهی یا استیک مجدد کنید و به این شکل سودآوری خود را افزایش دهید.

برای مثال، اگر اتریوم خود را در پلتفرم لیدو (Lido) استیک کنید، توکن stETH دریافت می‌کنید که ارزش آن نزدیک به قیمت اتریوم است. سپس می‌توانید این توکن را در صرافی‌های غیرمتمرکز معامله کنید؛ یا در پروتکل‌های دیفای از آن برای کسب درآمد اضافی استفاده کنید.

ری‌استیکینگ (Restaking)

چه می‌شود اگر توکن مشتق‌شده از فرآیند لیکویید استیکینگ را بتوان دوباره استیک کرد؟ بله، به این کار ری‌استیکینگ گفته می‌شود. در این روش، شما توکنی مثل stETH را که حاصل استیک کردن اتریوم در پلتفرم لیدو است، در یک پلتفرم دیگر مانند EigenLayer استیک می‌کنید. با این کار، سودآوری خود را دوچندان کرده‌اید؛ البته ریسک خود را نیز افزایش داده‌اید. زیرا اگر هر یک از دو پلتفرم لیدو یا ایگن‌لیر هک شوند، دارایی‌های شما در معرض خطر قرار می‌گیرند.

آموز‌ش مرحله به مرحله استیکینگ ارز دیجیتال

آموز‌ش مرحله به مرحله استیکینگ ارز دیجیتال
استیک کردن در کیف پول ارز دیجیتال، ساده‌ترین روش برای شروع فرآیند استیکینگ است.

حالا می‌خواهیم فرآیند استیکینگ ارز دیجیتال را با هم بررسی کنیم. با دنبال کردن مراحل زیر به صورت گام به گام، می‌توانید ارز دیجیتال دلخواه خود را در بلاکچین استیک کنید و درآمد غیرفعال کسب کنید.

انتخاب ارز دیجیتال مناسب

برای شروع استیکینگ ابتدا باید یک ارز مناسب انتخاب کنید. تنها ارزهایی که از الگوریتم اجماع اثبات سهام استفاده می‌کنند قابلیت Staking دارند. عواملی مانند میزان پاداش سالانه (APR)، ثبات قیمت و پتانسیل رشد بازار ارز مورد نظر را بررسی کنید. مثلا اگر اتریوم را برای یک سال استیک کنید و ۴ درصد سود کنید و قیمت اتریوم نیز در این یک سال ۲۰ درصد رشد داشته باشد؛ در مجموع ۲۴.۸ درصد سود خواهید کرد؛ زیرا این دو سود در هم ترکیب می‌شوند و سودی مرکب برایتان فراهم می‌کنند.

نصب و راه‌اندازی کیف پول 

پس از انتخاب رمزارز، نیاز به یک کیف پول ارز دیجیتال دارید که از استیکینگ پشتیبانی کند. کیف پول‌های نرم‌افزاری و سخت‌افزاری مختلفی وجود دارند که می‌توان از آن‌ها استفاده کرد. کیف پول‌های زیر امکان استیکینگ را برای شما فراهم کرده‌اند و می‌توانید آن‌ها را از وب‌سایت‌های رسمی، یا فروشگاه اپل و اندروید دانلود کنید:

  • تراست ولت (Trust Wallet)
  • اتمیک ولت (Atomic Wallet)
  • گواردا (Guarda Wallet)
  • کیف پو‌ل‌های اختصاصی ارزها مانند Phantom برای سولانا و Tonkeeper برای تون کوین.

شروع استیکینگ با استفاده از کیف پول 

پس از نصب یا راه‌اندازی کیف پول می‌توانید فرآیند استیکینگ را آغاز کنید. برای این کار باید مقدار مشخصی از ارز خود را به کیف پول منتقل کرده و آن را در بخش Staking قفل کنید. برخی کیف پول‌ها به شما اجازه می‌دهند تا Validator مورد نظر خود را انتخاب کنید. پس از انتخاب ولیدیتور مقدار ارز دیجیتالی که می‌خواهید استیک کنید را مشخص و تراکنش را تایید کنید. حالا شما در فرآیند استیکینگ مشارکت دارید و بسته به قوانین شبکه و ولیدیتور، می‌توانید در زمان‌های مشخص سود یا اصل سرمایه خود را برداشت کنید.

صفحه Earn در کیف پول تراست ولت
ابتدا به بخش Earn در کیف پول تراست ولت بروید و ارز مورد نظر خود را انتخاب کنید.
صفحه استیکینگ اتریوم در کیف پول تراست ولت
پس از انتخاب ارز، می‌توانید جزئیات فرآیند استیکینگ را مشاهده کنید.

روش استیک کردن در باقی کیف پول‌ها نیز به همین صورت است. به عنوان مثال می‌توانید آموزش تصویری استیک سولانا در کیف پول فانتوم را در مقاله مربوط به آن مطالعه کنید.

شرایط استیکینگ رمز ارزها چیست؟

آگاهی از شرایط استیکینگ به کاربران و معامله‌گران این امکان را می‌دهد تا با دانش کافی، از مشکلات احتمالی و از دست دادن سرمایه جلوگیری کنند.

  • انتخاب پلتفرم معتبر برای استیکینگ: در انتخاب پلتفرم باید به سابقه و اعتبار آن توجه شود و نظرات کاربران و بررسی‌های تخصصی را مطالعه کنید تا از امنیت و کارایی آن مطمئن شوید. کیف پول‌های معتبر، گزینه‌های مناسبی برای تازه‌کاران هستند.
  • مراحل قفل شدن ارز و کسب پاداش: ارز برای مدت مشخصی قفل می‌شود و در این مدت شما پاداش‌هایی به صورت دوره‌ای دریافت می‌کنید.
  • قیمت و کارمزد: هزینه‌های تراکنش و کارمزدهای پلتفرم‌های مختلف می‌تواند متفاوت باشد. بررسی و مقایسه این هزینه‌ها در انتخاب بهترین گزینه برای استیک کردن تاثیرگذار است.
  • امنیت: امنیت یکی از مهم‌ترین عوامل در انتخاب پلتفرم Staking است. پلتفرم‌هایی را انتخاب کنید که حجم زیادی ارز در آن قفل شده‌اند و میان کاربران اعتبار دارند.
  • دوره قفل شدن: مدت زمان قفل شدن ارزها از چند روز تا چند ماه متغیر است. 
  • نرخ بازدهی: نرخ بازدهی ارزهای مختلف بسته به وضعیت بلاکچینی که دارند متفاوت است.
  • نوسان قیمت: نوسانات قیمت ارز دیجیتال می‌تواند تاثیر زیادی بر سودآوری استیکینگ داشته باشد. مثلا اگر شما سالانه از طریق استیکینگ ۵ درصد سود کنید اما ارز دیجیتال ۱۰ درصد ریزش داشته باشد، در مجموع ضرر خواهید کرد. پس بررسی شرایط کلی بازار نیز بسیار سودمند خواهد بود.

استخر استیکینگ چیست؟

استخر استیکینگ چیست؟
با پیوستن به یک استخر استیکینگ، می‌توانید با دارایی اندک به جمع استیک کننده‌ها بپیوندید.

استخر استیکینگ شرایطی می‌سازد که کاربرانی که ارز دیجیتال زیادی ندارند، دارایی‌های خود را با هم ترکیب کرده تا از مزایای Staking بهره‌مند شوند.

تصور کنید که شما و دوستانتان تصمیم می‌گیرید در یک پروژه بزرگ سرمایه‌گذاری کنید، اما هر یک به تنهایی نمی‌توانید سرمایه کافی را تامین کنید. در این موقعیت با ترکیب منابع خود به یک نهاد قوی‌تر تبدیل شده و از پاداش‌های بیشتری برخوردار می‌شوید. Staking Pool نیز به همین شیوه عمل می‌کند و کاربران دارایی‌های خود را در یک استخر مشترک قرار می‌دهند تا به عنوان یک واحد بزرگ‌تر در فرایند اعتبار سنجی شبکه بلاکچین مشارکت کنند.

پاداش‌های به دست آمده از استخر استیکینگ به نسبت سهم هر کاربر در استخر بین اعضا تقسیم می‌شود. این روش نه تنها ریسک‌ها و هزینه‌های مرتبط با راه‌اندازی نودهای اعتبارسنجی را کاهش می‌دهد، بلکه برای کاربران این امکان را ایجاد می‌کند تا با سرمایه‌گذاری کمتر در این بازار پویا فعالیت کنند. 

به زبان ساده Staking Pool یک راه آسان و مقرون به صرفه برای مشارکت در شبکه‌های بلاکچین و کسب درآمد از ارزهای دیجیتال است. زمانی که از طریق کیف پول‌ها ارز خود را استیک می‌کنید، درواقع دارید از همین روش و پیوستن به یک استخر استیکینگ استفاده می‌کنید.

ارزهای دیجیتال مناسب برای استیک 

برای استفاده از استیکینگ به عنوان یک استراتژی کسب درآمد، باید به دنبال ارز دیجیتال مناسبی بگردید که چشم‌انداز روشنی داشته باشد. در اینجا جدولی از بهترین ارزهای دیجیتال برای Staking در سال ۲۰۲۵ ارائه شده است. این ارزها به دلیل پتانسیل بالای بازدهی و ثبات نسبی از بهترین گزینه‌ها محسوب می‌شوند:

نام ارزنماد
اتریومETH
کاردانوADA
سولاناSOL
پولکاداتDOT
تزوسXTZ
کازموسATOM
الگورندALGO
آوالانچAVAX
ترونTRX
ارزهای مناسب برای استیکینگ در سال ۲۰۲۵

چرا استیکینگ برای سرمایه‌گذاران سودآور است؟

زمانی که شما ارز دیجیتالی را استیک می‌کنید، از دو جهت سرمایه‌گذاری انجام داده‌اید. یکی سودی است که حاصل از فرآیند استیکینگ است و طی زمان آن را دریافت می‌کنید و دیگری سود حاصل از افزایش قیمت ارز دیجیتال. این دو سود در یکدیگر ضرب می‌شوند و سود مرکب نصیب شما می‌شود. علاوه بر این‌ها، استیکینگ ارز دیجیتال یک روش کم‌ریسک برای دریافت سود از ارز دیجیتالی است که قصد هولد کردن آن را دارید و می‌خواهید برای مدت زمان طولانی آن را نگهداری کنید. به طور کلی استیک ارز دیجیتال به علت‌های زیر در میان کاربران کریپتوکارنسی محبوب شده است:

  • استیک کردن یک منبع عالی درآمد جانبی برای افرادی است که نمی‌خواهند با نوسانات بازار ارزهای دیجیتال درگیر شوند و دست به معامله بزنند.
  • استیکینگ برعکس معامله، کاری به نوسانات ندارد و شما در هر صورت پاداش خود را دریافت خواهید کرد.
  • اگر کمی دانش کسب کنید، می‌توانید از روش‌های ری‌استیکینگ یا لیکویید استیکینگ برای کسب سود دوچندان از دارایی خود استفاده کنید و بازدهی خود را افزایش دهید.

جمع‌بندی

استیکینگ ارز دیجیتال به عنوان یک روش محبوب برای کسب درآمد غیرفعال، به کاربران این امکان را می‌دهد که با قفل کردن دارایی‌های خود در شبکه‌های بلاکچین پاداش دریافت کنند. این روش با مزایایی مانند کاهش مصرف انرژی، مشارکت در حفظ امنیت شبکه و دریافت پاداش‌های منظم جذابیت زیادی دارد. با این حال معایبی مانند کاهش نقدینگی، ریسک ریزش بازار و خطرات فنی نیز وجود دارند که باید مورد توجه قرار گیرند.

برای بهره‌مندی از مزایای استیک کردن، کاربران باید با دقت و آگاهی کامل وارد این حوزه شوند. انتخاب روش مناسب staking، توجه به میزان ریسک‌پذیری و پیگیری تغییرات بازار از جمله اقداماتی است که به کاهش ریسک‌ها و افزایش سودآوری کمک می‌کند.

سوالات متداول

آیا استیکینگ ارز دیجیتال همان ماینینگ است؟

خیر، استیکینگ و ماینینگ دو روش متفاوت برای کسب درآمد از ارزهای دیجیتال هستند. ماینینگ به پردازش تراکنش‌ها و ایجاد بلاک‌های جدید در شبکه‌های اثبات کار گفته می‌شود در حالی که Staking در شبکه‌های اثبات سهام انجام می‌شود و شامل قفل کردن ارزهای دیجیتال برای تامین امنیت شبکه است.

چگونه می‌توان از طریق استیکینگ به درآمد رسید؟

با قفل کردن ارزهای دیجیتال در یک کیف پول یا پلتفرم استیکینگ، شما به تامین امنیت شبکه کمک می‌کنید و در ازای آن پاداش بدست می‌آورید.

سود ماهانه استیکینگ چقدر است؟

بسته به نوع ارز و پلتفرم متفاوت است؛ اما به طور معمول بین ۰.۴ تا ۱.۲۵ درصد به صورت ماهانه است.

سرمایه لازم برای شروع استیکینگ چقدر است؟

میزان سرمایه لازم برای شروع استیک کردن بستگی به نوع پلتفرم انتخابی دارد. مثلا برای شروع استیک کردن تون کوین در کیف پول Tonkeeper به حداقل یک تون کوین نیاز دارید.

توقف استیکینگ به چه صورت است؟

در پلتفرم یا کیف پول، به بخش استیکینگ رفته و گزینه Unstake را انتخاب کنید. سپس بسته به ارز دیجیتال و پلتفرم، یک تا چند روز باید صبر کنید تا اصل سرمایه + سود حاصل از استیکینگ به کیف پول شما برگردد.

بهترین ارز دیجیتال برای استیک کدام است؟

ارزهای اتریوم (ETH)، کاردانو (ADA)، سولانا (SOL)، پولکادات (DOT)، و تزوس (XTZ) از جمله بهترین ارزهای دیجیتال برای استیکینگ محسوب می‌شوند که سود مناسبی ارائه می‌دهند.

استیکینگ در صرافی ایرانی ایمن است؟

بله، استیکینگ در صرافی‌های معتبر ایرانی ایمن است اما کاربران باید قبل از هر اقدامی تحقیقات مفصلی درباره آن صرافی انجام دهند.

بهترین روش استیک ارز دیجیتال کدام است؟

بهترین روش استیکینگ برای کاربران ایرانی، پیوستن به یک استخر استیکینگ از طریق کیف پول ارز دیجیتال است. این روش ریسک پایینی دارد و به سادگی در اکثر کیف پول‌ها قابل انجام است.

منابع: council | ledger | coindex

5/5 - (4 امتیاز)
درباره مریم طحافچی
مریم طحافچی هستم، دارای مدرک لیسانس روانشناسی از دانشگاه پیام نور و مدرک ویراستاری. با سابقه 6 ساله در این زمینه، علاقه‌مند به تحریر و نوشتن شدم و پس از کار در حوزه ویرایش، به تدوین محتوا و نوشتن مقالات پرداختم. تجربه دو ساله‌ام در حوزه ارزهای دیجیتال و کریپتوکارنسی، علاقه‌ام به نوشتن در این زمینه به خصوص روانشناسی ترید را تقویت کرد. از بین رمزارزها، آدا (ADA) یکی از محبوب‌ترین‌های من است.
درباره مریم طحافچی بیشتر بخوانید
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظرات کاربران
  1. سید ضیاءالدین میرصادقی
    ۷ بهمن ۱۴۰۲ در ۱۱:۰۷

    سلام جریان دوستانی که جدیدا اعلام می‌کنند که همه ارزها را استیک میکنند و حداقل ماهی بین چهار تا هشت درصد سود میدهند چیست

  2. عباس نصیری
    ۲۱ اسفند ۱۴۰۲ در ۰۹:۲۳

    سلام
    برای کاربران تازه شروع به کار استیکینگ گزینه خوبی برای کسب سود از ارزهای دیجیتال میباشد

  3. علی ابراهیم زاده
    ۱۷ فروردین ۱۴۰۳ در ۱۰:۲۲

    خوب بود

    • مدیر سایت
      مدیر سایت
      ۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ در ۰۷:۱۷

      سپاسگزار از لطف‌تون

  4. جمشید گرگانی
    ۹ دی ۱۴۰۳ در ۱۱:۲۶

    با سلام از مقاله بسیار لذت بردم خیلی عالی بود . با سپاس

?>