ری استیکینگ روشی است که کاربران میتوانند توکنها یا کوینهای استیک شده خود را مجدد سپردهگذاری کنند. این فرایند امکان سپردهگذاری توکنها در شبکه اصلی و سایر پروتکلهای استیکینگ را به منظور تامین امنیت شبکه فراهم میکند. ریاستیکینگ روشهای متنوع و پروتکلهای مختلفی دارد. در این مقاله به ری استیکینگ، مزایا، معایب و انواع روشهای آن پرداختهایم.
ری استیکینگ ( Restaking) چیست؟
یکی از روشهای درآمدزایی جذاب در بلاکچین، استیکینگ است. شاید برایتان سوال باشد که استیکینگ چیست. استیکینگ روشی است که کاربران طی آن توکنهای خود در استخرهای نقدینگی به منظور تامین امنیت شبکه، قفل کرده و به ازای کمک به روند شبکه، پاداش دریافت میکنند. حال روش جذابتری با عنوان ری استیکینگ وجود دارد. در این فرایند، کاربران میتوانند توکنهایی را که یکبار در شبکه اصلی سپردهگذاری کردهاند، دوباره در پروتکلی دیگر، استیک کنند. به این ترتیب از یک توکن، میتوانند درآمدی بیشتر داشته باشند. معمولا فرایند استیک کردن از طریق یک صرافی ارز دیجیتال معتبر امکانپذیر است. در حال حاضر بهترین صرافی برای استیکینگ صرافی بایننس است.
تعریف ری استیکینگ به زبان ساده
تصور کنید شما مبلغی پول نقد در حساب خود دارید. بانک «الف» که حساب اصلی شما در آن قرار دارد، امکان سپردهگذاری و کسب سود سالانه ۱۰ درصد را به شما ارائه میدهد. حال در نظر بگیرید که همین پول را بتوانید در بانک «ب» نیز سپردهگذاری کنید و سالی ۱۰ درصد سود دریافت کنید. حال از سپردهگذاری تنها یک مقدار پول، از ۲ بانک مختلف ۲۰ درصد سود دریافت میکنید. ری استیکینگ فرایندی مشابه دارد. میتوانید توکنهای خود را همزمان در شبکه اصلی و یکی از پروتکلهای استیکینگ سپردهگذاری کنید.
ری استیکینگ چگونه کار میکند؟

ری استیکینگ امکان کسب سود از توکنهای استیک شده را بهصورت همزمان و مجدد فراهم میکند. شبکه اتریوم بهترین مثال برای ری استیکینگ است. نودهای (اعتبارسنجها) اتریوم برای تبدیل شدن به گره در شبکه اتریوم، باید ۳۲ توکن اتر (ETH) را استیک کنند. حال تصور کنید این نودها میتوانند با استفاده از پروتکلهای متنوع ری استیکینگ، دوباره ۳۲ توکن اتر خود را استیک کنند و همزمان به تامین امنیت شبکه دیگری کمک کنند.
انواع روش های ری استیکینگ
ری استیکینگ روشهای متنوعی دارد. در ادامه، به بررسی انواع روشهای ری استیکینگ پرداختهایم.
- ری استیکینگ سنتی (Traditional Re-staking)
در روش ری استیکینگ سنتی، کاربران میتوانند مستقیما توکنهای استیک شده اولیه خود را دوباره در پروتکل یا شبکهای دیگر استیک کنند. این روش یکی از سادهترین روشها است که طرفداران زیادی نیز دارد. معمولا دسترسی به توکنها در ری استیکینگ سنتی سادهتر است.
- ری استیکینگ مبتنی بر قراردادهای هوشمند (Smart Contract-based Re-staking)
این روش ری استیکینگ با استفاده از قراردادهای هوشمند بهصورت خودکار اجرایی میشود. کافی است کاربران به پروتکل مورد نظر مراجعه کنند و با قبول شرایط و قوانین، داراییهای خود را ری استیک کنند.
- ری استیکینگ در خدمات فعال (Actively Validated Services)
ری استیکینگ در خدمات فعال که با عنوان AVS نیز شناخته میشود، امکان تامین چند برابری امنیت شبکه اتریوم را با سپردهگذاری مجدد توکن ETH برای اعتبارسنجی تراکنشها بدون نیاز به اعتبارسنج مستقل از طریق پروتکل EigenLayer فراهم میکند.
- ری استیکینگ ترکیبی (Hybrid Re-staking)
ری استیکینگ ترکیبی روشی است که کاربران میتوانند برای کسب پاداش استیک سنتی و همچنین استفاده از نقدینگی توکنهای خود، از آن استفاده کنند. این روش بیشتر به کاربران محتاطتر پیشنهاد میشود.
- ری استیکینگ اختصاصی (Dedicated Re-staking)
ری استیکینگ اختصاصی امنیت بیشتری نسبت به سایر روشها دارد. در این روش توکنها تنها در چند شبکه و پروتکل خاص با بالاترین امنیت و بهرهوری سپردهگذاری میشوند. به این ترتیب ری استیکینگ میتواند سود بیشتر و امنتری برای کاربران داشته باشد.
- ری استیکینگ چندگانه (Multi-staking)
کاربران با استفاده از روش ری استیکینگ چندگانه میتوانند چندین توکن که مبتنی بر الگوریتم اثبات سهام هستند، بهطور همزمان استیک کنند و به سود برسند.
مزایای ری استیکینگ

با توجه به اینکه ری استیکینگ روشی محبوب برای کسب درآمد از دنیای کریپتوکارنسی محسوب میشود، در ادامه به بیان مزایای آن پرداختهایم.
- بازدهی بیشتر برای اعتبارسنجها
- افزایش مقیاسپذیری شبکه
- تامین امنیت پروتکلهای جدید
معایب ری استیکینگ
با اینکه میتوان استیکینگ را روشی امن و سودآور تلقی کرد، اما این روش سرمایهگذاری نیز معایبی دارد که در ادامه به آنها پرداختهایم:
- خطر مرتبط با جریمه شدن اعتبارسنجها به دلیل وقوع اشتباه طی فرآیند ریاستیکینگ
- خطر عدم کارکرد درست قراردادهای هوشمند پروتکلهای جدید
- پیچیدگی انجام فرآیند برای کاربرهای مبتدی
چگونه ری استیکینگ سود را افزایش میدهد؟
بهطور کلی استیکینگ امکان کسب درآمد از توکنها و کوینهایی که هولد (HODL یا همان نگهداری) میکنید فراهم میکند. در استیکینگ با سپردهگذاری توکنها و دریافت پاداش به منظور تامین امنیت شبکه، درآمد کریپتویی خواهید داشت. حال ری استیکینگ امکان کسب پاداش مجدد از همان توکنها را فراهم کرده است. بهطوری که بهطور همزمان امنیت چند شبکه و پروتکل را تامین میکنید.
عوامل موثر بر افزایش سود ری استیکینگ
ری استیکینگ فرایندی است که طی آن توکنهای خود را که یکبار در شبکه اصلی سپردهگذاری کردهاید، مجدد در یک پروتکل دیگر استیک میکنید. سود آوری این فرآیند به این شکل است که شما از یک دارایی، در دو پروتکل سود کسب میکنید. اما عواملی برای افزایش سود ری استیکینگ تاثیرگذار هستند که با رعایت آنها میتوانید به سود بیشتری دست پیدا کنید:
- انتخاب کوین یا توکن مناسب: سعی کنید کوین یا توکنی را انتخاب کنید که طیف گستردهای از استخرهای استیک را به شما ارائه دهد.
- انتخاب بهترین پروتکل با بیشترین سود: پروتکلهای مختلفی برای ری استیکینگ با سودهای متفاوت وجود دارند. سعی کنید بهترین پروتکل با بیشترین سود ممکن را انتخاب کنید.
- مقدار توکن: مقدار توکن استیک شده تاثیر مستقیم در میزان سود شما دارد.
- مدت زمان استیکینگ: هرچه توکنهای شما مدت زمان بیشتری استیک شوند، سود بیشتری بدست خواهید آورد.
ری استیکینگ در چه شبکههایی قابل انجام است؟
فرایند ری استیکینگ نیاز به یک اکوسیستم قوی با جامعه گسترده دارد. از همین جهت، شبکههای زیادی برای پشتیبانی از ری استیکینگ وجود ندارند و تعداد اندکی این قابلیت را ارائه میدهند. از جمله شبکههایی که ری استیکینگ را ارائه میدهند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- اتریوم: شبکه اتریوم به لطف قراردادهای هوشمند و الگوریتم اثبات سهام، روشهای متنوعی را برای ری استیکینگ ارائه میدهد. اتریوم با اکوسیستم گسترده و همچنین جامعه قدرتمندی که دارد، بهترین شبکه برای ارائه ری استیکینگ است.
- سولانا: شبکه سولانا با توجه به عملکرد درخشان به همراه هزینه تراکنش بسیار پایین، از بهترین شبکهها برای ری استیکینگ است. قابلیت ری استیکینگ سولانا همچنان جای رشد دارد. این شبکه با پروتکل «Solayer» امکان ری استیکینگ را برای کاربران خود فراهم کرده است.
- بیت کوین: با وجود اینکه شبکه بیت کوین مبتنی بر اثبات کار بوده و از الگوریتم اثبات سهام استفاده نمیکند، به لطف پروتکل Babylon کاربران بیت کوین نیز میتوانند با استفاده از نقدینگی این شبکه در فرایند ری استیکینگ شرکت کنند.
معرفی پروتکل های ری استیکینگ

برای ری استیک کردن، علاوه بر شبکه اصلی، نیاز به یک پروتکل خواهید داشت که بهطور مستقیم بتواند از میزان نقدینگی شما بهطور مجدد برای تامین امنیت شبکه استفاده کند. در ادامه، به معرفی بهترین پروتکلهای ارائه ری استیکینگ پرداختهایم.
- Threshold Network
شبکه Threshold پروتکلی پیشرفته برای ارائه ری استیکینگ است که نقدینگی شما را به توکن بومی خود یعنی توکن «T» تبدیل میکند. سپس برای امنیت شبکه Threshold، این توکن را استیک کرده و به کاربران پاداش میدهد. در حال حاضر (۲۸ آبان ۱۴۰۳) بیش از ۳ میلیارد توکن T به ارزش ۷۹ میلیون دلار در این شبکه استیک شده است.
- Kava
شبکه Kava یک بلاکچین نوین است که سرعت و کارایی شبکه کاسموس را با قدرت توسعه اتریوم ترکیب کرده و Kava را به وجود آورده است. کاربران برای ری استیک کردن باید ابتدا اعتبارسنج مورد نظر خود را انتخاب و سپس دارایی خود را مسدود کنند. کاربران در کاوا میتوانند با استیک رپد بیت کوین (wBTC) و تتر (USDT) توکن بومی کاوا را دریافت و مجددا این توکن را ری استیک کنند.
- Flashbots
فلش باتز نوعی پروتکل برای ساخت بلاکهای اتریوم است که نقش پررنگی در مدیریت و بهینهسازی تراکنشهای درون هر بلاک اتریوم دارد.
- EigenLayer
آیگن لیر بهترین و پرکاربردترین پروتکل ری استیکینگ است که بیشترین تعداد کاربر فعال را در اختیار دارد. ایگین لیر امکان استیک مجدد ETH و توکنهای لیکوئید استیکینگ (LST) را برای تامین امنیت سایر سطوح شبکه فراهم کرده است.
نحوه استراتژی ری استیکینگ چگونه است؟
ری استیک کردن مانند تمام روشهای سرمایهگذاری شامل ریسکها و خطراتی میشود. حتما در نظر داشته باشید که باید میزان نقدینگی قابل توجهی برای ری استیک کردن داشته باشید. زیرا باید در آن واحد امنیت ۲ شبکه مجزا را تامین کنید. به همین منظور، رعایت موارد زیر برای انتخاب استراتژی ری استیکینگ اهمیت بالایی دارد.
- در نظر گرفتن ریسک فرآیند و مدیریت مقدار توکن استیک شده
- انتخاب بهترین پروتکل برای ری استیک کردن
- در نظر داشتن میزان سود ری استیکینگ
بهترین روش ری استیکینگ کدام است؟
ری استیکینگ روشهای متنوعی دارد که هر کدام از آنها برای قشر خاصی از کاربران حوزه کریپتوکارنسی مناسب است. اما اگر فرد محتاطی در سرمایهگذاری هستید، روشهای زیر میتوانند برای شما مناسب باشند:
- ری استیکینگ سنتی (Traditional Re-staking)
- ری استیکینگ ترکیبی (Hybrid Re-staking)
- ری استیکینگ اختصاصی (Dedicated Re-staking)
اما اگر فردی ریسکپذیر هستید، میتوانید از روشهای زیر برای ری استیکینگ استفاده کنید:
- ری استیکینگ چندگانه (Multi-staking)
- ری استیکینگ مبتنی بر قراردادهای هوشمند (Smart Contract-based Re-staking)
نحوه انتخاب پروتکل ری استیکینگ مناسب

تنوع در پروتکلهای ری استیکینگ بالا است. پس کار سختی برای انتخاب بهترین پروتکل ری استیکینگ خواهید داشت. اما میتوان پروتکل ری استیکینگ مناسب را با توجه به معیارهای زیر انتخاب کنید:
- میزان توکن استیک شده در پروتکل
- ارزش توکنهای استیک شده در بازار
- روش استیکینگ مورد استفاده در پروتکل
- میزان امنیت شبکه اصلی پروتکل
- تعداد اعتبارسنجهای شبکه اصلی پروتکل
ریسک ها و خطرات ری استیکینگ
ری استیکینگ مانند هر روش سرمایهگذاری دیگر، خطرات و ریسکهای خود را دارد. ریسکها و خطرات ری استیکینگ به شرح زیر هستند:
- نقصهای فنی و آسیبپذیریهای امنیتی
با توجه به اینکه برای ری استیک کردن باید توکنها را از شبکه اصلی به یک پروتکل انتقال داد، باید هم از لحاظ فنی و هم از لحاظ امنیتی پروتکل را بررسی کرد. ممکن است به دلیل عدم وجود زیرساخت مناسب، توکنهای شما در ری استیک کردن دچار مسدودی موقت شود.
- ریسکهای مرتبط با نقدینگی (Liquidity Risk)
اگر در ری استیکینگ، پروتکل مورد نظر نتواند نقدینگی لازم را تامین کند، ممکن است نتوانید سود لازم را بدست آورید.
- ریسکهای عملکرد شبکه (Network Performance Risks)
ممکن است شبکهای که را در آن ری استیکینگ میکنید از لحاظ عملکرد نودها دچار مشکل شود. این عملکرد ضعیف باعث میشود توکنهای شما در خطر از دست رفتن باشد.
- نقص در قراردادهای هوشمند
اگر قراردادهای هوشمند هر پروتکل به درستی اجرا نشوند، امکان عدم بازگشت توکنهای شما بعد از ری استیک کردن وجود دارد.
- تغییرات در قوانین و مقررات (Regulatory Risk)
اگر قوانین مرتبط با ری استیک کردن در هر پروتکل تغییر کند، ممکن است سود شما و در نهایت توکنهای شما در خطر از دست رفتن قرار بگیرد.
- نوسانات بازار
با توجه به نوسانی بودن ذاتی قیمت ارزهای دیجیتال، با هر صعود و سقوط قیمت رمزارزها ممکن است سود شما تحت تاثیر قرار بگیرد.
- ریسکهای عدم پایداری پروتکل
پروتکلهای مرتبط با ری استیکینگ به دلیل ساختار پیچیدهای که در زیرساخت خود دارند، باید پایداری کامل داشته و با ثبات بالا فرایند ری استیکینگ را مدیریت کنند. در غیر این صورت، تمام داراییهای ری استیک شده دچار نابودی خواهند شد.
جمعبندی
ری استیکینگ فرایندی است که طی آن کاربران میتوانند توکنهای استیک شده در شبکه اصلی را مجدد در یک پروتکل استیکینگ سپردهگذاری کنند. این فرایند به کاربران کمک میکند تا از داراییهای قفل شده خود، ۲ بار به سود برسند. ری استیکینگ روشهای متنوعی دارد که هر یک از این روشها برای قشر خاصی از کاربران مناسب است. همچنین پروتکلهای مختلفی وجود دارد که ایگن لیر (EigenLayer) بهترین و مشهورترین آنهای برای ری استیک کردن است.
سوالات متداول
چطور توکنهای خود را ری استیک کنیم؟
کافی است به یکی از پروتکلهای ارائهدهنده ری استیکینگ مراجعه و توکنهای خود را مجددا استیک کنید.
آیا ری استیکینگ امن است؟
میتوان گفت خطر ری استیکینگ نسبت به استیک کردن بالاتر است. اما در عوض سود بیشتری نصیب شما خواهد کرد.
آیا ری استیکینگ ارزش ریسک کردن را دارد؟
با توجه به میزان ریسکپذیری شما، ری استیک کردن میتواند بازده سرمایهگذاری را بالا ببرد.
منابع: coinbase | crypto | kraken | coindesk | datawallet | fourpillars
اولین نفری باشید که نظر می دهید