۲۷ فروردین ۱۴۰۴ اخبار
  1. اخبار جدید به زودی منتشر می‌شود
تلگرام ثبت‌نام در رمزینکس

قرارداد اختیار معامله (Options) چیست؟ بررسی مزایا، معایب و استراتژی‌ها

 
۲۰ فروردین ۱۴۰۴   ۱۹ فروردین ۱۴۰۴
  15 دقیقه
آپشن تریدینگ چیست

قرارداد اختیار معامله نوعی ابزار مالی است که به معامله‌گران حق، نه الزام، خرید و فروش دارایی‌های مختلف را می‌دهد. در واقع، در معاملات آپشن تریدینگ دارایی خاصی خرید و فروش نمی‌شود و تنها هزینه‌ای بابت حق خرید و فروش پرداخت می‌شود که نسبت به قیمت دارایی پایین‌تر است.در این مقاله به توضیح کامل و جامع قرارداد اختیار معامله و معاملات آپشن خواهیم پرداخت و استراتژی‌ها، مزایا و معایب این نوع معاملات را برای شما شرح می‌دهیم.

معاملات آپشن یا قرارداد اختیار معامله چیست؟

معاملات آپشن یا قرارداد اختیار معامله نوعی داد و ستد در بازارهای مالی به حساب می‌آیند که در آن دارایی خرید و فروش نمی‌شود؛ بلکه حق خرید و فروش دارایی در یک قیمت مشخص و در یک زمان مشخص معامله می‌شود. خریداران و فروشندگان در معاملات آپشن مشخص می‌کنند که قیمت یک دارایی تا زمان مشخصی در آینده به قیمتی بالاتر یا پایین‌تر می‌رسد و در راستای آن حق معامله را خرید و فروش می‌کنند. این نوع معاملات اخیراً وارد معامله ارز دیجیتال هم شده‌اند و کم ریسک هستند.

از اصطلاحات رایج آپشن در بازارهای مالی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • اختیار معامله: قرارداد اختیار معامله به توافقی گفته می‌شود که به خریدار حق، نه الزام، خرید یا فروش یک دارایی را در قیمتی از پیش تعیین شده و در یک دوره زمانی مشخص می‌دهد.
  • اندازه قرارداد (Size): اندازه قرارداد به تعداد مشخص دارایی گفته می‌شود که در آن قرارداد تحت پوشش قرار می‌گیرند. برخی از قراردادها یک بیت کوین و برخی دیگر کسری از بیت کوین را تحت پوشش قرار می‌دهند.
  • رایت کردن (Write): فروش یا صدور قرارداد اختیار معامله را رایت کردن می‌گویند. رایتر آپشن در واقع همان فروشنده قرارداد اختیار معامله است که متعهد می‌شود تا در صورت اعمال حق توسط خریدار به تعهدات خود پایبند باشد.
  • افست (Offset): افست به معنای بستن یا اتمام یک قرارداد اختیار معامله است. این عمل برای مدیریت ریسک و سرمایه انجام می‌شود.
  • قیمت توافقی (Strike Price): قیمت توافق شده در قرارداد اختیار معامله که در زمان تاریخ سررسید اعمال خواهد شد و خریداران و فروشندگان حق اختیار معامله بر مبنای آن خرید و فروش می‌کنند.
  • قیمت قرارداد یا هزینه قرارداد (Premium price): هزینه‌ای است که بابت خرید و فروش قرارداد از طرف خریدار به فروشنده داده می‌شود.
  • تاریخ سررسید: زمانی که قرارداد اختیار معامله باید تسویه شود و خریداران تصمیم بگیرند که آیا می‌خواهند از حق خود استفاده کنند یا خیر.

قرارداد اختیار معامله یا آپشن تریدینگ چگونه کار می‌کند؟

قرارداد اختیار معامله یا آپشن تریدینگ در ابتدا ممکن است با سایر روش‌های معاملاتی مانند معاملات فیوچرز اشتباه گرفته شود. در بازارهای معاملاتی آپشن قراردادهایی با عنوان اختیار معامله وجود دارند که در آن‌ها قیمت توافقی و تاریخ سررسید قید شده است. قیمت توافقی ممکن است که پایین‌تر یا بالاتر از قیمت فعلی دارایی باشد.

معامله‌گران با توجه به پیش بینی‌های خود از بازار یکی از این قراردادها را خریداری می‌کنند یا می‌فروشند. خرید یا فروش هر کدام از این قراردادها هزینه‌ای برای معامله‌گر دارد که به او کمک می‌کند تا معامله خود را بیمه کند. اگر در زمان سررسید قرارداد قیمت دارایی با پیش‌بینی معامله‌گر مطابقت داشت و قیمت در جهت درست پیش رفته بود که معامله‌گر سود می‌کند؛ اما اگر قیمت در جهت پیش‌بینی معامله‌گر پیش نرفته باشد، او تنها به اندازه هزینه خرید قرارداد ضرر می‌کند.

انواع قرارداد اختیار معامله (Call و Put) در بازارهای مالی

قراردادهای آپشن به دو شکل کال (Call) و پوت (Put) آپشن در بازار عرضه می‌شوند:

  • قرارداد کال آپشن (Call Option): قرارداد کال آپشن به معامله‌گران این اختیار را می‌دهد تا در تاریخ سررسید دارایی را با قیمت توافقی خریداری کنند یا خیر.
  • قرارداد پوت آپشن (Put Option): قرارداد پوت آپشن به معامله‌گران این اختیار را می‌دهد تا در تاریخ سررسید دارایی را با قیمت توافقی بفروشند یا خیر.

در واقع این دو قرارداد اختیار معامله در مقابل یکدیگر قرار دارند. خریداران کال آپشن از بالا رفتن قیمت سود خواهند کرد و خریداران پوت آپشن هم از ریزش قیمت کسب سود می‌کنند.

چگونه قرارداد اختیار معامله را تسویه کنیم؟

معاملات آپشن در بازارهای مالی به دو شکل آمریکایی و اروپایی انجام می‌شود. معاملات آپشن آمریکایی به معامله‌گران اجازه می‌دهند تا خرید و فروش قراردادها پیش از سررسید هم انجام شود؛ اما در مدل اروپایی تا پیش از رسیدن به تاریخ سررسید امکان خرید و فروش قراردادهای کال یا پوت آپشن وجود ندارد.

تفاوت معاملات آپشن با سایر روش‌های معامله

معاملات آپشن تفاوت زیادی با سایر روش‌های معاملاتی دارد. در واقع، بازار آپشن محلی است که حق خرید و فروش دارایی معامله می‌شود و از اصل دارایی خبری نیست. همین مسئله بین معاملات آپشن با سایر روش‌های معامله فاصله دو چندانی می‌اندازد.

تفاوت معامله آپشن با معاملات اسپات

معاملات آپشن با معامله اسپات دو تفاوت اساسی دارد. اول این که در معاملات آپشن امکان خرید اختیار معامله کال و پوت آپشن وجود دارد که باعث سود گرفتن از بالا رفتن و ریزش قیمت‌ها می‌شود و دوم این که در صورت پیش‌بینی غلط و خرید اختیار معامله اشتباه، معامله‌گر تنها به اندازه هزینه قرارداد ضرر خواهد کرد و ضرر بیشتری را متحمل نمی‌شود. این در حالی است که در معاملات اسپات تنها می‌توان از بالا رفتن قیمت‌ها سود گرفت و ریزش قیمت‌ها به هر اندازه‌ای می‌تواند باعث ضرر و زیان به همان اندازه شود.

تفاوت معاملات آپشن با معاملات فیوچرز

معاملات فیوچرز هم یک تفاوت اساسی با معاملات آپشن دارد. با وجود این که در هر دو نوع معامله دارایی حقیقی خرید و فروش نمی‌شود و از صعود و نزول قیمت‌ها می‌توان سود کسب کرد؛ اما پیش‌بینی غلط روند قیمت در معاملات فیوچرز باعث ضرر و زیان کامل خواهد شد و در معاملات آپشن تنها به اندازه هزینه قرارداد ضرر خواهید کرد. در واقع، در معاملات آپشن با خرید قرارداد اختیار معامله خود را نسبت به نوسانات بازار بیمه خواهید کرد.

تفاوت معاملات آپشن با معاملات مارجین

در مارجین تریدینگ هم امکان پوزیشن گیری نسبت به هر دو جهت بازار امکان دارد و همچنین می‌توان با استفاده از اهرم میزان سود و ضرر را بیشتر کرد. امکان کال مارجین شدن و از دست دادن تمام سرمایه در معاملات مارجین وجود دارد؛ اما در معاملات آپشن اهرم خاصی وجود ندارد و سرمایه شما در برابر ضرر و زیان محافظت خواهد شد.

تفاوت معاملات آپشن با استیکینگ

اما تفاوت معاملات آپشن با استیکینگ چیست؟ معامله‌گران در فرآیند استیکینگ به تأیید تراکنش‌ها کمک می‌کنند و در ازای آن پاداش اندکی می‌گیرند. پاداش اصلی استیکینگ بالا رفتن قیمت دارایی است؛ در صورتی که می‌توانند با معاملات آپشن هم سود چند برابری از بالا رفتن قیمت داشته باشند و هم در فروش آپشن‌ها پاداش دریافت کنند. باید به این نکته هم توجه داشت که در استیکینگ با کاهش قیمت دارایی ممکن است که سود به زیان تبدیل شود.

تفاوت معاملات آپشن با هولد کردن

سوال مهم این است که تفاوت معاملات آپشن با هولد کردن چیست؟ معامله‌گران در استراتژی هولد کردن تنها به این امید دارند که قیمت‌ها بالا بروند و از بالا رفتن قیمت‌ها سود کنند؛ در حالی که در معاملات آپشن می‌توان از صعود و نزول به سود رسید. همچنین، در استراتژی هولد کردن نمی‌توان یک ماهه را دریافت کرد و تنها حرکت‌های بلند مدت قیمت مدنظر هستند؛ اما در معاملات آپشن حداقل تاریخ سررسیدها یک ماه هست.

تفاوت معاملات آپشن با CFDها

معاملات CFDها نزدیک‌ترین نوع معامله به معاملات آپشن هستند؛ چرا که در این نوع معاملات هم دارایی خرید و فروش نمی‌شود و تنها قراردادی وجود دارد که از نوسان قیمت به سود برسند. تفاوت معاملات آپشن با CFDها در پوشش ریسکی است که حق بیمه در اختیار خریداران آپشن قرار می‌دهد که معامله‌گران CFD از آن بی‌بهره‌اند.

نقش پارامترهای یونانی (Greeks) در معاملات آپشن

پارامترهای یونانی در معاملات آپشن اطلاعات ارزشمندی را در مورد عوامل اثرگذار بر قیمت آپشن به معامله‌گران می‌دهند که بسیار کمک کننده خواهد بود. اعداد دلتا، تتا، وگا و گاما عوامل مختلفی مانند قیمت آپشن، تأثیر زمان در ارزش قرارداد اختیار معامله، تأثیر نوسانات بازار و تغییرات قیمت در معاملات آپشن را اندازه‌گیری می‌کنند.

دلتا (Delta) و تأثیر آن بر قیمت آپشن

عدد دلتا یکی از ابزارهایی است که برای پیش‌بینی بازار آپشن مورد توجه است. عدد دلتا به معامله‌گران آپشن نشان می‌دهد که قیمت قرارداد اختیار معامله چه قدر با تغییر قیمت دارایی پایه تغییر می‌کند. قرارداد اختیار معامله بیت کوین ۰.۵ باشد. این بدان معناست که به ازای هر ۱ درصد رشد بیت کوین، قیمت قرارداد اختیار معامله ۰.۵ درصد رشد خواهد کرد.

عدد دلتا دو کاربرد مهم در بازار آپشن دارد. اول اینکه تغییرات قیمت قرارداد اختیار معامله را به معامله‌گران نشان می‌دهد و کاربرد دوم مربوط به احتمال اجرایی شدن قرارداد در سررسید است. اگر عدد دلتای قرارداد اختیار معامله ۰.۵ یا ۵۰ باشد؛ بدین معنی است که ۵۰ درصد احتمال دارد که قیمت دارایی بیشتر از آن چیزی باشد که شما پیش‌بینی کرده‌اید.

تتا (Theta) و زمان در ارزش قرارداد اختیار معامله

تتا پارامتری است که با گذر زمان و ارزش قرارداد اختیار معامله سروکار دارد. عدد تتا نشان می‌دهد که هر چه به تاریخ سررسید قرارداد نزدیک شویم، ارزش قرارداد اختیار معامله کاهش پیدا می‌کند و امید به سودآوری کاسته می‌شود. این اتفاق به این دلیل می‌افتد که در نزدیکی تاریخ سررسید سرنوشت قرارداد معمولاً تا حدود زیادی مشخص است و قرارداد دیگر ارزش خرید ندارد.

تتا همیشه عددی منفی است و ارزش قرارداد اختیار معامله را به سمت صفر می‌برد. این موضوع بدین معنی است که با خرید یک اختیار معامله به تدریج از ارزشش کم می‌شود و ما نمی‌توانیم زمان را به عقب برگردانیم تا قرارداد اختیار معامله را با ارزش بالاتری بخریم. عدد تتا رفتاری لگاریتمی دارد و در هفته‌های آخر نزدیک به تاریخ سررسید با سرعت بالاتری اوج می‌گیرد. دلیل این موضوع نزدیک شدن قیمت توافقی اختیار معامله با قیمت در لحظه دارایی است.

وگا (Vega) و تأثیر نوسانات بازار

عدد وگا حساسیت قیمت قرارداد اختیار معامله نسبت به نوسانات بازار را نشان می‌دهد. هر چه قدر نوسانات قیمت یک دارایی بالاتر باشد؛ قیمت قرارداد اختیار معامله هم بیشتر می‌شود، چراکه نوسان بالا نشان می‌دهد که قرارداد خیلی سریع‌تر به قیمت توافقی خواهد رسید. هر چه قدر عدد وگا بیشتر باشد؛ قرارداد اختیار معامله سودآورتر است.

عدد وگا بر پیش‌بینی‌های معامله‌گران آپشن هم اثر می‌گذارد. معامله‌گران آپشن پیش‌بینی‌های خود را با عدد وگا تنظیم می‌کنند تا متوجه شوند که احتمالات در نظر گرفته شده تا چه اندازه با واقعیت بازار منطبق است. نکته قابل توجه درباره وگا این است که به نوسانات قیمت دارایی بستگی ندارد؛ بلکه با تغییرات پیش‌بینی نوسان تغییر پیدا می‌کند. هر چه قدر احتمال نوسان قیمت دارایی بیشتر شود؛ عدد وگا نیز بالاتر می‌رود و هر چه قدر عدد نوسانات کاهش پیدا کند، عدد وگا پایین‌تر می‌آید.

گاما (Gamma) و تغییرات قیمت در معاملات آپشن

عدد گاما به معامله‌گران آپشن کمک می‌کند تا بفهمند که عدد دلتا چگونه با تغییر قیمت دارایی اصلی نوسان می‌کند. از آن جا که دلتا همواره در نوسان است و بر اساس تغییر قیمت دارایی اصلی بالا و پایین می‌شود؛ عدد گاما به‌عنوان شاخصی برای اندازه‌گیری‌های تغییرات عمل می‌کند.

عدد گاما به معامله‌گران آپشن نشان می‌دهد که با تغییر قیمت دارایی اصلی تا چه میزان نوسان در دلتا شکل می‌گیرد. این پارامتر به معامله‌گران در پیش‌بینی رسیدن قیمت دارایی به قیمت توافقی در تاریخ سررسید بسیار کمک کننده است. قانون استفاده از عدد گاما به این شکل است که دو آپشن با اعداد دلتای یکسان و اعداد گامای متفاوت بدین گونه تفسیر می‌شوند که آپشن با گامای بالاتر ریسک بیشتری دارد و در این جا معامله‌گر باید ریسک بالاتر را قبول یا این که از معامله آپشن صرف نظر کند.

بهترین استراتژی‌های خرید و فروش در آپشن تریدینگ

استراتژی‌های خرید و فروش در آپشن تریدینگ با بازارهای معمولی تفاوت زیادی دارند. در بازار معاملات آپشن قرار است که پارامترهایی مانند قیمت توافقی، قیمت قرارداد، تاریخ سررسید و پارامترهای یونانی را بررسی کنید و بر اساس آن تصمیم بگیرید که چگونه معامله کنید.

اسپرد صعودی اختیار خرید (Bull Call Spread)

Bul call spread نوعی استراتژی معاملاتی است که از خرید دو آپشن کال به دست می‌آید. در این استراتژی ابتدا دو آشپن کال با تاریخ سررسید یکسان را خریداری می‌کنید و سپس در قیمت‌های بالاتر به صورت هم‌زمان به فروش می‌رسانید. این نوع استراتژی حداقل ریسک را برای معامله‌گران آپشن به وجود می‌آورد و پیچیدگی چندانی هم ندارد.

معامله‌گران با خرید و فروش هم‌زمان آپشن‌های کال هزینه‌های ناشی از خرید یک آپشن کال را با سود حاصل از فروش آپشن کال دیگر به دست می‌آورند. البته باید دقت کافی را داشته باشید که حتماً قیمت دارایی در روند صعودی قرار داشته باشد و هر دو آپشن دارای تاریخ سررسید یکسان باشند تا این استراتژی به خوبی عمل کند.

اسپرد نزولی اختیار فروش (Bear Put Spread)

استراتژی اسپرد نزولی اختیار فروش روی کاهش متوسط یا بزرگ قیمت یک دارایی تمرکز دارد و می‌خواهد تا هزینه‌های نگه‌داری آپشن را کاهش دهد. این استراتژی با خرید پوت آپشن‌ها با تاریخ سررسید یکسان و فروش هم‌زمان پوت آپشن‌ها در قیمت‌های پایین‌تر، هزینه‌های نگه‌داری پوزیشن را کاهش می‌دهد. حداکثر سود ناشی از این استراتژی برابر با تفاوت دو قیمت اعتصابی منهای هزینه خالص آپشن‌ها است.

استراتژی استرادل (Straddle)

استراتژی استرادل در معاملات آپشن جزو کم‌ریسک‌ترین نوع معاملات به حساب می‌آید که چندان سودآور هم نیست. معامله‌گر در استراتژی استرادل به صورت هم‌زمان یک پوت آپشن و یک کال آپشن با قیمت توافقی و تاریخ سررسید یکسان می‌خرد. در این صورت با بالا رفتن و پایین آمدن قیمت به صورت یکسان سود خواهد کرد و تنها نیاز است تا صعود و نزول قیمت دارایی بیشتر از هزینه‌های خرید کال و پوت آپشن باشد.

برای مثال، قیمت بیت کوین ۸۰ هزار دلار است. معامله‌گر یک پوت آپشن و یک کال آپشن با قیمت توافقی ۸۰ هزار دلار برای دو ماه آینده می‌خرد. هزینه خرید این دو آپشن مجموعاً ۱۰۰۰ دلار شده است. حالا اگر قیمت بیت کوین در دو ماه آینده به ۱۰۰ هزار دلار برسد؛ کال آپشن وارد سود ۲۰ هزار دلاری می‌شود که با کسر هزینه ۱۰۰۰ دلاری، معامله‌گر ۱۹ هزار دلار سود کرده است و پوت آپشن هم دست نخورده باقی می‌ماند.

اختیار فروش پوششی (Covered Call)

اختیار فروش پوششی مخصوص کسانی است که می‌خواهند تا بدون ریسک در بازار معامله کنند. معامله‌گر در این استراتژی مالک بخشی از دارایی یا سهام است و سپس روی همان قیمت خرید دارایی یک کال آپشن می‌فروشد. در این حالت با سقوط قیمت، خریدار از حق اختیار معامله خود استفاده نمی‌کند و حق بیمه فروش به معامله‌گر پرداخت می‌شود و اگر هم قیمت دارایی بالاتر رود، خریدار با قیمت توافقی، دارایی را از معامله‌گر می‌خرد و در کنار حق بیمه، سود حاصل از فروش دارایی هم به معامله‌گر می‌رسد. این استراتژی زمانی مناسب است که قیمت دارایی نوسان چندانی نمی‌کند یا این که مقدار کمی به سمت بالا حرکت خواهد کرد.

برای مثال، قیمت بیت کوین ۸۰ هزار دلار است و معامله‌گر ۱ بیت کوین ۸۰ هزار دلاری خریده است. هم‌زمان با خرید بیت کوین، یک کال آپشن ۸۵ هزار دلاری هم می‌فروشد. اگر قیمت بیت کوین زیر ۸۵ هزار دلار بماند؛ خریدار کال آپشن از حق خود استفاده نمی‌کند و معامله‌گر ۱ بیت کوین به علاوه ۲۵۰۰ دلار حق بیمه را دریافت خواهد کرد. اگر هم قیمت بیت کوین به ۹۰ هزار دلار برسد؛ خریدار با استفاده از حق خود، ۱ بیت کوین را از معامله‌گر به قیمت ۸۵ هزار دلار می‌خرد و در نهایت معامله‌گر ۵ هزار دلار به همراه ۲۵۰۰ دلار حق بیمه سود خواهد کرد.

چگونه معاملات آپشن را در بازارهای گاوی و خرسی مدیریت کنیم؟

در بازار گاوی و خرسی به صورت کلی ۴ روش برای مدیریت معاملات وجود دارد. در بازار گاوی خرید کال آپشن و فروش پوت آپشن و در بازار خرسی هم خرید پوت آپشن و فروش مطرح می‌شود. برای آشنایی بیشتر با این گونه معاملات به مثال‌های زیر توجه کنید.

  • معاملات آپشن در بازار گاوی: معامله‌گران در بازار گاوی یا کال آپشن می‌خرند یا پوت آپشن می‌فروشند. در خرید کال آپشن با بالا رفتن قیمت معامله‌گران سود می‌کنند و با فروش پوت آپشن از حق بیمه به‌عنوان سود استفاده می‌کنند.
  • معاملات آپشن در بازار خرسی: معامله‌گران در بازار خرسی یا پوت آپشن می‌خرند یا کال آپشن می‌فروشند. با کاهش قیمت، پوت آپشن خریداری شده وارد سود می‌شود و کال آپشن فروخته شده هم با حق بیمه دریافتی را به‌عنوان سود حساب می‌کند.

مزایای استفاده از قراردادهای آپشن در سرمایه‌گذاری

معاملات آپشن برای سرمایه‌گذاران کم‌ ریسک مزایای بسیار زیادی دارند و رعایت اصول مدیریت ریسک در این معاملات بسیار آسان است. اول از همه هزینه‌های معامله بسیار کم‌تر خواهند شد. سپس ریسک کم‌تری در معاملات اعمال می‌شود. در صورت پیش‌بینی درست روند بازار سود بالاتری دریافت خواهند کرد و در آخر هم استراتژی‌های متنوع‌تری نسبت به بازارهای دیگر پیاده خواهند کرد.

  • کاهش هزینه‌های معاملات: در معاملات آپشن هزینه کم‌تری بابت معاملات پرداخت خواهید کرد؛ چرا که حق خرید و فروش دارایی‌ها را معامله می‌کنید و به اصل دارایی کاری ندارید.
  • کاهش ریسک: قراردادهای اختیار معامله مانند بیمه از وارد شدن خسارت بیش از حد به معامله‌گر محافظت می‌کنند و در نوسانات پیش‌بینی نشده، بخشی از خسارت را به معامله‌گر باز می‌گردانند.
  • افزایش سود: معامله‌گران آپشن سرمایه کم‌تری نسبت به بازار اسپات وارد بازار می‌کنند؛ اما سود بیشتری از بازار می‌گیرند.
  • استراتژی‌های متنوع‌تر: معاملات آپشن مانند بازار اسپات نیستند که مجبور باشید در قیمت‌های پایین خرید کنید و در قیمت‌های بالاتر بفروشید. معامله‌گران آپشن در بازار صعودی، نزولی و حتی رنج هم می‌توانند به سود برسند.

معایب و ریسک‌های معاملات آپشن

معاملات آپشن نیازمند دانش عمیق از بازار و تحلیل دقیق شرایط هستند؛ بنابراین نمی‌توانند در هر شرایطی برای معامله‌گران مناسب باشند و ممکن است که به دلیل مشخص شدن زمان سررسید و نوسانات سریع بازار زیان‌های سنگینی به معامله‌گران وارد شود.

  • ریسک نامحدود برای فروشندگان آپشن: فروشندگان آپشن حدی برای ضررهای خود نمی‌توانند بگذارند؛ اما خریداران آپشن تنها به اندازه قیمت قرارداد ریسک می‌کنند. اگر خریداران بخواهند که از حق خود استفاده کنند؛ فروشندگان مجبور هستند که تعهدات قانونی خود را اجرا کنند.
  • حساسیت به زمان و ریسک تاریخ سررسید: آپشن‌ها را نمی‌توان برای مدت طولانی نگه داشت و در زمان تاریخ سررسید باید تصمیم گرفت که از حق استفاده کنیم یا خیر. در آپشن‌های اروپایی هم محدودیتی وجود دارد که نمی‌توان تا زمان تاریخ سررسید، آپشن را معامله یا تسویه کرد.
  • پیچیدگی و نیاز به دانش تخصصی: معاملات آپشن با مفاهیم پیچیده‌ای مانند مدل‌های قیمت گذاری، پارامترهای یونانی و استراتژی‌های معاملاتی ترکیبی همراه شده است که ممکن است که برای معامله‌گران تازه‌کار مناسب نباشد.
  • نیاز به حساب مارجین و هزینه‌های اضافی: برخی از استراتژی‌های معاملاتی نیازمند حساب مارجین هستند و باید درون حساب مارجین وثیقه به امانت گذاشت. علاوه بر این، هزینه‌های خرید قرارداد اختیار معامله و الزاماتی مانند حداقل موجودی صرافی‌ها باعث می‌شود تا هزینه‌های اضافی به معامله‌گران تحمیل شود.

بهترین صرافی‌ها برای معاملات آپشن در ارز دیجیتال

در بازار ارز دیجیتال هنوز چندان معاملات آپشن جا نیفتاده است و این گونه معاملات بیشتر در بازار سهام انجام می‌شود؛ اما برخی از صرافی‌های مشهور برای رقابت با بازارهای موازی قابلیت معاملات آپشن را به پلتفرم خود اضافه کرده‌اند تا معامله‌گران بتوانند از این بازار هم کسب سود کنند.

 بای‌بیت (Bybit)

صرافی بای بیت قراردادهای اختیار معامله اروپایی به معامله‌گران ارز دیجیتال ارائه می‌دهد. تمامی قراردادهای این صرافی با تسویه نقدی و بدون نیاز به تحویل فیزیکی دارایی پایه انجام می‌شود. آپشن‌ها تنها در تاریخ سررسید قابل اجرا هستند و قیمت تسویه بر اساس میانگین شاخص قیمت ۳۰ دقیقه قبل از تاریخ سررسید محاسبه می‌شود.

صرافی بای بیت سه ابزار Explore، Easy و Pro را برای معامله‌گران مبتدی تا حرفه‌ای آپشن ارائه می‌دهد. ابزار Explore قراردادهای پرطرفدار با حجم معاملات بالا را به معامله‌گران مبتدی پیشنهاد می‌کند و امکان رصد معاملات معامله‌گران بزرگ را فراهم می‌کند. ابزار Easy با رابط کاربری ساده، اطلاعات مهمی مانند سودآوری، هزینه‌ها و تحلیل سود و زیان قراردادهای اختیار معامله را نشان می‌دهد. ابزار Pro هم اطلاعاتی مانند زنجیره آپشن، امکان ایجاد استراتژی‌های چند مرحله‌ای و تحلیل پیشرفته سود و زیان را به معامله‌گران حرفه‌ای ارائه می‌دهد.

دریبیت (Deribit)

صرافی دریبیت هم مانند بای بیت معاملات آپشن اروپایی ارائه می‌دهد که تنها در تاریخ سررسید قابل معامله هستند. این صرافی آپشن‌های معکوس هم ارائه می‌دهد که بر حسب سود و زیان ارز پایه محاسبه می‌شوند. صرافی دریبیت به معامله‌گران حرفه‌ای پلتفرم اختصاصی معاملات آپشن ارائه می‌دهد که برای اجرای استراتژی‌های چند لایه مناسب است. همچنین، امکان اصلاح معامله تا ۲ ساعت پس از ثبت قرارداد هم در این صرافی وجود دارد.

بایننس (Binance)

بایننس یکی از محبوب‌ترین صرافی‌های ارز دیجیتال با حجم معاملات بالا در سراسر دنیا است و نقدینگی کافی برای معاملات آپشن را هم دارد. در این صرافی معاملات آپشن با استیبل کوین تتر قیمت‌گذاری و تسویه می‌شوند. خرید کال یا پوت آپشن بسیار به صرفه‌تر از بازار اسپات یا فیوچرز است و ریسک لیکویید شدن هم وجود ندارد. صرافی بایننس تمام تلاش خود را انجام داده است تا کم‌ترین میزان کارمزد را در معاملات آپشن اعمال کند تا خریداران و فروشندگان کم‌ترین هزینه را متحمل شوند.

چگونه از معاملات آپشن برای پوشش ریسک سرمایه‌گذاری استفاده کنیم؟

معاملات آپشن برای پوشش ریسک در سرمایه‌گذاری‌های بزرگ استفاده می‌شوند و ریسک معاملات را کم می‌کنند. برای مثال، سرمایه‌گذاران بزرگ ۱۰ بیت کوین با قیمت ۸۰ هزار دلار دارند؛ اما همواره نگران هستند که در یک ماه آینده قیمت بیت کوین ریزش کند. آن‌ها یک پوت آپشن با قیمت توافقی ۷۸ هزار دلار می‌خرند که تاریخ سررسیدش برای یک ماه دیگر است. اگر قیمت بیت کوین در یک ماه آینده به ۷۰ هزار دلار رسید؛ سرمایه‌گذاران با استفاده از حق پوت آپشن، ۱۰ بیت کوین را با قیمت ۷۸ هزار دلار می‌فروشند و روی قیمت ۷۰ هزار دلار مجدد خریداری می‌کنند. این استراتژی به هجینگ (Hedging) در بازار آپشن مشهور است که ریسک معاملات آپشن را به حداقل می‌رساند.

استفاده از استراتژی‌های ترکیبی توضیح داده شده در مقاله هم باعث می‌شود تا ریسک معاملات نزدیک به صفر برسند. برای مثال، اگر یک پوت و یک کال آپشن را با قیمت توافقی و تاریخ سررسید یکسان بخرید، در صورت صعود یا نزول قیمت‌ها سود خواهید کرد و ضررهای معاملات نیز کاهش پیدا می‌کند. آموزش ترید ارز دیجیتال را می‌توانید در صرافی رمزینکس هم آموزش ببینید.

آپشن تریدینگ در ارزهای دیجیتال چگونه است؟

آپشن تریدینگ در بازار ارزهای دیجیتال و سایر بازارهای مالی کاملاً یکسان است؛ اما در قیمت توافقی آپشن‌ها ممکن است که تفاوت‌هایی وجود داشته باشد که باعث ایجاد اصطلاحات جدید و معاملات متفاوت در بازار اختیار معامله خواهد شد.

  • معامله In The Money یا ITM: این حالت زمانی اتفاق می‌افتد که قیمت توافقی در کال آپشن پایین‌تر و در پوت آپشن بالاتر از قیمت فعلی دارایی باشد.
  • معامله At The Money یا ATM: این حالت زمانی اتفاق می‌افتد که قیمت توافقی در کال آپشن و پوت آپشن برابر با قیمت فعلی دارایی باشد.
  • معامله Out The Money یا OTM: این حالت زمانی اتفاق می‌افتد که قیمت توافقی در کال آپشن بالاتر و در پوت آپشن پایین‌تر از قیمت فعلی دارایی باشد.

چگونه سود و زیان در قرارداد اختیار معامله محاسبه می‌شود؟

سود و زیان قراردادهای اختیار معامله بر اساس نوع قرارداد، قیمت توافقی، قیمت نهایی دارایی و هزینه قرارداد محاسبه می‌شود. اگر شما یک کال آپشن خریداری کرده باشید، زمانی به سود خواهید رسید که قیمت دارایی بیشتر از قیمت توافقی شده باشد. سود خالص هم در معاملات کال آپشن به شکل زیر محاسبه می‌شود:

سود خرید کال آپشن= (قیمت نهایی دارایی – قیمت توافقی دارایی) – هزینه معامله

در مقابل هم اگر یک پوت آپشن خریداری کرده باشید؛ باید قیمت نهایی دارایی پایین‌تر از قیمت توافقی باشد. در معاملات خرید پوت آپشن سود خالص با فرمول زیر محاسبه می‌شود:

سود خرید پوت آپشن= (قیمت توافقی دارایی – قیمت نهایی دارایی) – هزینه معامله

سؤالات متداول

آیا معاملات آپشن برای افراد مبتدی مناسب است؟

بله معاملات آپشن با کمی هوشمندی و آموزش برای افراد مبتدی هم مناسب هستند.

چگونه از معاملات آپشن برای پوشش ریسک (Hedging) استفاده کنیم؟

اگر از ریزش قیمت دارایی خود می‌ترسید؛ یک پوت آپشن با قیمت توافقی مناسب خریداری کنید تا در صورت ریزش قیمت با قیمت بالاتر دارایی خود را بفروشید.

چه عواملی بر قیمت قراردادهای آپشن تأثیر می‌گذارند؟

تاریخ سررسید، قیمت توافقی، نوسانات بازار جزو سه عامل اصلی اثرگذار بر قیمت قراردادهای آپشن هستند.

منبع:

به این post امتیاز دهید
علیرضا انجوی - نویسنده تخصصی بازارهای مالی
درباره علیرضا انجوی
من فارغ التحصیل ارشد مترجمی زبان انگلیسی هستم و از سال ۱۴۰۰ وارد دنیای تولید محتوا برای ارز دیجیتال شدم. آشنایی من با ارزهای دیجیتال برمی‌گرده به سال‌های ۹۴ و ۹۵؛ درست زمانی که ویتالیک بوترین ایده ساخت اتریوم به ذهنش رسید. بوترین از نویسندگی درباره بیت کوین آغاز کرد و حالا رهبر انقلابی بزرگ در ارز دیجیتال است. آینده من...
درباره علیرضا انجوی بیشتر بخوانید
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظرات کاربران

اولین نفری باشید که نظر می دهید

?>