با وجود امنیت بالایی که دنیای کریپتوکارنسی و فضای بلاکچین دارد، همچنان سودجویانی پیدا میشوند که به روشهای مختلف از جمله سایت فیشینگ، ایردراپ جعلی، کیف پولهای تقلبی و پیشنهادات سرمایهگذاری کاذب اقدام به کلاهبرداری از کاربران و سرقت تتر آنها میکنند. به همین منظور در این مطلب به چیستی کلاهبرداری تتر و همچنین روشهای جلوگیری از این روش سرقت پرداختهایم.
کلاهبرداری تتر چیست؟
تتر (Tether با نماد USTD) محبوبترین استیبل کوین (Stablecoin یا کوین با ارزش ثابت) بازار ارزهای دیجیتال است که به دلیل تناظر یک به یک قیمتش با دلار آمریکا، کاربرد فراوانی دارد. تتر به عنوان یک استیبل کوین محبوب با ارزش بازار ۱۳۲ میلیارد دلاری بیش از ۱۰ سال است که برای سرمایهگذاری و انجام امور مختلف استفاده میشود. اما این محبوبیت و کاربرد فراوان، تتر را به اولین هدف کلاهبرداران کریپتویی تبدیل کرده است. کلاهبرداری تتر فرایندی است که طی آن سوءاستفادهگران با به سرقت بردن تترهای کاربران، این ارز دیجیتال را به کیف پول خود منتقل کرده و حساب کاربران را خالی میکنند.
در کلاهبرداری تتر، سارقان با فریب دادن کاربران، تترهای آنها را به آدرس خود منتقل میکنند. این کلاهبرداران بسیار حرفهای بوده و در کار خود دقت فراوانی دارند.
۱۰ مورد از روشهای رایج کلاهبرداری تتر

با توجه به توسعه اینترنت، فراگیر شدن بازار کریپتوکارنسی و افزایش افرادی که به سمت بازار ارزهای دیجیتال سوق پیدا میکنند، روشهای کلاهبرداری متنوعی وجود دارد. در ادامه به ۱۰ روش رایج کلاهبرداری تتر پرداختهایم:
۱. سایتهای فیشینگ و جعلی
سایتهای فیشینگ و جعلی فضاهایی هستند که با ایجاد محیطی مشابه سایتهای معتبر اقدام به کلاهبرداری از کاربران و سرقت تتر آنها میکنند. تصور کنید به دنبال معامله تتر در صرافی Binance هستید. نام «Binance» را جستجو میکنید و روی اولین سایت بدون دقت کردن به دامنه (Domain) کلیک کرده و وارد سایت میشوید. حال در این سایت به خرید تتر میپردازید. اما متوجه میشوید هیچ تتری در حساب شما نیست. با نگاهی کوتاه به نام سایت، به جای «Binance» نام «Biinance» را میبینید(به جای یک i دو حرف i به شکل ii وجود دارد.) این روش کلاهبرداری فیشینگ نام دارد.
۲. ایردراپهای جعلی
با توجه به اینکه یکی از داغترین بحثهای این روزهای دنیای کریپتوکارنسی، ایردراپ ارزهای مختلف است، کلاهبرداران با سوءاستفاده از این موضوع اقدام به کلاهبرداری تتر میکنند. در این روش، کلاهبرداران با ایجاد نوعی ایردراپ جعلی، از کاربران درخواست میکنند که برای شرکت در ایردراپ مقدار مشخصی تتر به یک ولت واریز کنند؛ یا میخواهند که کاربران برای شرکت در ایردراپ جعلی تتر، عبارت امنیتی ۱۲ کلمهای خود را در اختیار سودجویان بگذراند. در همین راستا، برخی کاربران فریب این ایردراپها را خورده و تترهای خود را از دست میدهند.
۳. کیف پولهای جعلی
برخی از سودجویان به منظور کلاهبرداری تتر، اقدام به ساخت و تبلیغ گسترده کیف پولهای جعلی خود میکنند. این کیف پولها، فضایی کاملا مشابه کیف پولهای امن مانند تراست ولت را دارند. با این تفاوت که به محض اینکه کاربر تترهای خود را به این کیف پولها منتقل میکند، دارایی در کسری از ثانیه به آدرس کیف پول کلاهبرداران واریز خواهد شد و تمام تترهای کاربر به سرقت خواهد رفت.
۴. پیشنهادهای سرمایهگذاری کاذب
عمده کلاهبرداری تتر در طرحهای سرمایهگذاری رویاپردازانه و کاذب برخی سودجویان رخ میدهد. جایی که کلاهبرداران با ارائه وعدههای دروغین از کاربران میخواهند تا به حساب آنها مبالغی را به عنوان سرمایهگذاری در قالب تتر واریز کنند. این رویای محال، در نهایت منجر به از دست رفتن توکنهای USDT کاربران و کلاهبرداریهای بزرگ خواهد شد.
۵. شبکههای اجتماعی و پیامرسانها

با توجه به تعداد زیاد کاربرانی که در شبکههای اجتماعی فعالیت میکنند، این فضاها تبدیل به جولانگاه کلاهبرداران و سارقان کریپتوکارنسی شده است. یکی از روشهای رایج برای کلاهبرداری تتر، کلاهبرداری تتر در واتساپ است. جایی که سودجویان با استفاده از روشهای زیر، اقدام به کلاهبرداری تتر میکنند.
- ایجاد گروههای جعلی
- ارسال پیامهای خصوصی
- ارسال لینکهای جعلی
پس فراموش نکنید که هرگز روی لینکهای مشکوک؛ یا لینکهایی که افراد ناشناس برای شما میفرستند کلیک نکنید. با کلیک کردن روی این لینکها ممکن است بدافزارهایی روی تلفن همراه شما نصب شود و داراییهایتان سرقت شوند.
6. تتر تقلبی (Fake Tether)
بیدقتی کاربران در انتخاب تتر واقعی، اولین قدم برای کلاهبرداری تتر از کاربران است. سودجویان با ایجاد تغییر کوچک در نام، لوگو، آدرس قرارداد و همچنین نماد آن، اقدام به کلاهبرداری تتر میکنند. برای مثال، نام اصلی تتر به شکل «Tether» نوشته میشود. اما ممکن است سودجویان آن را به شکل «Teter» بنویسند و کاربران با بیتوجهی به این نام، این نوع تتر را انتخاب کنند و به خرید و فروش آن بپردازند.
۷. طرحهای پانزی و هرمی
یکی از قدیمیترین روشهای کلاهبرداری، طرحهای پانزی و هرمی هستند. طرحهایی که مالکان آنها وعده سودهای نجومی و پی در پی را از طریق سرمایهگذاری پلهای و کسب سودهای بزرگ میدهند. در این روشها، کاربران به خیال خود اقدام به سرمایهگذاری تترهای خود میکنند و در نهایت، غرق در بدهی، تترهای خود را از دست میدهند.
۸. رباتها و نرمافزارهای اسکم
پیشرفت تکنولوژی برای کلاهبرداران نیز مناسب بوده است. سودجویان با ساخت رباتها و نرمافزارهای تقلبی، اقدام به کلاهبرداری تتر کاربران میکنند. این رباتها با عناوین مختلفی مثل موسیقی، فیلم، کتاب، بازی و غیره ارائه میشوند و کاربران با استفاده از این رباتها و اتصال کیف پول خود برای پرداختها مختلف، با دست خود، تترهایشان را به کلاهبرداران هدیه میدهند.
۹. قراردادهای هوشمند تقلبی
قراردادهای هوشمد تقلبی اسمارت کانترکتهایی هستند که ظاهری کاملا مشابه با قراردادهای هوشمند اصلی دارند و کاربران را فریب میدهند. برای مثال شما کیف پول اتریومی خود را به یک پلتفرم کلاهبرداری متصل میکنید تا توکنهای تتر خود را تبدیل به ارز دیجیتالی دیگر کنید. در ابتدا پیامی ظاهر میشود که از شما میخواهد مقدار تتری که میخواهید وارد معامله کنید را تایید کنید. ممکن است شما به این عدد دقت نکنید و بدون خواندن قرارداد، آن را تایید کنید. اما این قرارداد برای دسترسی به تمام توکنهای شما طراحی شده است و با تایید کردن آن تمام داراییتان را در اختیار هکر قرار خواهید داد. برای جلوگیری از این مشکل؛ ابتدا کیف پولهای خود را فقط به سایتهای معتبر متصل کنید؛ و دوم تمام جزئیات قراردادهایی که تایید میکنید را مطالعه کنید.
۱۰. کلاهبرداری با رسید جعلی پرداخت تتر
ممکن است برخی اوقات بابت انجام کاری، به عنوان پاداش، تتر دریافت کنید. طرف مقابل، مدعی میشود که مقدار تتر مورد نظر شما را پرداخت کرده و در نهایت رسید جعلی ارسال میکند. پس از ارسال رسید، از شما میخواهد تا خدمات مورد نظر او را برایش انجام دهید و مدعی است که واریز تتر به دلیل شلوغی شبکه و پردازش، طول خواهد کشید. همین موضوع باعث خواهد شد تا پولی که برای تتر پرداخت کردهاید، به باد رفته و طعمه سودجویان شوید. تراکنشهای تتر معمولا روی شبکههایی انجام میشوند که سرعت بالایی دارند و در کمتر از چند دقیقه تایید میشوند. پس با شک به این ادعاها نگاه کنید.
تتر تقلبی چیست و چگونه آن را تشخیص دهیم؟
تتر تقلبی توکنی است که کاملا مشابه تتر اصلی بوده اما هیچ پشتوانه و در نتیجه ارزشی ندارد. تتر تقلبی تنها برای سوءاستفاده از کاربران و سرقت دارایی آنها ساخته شده است. تتر تقلبی ممکن است در نام، آدرس قرارداد، نماد و لوگو با تتر اصلی تفاوتهایی جزئی داشته باشد؛ اما این تفاوت توسط کاربران قابل شناسایی نباشد. اکثر کلاهبرداریهای تتر توسط این نوع از تتر صورت میگیرد.
چگونه کلاهبرداریهای تتر را تشخیص دهیم و با آن مقابله کنیم؟

برای اینکه در دام کلاهبرداریهای تتر گرفتار نشوید، حتما نکات امنیتی زیر را رعایت کنید:
1. استفاده از منابع معتبر
پیش ار سرمایهگذاری در پروژههای مختلف تتر، حتما منابع معتبر را بررسی کنید. سعی کنید برای هرگونه سرمایهگذاری روی ارزهای دیجیتال به خصوص تتر، حتما اطلاعات لازم را از سایتهای معتبر جمعآوری کنید. سایتهای کلاهبرداری تتر بسیار زیاد هستند و از این رو، ممکن است گرفتار این سایتهای شوید.
۲. بررسی آدرس قرارداد هوشمند (Contract Address)
یکی از دقیقترین و مطمئنترین روشهای تشخیص تتر تقلبی از تتر اصلی، بررسی آدرس قرارداد تتر است. آدرس قرارداد رشتهای از حروف و اعداد بوده که منحصربهفرد است و هر پروژهای، از رپد بیت کوین گرفته تا په په، شامل آن میشوند. سودجویان با تغییری کوچک در این آدرس، اقدام به کلاهبرداری میکنند. اگر تتر شما روی شبکه اتریوم است؛ برای بررسی این آدرس میتوانید از سایت Etherscan استفاده کنید. همچنین سایت Tronscan مختص ارزهایی است که مبتنی بر شبکه ترون معامله میشوند.
به عنوان مثال آدرس قرارداد تتر روی شبکه ترون به شرح زیر است:
TR7NHqjeKQxGTCi8q8ZY4pL8otSzgjLj6t
۳. دقت در لوگو و برند تتر
با دقت نام، لوگو و نماد تتر را بررسی کنید. ممکن است سودجویان، نماد تتر را از یک «T» با نوعی «حلقه» در اطراف به شکلی دیگر تغییر دهند. یا برند تتر را با نماد «Tether» به «Teter» تغییر دهند و کاربران متوجه آن نشوند.
۴. بررسی وضعیت تتر در بازار
ارزش تتر همیشه برابر با یک دلار آمریکاست. اگر توکنی تحت عنوان تتر به شما داده شد که قیمت آن، یا دیگر ویژگیهایش با وضعیت بازار تطابق نداشت؛ مطمئن باشید که کلاهبرداری است.
۵. استفاده از کیف پولهای رسمی و معتبر
کیف پولهای زیادی در دنیای کریپتوکارنسی وجود دارد که اکثر آنها تقلبی هستند. بهترین راه، استفاده از کیف پولهایی است که اعتبار ویژهای در بازار دارند. همچنین کیف پولها را همیشه از وبسایت رسمی یا از اپلاستور یا گوگلاستور دانلود کنید. هرگز از فایلهای نصبی تلگرامی یا واتساپی استفاده نکنید.
۶. مراقبت از اطلاعات شخصی و کلید خصوصی
هیچگاه رمز تلفن همراه، عبارت امنیتی کیف پول یا رمز عبور حساب کاربری خود در صرافی را به شخص دیگری ندهید. هیچگاه برای ارائه این اطلاعات به کسی اعتماد نکنید.
۷. آگاهی از ایردراپها و تبلیغات مشکوک

ایردراپهای رسمی، شکل و شمایل متفاوتی دارند. از توسعهدهندگان حرفهای با کارنامه و شبکههای اجتماعی فعال گرفته تا وبسایت رسمی و معتبر با نقشهراه منطقی و عملگرایانه. در تشخیص ایردراپ اصلی و تقلبی به این عوامل دقت کنید تا مورد کلاهبرداری قرار نگیرید.
۸. بررسی آدرس کیف پولها
پیش از انجام هرگونه انتقال تتر بین کیف پولهای خود، چندین بار آدرس کیف پول مقصد را بررسی کنید. کلاهبرداران میتوانند از طریق رباتها و بدافزارها، آدرس کیف پول مقصد را به آدرس کیف پول خود تغییر داده و به همین راحتی، تترهای شما را به سرقت ببرند.
۹. هشدار به پیامهای شبکههای اجتماعی
شبکههای اجتماعی بهترین محل برای کلاهبرداری از افراد هستند. معمولا هیچ راهی برای یک شبه پولدار شدن وجود ندارد؛ در نتیجه به پیامهایی که چنین ادعاهایی دارند توجه نکنید. روی لینکهایشان کلیک نکنید و هرگز اطلاعات خصوصی خود را در شبکههای اجتماعی در اختیار غریبهها قرار ندهید.
۱۰. استفاده از ابزارهای اعتبارسنجی
سعی کنید پیش از هرگونه سرمایهگذاری یا نقل و انتقال USDT، اعتبار پروژهها را با بررسی شبکههای اجتماعی آنها و همچنین وبسایت رسمیشان بررسی کنید. برای اعتبارسنجی پلتفرمها میتوانید از وبسایت TrustPilot استفاده کنید.
۱۱. بررسی امنیت سایتها و اپلیکیشنها
سایتها و اپلیکیشنهای زیادی وجود دارند که توسط کلاهبرداران برای سرقت تتر کاربران توسعه داده شدهاند. برای تشخیص امنیت سایتها، موارد زیر را حتما بررسی کنید.
- بررسی پروتکل Https سایت
- بررسی دامنه از طریق سایت WHOIS
- بررسی نماد اعتماد سایت
- تحقیق در شبکههای اجتماعی و نظرات کاربران
- استفاده از سایت Google Safe Browsing
- نصب افزونه Web of Trust
- جستجو نام پلتفرم در وبسایت TrustPilot و خواندن نظرات کاربران واقعی
۱۲. نگهداری کپیهای امن از اطلاعات کیف پول
برای جلوگیری از کلاهبرداری و سرقت تتر از ولت، حتما اطلاعات مهم کیف پول خود مانند عبارت ۱۲ کلمهای امنیتی خود را در مکانی امن نگهداری کنید تا به دست سودجویان نیفتد.
۱۳. دقت به جزئیات در طراحی و گرافیک
توجه داشته باشید که نماد تتر با رنگ سبز شناخته میشود. حرف «T» که دایرهای در اطرافش دارد به عنوان نماد تتر شناخته میشود. کوچکترین تغییر در این نماد، نشان از تقلبی بودن تتر مورد معامله شما دارد. همچنین وبسایتها یا پلتفرمهایی که طراحی گرافیک ضعیف دارند، احتمال کلاهبرداری در آنها بیشتر است.
۱۴. اطمینان از هویت و اعتبار پیشنهاددهندگان

افراد بسیاری هستند که پیشنهادات جذابی برای سرمایهگذاری با تتر دارند؛ اما اکثر این افراد به دنبال کلاهبرداری بوده و پروژههایی تقلبی برای سرمایهگذاری پیشنهاد میدهند. سعی کنید پیش از شروع سرمایهگذاری، تحقیقات لازم را مبنی بر اعتبار پیشنهاددهندگان انجام دهید.
15. اجتناب از طرحهای پانزی و هرمی
هیچ راهی برای پولدار شدن همگانی وجود ندارد. هر طرحی که به شما وعده پولدار شدن در ازای دعوت دوستان دهد، پانزی است. جزئیات اقتصادی این طرحها را با دقت بخوانید. متوجه میشوید که فقط افرادی که در راس این طرحها هستند سود میکنند؛ آن هم به واسطه ضرر کردن افراد دیگر در ردههای پایینتر طرح.
مجازات و قوانین مرتبط با کلاهبرداری تتر
با توجه به اینکه ارزهای دیجیتال قانون و مقررات دقیق و تدوینشدهای در کشور ما ندارند، بهنظر میرسد رسیدگی به شکایات تتر سختتر باشد. اما اگر محرز شود فرد کلاهبردار با انجام فریب، نیرنگ و مانورهای متقلبانه یا سایر اعمال در حکم کلاهبرداری، اقدام به کلاهبرداری ارزهای دیجیتال کرده باشد، مجرم خواهد بود و میتواند مورد پیگرد قانونی قرار بگیرد.
توصیههای امنیتی برای جلوگیری از کلاهبرداری تتر
به خاطر داشته باشید برای اینکه فریب کلاهبرداران تتر را نخورید، موارد زیر را رعایت کنید:
- از سایتها و منابع معتبر استفاده کنید.
- آدرس قرارداد تتر را بررسی کنید.
- از کیف پولهای رسمی و معتبر استفاده کنید.
- در حفظ اطلاعات کیف پول خود نهایت دقت را به خرج دهید.
- هرگز روی لینکهای ناشناس کلیک نکنید.
نمونههای واقعی از کلاهبرداریهای تتر
امروزه، با توجه به توسعه شبکههای اجتماعی و تبلیغات گستردهتر پلتفرمهای ارائه دهنده خدمات مالی، کلاهبرداری تتر نیز بیشتر شده است. در ادامه به بررسی نمونههایی از کلاهبرداری تتر در ایران و جهان میپردازیم.
- پروژه Pitrex: این پروژه مدعی است که تترهای شما را میگیرد و در مقادیر بیشتر به شما برمیگرداند. طرح Pitrex پانزی است و سود پلهای را پیشنهاد میکند. حال از کاربران میخواهد تا برای کسب سود بیشتر، به سودهای خود دست نزده تا در هر مرحله، ۲ برابر سرمایه مرحله قبل را به عنوان سرمایه جدید داشته باشند. برای مثال شما با ۱۰ تتر کار را آغاز میکنید. پس از ۵ روز ۱۰ تتر شما ۲۰ تتر میشود. حال بیترکس از شما میخواهد ۲۰ تتر را نگه دارید تا به ۴۰ تتر تبدیل شود. در نهایت با تکرار همین طرح، تترهای شما را در با ایجاد طمع از شما خواهد گرفت.
- پیام سایت usdtwen: این پیام در شبکههای اجتماعی برای کاربران ارسال میشود. این پیام حاوی مزمون مقابل است؛ «سلام (نام کاربر) رمزعبور شما: xxx و نام کاربری شما: ccc است. موجودی فعلی شما ۲۵۰.۰۰۰ usdt است.» در ادامه لینک سایت usdtwen قرار دارد. با حضور در این سایت، فرایند کلاهبرداری شروع خواهد شد.
- ایمیل جعلی از صرافی: ایمیلی با نام صرافی به شما میرسد و میگوید که داراییهای ۱۰۰۰ دلاریتان مسدود شده است. برای باز کردن این مقدار عبارت بازیابی ۱۲ کلمهای خود را بفرستید. هر پیامی که عبارت بازیابی شما را بخواهد کلاهبرداری است. هرگز رمز عبور یا عبارت بازیابی خود را در اختیار کسی قرار ندهید. همچنین با دقت کردن به آدرس فرستنده ایمیل، متوجه میشوید که از دامنه واقعی صرافی ارسال نشده است و تغییراتی در آدرس وجود دارد.
اگر قربانی کلاهبرداری تتر شدیم، چه کنیم؟
این روزها با توجه به افزایش کلاهبرداریهای مرتبط با ارزهای دیجیتال، بهترین راه برای پیگیری این کلاهبرداریها، اقدام از طریق پلیس فتا است. حتما بعد از هرگونه کلاهبرداری، به پلیس فتا مراجعه کنید و شکایت خود را تنظیم کنید.
جمعبندی
کلاهبرداری تتر از روشهای رایج سرقت دارایی کاربران در حوزه کریپتوکارنسی است. این کلاهبرداری به روشهای متنوعی صورت میگیرد. سایتهای فیشینگ، ایردراپهای جعلی، کیف پولهای تقلبی، تتر تقلبی و طرحهای پانزی از مرسومترین روشهای سرقت تتر هستند. برای مقابله با این روشهای کلاهبرداری تتر حتما پیش از هرگونه فعالیتی از منابع معتبر و رسمی برای اعتبارسنجی سرمایهگذاری خود استفاده کنید. حتما امنیت سایت و رباتی که کیف پول خود را به آن متصل میکنید بررسی کرده تا در دام کلاهبرداری تتر گرفتار نشوید.
سوالات متداول
آیا تتر کلاهبرداری است؟
خیر، تتر به عنوان یک استیبل کوین معتبر در بازار کریپتوکارنسی شناخته شده و بیشترین حجم معامله را پس از بیت کوین و اتریوم دارد.
چگونه از خود در برابر کلاهبرداری تتر محافظت کنیم؟
سعی کنید موارد زیر را رعایت کنید.
۱. از سایتها و منابع معتبر استفاده کنید.
۲. آدرس قرارداد تتر را بررسی کنید.
۳. از کیف پولهای رسمی و معتبر استفاده کنید.
۴. در حفظ اطلاعات کیف پول خود نهایت دقت را به خرج دهید.
چطور میتوانم از سایتهای فیشینگ تتر اجتناب کنم؟
هیچگاه در سایتهای غیر معتبر اطلاعات حساب کاربری و کیف پول خود را وارد نکنید. سعی کنید روی لینکهای مشکوکی که از طریق شبکههای اجتماعی برای شما ارسال میشود کلیک نکنید.
چگونه میتوانم آدرس قرارداد هوشمند تتر را بررسی کنم؟
کافی است برای معاملات شبکه اتریوم به Etherscan و برای معاملات مبتنی بر شبکه ترون به Tronscan مراجعه کنید.
منبع: prestmit
اولین نفری باشید که نظر می دهید