۹ اردیبهشت ۱۴۰۴ اخبار
  1. افزایش درآمد غیرفعال با استیبل‌کوین‌ها درتراست ولت
  2. کارتهای بامز امروز سه‌شنبه ۹ اردیبهشت + راهنمای تصویری
  3. قیمت پای نتورک به تومان امروز ۹ اردیبهشت در صرافی‌ها
  4. قیمت امروز بلوم (BLUM) سه شنبه ۹ اردیبهشت
تلگرام ثبت‌نام در رمزینکس

اتریوم چیست؟ همه چیز درباره ارز ETH به زبان ساده 

 
۰۱ آذر ۱۴۰۳   ۳۱ فروردین ۱۴۰۴
  8 دقیقه
اتریوم چیست؟ همه چیز درباره ارز ETH به زبان ساده

اتریوم (Ethereum) یک شبکه بلاکچین گسترده و پیشرفته است که امکان انجام تراکنش‌های مالی، انجام بازی‌های مختلف، خرید و فروش NFT و استفاده از قراردادهای هوشمند را فراهم کرده است. این شبکه بلاکچینی توکن بومی اتریوم با نام اتر و نماد ETH را برای اهداف مختلف در شبکه ایجاد کرده است. در ادامه این مقاله، به‌طور کامل به شرح اینکه اتریوم چیست و چه کاربردهایی در دنیای کریپتوکارنسی دارد پرداخته‌ایم. 

اتریوم چیست؟

اتریوم یک شبکه بلاکچینی غیرمتمرکز است که کاربران آن با استفاده از توکن ETH می‌توانند به انجام تراکنش در شبکه، کسب پاداش از استیکینگ، خرید و فروش NFT، معامله ارزهای دیجیتال از طریق صرافی‌های غیرمتمرکز، انجام بازی‌های کریپتویی و همچنین فعالیت در شبکه‌های اجتماعی وب ۳.۰ بپردازند. بسیاری از فعالان حوزه کریپتوکارنسی اتریوم را رقیب بیت کوین نمی‌دانند؛ زیرا اتریوم اهدافی بیشتر از «یک روش پرداخت» بودن دارد. 

این روزها خرید اتریوم بیشتر به منظور استفاده از کاربردهای بلاکچین آن صورت می‌گیرد. کارشناسان حوزه ارزهای دیجیتال، اتریوم را به دلیل امکان توسعه برنامه‌های غیرمتمرکز (dApps)، نسل بعدی اینترنت می‌دانند. در واقع، اتریوم با ارائه برنامه‌های غیرمتمرکز، امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) و همچنین صرافی‌های غیرمتمرکز (DEX) انقلابی بزرگ در صنعت اینترنت و فضای مجازی ایجاد کرده است.

تعریف اتریوم به زبان ساده:

به زبان ساده، اتریوم را می‌توان مانند یک رایانه جهانی در نظر گرفت که هیچ فرد یا نهاد متمرکزی مالک آن نیست، اما هر کسی در سراسر جهان می‌تواند از آن استفاده کند. این شبکه، بستری برای ایجاد و اجرای برنامه‌ها، خدمات مالی، بازی‌ها، بازارهای NFT و سایر اپلیکیشن‌های دیجیتال است؛ آن هم بدون نیاز به واسطه‌هایی مانند بانک‌ها، پلتفرم‌های انتشار یا سازمان‌های نظارتی.

در این اکوسیستم، ارز دیجیتال بومی اتریوم با نام اتر (ETH) نقش سوخت شبکه را ایفا می‌کند. به این معنا که برای اجرای هر برنامه، انجام تراکنش یا استفاده از خدمات موجود در این شبکه، کاربران باید کارمزدهایی را با استفاده از اتر پرداخت کنند.

تاریخچه اتریوم

نماد اتریوم در میان فضایی مانند بلاکچین
اتریوم بزرگترین تحول بازار کریپتوکارنسی را رقم زده است.

وایت پیپر (whitepaper) اتریوم در سال ۲۰۱۳ توسط ویتالیک بوترین (Vitalik Buterin) خالق اتریوم ارائه شد. در این وایت پیپر ویتالیک بوترین قراردادهای هوشمند (Smart Contracts) را معرفی کرد. در سال ۲۰۱۵، پلتفرم اتریوم به‌طور رسمی توسط ویتالیک بوترین و شریک او, جو لوبین (Joey Lubin) -مالک شرکت بلاکچین محور ConsenSys- ارائه شد. اتریوم با قراردادهای هوشمند، امکان توسعه و استفاده از برنامه‌های غیرمتمرکز را فراهم کرده است.

اما بزرگترین رویداد در تاریخچه اتریوم، هاردفورک معروف آن در سال ۲۰۱۶ است. جایی که با یک حمله سایبری، بیش از ۴۰ میلیون دلار ارز دیجیتال اتریوم (ETH) به سرقت رفت. در پی رویداد این اتفاق، طی یک تصمیم فوری، سازمان خودگردان اتریوم (DAO) تصمیم به ایجاد یک شبکه جدید و تقسیم اتریوم به «اتریوم کلاسیک» و «اتریوم» فعلی گرفت. 

یکی از مهم‎‌ترین و سرنوشت‌سازترین رویدادهای شبکه اتریوم، سال ۲۰۲۲ اتفاق افتاد. اتریوم در ۲۰۲۲، بالاخره به‌روزرسانی بزرگی انجام داد و به منظور کاهش هزینه‌ها و همچنین افزایش سرعت شبکه، از الگوریتم اثبات کار به اثبات سهام تغییر یافت. 

ارز اتریوم چگونه به وجود آمد؟

نماد اتریوم در میان فضایی برای توصیف قراردادهای هوشمند
قراردادهای هوشمند امکان ساخت برنامه‌های غیرمتمرکز را فراهم کرده‌اند.

ارز دیجیتال اتریوم با نماد ETH به عنوان توکن بومی اکوسیستم اتریوم شناخته می‌شود. این ارز دیجیتال در حال حاضر (۳۰ آبان ۱۴۰۳) در رتبه دوم برترین ارزهای دیجیتال از نظر حجم بازار با ۳۷۴ میلیون دلار قرار دارد. این ارز دیجیتال در شبکه اتریوم به منظور انجام فعالیت‌های مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد. می‌توان ارز دیجیتال اتریوم را منبع قدرت شبکه اتریوم نامید. رمز‌ارز ETH به منظور تامین سرمایه لازم برای توسعه و تامین زیرساخت شبکه، توسط ویتالیک بوترین و شرکای او با پیش‌فروش بیش از ۱۸ میلیون دلار، در سال ۲۰۱۵ ارائه شد. 

بنیان‌گذاران ارز دیجیتال اتریوم

شبکه اتریوم و ارز دیجیتال ETH توسط یک برنامه‌نویس نابغه روس با نام «Vitaly Dmitrievich Buterin» که با نام «Vitalik Buterin» شناخته می‌شود، ارائه شده است. او ابتدا در سال ۲۰۱۱ مجله‌ای را به نام «Bitcoin Magazine» اداره می‌کرد. در سال ۲۰۱۳، بوترین وایت پیپر اتریوم را ارائه داد. جایی که او نقص بزرگ بیت کوین را عدم وجود یک زبان برنامه‌نویسی رایج برای توسعه برنامه‌های غیرمتمرکز نامید. سپس در سال ۲۰۱۵، بوترین به کمک افراد زیر، شبکه اتریوم را راه‌اندازی کرد. 

  • گوین وود (Gavin Wood)
  • چارلز هاسکینسون (Charles Hoskinson)
  • آنتونی دی لوریو (Anthony Di Iorio)
  • جوزف لوبین (Joseph Lubin)
  • جفری ویکله (Jeffrey Wickle)
  • امیر چتریت (Amir Chetrit)

بلاک‌ چین اتریوم چه کاربردی دارد؟

بلاکچین اتریوم به عنوان اولین شبکه با قابلیت ارائه قراردادهای هوشمند و امکان توسعه برنامه‌های غیرمتمرکز، کاربردهای زیادی دارد. در حال حاضر بیش از ۷ هزار و ۳۰۰ برنامه غیرمتمرکز در شبکه اتریوم توسعه داده شده است. کاربردهای اتریوم را می‌توان به شکل زیر بیان کرد:

  • ارائه امور مالی غیرمتمرکز مانند امکان خرید و فروش کوین در صرافی‌های غیرمتمرکز، استیکینگ، ییلد فارمینگ (Yield Farming)، استقراض و وام‌دهی، معاملات مشتقه مانند فیوچرز (Futures) و ضرب استیبل کوین‌های مبتنی بر اتریوم. 
  • ارائه و توسعه توکن‌های غیرقابل تعویض (NFT)
  • توسعه برنامه‌های غیرمتمرکز مانند انواع بازی‌ها، برنامه‌های سرگرمی و اجتماعی.

ویژگی های اتریوم چیست؟

کلمه لایه دوم به انگلیسی در صفحه آبی رنگ
راهکارهای لایه دوم راه حل اتریوم برای برطرف کردن مشکل مقیاس‌پذیری اتریوم هستند.

شبکه اتریوم به عنوان یک اکوسیستم نوین و تحولی بزرگ در دنیای کریپتوکارنسی، ویژگی‌های منحصر به فردی دارد. از ویژگی‌های شبکه اتریوم می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: 

  • غیر متمرکز بودن

اتریوم شبکه‌ای کاملا غیرمتمرکز دارد. با ارائه فضایی کاملا مستقل از یک نهاد مرکزی، اتریوم به عنوان یک شبکه بلاکچینی غیرمتمرکز توسط نودها (Nodes) اداره می‌شود. تمرکززدایی در اتریوم در بالاترین سطح خود قرار دارد. 

  • امنیت بالا

شبکه اتریوم با توجه به ماهیت غیرمتمرکز، الگوریتم‌های رمزنگاری به روز و همچنین وجود DAO، امنیت بالایی دارد. همچنین، اتریوم با توجه به استفاده از تکنولوژی بلاکچین و استفاده از امضاهای دیجیتال، امنیت شبکه خود را تامین کرده است. 

  • راهکارهای لایه دوم 

مقیاس‌پذیری (Scalability) از بزرگترین مشکلات و دغدغه‌های کاربران شبکه اتریوم است. اتریوم با ارائه‌ راهکارهای لایه دوم اتریوم مانند آربیتروم، اپتیمیزم، استکس و امیوتبل ایکس تا حد زیادی مشکلات مقیاس‌پذیری را حل کرده است. البته ارزهای زیر مجموعه اتریوم بسیار بیشتر از موارد فوق هستند. راهکارهای لایه دوم بخش اعظمی از تراکنش را در شبکه خود انجام داده و نتیجه نهایی را به شبکه اصلی ارسال می‌کنند. 

  • استفاده از قراردادهای هوشمند 

قراردادهای هوشمند اتریوم، الگوریتم‌هایی هستند که به صورت خودکار و تحت شروط تعیین شده اجرایی می‌شوند. برای مثال، رباتی را تصور کنید که در صورت دریافت ۱۰ دلار، چند تکه نان به شما ارائه دهد. اگر مبلغی کمتر یا بیشتر از ۱۰ دلار به آن پرداخت کنید، نانی دریافت نخواهید کرد.

 انواع اتریوم کدامند؟

نماد اتریوم در کنار نوشته اتریوم 2.0
اتریوم ۲.۰ ارتقا شبکه اصلی برای استفاده از الگوریتم اثبات سهام است.

شبکه اتریوم به منظور توسعه بهتر و ارائه بهره‌وری بیشتر، اقدام به انجام به‌روزرسانی‌های متنوعی کرده است. در ادامه، به بررسی انواع شبکه اتریوم پرداخته‌ایم. 

  • اتریوم ۱.۰

اتریوم ۱.۰ شبکه قدیمی اتریوم بوده است. این شبکه از سال ۲۰۱۵ فعالیت کرده و سپس با انجام یک سافت فورک به اتریوم ۲.۰ به روز رسانی شده است. این شبکه قبل از آپدیت اتریوم، با استفاده از الگوریتم اثبات کار فعالیت می‌کرد که سرعت تراکنش‌ها پایین‌تر و هزینه‌ آن‌ها بسیار بالاتر بود.

  • اتریوم ۲.۰

یکی از راهکارهای نوین و کارآمد تیم اتریوم، ارائه اتریوم ۲.۰ است. شبکه اتریوم ۲.۰ برخلاف نسخه اولیه، مبتنی بر الگوریتم اثبات سهام است که بهره‌وری بیشتری دارد و تراکنش‌ها در آن بهینه‌تر هستند. از جمله ویژگی‌های اتریوم ۲.۰ می‌توان به استفاده از شاردینگ (Sharding) اشاره کرد. فناوری نوینی که انجام تراکنش‌ها را به شبکه‌های کوچک‌تر برای مقیاس‌پذیری بیشتر برون‌سپاری می‌کند. استخراج اتریوم عملا با ارائه اتریوم ۲.۰ به شکل سنتی تمام شد و دیگر شامل ارزهای دیجیتال استیکینگ قرار گرفت.

مزایای اتریوم (ETH)

اتریوم به عنوان یک شبکه نوین بلاکچینی با خدمات متنوع، مزایایی برای کاربران دنیای بلاکچین دارد. از جمله این مزایا می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • قراردادهای هوشمند
  • عدم سانسور (Censor Resistance)
  • امنیت بالا در مقابله با حملات ۵۱ درصدی
  • روش پرداخت همتا-به-همتا با امنیت بالا
  • جامعه قوی توسعه‌دهندگان
  • اکوسیستم رو به‌ رشد
  • تمرکززدایی 
  • به‌روزرسانی‌های متنوع و سریع

معایب اتریوم (ETH)

با وجود اینکه اتریوم در صدر کامل‌ترین شبکه‌های بلاکچینی است، اما همچنان معایبی دارد که در ادامه به معرفی آن‌ها پرداخته‌ایم:

  • مشکلات مقیاس‌پذیری 
  • هزینه‌بر بودن استفاده از برنامه‌های غیرمتمرکز
  • سرعت پایین تراکنش‌ها

گس (Gas) اتریوم چیست؟

گس (Gas) در اتریوم به واحد پردازش تراکنش‌ها و مقدار قدرت محاسباتی برای اجرای قراردادهای هوشمند اشاره دارد. هر کاربری برای انجام تراکنش‌ها و اجرایی کردن قراردادهای هوشمند، باید کارمزدی را پرداخت کند. این کارمزد در اتریوم، با عنوان «Gas Fee» شناخته می‌شود. گس فی هزینه هر واحد Gas است که در قالب «gwei» که واحدهای کوچکتر اتریوم هستند، پرداخت می‌شود. در واقع هر «gwei» یک میلیاردم ETH یعنی ۰.۰۰۰۰۰۰۰۰۱ است. 

عوامل جهانی تاثیرگذار در اتریوم

قیمت ارز دیجیتال اتریوم را می‌توان با تحلیل موارد زیر پیش‌بینی کرد و بهترین نقطه برای سرمایه‌گذاری را یافت:

  • نمودار اتریوم

نمودار اتریوم همواره یکی از بهترین منابع برای پیش‌بینی آینده احتمالی آن است. با تحلیل مسیر قیمتی اتریوم با توجه به دانش تکنیکال، می‌توانید آینده ETH را پیش‌بینی کنید. نمودار اتریوم را می‌توان اصلی‌ترین منبع برای تحلیل اتریوم و قیمت آن دانست. 

  • دامیننس اتریوم

یکی از عوامل مهم برای پیش‌بینی آینده اتریوم، دامیننس اتریوم است. شاخص سلطه یا «Dominance» نشان‌دهنده سهم ارز دیجیتال ETH از کل بازار رمز‌ارزها است. به بیانی دیگر، این شاخص نمایانگر میزان سرمایه‌گذاری در اتریوم نسبت به کل سرمایه‌گذاری انجام شده در بازار ارز دیجیتال است. این شاخص از تقسیم ارزش بازار اتریوم بر ارزش کل بازار ارزهای دیجیتال بدست می‌آید. 

هدف ارز اتریوم چیست؟

هدف کلی پروژه اتریوم، ایجاد بزرگترین اکوسیستم کریپتویی است که در نهایت بتواند به تمرکززدایی کامل برسد. در حال حاضر، امکانات زیادی در شبکه اتریوم وجود دارد؛ از امکان انجام ساده‌ترین تراکنش‌های روز گرفته تا دیدن فیلم و بازی کردن. توسعه دهندگان برای آینده اتریوم در نظر دارد با انجام به‌روزرسانی‌های متعدد و متنوع، دنیای متمرکز را کاملا محو و اتریوم را به انقلاب بزرگ اینترنت و بلاکچین تبدیل کند.

نقشه راه اتریوم چگونه است؟

در مه ۲۰۲۴، سایت رسمی اتریوم نقشه راه این پروژه را برای ادامه مسیر اعلام کرد. این نقشه راه به موارد زیر اشاره می‌کند:

  • به‌روزرسانی برای ارائه تراکنش‌های ارزان‌تر
  • افزایش امنیت شبکه
  • بهبود تجربه کاربری

سرمایه گذاری در اتریوم مناسب چه افرادی است؟

با توجه به کاربردها و قابلیت‌های متنوع پروژه اتریوم، هر فردی با هر نوع سلیقه‌ای می‌تواند در اتریوم سرمایه‌گذاری کند. اگر فردی کم ریسک و محتاط هستید، می‌توانید با نگهداری بلندمدت ارز دیجیتال اتریوم (HODL) به سود برسید. اما اگر به دنبال چالش و هیجان بازار کریپتوکارنسی هستید، می‌توانید روش‌های زیر را برای سرمایه‌گذاری در اتریوم امتحان کنید:

  • معامله ارز دیجیتال ETH
  • خرید و فروش NFT
  • استیک ارز دیجیتال اتریوم یا ارزهای لایه دوم آن

 پیش بینی آینده اتریوم در ایران

با توجه به رشد و توسعه روزافزون فضای کریپتوکارنسی در ایران، اتریوم به عنوان یکی از محبوب‌ترین رمز‌ارزهای مورد معامله آینده روشنی خواهد داشت. در حال حاضر، بعد از بیت کوین، اتریوم محبوب‌ترین ارز دیجیتال مورد معامله ایرانیان است. هولد (نگهداری از ارز دیجیتال) و معامله اتریوم در ایران طرفداران زیادی دارد. پیش‌بینی می‌شود با وجود سرعت بالای دنیای کریپتو، تعداد طرفداران اتریوم در ایران نیز افزایش پیدا کند. 

جمع‌بندی

اتریوم یک شبکه بلاکچینی غیرمتمرکز با توکن بومی ETH است که با ارائه قراردادهای هوشمند تحولی بزرگ در بازار کریپتوکارنسی ایجاد کرد. شبکه اتریوم امکان ساخت و توسعه برنامه‌های غیرمتمرکز را در بستر بلاکچین به وجود آورد. ایجاد دنیای مالی غیرمتمرکز (DeFi) و ارائه بستری برای ساخت و معامله NFT (توکن‌های غیر مثلی) از جمله ویژگی‌های جذاب اتریوم به شمار می‌رود. ارز دیجیتال اتریوم نیز به عنوان دومین ارز دیجیتال بازار ارز نظر حجم بازار و قیمت شناخته می‌شود. ویتالیک بوترین به عنوان خالق اتریوم قصد دارد این شبکه را طوری توسعه دهد که در نهایت اتریوم تبدیل به بزرگترین اکوسیستم بلاکچینی شود و تمرکززدایی کامل را به ارمغان بیاورد. 

سوالات متداول

آیا بیت کوین و اتریوم آینده مشترکی دارند؟

این که بیت کوین و اتریوم هر دو رشد خواهند کرد، دلیلی بر آینده مشترک آن‌ها نخواهد بود. ممکن است بیت کوین همچنان از نظر ارزش بازار در صدر باقی بماند؛ اما هدف اتریوم ارائه تمرکززدایی کامل است.

نماد اتریوم چیست؟ 

اتریوم با نماد Ethereum و ارز دیجیتال آن با نماد ETH شناخته می‌شوند. 

مخفف اتریوم چیست؟

برای مخفف اتریوم می‌توانید از «ETH» استفاده کنید.

چطور می توان ارز دیجیتال اتریوم خریداری کرد؟

با مراجعه به صرافی ارز دیجیتال رمزینکس، در قسمت بازارها، می‌توانید ارز دیجیتال اتریوم را خریداری کنید. 

واحد کارمزد تراکنش های اتریوم چیست؟

واحد کارمزد تراکنش‌های اتریوم «گس» یا «Gas» است.  

چه کیف پول هایی از اتریوم پشتیبانی می کنند؟

کیف پول‌های زیادی از اتریوم پشتیبانی می‌کنند اما معروف‌ترین آن‌ها، تراست ولت است. 

منابع: simplilearn | moonpay | coinranking | ethereum | investopedia | cointelegraph 

5/5 - (1 امتیاز)
درباره اشکان ریاحی
شوق نوشتن، در کنار هیجان ترید، از سال ۹۶ از من یک نویسنده تخصصی حوزه کریپتو ساخته که در کنار نویسندگی، مشغول ترید و تحلیل بازارهای مالی هستم.
درباره اشکان ریاحی بیشتر بخوانید
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظرات کاربران

اولین نفری باشید که نظر می دهید

?>